Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz rostiron #27181 üzenetére

    (Úgy tűnik, a TP-link-nél sportot űznek abból, hogy a felhasználó lehetőleg belezavarodjon az összevissza nevezett jelszintekbe és azok mértékegységeibe. Nos, a dB /decibel, önmagában/ semminek sem a mértékegysége, csak egy dimenzió nélküli viszonyszám. Ezért úgy kiírni, ahogy azon a webfelületen van /Signal, dB/ minimum nagyon zavaró, de inkább erősen trehány dolog a részükről. Az inSSIDer által kijelzett - a vételi jelszintek szokásos nagyságrendje miatt általában negatív - szám, a dBm-érték valóban abszolút jelszintként értelmezhető, mivel teljesítményt jelent, a dBm-érték és a lineáris watt oda-vissza számíthatóak egymásba. Ez a dB-jel jelzett 'Signal' viszont nem. Valószínűleg - az értékek nagyságából következtetve - vételi jel/zaj viszony, avagy SNR-érték akar lenni, de hogy miért nem hívják úgy, az rejtély..)
    Mod.: ennek az egész okfejtésnek az volna a lényege, hogy az abszolút vételi jelszint (dBm-érték) annál jobb, minél nagyobb, ahogy nemdan kolléga is említette, -50 [dBm] > -73 [dBm]. Ugyanez igaz a jel/zaj viszonyra is, de utóbbinál a negatív értéktartomány már elég nehezen értelmezhető, mivel az annyit jelentene, hogy a vevőfokozat bemenetére jutó jel a zajszint alatt van.
    #27172: Helyben is vagyunk: a százalék _nem_ jelszint-mérték, a dBi pedig főleg nem, mivel az antennanyereség (amiből mellesleg ekkora érték wifi-n nem létezik, más rádiós témakörben sem, mert ez már csillagászati nagyságrend volna ebben a témakörben). Úgyhogy az említett érték helyesen mínusz lenne, és dBm: -65 dBm, így legalább értelmezhető is.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák