Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz MageRG #24321 üzenetére

    "Amit levezettél, az az, hogy az általad elképzelt isten megfelel a kritériumoknak.
    De ez nem elégséges feltétele a létezésének, hiszen ugyanezt (az univerzum keletkezése) más is produkálhatja."
    Nálam alapvető, hogy Isten az első ok, Nálad nincs Isten, csak még nem tudjuk, mi az első ok. Patthelyzet. ;)

    "bizonyítási kényszer áthárítása"
    Hívők léteznek, megélik Istent. Te spec. nem, ezért nem tudsz ezzel mit kezdeni. Ez a kiindulópont. Innentől: van egy állítás - Isten létezik (azt most hagyjuk, hogy logikailag vannak érvek, lényegtelen, nem olyan "bizonyítékok", amik megfelelnének Neked, így vegyük semmisnek); és ezzel szemben van egy tagadó állítás, ami az "Isten nem létezik".
    Egyik fél sem tudja a saját állítását perdöntő módon bizonyítani a másik félnek. Patthelyzet. De nem áthárítás (ez csúsztatás).

    "A természeti törvények fölött állóság azt jelenti, hogy a valami vagy valaki kedve szerint engedelmeskedik a természeti törvényeknek"
    Ez így pongyola, de legyen. Nincs a hatása alatt, nem függ tőle (=független tőle).

    "A természeti törvények fölött állóság azt jelenti, hogy a valami vagy valaki kedve szerint engedelmeskedik a természeti törvényeknek. Tapasztalataink szerint a világ nem így működik. Ha van valami az ismert univerzumon kívül, akkor ugyanúgy engedelmeskedhet másféle (nem anyagra vonatkozó) természeti törvényeknek."
    1. Logikai hiba, amennyiben a világon túli/kívüli/feletti (emberi fogalmakkal kb. megközelítőleg megragadható) "valami" az a világ tapasztalataitól független. Attól tehát, hogy a világ hogyan működik tapasztalataink szerint, még nem tudunk tapasztalati következtetést levonni az azon kívülire vonatkozóan. (Nem tudjuk.)
    2. Jelenleg tapasztalati alapon nem tudjuk megismerni a világmindenségen kívüli (transzcendens) "valóságot", ergo csak logikailag következtethetünk (a rendelkezésre álló töredékinformációkra alapozva). (A bibliai kijelentéseket mint adatokat most hagyjuk figyelmen kívül, mert nem fogadod el, tehát nulla bizonyító ereje van.)
    Ezért jelenleg a hívők állítása és az ateisták állítása logikai hadban áll egymással: patthelyzet.

    Ezt meg jól beszervezte, ezt ajándékba küldöm, szerintem tetszeni fog :DDD

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák