Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Attila2011

    aktív tag

    válasz MageRG #21515 üzenetére

    Azt elfogadom, ha valaki az evangéliumokban bemutatott Jézust kicsit, esetleg nagyon mitológiával átitatottnak tartja (mindenkinek szíve joga), csak azon akad meg a szemem jobban, amikor valaki a létét vonja kétségbe. Ezt egészen abszurd elméletekkel lehet, amire próbáltam utalni.

    A másik felvetésedet sem tartom nagyon megalapozottnak. Jézus kb. 3 évig tanított mindössze, az első keresztény írások halála után 17-18 évvel keletkeztek Kr.u. 50 körül (ezt a történetkritika alapján írom, nem keresztény hagyományok szerint). Egyrészt a túl rövid működési idő, másrészt a relatíve rövid időszak halála és az első írások megjelenése közt nem valószínűsítik, hogy 3, 4 akár több Jézus nevű (legyen akár felvett név) ember történetét egybe gyúrják. Ez sokkal valószínűbb olyan ókori embereknél, akik sok évtizeden át tevékenykedtek.

    Hasonló témánál szoktam néha megemlíteni Pilátus személyét. Igaz nem bizonyíték a történelmi Jézus létezésére (talán csak közvetve), de sokáig szintén egy mitológiai alaknak tartották, mert egyedül a keresztény írások őrizték meg emlékét. Amíg nem találtak nevével pénzérmét és feliratot.

Új hozzászólás Aktív témák