Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kilozsul

    aktív tag

    válasz Noddy #10934 üzenetére

    Tegyük hozzá: a Ti szemszögetekből, a Ti hitetek szerint... Semmivel sem univerzálisabb az amit képviseltek annál amiben mások hisznek. A Ti utatok csak egy a sok közül. Azáltal lesz csak szilárd, hogy Bennetek az, de ettől nem vetül ki az összes emberre. :)

    A keleti vallások pedig nem mossák össze a rosszat és a jót, és főleg nem langymelegek. Az a stílus, ahogy mások vallását kezeled, nagyban minősít téged is, ezt ne felejtsd el. Attól, hogy láthatóan nincsenek ismereteid a keleti vallásokról és filozófiákról, azok nem lesznek rosszabbak a Te hitednél.

    Amit te károsnak gondolsz (átjárás a vallások között), arra van érthető magyarázat. Ezeknek a vallásoknak mind a hagyományai, mind pedig a filozófiája vagy hitvilága (istenképe) jelentősen eltér a "könyv vallásaitól".

    A hinduk (és a hozzájuk kapcsolódó vallások) például nem úgy tekintenek istenre mint Ti keresztények. Ők nem folytatnak párbeszédet istennel, nem gondolják, hogy ők erre képesek lennének. Istent egy folyamatos kiáramló ősenergiának tekintik, amiben egyszerre áramlik minden pozitív dolog (a szeretet és a kiegyensúlyozottság állapota, stb..), és a befogadása csak azon múlik, hogy ki képes megnyitni a tudatát előtte. Ennek a befogadásához pedig elengedhetetlen az a félelem nélküli egyensúly állapot, amire Lao Ce is utalt a példázatában. Enélkül az ember nem képes ennek az eredő entitásnak a befogadására, mert a kicsinyes emberi félelmei megakadályozzák ebben. Aztán a buddhizmus megint másként gondolkodik, a taoizmus pedig szintén a saját elképzelései alapján vezérli a követői életét. Viszont ezek a vallások, filozófiák csak azt vetik el teljesen, ami ütközik a saját igazságukkal. Miért ne tanulnék én Lao Ce-től, ha olyan bölcsességre vezet rá, amit ha megvizsgálok, körüljárok azt találom, hogy nem ütközik az én meggyőződésemmel? Ha mi leülnénk beszélgetni, valószínűleg úgy fejeznénk be, hogy többek lettünk és nem kevesebbek. Mindezt úgy, hogy nem próbálnánk a saját ideáinkat egymásra erőszakolni, nem ijesztegetnénk egymást azzal, hogy ha nem térsz át, akkor úgy el veszel, soha többet meg nem leszel... :D Sőt, valószínűleg pont nem kéne semmit mondanom a saját meggyőződésemről (Buddha amúgy is azt tanította, hogy amíg nem kérdeztek addig ne válaszolj :D), kérdezne a másik fél arról ami érdekli...

    Egyensúly pedig nem a jó és rossz között van. Az egyensúly maga a tökéletes állapot az ellentétes irányú dolgok között, amik külön-külön sem jók vagy rosszak. Mi magunk vagyunk, akik nem ismerjük a saját természetünket és emiatt szenvedünk... :)

Új hozzászólás Aktív témák