Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • syberia

    veterán

    Úgy tűnik, hogy a Delta nem teszi betegebbé a gyerekeket; a másodlagos immunválasz erősebb a fertőzés követően, mint a vakcina után

    Október 8. (Reuters) - Az alábbiakban összefoglaljuk a COVID-19-cel kapcsolatos néhány friss tanulmányt. Ezek olyan kutatásokat tartalmaznak, amelyek további vizsgálatot igényelnek az eredmények megerősítése érdekében, és amelyeket még nem hitelesítettek szakértői értékeléssel.

    A Delta-változat a jelek szerint nem teszi betegebbé a gyermekeket

    Úgy tűnik, hogy a koronavírus Delta-változata nem okoz súlyosabb megbetegedést a gyermekeknél, mint a vírus korábbi formái - derül ki egy brit tanulmányból. Az év elején a kutatócsoport megállapította, hogy a vírus alfa változata a jelek szerint nem teszi betegebbé a gyermekeket, mint a vírus úgynevezett vad, vagy eredeti formája, amelyet először Kínában észleltek. Az új adatok azt sugallják, hogy a gyerekek a Delta-változattól sem betegednek meg jobban, mint az Alfától. A kutatók a COVID-19 vírussal fertőzött iskoláskorú gyermekek két csoportját hasonlították össze: 694-et, akik 2020 december vége és 2021 május eleje között az Alpha variánssal fertőződtek meg, és 706-ot, akik május vége és július eleje között a Deltával fertőződtek meg. Amint arról csütörtökön a medRxiv-on a szakértői értékelés előtt beszámoltak, a Deltával fertőzött gyerekeknek valamivel több tünetük volt. Mindkét csoportban azonban nagyon kevés gyermeket kellett kórházba szállítani, és nem volt ritka a hosszú ideig tartó betegség. Mindkét csoportban a gyermekek fele legfeljebb öt napig volt beteg. A kutatók nem rendelkeztek információkkal a csoportok közötti olyan különbségekről, amelyek befolyásolhatták volna az eredményeket, például arról, hogy volt-e zárlat, és a különböző évszakok hatásairól. "Adataink arra utalnak, hogy a gyermekeknél a Delta variáns miatt kialakuló COVID-19 klinikai jellemzői nagyjából hasonlóak a más variánsok miatt kialakuló COVID-19-hez" - állapították meg a kutatók. Úgy tűnik, ez egybevág az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) által közölt adatokkal. "Bár több esetet látunk gyermekeknél ... ezek a vizsgálatok azt mutatták, hogy a betegség súlyossága nem nőtt a gyermekeknél" - mondta Dr. Rochelle Walensky, a CDC igazgatója a Delta-változat okozta hullámról egy nyilatkozatban. "Több gyermeknél azért van COVID-19, mert több a betegség a közösségben".

    A másodlagos immunválasz erősebb a fertőzés után, mint a vakcinázás után

    A COVID-19 túlélőinél a szervezet immunválaszának fontos összetevői, az úgynevezett memória B-sejtek tovább fejlődnek és erősödnek legalább néhány hónapig, és olyan rendkívül erős antitesteket termelnek, amelyek képesek semlegesíteni a vírus új változatait - derült ki egy új tanulmányból. Ehhez képest a vakcinával kiváltott memória-B-sejtek kevésbé erősek, csak néhány hétig fejlődnek, és soha nem "tanulnak meg" védelmet nyújtani a változatok ellen - számoltak be a kutatók a Nature folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmányukban. A COVID-19 vakcinák valóban több antitestet indukálnak, mint az immunrendszer a koronavírus-fertőzést követően. De úgy tűnik, hogy a fertőzésre adott immunrendszeri válasz felülmúlja a vakcinákra adott válaszát, amikor a memória B-sejtekről van szó. Függetlenül attól, hogy az antitesteket a fertőzés vagy a vakcina indukálja, szintjük sok embernél hat hónapon belül csökken. A memória B-sejtek azonban készen állnak arra, hogy új antitesteket termeljenek, ha a szervezet találkozik a vírussal. E tanulmány előtt kevés adat állt rendelkezésre arról, hogy a vakcina által indukált B-sejtek hogyan viszonyulnak a fertőzés által indukált B-sejtekhez. A kutatók figyelmeztetnek, hogy a fertőzés után az erősebb memória-B-sejtek előnyei nem ellensúlyozzák a COVID-19-cel járó kockázatokat. "Míg a természetes fertőzés szélesebb körű aktivitású antitestek érését indukálhatja, mint a vakcina, a természetes fertőzés meg is ölhet" - mondta a tanulmányt vezető Michel Nussenzweig, a Rockefeller Egyetem munkatársa közleményében. "A vakcina ezt nem teszi meg, sőt, valójában véd a fertőzés okozta súlyos megbetegedés vagy halálozás kockázata ellen."

    https://howbad.info/

Új hozzászólás Aktív témák