Hirdetés

Aktív témák

  • AttiMM

    csendes tag

    válasz csemberlen #4482 üzenetére

    Ismét nagyon köszönöm az ötleteket, segíteni akarást - ritka jó társaság van itt, úgy látom...!
    Sajnos, nincs áttörés az ügyben. A TV 16:9-en áll (az általam említett Just Scan erre áll, hiszen a stb 1080i-je ezt adja).
    Arra kezdek rájönni, hogy azok a csatornák, ahol a leírt jelenséget tapasztalom (Film+, Discovery, NatGeo, Viasat6, stb.) NEM 16:9-ben ad, hanem 4:3-ban. Ez a reklámokon látszik, ott pontosan ez az arány látható: két oldalon fekete sávval. A filmjeik viszont többnyire 16:9-esek, amit úgy oldanak meg, hogy már nem csak két oldalon, hanem alul-felül is levágnak, tehát ott is fekete csík van (de pl. a Discovery logó már nagyrészt a feketén van).

    Érthetetlen, hogy ezek a csatornák miért 4:3-ban adnak, annak ellenére, hogy a filmjeik szerintem mind 16:9-esek. Kíváncsi lennék, hogy adnak ezek más szolgáltatónál? Nem tudja valaki megnézni?

    Ettől még ott a kérdés, hogy lehet megoldani, hogy teljes képernyőn lássam? Hát erre nem jutottam megoldásra. A stb nagyítás funkciója nem tökéletes: egyrészt ahogy mondtam, túlnyomórészt lefelé nagyít, tehát már a Nagyítás1-nél is eléri alul az alját, Nagyítás3-nál pedig már erősen levág aul, de még mindig ott a fekete csík a tetején (benne a Discovery logó egy részével!), és hát nem tudja teljesen széthúzni a két oldalon sem, ott is marad fekete csík. De mondjátok, hogy ezt Ti nem tapasztaljátok.
    Ha a TV-n próbálok zoom-olni, az sem OK: az LG-nél két lépcsős, de már túl sokat nagyít, így lemarad a film széle.

    (A Nyújtott arány szerintem használhatatlan: igaz, szétviszi két oldalt, viszont erősen torzít is: a kör nem kör, hanem ellipszis).

    Szerintem végiggondoltuk a lehetőségeket. Szerintem az alapvető probléma az, hogy még mindig vannak csatornák, melyek 4:3-ban sugároznak, és azon próbálnak meg szélesvásznú filmeket adni: ez nagyon lebutítja a rendszert.
    Szerintetek?

Aktív témák