Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Pötyi

    őstag

    válasz kisi #43558 üzenetére

    Ismerősi körben van egy rendszergazda, aki egy állami cégnél dolgozik. Sörözés közben mesélte, hogy a laborjukban anyagösszetételi vizsgálatokhoz van egy úgynevezett kétkolonnás gázkromatográfuk, kiegészítő tömegspektrométerrel. Nem egy nagy dolog, csipp-csupp összeg, alsó hangon 35-40 misi volt az ára az ezredforduló környékén. Ez nem egy kis asztali hordozható cucc, hanem egy lóbaszó nagy ipari jellegű készülék, futószalag szedi össze és viszi bele a laborasszisztensek vizsgálóasztalairól a mintákat.

    Tök jól működik, semmi baj vele, csak a vizsgálati adatsort kizárólag egy soros porton keresztül tudja beküldeni egy PC-re, amihez a legutolsó drájver W2K-hoz volt. Ezt még úgy-ahogy megette egy XP-s gép, de már se W7-en, se W10-en nem lehet életre kelteni. Külön öröm, hogy már eleve olyan alaplap is alig van, amin lenne soros port.

    Létezik újabb kiadású laborműszer, ami már USB-vel kommunikál, újabb windwoshoz való illesztőprogival, biztos nem olcsó áron, különös tekintettel a közbeszerezés három és félszeres lopási szorzójára. De végül is nem akarnak újat venni, hiszen ez a régi is jól működik, csak a kiszolgáló PC a szűk keresztmetszet. A srác már próbálkozott PCI slotba illeszthető kiegészítő COM porttal, de az se megy minden esetben, mert ha nem ismeri fel a gép alapból, hanem kiegésző drájver kell hozzá, akkor néha akadozik az adatkommunikáció. Most bontókba jár és ott szed össze olyan alaplapokat, amin van soros port.

    A kliens-programot is virtualboxban futtatja, de az is plusz erőforrást visz el.

    Ehez az egész összetett és különösen drága rendszerhez képest egy soros port az lófasz. De mégis megbukik rajta minden.

    Szóval ez a tipikusan "egy-patkószeg-miatt-az-ország-elveszett" helyzet.

    QNX is cool!

Új hozzászólás Aktív témák