Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • BigBadPlaYeR

    senior tag

    válasz woodyka #1447 üzenetére

    Üdv!

    E-mailben küldtem egy ''kevéske'' segédletet, ha nem bánod ;)

    Hát, ha tömörítés után is 4.5GB-ot (ugyanis csak ennyit lehet írni egy DVD lemezre, a 4.7 csak névleges) nyom az avi, akkor valamit nagyon elkattintgattál :)
    Kezdjük azzal, hogy milyen jellegű videókkal dolgozol, mire kell? Fragmovie, családi videók, esküvői videók megrendelésre, vicces videók, házi-rendezésű kisfilmek, stb? Ha nem hosszú az anyag, tehát mondjuk nem nagyon több 20 percnél, akkor AVI-ban meg lehet csinálni egy DivX / XviD codec-el, hogy ráférjen egy CD-re is akár. Ha már 1-2 órás dologról van szó, akkor pedig érdemes lenne beszerezni egy DVD Architect-et, vagy valamilyen DVD készítő progit és MPEG-be kimenteni az anyagot és egy menüs DVD-t készíteni amiben akár jelenetválasztás is van (DVDA-hoz szintén tudok küldeni egy kis tutorialt: menü+jelenetválasztás).

    De, hogy a kérdésre is válaszoljak: A K-lite biztosan, de valszeg egy külön feltelepített xvid codec is feltesz egy bitrate calculatort, amivel kiszámolhatod, hogy mekkora bitrátához és időtartamhoz, mekkora méret párosul. Bár ez szerintem nem feltétlen pontos adat. Esetleg egy másik módszer: Kirenderelsz egy olyan időtartamú részt amivel künnyű számolni (pl. fél perc - 1 perc) azokkal a beálíltásokkal, amiket a végleges verziónál is tervezel. Ez után csak egy egyszerű szorzással megkapod a körülbelüli értéket. Ez egész jó lehet, de ha VBR-es tömörítési módszert választasz, nagyban eltérhtnek az adatok, a mozgások gyorsaságátúl függően (VBR=VariableBitRate, azaz gyorsmozgásoknál kevésbé kódol, ahol meg kevés mozgás van, többet csippent le, így jó marad a minőség is, a méret pedig akár drasztikusan csökkenhet). Audio-nál VBR-t ne alkalmazzunk, csak CBR-t (Constant)! VBR audoi-val ált. rossz tapasztalatok vannak.

    De, ha AVI-ba mentesz, javaslom, hogy először mentsd ki tömörítetlenbe és utána VirtualDub-al tömörítsd. Az több codec-et kezel mind video, mind audio terén.

    "Furcsa, hogy az ember milyen keveset ér el, ha nem is próbálkozik."

Új hozzászólás Aktív témák