Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz mikrofon #20918 üzenetére

    Nem akarok senkit védeni, de helyezzük kicsit más megvilágításba:

    1.) Az USD ár a mi szempontunkból nem biztos, hogy teljesen releváns hivatkozási alap, mivel a Zeiss Németországból, a Sony pedig Japánból szállít be a USA-ba, ami eltérő import költségeket jelenthet. Az USD ár így tehát az USA-ban releváns leginkább. Ugyanitt az EUR árak esetén is máshogyan tevődnek össze a költségek, a Zeiss az EU-n belül gyárt, míg a Sony Japánból szállít be.

    2.) A Fotoplus partnere ugyan a Zeissnek, de saját hatáskörben csökkenthet az árrésén, hogy vásárlást ösztönözzön. Ennek a Zeiss objektívnek a hivatalos német ára (helyi áfával) 1299 EUR, ha ezt magyar áfával kalkulálom, akkor 448k. A Fotoplus dönthet úgy, hogy lecsap az árból, hogy optikailag jobban nézzen ki. Mivel hivatalos partner, valószínűleg nagyobb árrést is kap, mint a többi kereskedő, megteheti.

    3.) A hivatkozott Sony objektív hivatalos német listaára 1599 EUR, ami magyar áfával számolva már 1705 EUR-ra jön ki. Szóval azt látjuk, hogy a Sony 24mm ára is kicsit csökkentve van az EU listaárhoz képest, talán éppen a magas áfa miatt.

    4.) A két objektív ára között az USA-ban kisebb az eltérés, mint az EU-ban. Nem ismerem a Japán és USA közti vámterheket, de például az EU és Japán még csak idén nyáron írták alá egymás közötti szabadkereskedelmi egyezményt, ami az EU-ba behozatali költségek jelentős csökkenését fogja majd biztosítani (nem korlátozások nélkül, csak az egyezménybe foglalt terméktípusok esetén, nem tudom a fotográfiai és/vagy elektronikai eszközök vámterheit mennyire érinti).

Új hozzászólás Aktív témák