Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • nightshadow

    veterán

    válasz engusz #35856 üzenetére

    "rendszerint a villanyszámlán való spórolás vezérli az ilyen "kapcsoljunk ki mindent" akciókat. Ez mondjuk egy nagy LCD tévé vagy egy komolyabb teljesítményű számítógép esetén vicces lehet. Vasra van della, de arra ahavi 1-200 Ft pluszra nincs, amivel terhelődik a villanyszámla."

    Ez szokott lenni a legnagyobb félreértés egyike. Az, hogy pl. kihúzod a konnektorból a telefontöltőt, annak nem azért van jelentősége, hogy most a család megspórolja azt a pár forintot a villanyszámlán, hanem ha mindenki kihúzná, akkor globális méretekben már jelentősnek mondható volna a megtakarítás:

    "A világon ma már több mint kétmilliárd ember mobiltelefonál, itthon pedig a készülékek száma meghaladja a lakosokét, azaz statisztikailag mindenkinek, még a csecsemőknek is van legalább egy mobiljuk....a konnektorban hagyott telefontöltők akkor is fogyasztanak áramot, ha épp nincs telefon a másik végükön, de ugyanez vonatkozik a többi akkutöltőre is! Ezt abból is észre lehet venni, hogy felmelegszenek, vagyis – teljesen feleslegesen – hővé alakítják az áramot. Ez a mennyiség egy-egy háztartás szintjén még nem dobja meg drasztikusan a villanyszámlát, de világméretekben gondolkodva már jelentős tétel. Egy elemzés szerint, ha használat után mindenki kihúzná a töltőt a konnektorból egy világváros éves áramfogyasztását spórolhatnánk meg."

    És ez csak a telefontöltő. Most gondolj bele, még hány olyan terület van, ahol pazarol az emberiség. Tehát itt elsősorban nem arról van szó, hogy az egyén hány forintot tud megspórolni, hanem egy gondolkodásmódról: nem égettem fölöslegesen a villanyt a lakásban, nem folyóvíz mellett borotválkozom stb. Ezeknek is elsősorban globális méretekben van értelme, ha mindenki odafigyelne erre egy picit.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák