- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Android szakmai topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
-
Mobilarena
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
leslieke
Jómunkásember
válasz cappa72 #6151 üzenetére
Én legyek a kísérleti nyúl?
Amúgy velem nem fogtok sokra menni, diktálok, és minden hónapban a jelleggörbe alatti fogyasztást adok le, így nagy meglepetés nem fog érni januárban.
[ Szerkesztve ]
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
veterán
válasz Freeman11 #6148 üzenetére
Előző ciklusban 1780 kWh volt az éves fogyasztásom, tehát áramból én minden hónapban 150 kWh fogyasztást diktálok (ez nagyjából 1800 kWh-ra jön ki 12 hónap alatt), függgetlenül a valós fogyasztástól.
Vagy állj át átalánydíjra, vagy diktálj te is a valós fogyasztástól függetlenül (nagyjából) egyformán olyan havi fogyasztásokat, ami kiadja az éves felhasználásodat.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
boti19871125
csendes tag
Vegyes profilban vagyok a gáznál, a téli hónapokban bőven az mvm jelleggörbe alatt van a fogyasztás, de viszont a nyári hónapokban felette lenne a melegvíz és a főzés miatt. A jelleggörbe módosításnál akár tetszőleges fogyasztást adhatok meg a nyári hónapokra is? (természetesen a téli hónapok rovására, éves keretbe bőven beférek)
-
Frankie50
tag
Üdv!
Én most októberben csináltam a tetőszigetelést. Mivel használjuk tárolásra a padlásteret, ezért jelentősen megnőtt volna a födémszigetelés költsége. A tető héjazat februárban lesz 3 éves, fóliázva, légréssel, új lécezés, új betoncserép. Én az obis eurowol tekercses ásványgyapotot használtam, 15 cm vastagot. Ez akkor 1100 Ft/m2 volt. 40°-s a tető, oda drótoztam "Z" be, 30 cm-s közzel, bevonatos kötözővel, akkor 1000 Ft/ 50 méter volt. A szék tetejére vakondhálót tettem, ez egy roppant erős műanyag háló 6 ezer köröl a 25 m2.
Ilyen lett: -
himpike
aktív tag
Tanács kellene.. egy ismerősöm vett x nm kőzetgyapotot amit a padlásán kíván szétteríteni. Ehhez kapott/vett valami hőtükör fóliát amit fogalma sincs hová kéne teríteni, és arról se hogy buborékkal lefelé vagy felfelé. Próbáltam rákeresni de mivel azt sem tudom mit keressek nem is találtam semmit. Hogy kell használni ezt a hűtükröt?
-
veterán
-
himpike
aktív tag
válasz Donki Hóte #6162 üzenetére
Őőőőő.... de erre rámegy a kőzetgyapot... hogy fordítaná meg mondjuk nyáron? Felszedi a 100 nm gyapotot...? Vagy más a lerakási sorrend? Vagy csak naív vagyok?
-
-
viny
tag
válasz himpike #6164 üzenetére
Szerintem csak viccelődnek, ne vedd fel.
Ismerősöd picit benézte, tükrös fólia nem a legjobb ilyen helyre. Egy sima párazáró is elég lett volna. Szerintem tükörrel lefelé jobban jár vele; persze ha nyáron jobban zavarja a meleg, mint télen a hideg, rakhatja tükörrel felfelé is. A lényeg, hogy a szigetelés alá menjen, védje azt meg a felszivárgó víztől / kicsapódó párától.[ Szerkesztve ]
Never underestimate the power of a sick mind!
-
pjen
félisten
a
A kőzetgyapot leggyakoribb felhasználási területei:
Homlokzati hőszigetelésÁlmennyezet, magastetőSzerelt válaszfalakTetőterek, padlásokTehermentes fődémekPadló
Az üveggyapot leggyakoribb felhasználási területei szinte ugyanezek, azzal a kivétellel, hogy mivel nem lépésálló, ezért padló szigetelésére nem használható.
Szigetelő anyagok árai
Az üveggyapot árát a szálsűrűség befolyásolja. Fontos, hogy minden termék emiatt más és más: vízszintes, ferde, vagy függőleges síkon különböző üveggyapotot javasolt használni.
Az üveggyapot kedvezőbb áron közel azonos minőséget biztosít, mint a kőzetgyapot. A rugalmasság, a könnyen kezelhetőség és az ár mind az üveggyapot mellett szólnak.
A kőzetgyapot masszív, használata nehézkesebb, és akárcsak az üveggyapot, ez sem tápláléka a különböző rágcsálóknak, emiatt mindenképpen időtálló befektetés. Magasabb ára mellé egy kicsivel jobb hangszigetelés párosul, mint az üveggyapotnál.
-
veterán
Ne dícsérd már ezt qrva üveggyapotot, lehet, hogy majdnem olyan jó, mint a kőzetgyapot, de egy nagyságrenddel útálatosabb vele dolgozni.
Mi két éve magunknak raktuk fel a kőzetgyapot táblákat a szarufák közé, mert akit kérdeztünk, az mind a kőzetgyapot árának megfelelő összegért vállalta volna a táblák berakását, de közben háromszor is megkérdezték, hogy ugye tutira nem üveggyapot, mert akkor semmi pénzért sem vállalják
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
dobolan
senior tag
válasz Donki Hóte #6169 üzenetére
Ez a mondatod tökéletesen jellemzi a magyar építőipar legalját:
" közben háromszor is megkérdezték, hogy ugye tutira nem üveggyapot, mert akkor semmi pénzért sem vállalják"
Majd meglátjuk mit fognak mondani akkor, mikor évekig szaladni kell majd a munkák után. Mert szerintem ez jön.Rengeteg szigetelési munkát végeztünk mindkét típusú gyapottal. Táblás típus esetén gyakorlatilag egyforma kivitelezési körülmények vannak. Minden esetben nagyon ajánlott a maszk használata.
Tekercsesből még nem dolgoztam kőzetgyapottal, csak isover üveggyapottal, és azt is csak födém terítésre. Jobban száll a törmelék belőle, maszk kell, egyébként meg ami a ruhádra vagy egyéb testrészedre kerül, azt egy fürdés leviszi.Ezt csak egy vélemény. Mindenki arra költi a pénzét, amire akarja.
[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
válasz dobolan #6170 üzenetére
“Majd meglátjuk mit fognak mondani akkor, mikor évekig szaladni kell majd a munkák után. Mert szerintem ez jön.”
attól tartok az mint 2008ban: a mobilisabb emberek mennek külföldre - bár most kehet ott is annyira beesik a piac h ott se lesz jó a megélhetés…
nomeg az elmúlt konjunktúrában s hiányban boldog boldogtalan elment munkásnak, mert megérte még tudás nélkül is tudtak megrendelések között válogatni… namost ezek a “szakik” könnyen hagyják ott azt az ipart, amibe energiát nem fektettek. Persze ez a réteg nem baj ha kikopik.
viszont szerintem ugyan a munka mennyisége valóban csökken, de a munkásoké is fog…
egyetlen mentsvár lehet a kb satufékező állami megrendelésekből kieső szakik hada, illetve az talán valamennyire az elérhető anyagokra is jó hatással lesz…
s azért mégiscsak otthon vagyunk, nem lennék meglepve ha megint lenne valami eszement állami támogatás pörgetni ezt az ipart…[ Szerkesztve ]
-
pjen
félisten
Nem dicsérem, csak bemásoltam a jellemzőket. Én 30 éve egy nap alatt egyedül beraktam 10 szarufa közét. Még maszkom se volt, igaz este egy óráig forró vizben zuhanyoztam.
-
titán
Én az üveggyapottal úgy dolgoztam, hogy vettem festőoverállt, gumikesztyű, tettem fel maszkot + zárt munkavédelmi szemüveg. Így gond nélkül lehet órákig is melózni vele. Nekem ez vált be, nincs vakaródzás, tüsszögés.
-
evitiguF
senior tag
Sziasztok,
egy kis megerősítést kérnék számításomra vonatkozóan. Diktálós vagyok, mindig 16-án diktálok, jelleggörbe alakulása:
Október - 144
November - 217
December - 306Jól gondolom, hogy:
144/31= 4,65
217/30= 7,23
306/31= 9.87
a napi fogyasztható kedvezményes mennyiség.
Mivel 16-án jelentek, ezért Novemberre az október 16 és maradék napok, összesen 16 nap *4,65 + 16*7,23 (novemberi napok) = 182 lesz az érték.
Ugyanezen logika mentén nov.16 - dec.16 = 16*7,23+16*9,87=273.
Vagy elszámolok valamit?
Köszi! -
nagyúr
válasz evitiguF #6175 üzenetére
Én is így számolgattam.
Meg más is. #6107Sylnálam így jött ki a matek, 20-i fordulónappal.
napok sz. hónap limit korrig. lim
31 augusztus 16 16,00
30 szeptember 38 22,99
31 október 144 76,43
30 november 217 165,24
31 december 306 253,25
31 január 329 314,16
28 február 271 289,69
31 március 223 272,70
30 április 117 182,87
31 május 36 90,77
30 június 16 28,56
31 július 16 16,34
Aztán lehet, hogy nem jó[ Szerkesztve ]
B.C. Rich Warlock Platinum series eladó 105kHUF
-
amargo
addikt
Én amúgy annyira "szerencsés" (ha ezt lehet annak nevezni) vagyok, semennyire nem szúrt se kőzet se az üveggyapot. Viszont maszk mindig volt, nélküle órákon keresztüli köhögés volt a jutalom..
Amúgy nálunk se akarta senki vállalni, de nem is volt baj, mert a gipszkartonosok megcsinálták egy kis részen, de azt is rosszul, ha ugyan ezt valaki a ferde síknál eljátssza azt "megütöm".“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
zoli03
őstag
Átalányban vagyok, december elején volt leolvasás nálam, kaptam egy -91246 Ft-os számlát (hibás számlázás miatt volt több magas számlám, amit kifizettem, mert az ügyfélszolgálat nem válaszolt időben). A következő hónapokban mínuszos számláim lesznek, amíg el nem fogy az egyenleg? Azt láttam, hogy lehet kérni visszafizetést, de mi történik alapértelmezetten?
-
GEPESZ66
veterán
A házban az összes nagyobb szoba mennyezete lambériázva( fa) van.
A mennyezet és a lambéria között van 5-10cm légrés.
A padlás födém szigetelése kb. 350 ezer Ft-ba kerülne.
Arra gondolok, hogy a lambéria is egy kicsit megfogja a felfelé áramló meleget, s a födém szigetelésével nem nyerek annyit, mint amennyibe kerülne.
Mi a véleményetek? -
Ramoskaa
senior tag
Sziasztok! Gázkazán + Fisher Nordic 3,5 klímával ,hogyan érdemes fűteni? Felfűtök kazánnal mondjuk 24 fokig majd átkapcsolok klímára vagy fordítva? (Gáz takarékosság lenne a fő szempont)
ui: bocs ,ha hülye kérdés
[ Szerkesztve ]
Ha elolvastad az üzenetem, kérlek vedd a fáradságot és válaszolj!
-
Ramoskaa
senior tag
válasz Degeczi #6192 üzenetére
Baba miatt muszáj, bár mondjuk lehet sokat mondtam, 22 is jó
Nagyon nem mindegy szerintem, hogy a villanyra vagy a gázra fizetek ráElvileg a klímánk is eléggé takarékos +fűtesre is alkalmas.
Ui: Esténként általába picit hidegebbe szeretünk aludni.
[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
válasz Ramoskaa #6189 üzenetére
Ha a gáztakarákosság a fő szempont, akkor a 24+ fok helyett célozd meg a 21-et, az kb. 20% takarékosság kapásból.
Összevissza keverni sztem felesleges túlbonyolítás, klímával az átmeneti időszakban, ősszel, tavasszal fűts, amikor nem kell folyamatosan használni, most meg használd a gázkazánt.Baba miatt nem kell semennyire sem túlfűteni, 21-22 fok teljesen elég.
[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
-
Dorian
félisten
válasz Ramoskaa #6196 üzenetére
Sokmindentől függ, hogy minek van értelme. Úgy érdmes kalkulálni, hogy gáz és áram tekintetében is beleférj a kedvezményes keretbe. De ezt csak te tudhatod hogyan jön ki jól. Ha villanybojler melegíti a vizet, az kb el is viszi a kedv. keret nagy részét, ha van H tarifa akkor megint más a helyzet, ha van két rendeltetési egység a házban megint más, stb, stb.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Ramoskaa
senior tag
"okos" villanybojlerre váltottunk. H tarifa nincs is emiatt(meg az ára miatt). Inkább fizessek rá a villanyra , mint a gázra. Legutoljára elvileg 7x-es volt az áreltérés.
Persze nyílván akkor érvényes ,ha valamelyiket muszáj lenne túllépnem .
Nem okoskodni akarok, ellenvéleményt is fogadok[ Szerkesztve ]
-
titán
2024-től kukázzák minden napelemesnél az éves szaldós elszámolást:
A rendszerhasználati díjakról szóló rendeletből kiderült, hogy nemcsak a 2024 után telepített lakossági napelemeknél szűnik meg az éves szaldóelszámolás lehetősége, hanem a régebbi rendszereket is átteszik havi elszámolásba. [link]
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autós topik
- Asztrofotózás
- Gumi és felni topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen processzort vegyek?
- Trump vagy Harris
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest