Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Tin

    veterán

    válasz Taci #6006 üzenetére

    Nem csak az. Mind a túltöltés, mind a túlmerítés nem tesz jót az akku élettartamának. A legjobb neki a 25-85% közötti tartomány. Ha nagyon lemeríted, az talán még rosszabb, mint a 100%-ig töltés, de persze teljesen nem tudod lemeríteni, ahogy teljesen nem tudod feltölteni se, az elektronika azért védi az akkut. De azzal, ha általában csak 85%-ig töltöd, és 20-30% alá nem meríted, éves távlaton már észrevehetően jót teszel az akkuval. Ne plusz órákban gondolkodj üzem(képernyő-)időben, de szerintem egy egyfolytában töltött és mindig csutkáig merített akku 1-2 év viszonylatában már akár észrevehető (1 órán túli) üzemidőromlást eredményez. Ha csak simán 85% helyett 100%-ra töltöd, annak talán nincs ennyire erősen észrevehető hatása, de biztos van, hiszen bekerült ez a funkció a OneUI4-be. Mellesleg 85% nekem a hétköznapokra biztosan elég lesz, néha azért elengedem 100%-ig.

    Az se jó, ahogy írtad, ha egész nap töltőn lóg 100%-on. Mindig csepptölti a maximum körül, melegszik is egyfolytában feleslegesen, és ezzel tényleg ki lehet nyírni az akkut. Volt kollégám jó régen, vagy 15 éve, zsír új gépét egyfolytában töltőn tartotta, aztán ilyen fél évesen már néha kikapcsolt akkuról 1 óra után, mert kinyíródott egy-két cella az akkuban. De az akkori töltésvezérlő áramkörök sokkal butábbak voltak.

    Az Apple megoldása okos. Beálíltod az ébresztőt reggel 7-re, felrakod a telefont töltőre, az feltölti majdnem tele, majd lekapcsolja a töltést, és az utolsó százalékokat úgy tölti bele, hogy ébresztésre pont 100%-on legyen. Okos megoldás!

    Ez a 85% se rossz, de nem próbáltam még, nem tudom, hogy itt "keringeti-e" a töltést, magyarul mindig visszatölt 85%-ra, vagy feltölti, lekapcsolja a töltést, és hagyja merülni, amennyit merül (pár %-ot). Az utóbbi jobb megoldás az akku szempontjából. Ennek van egy még okosabb módszere, laptopokban láttam, az X-Y% közötti töltés, magyarul X%-ig tölti, majd megy simán áramról, és amikor Y% alá csökken a töltöttség, csak akkor kezdi újra feltölteni X%-ra. Értelemszerűen X>Y. Mondjuk beállítod, hogy 85-82 között töltse, így minimum 82%-on lesz a telód, vagy ha túlmerült, akkor feltölti 85%-ra. Nem értem, miért nem csinálják meg ezeket akár Android szinten, mert egyáltalán nem bonyolult implementálni, viszont tök hasznos a testreszabhatósága. Olyan helyzetekben, amikor pl. órákig DEX-et használsz, egy tök jó dolog, ha töltőpadon van a telefonod, de nem egyfolytában tölti.

    (nyilván tudom, miért: hogy nyíródjon az akku, és vegyél új telefont)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák