Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cigam

    félisten

    LOGOUT blog

    válasz vargata #10908 üzenetére

    Egyéni ficam, logika kérdése.
    Egy 4 lemezes eszközön

    - 2db lemezt beteszel raid1-be, a harmadikból önálló kötetet készítesz, a 4. meg tartalék lemez lesz.

    - 3 lemezből raid5-öt készítesz, és a 4.-ből lesz tartaléklemez, vagy éppen önálló kötet.

    De megvariálhatod a felhasználás módja szerint.Külön kötetet hozol létre a mentéseknek, külön kötetet az adatok tárolására, egy harmadikat a torrenteknek, egy negyediket a megfigyelőkamerának,....
    Ezzel fixálod (megsaccolod) a későbbi kapacitás igényét az adott feladatnak. De ez sem kőbe vésett dolog, dinamikusan módosíthatod a méretüket egymás, ill. a le nem foglalt terület rovására.
    Természetesen a fenti leosztást 1 köteten belül, önálló megosztásként is létrehozhatod őket.

    De tegyük fel hogy olyan csóringer vagy mint én. Veszel egy 2 lemezes NAS-t, de már csak egy lemezre marad pénzed. Létrehozol rajt egy kötetet, és használod úgy ahogy elképzelted.
    Amikor elfogy a hely, veszel egy új lemezt, és rakod a NAS-ba. Létrehozol egy új kötetet, amin létrehozol egy adatok2 megosztást, ami nem túl elegáns. Az is egy járható út, hogy áthelyezed az adatok megosztást a második kötetre, hiszen ott bőven van hely.
    Elképzelhető, hogy nem a hely fogy el, hanem egy új feladatot bíznál a NAS-ra, és ezért teszel bele egy új lemezt. Hogy az új köteten az új feladat adatait tárolja. pl. Nem volt tervben az otthoni kamerarendszer, de úgy alakul hogy szükségessé válik, és nem akarod a jelenlegi lemezt(kötetet) a folyamatosan változó adatok terhelésének kitenni, hanem egy direkt ilyen jellegű terhelésre tervezett lemezt veszel bele.
    De az is egy járható út, hogy a második lemezt hozzácsapod a már létező kötethez, ezzel bővítve annak kapacitást. Egy varázsütésre megszűnik a helyhiány, anélkül, hogy bármelyik megosztással variáltál volna (nem kell új fura toldaléknevű megosztást létrehozni, vagy a megosztások áthelyezésével bajlódni)

    Nem beszélve arról, hogy a mezei kötetet átalakíthatod raid kötetté, mert fontossá válik, hogy az egyik lemez meghibásodása miatt ne álljon le a munka.

    Ja és persze egyetlen köteten belül is limitálhatod, hogy egy megosztás mekkora helyet foglalhat, hogy ne egye meg mások elöl a tárhelyet. Ilyen a Time Machine megosztásom, amire a macOS készíti a biztonsági mentéseket. Ez 1TB-ra van lekorlátozva. Hiszen bőven elég ekkora hely neki, és ha elfogy, akkor a legrégebbi adatokat felülírja. De ha meggondolom magam ezt is dinamikusan módosíthatom.

    Pont ez a jó benne, hogy egyéni koncepció, praktikum alapján Te döntöd el, hogy egy új kötet, vagy a meglévő bővítése a jobb megoldás. Nincs rá kötelező érvényű recept.

    [ Szerkesztve ]

    Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

Új hozzászólás Aktív témák