Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kesztió

    aktív tag

    A lehető legrosszabb fajta kérdező vagyok, akinek vannak hálózati ismeretei (mégis csak szoftverfejlesztéssel keresem a kenyerem), de kérdezhetek hülyeséget, mert alapelvekkel sem vagyok mindig tisztában. De hátha nem fogtok kiutálni. :D

    Szóval, próbálom megérteni, mi a poén az új slágerrel, a mesh típusú hálózatokkal. Mindenhol azt magyarázzák, hogy ez az alternatívája a router + range extenderes felépítésnek, magyarán arra megoldás, hogy utóbbinál „nincs roaming” és ha a ház egyik feléből a másikba sétálunk, akkor hálózatot kell váltani, mert „más SSID-je lesz a hálózatnak”. Ami nyilvánvaló baromság, ma már a legócskább extender is képes arra, hogy ugyanazt az SSID-t/kulcsszót „hosszabítsa meg”, ráadásul kis ügyeskedéssel két vagy több routert is össze lehet kötni a hálózatban és olyankor a roaming is seamless.

    Nálunk pl. a következő az architektúra:
    A Digi Fiberlink Gigabit-es modemtől UTP kábelen jut el az internet egy Mercusys switch-hez, ahonnan indul egy-egy vezeték az okostévékhez (3 db) és a routerekhez (2 Mercusys AC12G + egy AC12). A routerek LAN-on (NEM WAN-on!) vannak összekötve, azonos SSID, azonos password, kézzel beállított IP szám, kézzel beálított, eltérő csatornaszámok, valamint engedélyezve van az SSID boradcast.

    Mitől tud ez a konfiguráció kevesebbet, mint a mesh, valamint érdemes-e innen továbblépnem egy felsőközép-kategóriás Mesh-rendszerre, mint pl 3 db. TP-Link Deco X55?
    Ha meg tudtok győzni az esetleges előnyökről (leszámítva a nyilvánvaló sebességkülönbséget, mert mégis csak AX3000, nem AC1200),, hajlandó lennék befektetni, de ha gyakorlatilag ugyanazt kapom, nem tudom, érdemes-e szétbarmolni valamit, ami működik.

    Előre is kösz!

    [ Szerkesztve ]

    Bug és debug fia vagyok én

Új hozzászólás Aktív témák