- Vodafone mobilszolgáltatások
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- Yettel topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- iOS alkalmazások
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
-
Mobilarena
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zizi123
senior tag
Tovabbra is kuzdok a napelemmel.
A bejovo feszultsegem ingadozik 235-246V kozott, ehhez adodik hozza amivel az inverter megemeli a feszulseget, es igy 260V-ig is felkuszik a feszultseg, ezert az inverter leall 102-es hibaval.
Ezert ilyen a napi gorbem. LinkAmikor nincs terheles a halozaton, akkor folyamatosan ujraindulgat. Ha van terheles pl ment a mosogep, indukcioslap, villanybojler (ez a gorben a viszonylag vizszintes resz), akkor nyilvan nem emelkedik meg a feszultseg veszesen, es mint latszik nem is indult ujra a rendszer.
Tehat valami nagyon nem jo.
Az NKM azt mondja, hogy a bemeno 235-245V tokeletesen jo, tehat azzal nem tudok mit kezdi a kivitelezo azt mondja, hogy alapbol tul nagy a bejovo AC, az O rendszeruk jo.
Tehat mindenki szerint minden jo, csak nem jol mukodik.Mit tudok csinalni?
-
Geresics
Topikgazda
válasz Zizi123 #4201 üzenetére
Ha lekapcsolt inverternél a mérőóránál 235-246V feszültséget tudsz mérni (pl. multiméterrel), és mikor bekapcsolod az invertert, az 260V-ra emeli a feszültséget, akkor jó eséllyel ott nem elég a vezeték keresztmetszete, esetleg egy útközbeni csatlakozó nincs meghúzva.
Van még egy olyan opció, hogy az inverteren megemelitek a megengedett max. feszültséget 263-ról 273-ra, a Fronius annyit még enged. Viszont itt fontos, hogy a háztartás többi eleme, fogyasztója nem fogja szeretni...*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Zizi123
senior tag
válasz Geresics #4202 üzenetére
Igen, lekapcsolt invertenel 235--246V a feszultseg.
Ha felkapcsolom az invertert, akkor szep lassan elkezdi a megtermelt aram fuggvenyeben a feszultseget feltolni.
Ha eppen 245V jon be az utcarol a kabelen, akkor mar 3kw-nal lekapcsol, ha eppen 235V, akkor "csak " 4,6kW-nal.Melyik kabel lehet vekony a kabel? Azt tudom, hogy az inverter, es a villanyora koze 6mm2-es kabelt huztak be, ami 20m hosszzu. Annak utananeztem, hogy ennek el kellene birnia.
Akkor most mi van? Mi a megoldas, kinek kellene ezt megoldani? Normalis az, hogy az inverter 4kw termelesnel 15-20V-ot emel a halozat feszultsegen?
-
Geresics
Topikgazda
-
Geresics
Topikgazda
válasz Zizi123 #4207 üzenetére
Esetleg még egy olyan próbát csinálhatnál, hogy ha nap közben lekapcsolod az inverter AC oldalát, és mikor visszakapcsolod, akkor a teljesítmény azonnal felugrik-e, vagy szépen lassan kúszik vissza? (Előbbi esetén az országbeállítás "International 50Hz"-en van, utóbbi esetén a magyarországi beállítást konfigolta a telepítő.)
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Zizi123
senior tag
válasz Geresics #4209 üzenetére
Szepen lassan kuszik vissza, kb 6-8 perc alatt erheti el a 4kw-ot.
Melyiket kellene valasztani?
Megneztem kb 6-8 hazzal arreb a rokon 4Kw-os rendszeret, ami pont ugyanez az inverter Fronius Primo (csak nyilvan 4kw-os, es 15db 285W-os modul.), ugyanez a kivitelezo.
Nala nincs ez a problema. Igazabol mivel az masik utca, nem tudom, hogy ugyanazon a fazison vagyunk-e.[ Szerkesztve ]
-
xigris
őstag
Sziasztok! Az eon távleolvasási portálon melyik 2 érték felel meg a villanyórának? Köszönöm
-
Woodsky
újonc
Szerdáig én nem merek mondani semmit, ez már a harmadik időpont tőlük..
A rendszert azért nem szabad bekapcsolni, mert a mérőcsere alkalmával fizikailag veszi át a rendszert a szolgáltató, addig pedig jogilag nem használható, meg nem is érdemes, hiszen ha nem ad-vesz mérőd van, akkor a termelést is fogyasztásnak mérik a mostani mérők. -
jbnd-007
tag
Na ma volt az első olyan nap, amikor órákon át levágta az inverter a teljesítményt. Úgy tűnik, a hideg idő magában nem elég hozzá, kell az erősebb szél is.
-
-
ankaz
tag
Sziasztok!
Szeretnék napelem rendszert családiházamra, árnyékmentes tető, délnyugati oldal, nyeregtető, dőlés szöget pontosan nem tudom. 3 fázis, havi fogyasztás 13.000 FtKértem, kaptam ajánlatot, de nehéz belőle választani. Nagyjábból így néz ki:
335 Wp 18 db AEG mono kristáyos AS1203
Fronius Symo 5.0-3M
6,03 kWp a néveleges teljesítmény
2,5 millió - banki hiteles, támogatásos finnanszírozás, ügyintézésselA fenti leírás alapján ez jónak néz ki?
Somogy megye, Kaposvár környékére tudtok ajánlani kivitelezőt?Segítségeteket előre is köszönöm!
-
agyarka
aktív tag
A telepítőnek biztosan.
13000Ft / hó kb. 351 kWh ami éves szinten 4216 kWh. Még rossz körülmények között is elvárható az 1000 kWh/ kWp / év.
A tető tájolását műholdas térképen a gerinc irányából leolvashatod. Dőlésszöget 45 fokhoz könnyű viszonyítani.
A telepítés tervezett helyén várható termelést a JRC oldalán tudod kalkulálni.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
Leleményes
tag
Sziasztok!
van egy szölönk amibe szeretnénk egy kis áramot csiholni, viszont sosem volt még dolgom napelemmel. Találni n+1 forrást de egyik sem tünik megbizhatónak.
néztem már kinai oldalakat, magyar oldalakat sosem látott domainen, ahogy látom árban is nagy a szórás. amerikai tesztekbem 80-120 dolcsi körül emlegetik a 100wattos paneleket.Tudnátok mondani egy megbizhato weboldalt esetleg kontaktot? Egy párszáz wattra volna szükségünk, az energia nagy részét vízben tárolnám, egy részét pedig nappal használnám fel (telefon, laptop). Inverter kisebb akkumulator is szoba johet.
koszonom! (Bocsi telefonrol gepelek )
-
Geresics
Topikgazda
Szia,
ahogy (#4224) agyarka és (#4225) dranga írta ( ), jó az ajánlat, csak épp a kivitelezőnek!
A Te fogyasztásod 4216 kWh/év kb., a rendszer, amire kaptál ajánlatot pedig előállítana kb. 6600-7000 kWh energiát, ergo alsó hangon is 1,5x akkora a rendszer, mint amire szükséged van, és az éves szaldós elszámolásnál ez bizony nem egy tuti buli. (Az éves szaldós elszámolás lényege pár perces videóban.) Ráadásul az ár sem tűnik a legjobbnak, igaz, a 365 Ft/€ árfolyam nem igazán kedvez a jó áraknak...Mielőtt megállapodnál valakivel, ajánlom figyelmedbe az összefoglalót, érdemes vissza is olvasni a kommentek között, ajánlatot pedig érdemes kérni a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség oldalán, ott 1 héten belül fogsz kapni egy tucatot, és lesz mit összehasonlítanod!
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
törölt tag
válasz Janusz001 #4228 üzenetére
Ha jól látom inverter küszöbbe ütköztél. Érdekes lenne látni, hogy mit hozott volna ki egy nagyobb inverter. De szépen teljesített az biztos
Tegnapi nap nekem is eddigi legtöbbet hozta a "téli" időszakban (vagy inkább kora tavaszi), annak ellénére, hogy a napi max, teljesítmény, nem a tegnapi napra esett. -
biker
nagyúr
válasz csemberlen #4232 üzenetére
na ugye, hogy lehet ennyiből nekem mindig kétkedve fogadták
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
-
ankaz
tag
válasz Geresics #4227 üzenetére
Köszönöm a válaszokat. Az árajánlat adót én kértem, hogy méretezzünk túl, későbbiekben tervbe van lakás bővítés (terasz beépítés) ahol a fűtés elektromos árammal lenne megoldva.
Tudom, hogy útólag is bővíthető a rendszer, csak nem tudom hogy gazdaságilag hogyan járok jobban. Rögtön túlméretezett rendszer építés (itt a pályázati finnanszírozást is figyelembe véve) vagy utólagos bővítés (ami már valószínűleg teljesen önerőből menne csak)
És persze, a túlméretezés mértéke is kérdés, nyilván a jövőben beépítésre kerülő fogyasztókból számolható.
Jócskán visszaolvastam, az összefoglalót is átnéztem, de a legnagyobb félelmem a kivitelező. Mint kiderült összerakni bárki tudja, de megtervezni már nem feltétlenül. Ezért is gondoltam, hogy a már tapasztalattal rendelkező fórumtársakat megkérdem, hátha van valakinek hasonló összeállítású rendszere.
Olvastam, hogy a napelem márkája szinte mindegy, az inverter (jelen esetben Fronius Symo 5.0-3M) pedig nem számít rossznak. (bár nem olvastam kerülendő típusról sem, gondolom telepítés helye válogatja)
Tehát az igazi kérdésem, hogy kivitelezőt tudtok-e ajánlani. A Magyar Napelem és Napkollektor Szövetségen keresztül érkező ajánlattokkal ugyanott leszek, nem ismerem az ajánlat tevő céget. A referencia darabszám sajnos tapasztalataim szerint nem jelent semmit. Aki nem ért hozzá az a sok darabot is úgyanúgy rosszul tervezi.
Bocsánat a hosszabb szövegért, aki tud ajánlani kivitelezőt Somogy megye, Kaposvári telepítésre annak köszönöm a segítségét.
-
fudi2002
veterán
válasz stickermajom #4239 üzenetére
Igen, de egy ügyes energetikus mindenre (is) képes
Nálam is megoldotta, hogy felfelé kerekedjenek a számok. Így valamivel fölé tudtuk lőni mint a valós szükséglet, így készülve a jövőre.Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
rsf
senior tag
válasz joghurt #4237 üzenetére
Hát én láttam sok ismerős görbéjét. És nyáron a mostani havi termelési adatoknak a 1,5x-2,5x -át láttam mindenkinél. Az igaz hogy nyáron a meleg miatt vissza esik a cellák hatásfoka, de a magas napállás miatt azért sokkal jobban termelnek mint február-márciusban amikor még hideg van.
[ Szerkesztve ]
“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“
-
rsf
senior tag
válasz Janusz001 #4242 üzenetére
Amúgy nagyon szép a görbéd.
Kíváncsi leszek majd, hogy júni/juliusban milyen lesz.
Én azt mondom hogy ugyan ilyen. Nem fog beesni a teteje a meleg miatt láthatóan.
De majd kérünk szépen görbét akkor is.
Az viszont érdekelne, hogy az inverter hogy kezeli le a fenti részt? Mit csinál a felesleggel?? Eldisszipálja? Mert az energia nem vész el csak átalakul..“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“
-
canniball
nagyúr
-
törölt tag
Az inverter semmit nem csinál, mert nincs felesleg a számára...
Mivel egyszerűen és logikusan nem vesz ki energiát a napelemből, ha már nem tud.
A napelem (mint minden más napon lévő cucc is) pedig melegszik a naptól és
így leadja hőként a környezetébe azt az energiát ami nem tud árammá (át)alakulni.
Pont úgy, mintha nem is napelem lenne :-) -
félisten
ha nem raktok be a pályázat által támogatott plusz fogyasztót( hőszivattyú, fűtő panel, hőszivattyús bojler) akkor maximum 10 % kal ( és az is csak kitejezetten és indokolt indokolt esetben ) lépheted túl a fogyasztásodat. 3 energetikai tanúsítvány kell egy a kivitelezés előtti a javasolttal, egy a közbenső és egy végső állapot.
ha 4200 kWh/ év az éves fogyasztásod akkor kb ehhez mérhető napelemet tehetsz fel a 6+ kW rendszert biztos, hogy nem fogadják el külön támogatott fogyasztó nélkül.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés