Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • agyarka

    aktív tag

    válasz siege5 #3035 üzenetére

    "Biztos vagyok benne hogy ez nem ennyire egyszerű, és akadnak akadhatnak meg rejtett költségek a felszerelést követően, például alkatrészcserék, téli hónapokban rafizetés és amiket még nem is gondolnék. Kérném azokat akik szintén hasonló rendszereket telepítettek az elmúlt években osszák meg velem eziranyú tapasztalataikat, milyen egyéb költségek várhatóak később? (nem mennék bele ebbe ha parevente valami miatt lehet még eközben 100 200ezres plusz költségem.)"

    - A túlfeszültségvédők élettartama a műszaki kialakítás miatt ~5 év. AC/DC oldalon van 6 patron, kb 8-12eFt/ db.
    - Tűzvédelmi leválasztó távkapcsolóra remélhetőleg nem lesz szükséged, + hibaforrás és az élettartamáról nincsenek tapasztalatok. Santonra talán 10 év gari van, ~ 60+eFt.
    - Inverter szintén biztosan elromlik vmikor. Amennyiben gazdaságilag totálkáros, akkor csere, ha nem kapható ugyanazon tipus, akkor a módosítás miatt jelenleg ugyanúgy kell terveztetni és engedélyeztetni és kivitelezni, dokumentálni, mint egy új rendszert. Fronius primo 3,6 jelenleg 325e és erre jön még a többi költség.
    - szerencsére a lopás, jégkár, villámcsapás okozta károk statisztikailag nem jelentősek.

    Jelenleg éves szaldós elszámolási rendszer, aminek keretében ingyenesen használható a közcélú hálózat tárolóként, azaz a nyáron megtermelt áram télen is elhasználható.
    Ez biztosan változni fog, azt pontosan senki nem tudja megmondani, hogy a jövőben milyen szabályozók lesznek.

    A lakossági HMKE beruházás gazdaságosságának alapja a jelenlegi elszámolási rendszer.
    Az fektessen bele, akit nem ráz meg, ha ekkora összeget részben kockáztat, és ezen az áron is szeretne tenni vmit a környezetéért.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák