Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • 04ahgy

    nagyúr

    válasz 3psilon #25895 üzenetére

    "Barátom, ez egy kicsit súlyos volt válasznak. Nagyon remélem, hogy pusztán abból adódott, hogy az anyázást nem szó szerint értettem, hanem humoros, kissé túlzó megfogalmazásaként a gariztatásnak."

    Írásban nem jön át hangsúly, vagy humorosság. Ezért vannak a smiley-k. Nem tettél, ezért azt értelmeztem, amit leírtál. Az anyázás pedig jól ismert fogalom. De tudod mit, megkövetlek és elnézést kérek.

    A tesztelés menete:
    - CMOS Optimized Defaults. Mented, kilépsz.
    - RAM feszültséget beállítod annyira, amennyinek 1600MHz-en kellene lennie majd, a névlegesre. Ekkor még 1333MHz-en fut a RAM. Mented, kilépsz.
    - A CPU NB_VID értékének +0,1V-ot adsz. Kicsit jobban fog melegedni, de nem vészes, pár fok. Mented, kilépsz.

    Ekkor 1333MHz és CL9-9-9-24 a RAM időzítés. Egy éjszakát menjen a Memtest86+ 4.00, te azalatt úgyis alszol. Ha hiba van, akkor a Ganged / Unganged móddal és a Command Rate 2T / 1T átállításával lehet játszadozni. Mindegyik után egy éjszakás memteszt legyen. Persze ha hibázik, akkor nem kell folytatni. Ha egy éjszaka hibamentes, az jó. Ha valamelyik beállításban nincs hiba, akkor azt veheted egy kiindulási állapotnak, javasolt a BIOS Setting elmentése, az egyszerűbb visszaállítás miatt. Ekkor örülhetsz, mert nem hibás a RAM valószínűleg, és stabil lesz a géped. Egy-két hétig használd, ha lehet, ki se kapcsold egyáltalán. Prime95 Blend teszt véletlenszerűen futhat rajta éjszakánként.
    Ha ezek nem vezetnek eredményre, mert memteszt hiba van, vagy fagyás, akkor az egyik modult kapd ki, és értelemszerűen egy modullal folytatódjanak a tesztek. Ha azzal van hiba, akkor csere. Stb.

    Ha eljutottál a tesztelési időszak végére, és nincs hiba, akkor maradjon minden ugyanúgy ahogy van, csak a RAM időzítéseit tedd át a névlegesre (pl. CL7-7-7-20), mivel minden más már legalább egy hete be van állítva. Ekkor még mindig 1333MHz-en fut a RAM! De újabb egy hét tesztelés legyen legalább, ha a memteszt egy éjszakát nem hibázik.

    Végül, ha eddig is eljutottál, akkor csak átpöccinted a szorzót, és 1600MHz-re teszed a RAM-ot. Memteszt ismét egy éjszakát, hibamentes esetben pedig egy hét használat. Ha minden OK, akkor nekifoghatsz igény esetén a CPU tuningnak is.

    Ha 1600MHz-re állításkor jönnek a hibák, akkor visszateheted 1333MHz-re és mondjuk CL6-6-6-18-ban tesztelj, amennyiben ott nincs hiba, akkor nem a RAM nem bírja az 1600MHz-et, hanem az IMC.

    Sok sikert, reméljük egy hónap múlva az ál la postodban, hogy SIKER!

    MOD.: ha minden a legnagyobb rendben, és a beállításokkal már a POST végén jársz, akkor utolsó, kegyelemdöfésként (hogy diadalmaskodhasson az emberi elme a gép makacssága felett) visszaveheted a CPU NB_VID-et is a névlegesre. Érdemes minden lépés után (amikor nem tapasztalsz instabilitást) egy BIOS profilt menteni.

    HGyu

    [ Szerkesztve ]

    7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

Új hozzászólás Aktív témák