Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Enrico77

    csendes tag

    Sziasztok,

    Pár napig agyaltam, hogy megosszam-e a saját tapasztalatomat a választott készülék kapcsán, de hátha segít valakinek, illetve nem vagyunk egyformák.
    A mai napig sok segítséget kapok Vhiktortól a beállítások kapcsán, az élményeimet először vele osztottam meg, ezért van a tegeződő stílus :)

    Az alapok, vagyis honnan indultam:
    A korábbi tv, egy Samsung UE55RU7402. Ez volt összekötve egy Maranzt SR7005 házimozi erősítővel, focal hangfalakkal és a PS5 is az erősítőbe volt kötve.
    Mindent ezen konfig alapján nézek az LG OLED G2 értékelésénél, valamint minden szubjektív vélemény, nem mértem műszerrel, csak a saját szememre hagyatkoztam! Ami nagyon zavart a Samu tv-nél, hogy a sötét jeleneteknél volt, hogy nem nagyon láttam mi történik, de erről hosszas "eszmefuttatás volt több alkalommal is az OLED topicban, így nem tudom, hogy ez tényleg hiba-e, vagy ahogy Te fogalmaztál, valószínű, hogy a rendező akarta így láttatni a dolgokat .Ami egyébként abszolút megállja a helyét, én nem keresem a fűszálakat a sárkány szárnya alatti árnyékban, mert nem az a lényeg. Alkalmanként egy filmet azért nézek, hogy szórakoztasson és nem azért, mert szépek a képek benne. (Persze nem baj, ha a képi világ is szép!)
    Samu tévénél még ami zavart, az a tükröződés.
    Nyugati oldalon vannak ablakok, ahonnan bejön a fény és tükröződött olykor a képernyő, főleg nappali fénynél.
    Tévé választás: kb 3 hónapja követem a "milyen tv-t vegyek" topikot, próbáltam magam igényeit pozícionálni, valamint kértem is segítséget, így lett az elsődleges választás a 65C2.Viszont ez már alig volt elérhető, így a C3-ra módosítottam az elképzelésemet. Egy hete viszont nagyon jó ára lett a G2-nek és mivel bíztam a javaslatodban, ezt rendeltem meg.
    Na megjött a tv múlt hét közepén.
    Kicsomagolásnál az első döbbenet akkor jött, amikor nem volt talp a csomagban, helyette volt egy fali konzol. Felső kategória, OK, gondolta az LG, hogy egy ilyen tv-t az ember tegyen konzolra, sokan választják ezt, így feltételezem, hogy jót akartak. Sajnos én pont azok kevese vagyok, akik a talpat részesítik előnyben, mert a tv szekrényem eleve magasabb, a konzol miatt így a tv némileg magasabbra kellett hogy kerüljön, így a kanapén fekve, kissé felfele kell nézni a tv-t.Mikor megnéztem hogy mennyibe kerül a talp, akkor úgy voltam vele, hogy jó, marad a konzol, tv szekrényt cseréltem egy alacsonyabb kis szekrényre. Eleve a C szériával szemezgettem. Készültem a BF-re, lett is jó akció, de kicsit elkapkodtam a dolgot és nem voltam kellően körültekintő, nem tűnt fel, hogy nincs talp.Egyébként a képeken valóban nincs talp, de a leírásban ezt ki lehetne emelni, még a konzol megléte sem volt egyértelmű.
    Konzol felszerelése. Volt a csomagolásban egy papír sablon, ami hasznos tud lenni, de ez a változat nem az. Nem a furatok helye volt jelölve a sablonon, hanem a teljes konzol helye. Magyarán kaptam egy bazi nagy lepedőt, egy téglalap alakú lyukkal a közepén :) Ezért ezt nem is használtam, simán kimértem hova kell fúrni a falra és megtörtént a rögzítés. Nos itt azért furcsállom, hogy a konzolhoz a legolcsóbb dűbeleket csomagolták. Kb. 1000 Ft-tal nagyobb alapanyag költségért rendes tipliket is csomagolhattak volna. Tehát ha nem betonba kell rögzíteni, akkor szerelés előtt irány a bolt, hacsak nincs otthon 8 db falazatnak megfelelő dűbel. A konzol maga: nekem furcsán szorul. Többször megmozgatva sem sikerült bejáratni, könnyebb nyitásra, zárásra nem sikerült rábírni a későbbiekben sem. A tv-t a konzolra helyezve és a 4 kerek formájú rögzítő csavarok segítségével "rögzítve" a tv furán billeg.Le nem esik, de ijesztő. A falra rátolva a billegés megszűnik, mert a fal megtámasztja hátulról. Szintezni viszont mindíg újra kell, ha megmozdítjuk a tévét (lásd később)
    Üzembe helyezés: A videód alapján beállítottam a képet SD, HD, DV módba. Applikációk (Youtube, HBO Max, Apple Tv) gyorsan, probléma mentesen feltelepültek. A tv hangja természetesen gyatra. Ez nem zavar, mert ezért van HM erősítő és külső hangfalak. A hangfalak focal-ok, ami már hangtechnikában egy felső kategória, tehát nekem ez alapján a tv hangja nem üti meg azt a szintet, ami számomra megfelelő. Természetesen a fizikát nem is lehet megerőszakolni, fizikailag nem fér egy keskeny kialakítású tvbe egy normális méretű hangsugárzó. Nincs ezzel baj, erre számítottam. Viszont sikerül elnéznem a megfelelő HDMI portot és nem a 2-es (earc), hanem a 4-es portba dugva, nem szóltak a hangfalak. Az oled fórumon gyorsan segítettek, ezután tudtam mit kell módosítanom. Na hát a konzolon hagyva a tévét, rengeteg káromkodás után sikerült csak kettőnknek átdugni a HDMI kábelt. Feleségem vékonyabb kezei jobban hozzáfértek a portokhoz. Minden ilyen esetben javasolt levenni a tévét a konzolról sajnos. Ezután már OK, beállításoknál világos mit kell beállítani, így már küldte a hangot az erősítőre és boldogság volt.
    Viszont ahogy a bevezetőben írtam, Samunál nem tetszett, hogy tükröződik a kép, nagyon bíztam benne, hogy LG-n nem fog.
    Nos, tévedtem :(
    Csatolom a képet róla, szerintem elég beszédes. Mindezt nappal, de őszi fényviszonyok mellett. Csak érdekesség képen, telefonos applikácóval mérve az ablak mellett 100-110 luxot mérek, tévé előtt 10 lux alatt, tehát bőven nem egy nyári napon történik mindez.
    Ja és a védőfóliát levettem! :)
    Filmet nézve nem ennyire látványos a tükröződés, de szemmel látható sajnos :((
    Film OK, következzen a játék.
    PS5 bekapcs, a kezdő kép bejön, de aztán valamiért alvó módba kapcsolja a tévé a konzolt. Ismét írtam az oled fórumba, ott megint kaptam javaslatot, így a PS5 direktbe van összekötve a tévével, és nem a HM-val.OK, HDMI4-re dugtam a PS-t (persze megint ketten kellettünk hozzá és sok szentségelés után sikerült csak beletalálni a csatlakozóba), de így is (!) minden esetben úgy kezdődik, hogy alvó módba teszi a PS-t (először tehát bekapcsol, ha kiválasztom a HDMI 2 portot, majd rögtön ezután alvóba teszi magát a PS anélkül, hogy bármit is nyomnék.) :(
    Na és akkor az "ítélet". Volt egy korábbi rendszerem. Azt hittem én kis naív, hogy ha kicserélem a tévét, akkor minden ugyanúgy fog működni mint előtte, csak sokkal szebb lesz a kép. Vártam még egyfajta "wow" faktort is, főleg hogy képernyő méretben is ugrottam 55"-ről 65-re, de ... nincs ilyen, bármennyire is próbálom magamban keresni az életöröm érzést, csak nem kerül felszínre. Elindítok egy OLED teszt videót youtubeon (pl."https://www.youtube.com/watch?v=TfSwG5oO4K8&pp=ygUJb2xlZCB0ZXN0"Nagyon szép a kép, ez tény! Mivel érdekelt a különbség, ugyanezt a videót megnéztem a Samun is. Az LG-n a kép gyönyörű, a Samun meg csak simán szép, főleg a fekete háttérnél és a kontrasztosabb képnél jön elő az LG tudása. Többen megnéztük, az LG-nek szebb a képe, ez egyértelmű. Sokan dícséri az LG távirányítóját, nos a Samuéhoz képest nem tűnik jobban, csak másabb, főleg hogy tele van gombokkal. Samuban az tetszett, hogy minimalista, alig van gomb, csak annyi, amennyi kell. LG-nél van ugyan egy érdekesnek gondolt légegér vezérlés, ami egyébként nem rossz, de ritkán kell használni. Na és még a képre visszatérve, írták sokan hogy azért nem megy a PS az erősítőn, mert az nem ismeri a 120 Hz-et és VRR-t. Hát én ezt valahogy egyáltalán nem érzem. Mármint hogy szebb a kép, jobb a játékmenet, akármi. Az a helyzet, hogy a PS Samun is töléletes képet adott. LG-n is remek, de nem látom azt a minőségi ugrást, amit vártam.God of War Ragnarök pedig nem egy alapjáték, ez elméletileg kihasznál mindent is. Viszont elvesztettem a csodás hangot PS-en :( Amíg az erősítővel volt összekötve a konzol, iszonyat jó térhangzás volt a játékban, ez jelentős előnyt adott, ha hátulról támadott meg egy ellenség, hallottam és reagáltam, de csak a vízesés hangja is iszonyatosan brutál valós volt, ahogy forogtam, úgy követte le a hang is a mozgást, sokkal élethűbb volt a játék. Ez most nincs. A tv akarja feldolgozni a PS jelét és nem sikerül neki, vagy én nem találtam meg a megfelelő beállítást, pedig már kipróbáltam pár dolgot. Akármi állítok be, olyan, mintha a tv csak sztereót küldene ki az erősítőre, az erősítő ha akarom persze átkódolja 5.1 Dolby, vagy DTS, vagy akármibe is, de ez nem olyan. Szerintem megkeresem az LG-t és megkérdem mi a javasolt beállítás.
    Tehát pár nap után úgy vagyok a tévével, mint mikor megcsalod a barátnőd egy másik nőért, mert az mindenképpen újabb, sokan dícsérik és valóban, van amiben jobb mint a régi, de azért az exednek is vannak előnyei. Magyarán erősen gondolkodom, hogy a 14 nap letelte előtt visszaküldöm a tévét, visszakérem a pénzt és veszek pl. egy TCL 65C845-öt, vagy! veszek a gyerekeknek egy 48-as tévét (ők kapták meg a samut, de nagyon nagy a tévé a szobába) és visszahozom a samut magamnak. Ha ész érvek mellett döntök, akkor ez lesz a megoldás, amennyiben nem sikerül a hanggal kapcsolatos problémát kezeltetnem.

    Azóta sok segítséget kaptam Vhiktortól, amiért nagyon hálás is vagyok, csak sajnos nagyon kevés időm van a tévét nézegetni, tesztelni a beállításokat és a tegnapi setupot még nem sikerült leellenőriznem.
    Lehet most már minden szupi-szuper :))

Új hozzászólás Aktív témák