- Telekom mobilszolgáltatások
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Yettel topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Google Pixel topik
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Mobil flották
-
Mobilarena
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
HARDVERAPRÓD
válasz #52221184 #64206 üzenetére
Nézd bármilyen gépbe, ha kell addig vedd ki a másikat. Nincs valami lehetőséged? Asztali gép odd helyett pl stb, vagy csinálj usb-t a MiniTool Partition Wizard Free progival, huzz le minden háttérttárat, csak ze legyen bekötve, majd bootolj be pendrive-ról, elindul a progi. Ott látnod kell, ott majdnem azt csinálsz vele mait akarsz. MBR-->UEFI, betűjel, partíció stb.
Esetleg ez a progi?
macrium[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Igazán nincs mit! Nem bírtam ki, hogy ne rágjam át magam a legtöbb fellelhető értelmes teszten, mert elképzelhetetlen volt, hogy újabb vezérlő és NAND esetén lassabb a 870 QVO annál, amit kivált.
Sajnos itthon valamiért nem jó az árképzése nekünk, de épp másik topikba esett szó arról, ami épp a tesztek nézegetése közben ugrott be, hogy ezt a sorozatot és főként a 870-est már kifejezetten nagyobb HDD-k kiváltására szánták és sok kevésbé árérzékeny országban veszik is a 4TB ill 8TB-os QVO-kat HDD-k kiváltására, itthon meg végül is forgalomban tartja a Samsung, mert van ilyen is. De az üzletileg elképzelhetetlen, hogy 2 év alatt ne fogyjon világszerte és mégis kijönnek a 870-nel, még akkor is, ha hosszú távra játszanak. Arra viszont a két év tökéletes volt, hogy kiderüljön, nincs vele semmi baj, a 42giga feletti bezuhanás az QLC sajátosság. (mivel ez szokatlan volt MLC, TLC után, így mindenki első reakciója az volt, hogy deszarez)
Fene tudja mennyire van ez így, de belegondolok, hogy van egy NAS-om mondjuk Germanyban és gyorsan rákeresek, milyen megbízható 8TB-os SSD-t ajánlanak tárolásra, kedvelem a Samsung márkát, meglátom a 870 QVO-t és nem bújom tovább napokig az Árukeresőt, hanem megrendelem. Ott se mindenki ilyen, de könnyebben megtehetik.
Berakom ide azt a tesztet is, ami miatt kerestem még teszteket:
Samsung 870 QVO SSD Performance On Ubuntu Linux
és itt a három teszt, amit végigbogarásztam: elsőnek már a címe is kifejező amúgy
Samsung 870 QVO 1 TB Review - Terrible, Do Not Buy
Samsung 870 QVO SATA SSD Review: Taking Baby Steps With QLC (Updated)
The Samsung 870 QVO (1TB & 4TB) SSD Review: QLC RefreshedRengeteg összehasonlító grafikon miatt érdemes belenézegetni.
Ja igen, a WD Blue 3D széria annyira jól sikerült, hogy ha az lenne drágább, akkor is azt venném, nem a QVO-t, persze én mindig úgy tervezek, hogy bármikor NAS, desktop, notebookok, pendrivepótló között váltok/átrakom az SSD-ket. Mikor milyen méret kell éppen családon belül.
Mondjuk notebookba Linuxot futtatni simán jó lenne a QVO is, ha sokat töltök le rá adatot.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
King Unique
titán
válasz #52221184 #64178 üzenetére
Mondjuk tudatosan kellene telepíteni (+ infó), aztán akkor nem lenne ilyen gond. Meg ugye totál felesleges és értelmetlen a célmeghajtót (SSD) előre inicializálni, particionálni, formázni a telepítés előtt, pont emiatt ütköznek egyesek az MBR/GPT hibaüzenetbe is, mert jellemzően nem találják el a megfelelő párosítást. Aztán nem feltétlen kell konvertálni sem, meg ahhoz 3rd party program amikor a Windows telepítőjével is megoldható, vagy elég a szimpla törlés. Ha a BIOS-ban nem jelenik meg a SATA SSD, akkor meg célszerű másik SATA porton, másik SATA adatkábellel stb. is kipróbálni. Ha megjelenik, akkor pedig a Windows telepítőjében is meg kellene a meghajtók között. Persze ha esetleg le van tiltva a BIOS-ban, vagy valami tákolt ISO-val történik a telepítés, vagy pl. AHCI helyett RAID mód van beállítva, akkor annyira nem meglepő az ellenkezője...
Legközelebb meg inkább a Flash SSD (vagy az OS) topikban kellene feltenni, fejtegetni az ilyen, nem kifejezetten a vásárláshoz kapcsolódó kérdéseket, ami amúgy az itteni téma összefoglaló elején is le van írva.
[ Szerkesztve ]
-
Gino20
őstag
Sziasztok!
Abszolút nem vagyok jártas a témában, így egy kis segítséget szeretnék kérni.
1 TB-os külső SSD-t szeretnék, ami egy CE médialejátszón lógna fixen és Transmission (torrent) programmal erre mennének 1000-es LAN-on a letöltések.
Abszolút az olcsóbb kategóriában gondolkodom, így az lenne a kérdés, hogy pl ennek a kombónak lenne értelme [link] [link] ~37k-ért? vagy van esetleg jobb javaslat hasonló összegért? kis pro - kontra pls, hogy megértsem -
MaxxDamage
félisten
válasz Gino20 #64210 üzenetére
Szia,
Eleve a 2 kinézett eszköz nem passzol össze.
Az SSD (M.2) PCIe/NVMe és az USB-s eszközbe (M.2) Sata SSD megy bele.◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
Graphics
Jómunkásember
válasz MaxxDamage #64211 üzenetére
PEdig ez teljesen összepasszol, én sehol nem látok NVME SSD-t , te hol láttál NVME-t?
Ne vezesd félre. SN500/SN750-es Blue az NVMe-sEZ egy WD Blue M.2 SATA
Az USB-s eszköz is M.2 SATA-t fogad
[ Szerkesztve ]
Eladó HP Prodesk ( i3-6100T/8GB/128GB)
-
King Unique
titán
válasz Gino20 #64210 üzenetére
Technikailag működhet a párosítás, mármint ha mindkettő M.2 SATA formátum. Meg ha a külső ház valóban (?) támogatja az UNMAP-ot (TRIM), akkor az írási sebesség is oké lesz hosszabb távon. Ha nem, akkor pl. egy ilyen jobb választás ebből a szempontból. Aztán az más dolog, hogy a jellemzően buta médialejátszó mit kezel, nem kezel... PC, Mac & desktop OS környezetben nyilván nem téma, ott rendszerint eleve adott a megfelelő kompatibilitás és működés.
Ha esetleg 2,5"/mSATA megoldás is opció, akkor volt szó itt olyanokról is, + a fórumon számos cikk van gyárilag készre szerelt külső SSD-kről.[ Szerkesztve ]
-
MaxxDamage
félisten
válasz Graphics #64212 üzenetére
Jah, benéztem! Sorry!
Csak ránéztem és nem Sata jött le és ezért írtam biztosra amit, köszi a helyesbítést!◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
nagyúr
válasz MaxxDamage #64215 üzenetére
Betudható a szerencsés gyógyulásod okozta megterhelésnek, mert amúgy pont ugyanilyen érkezik neked is pénteken. Szerintem teljesen nyugodt lehetsz, jól választottál, mondjuk abból a kettőből csak jól lehetett választani!
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
MaxxDamage
félisten
válasz ubyegon2 #64216 üzenetére
Meglehet!
Na majd mesélek a vásárlással kapcsolatban a Flash SSD topikban a + 1 év garanciát illetően az Alzáról, mert elvileg nem lehet vásárolni hozzá, de én megoldottam és tudtam hozzá intézni. /megvan a módja/◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
slimG
tag
Sziasztok!
Szeretnék a régi Corsair Force GS SSD-m helyett egy újat venni, és a következő m.2-es példányokat néztem ki:
Samsung 860 EVO 500GB
Kingston A2000 NVMe 500GB
Crucial P1 NVMe 500GB
Gigabyte NVMe 512GB
(ha megéri akkor Samsung 970 EVO NVMe 500GB)
Az alaplap egy ASUS TUF B450-Plus gaming, processzor pedig egy Ryzen 3 1200. Ti melyiket ajánljátok? Előre is köszönöm a tippeket.[ Szerkesztve ]
e-mailre nem válaszolok, PMben írj mindenképp
-
Gino20
őstag
válasz Graphics #64213 üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
King Unique: Hát ezt szomorúan olvasom, hogy a médialejátszóknál lehet kompatibilitási probléma, de ezek szerint a puding próbája az evés.
Ha jól látom mind az SSD és a ház is M.2 SATA. Az axagon ház ugyan azt ,,tudja" csak biztosabb / megbízhatóbb termék?
Nem tudom mi az érdemi különbség az M.2 és a 2,5" között. Ha jól látom kb ugyan az sebességben csak más a csati, más dizájn.? mert akkor részemről ez a kombó is jó lehet [link] [link] . Ez vagy az M.2 kombó kb egy 10-essel kevesebb, mint a gyári külső SSD, így szerintem ezek közül lesz valamelyik.
Melyiket javasolnátok? vagy ez már teljesen mindegy? -
King Unique
titán
válasz Gino20 #64220 üzenetére
Igen, lehet, az ilyen támogatottság, kompatibilitás szempontjából B. kategóriás vackoknál annyira nem meglepő. De kipróbálod, aztán kiderül, jó esetben működni fog. Meg ha online vásárolsz hazai webáruházból, akkor 14 napig adott az indoklás nélküli elállás joga.
Eldöntöd, hogy milyen méretformátumú külső SSD kell, a kisebb M.2, vagy a valamivel nagyobb 2,5". Meg hogy számodra melyik jön ki kedvezőbb áron, stb. Az Axagon külső ház azért volt említve, mert annál biztos az UNMAP támogatása, míg a másiknál nem feltétlen, bár a webshopos leírás említi, de elsődlegesen a gyártó weboldalán (ha van) lévő infó lenne a mérvadó. -
HARDVERAPRÓD
-
Shummo
senior tag
Sziasztok.
Kingston A2000 500 Gb-ban mennyi az SLC cache? ( csak az 1 TB-ost láttam neten, ott kb 150 Gb-ra írtak.) -
MaxxDamage
félisten
A még nem érkezett SSD-t már le is csekkoltam "warranty" ügyben és beregeltem WD-nél.
Jön még erre + 1 év (Alza) gari. /az a WD rendszerbe nem fog szerepelni, de Alzánál lehet érvényesíteni, ha szűkséges/◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
PNP
őstag
válasz Pyttawrx #64159 üzenetére
Köszönöm, 1TB A2000 lett belőle, tényleg jó áron volt, sebességre pedig jobb is, mint a gyárilag szerelt Samsung. Crystaldiskmark alatt 59 fokig ment fel a hőmérséklet, gondolom 70 fokig jó vagyok. Viszont ha mégis tennék bele thermal pad-et, akkor elég vastag kellene, mert jó 2-3 mm-rel beljebb ül, mint az akku. Lehet ezeket több rétegben egymásra rakni? A modulon lévő matrica (amit nem szedhetek le) nem problémás hűtés szempontjából?
-
Rémusz bácsi
tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy én egy Playstation 3 super slim-be szeretnék 2,5"-os kb. 128Gb-os kapacitású SSD-t rakni, és mi a véleményetek, milyen rendszerűt lenne érdemes beletenni? TLC, MLC, SLC, 3D VNAND, vagy milyen lenne talán a legérdemesebb? Előre is köszönöm válaszotok.
-
HARDVERAPRÓD
válasz Rémusz bácsi #64232 üzenetére
Szia. 1. Szerintem a 128gb kevés lesz.
2. Én wd blue 3d tennék oda például[ Szerkesztve ]
-
szellem
csendes tag
Sziasztok!
Raspberry pi4-hez szeretnék USB3-as külső házban ssd-t használni
beszereztem egy ilyen 256-os m2 pcie ssd-t,
és hozzá ezt a usb3-as pcie ssd-hez készült házataz SSD-t ki tudtam próbálni az alaplapomban, be is szereltem, boot-olt is róla egy régi windows, tehát erről meggyőződtem hogy működik,
viszont az külső házba ha belerakom az ssd-t akkor nem ismeri fel a win10 és az ubuntu sem
ez a linux kernel dmesg üzenete: ( tehát tuti nem windows driver a probléma )
[ 3981.735993] sd 9:0:0:0: [sda] Unit Not Ready
[ 3981.735997] sd 9:0:0:0: [sda] Sense Key : Hardware Error [current]
[ 3981.736002] sd 9:0:0:0: [sda] ASC=0x44 <<vendor>>ASCQ=0x81
[ 3981.736373] sd 9:0:0:0: [sda] Read Capacity(16) failed: Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_SENSE
[ 3981.736376] sd 9:0:0:0: [sda] Sense Key : Hardware Error [current]
[ 3981.736381] sd 9:0:0:0: [sda] ASC=0x44 <<vendor>>ASCQ=0x81
[ 3981.736856] sd 9:0:0:0: [sda] Read Capacity(10) failed: Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_SENSE
[ 3981.736860] sd 9:0:0:0: [sda] Sense Key : Hardware Error [current]
[ 3981.736865] sd 9:0:0:0: [sda] ASC=0x44 <<vendor>>ASCQ=0x81
[ 3981.738401] sd 9:0:0:0: [sda] Attached SCSI diskképet most nem tudok, de windows alatt a diskmgmt.msc progi "ismeretlen, nem inicializált" particiónak látja, ha nyomok jobbgombot, és leválasztás akkor :
a kérés meghiúsult az eszköznél felmerült végzetes hiba miatt"lehetséges hogy amit vettem usb3 ház lenne gyárilag hibás?
kérlek erősítsetek meg hogy a két termék kompatibilis egymással, utána mennék vissza garanciáztatni az usb házat, ha nincs semmi ötlet
-
King Unique
titán
válasz szellem #64234 üzenetére
Maga az SSD és a külső ház is M.2 PCIe NVMe, az odáig stimmel. Ellenben az nem derült ki, hogy USB-n a fizikai csatlakozás (port, kábel) rendben van-e, másik porton, másik kábellel próbálva volt-e az eszköz, a stabil tápellátás végett lehetőleg USB 3.X porthoz kellene csatlakoztatni, stb.
Ha a Windows esetében nincsen inicializálva az SSD, akkor először nyilván inicializálni kellene, ahol normál esetben látszódni kell a lemezkezelőben a reális tárolókapacitásának. Ha ilyen, azaz totál ismeretlen kapacitás nélkül, akkor lehet esetedben is az a gond, amiről korábban az OS topikjában volt szó: [link], [link]. Azaz ha OEM SSD, akkor az nem használható, nem működik akárhol, amiről a másik SSD topikban is volt szó.Egyébként egy PCIe NVMe alapú USB 3.1 Gen 2 külső SSD kissé overkill egy olyan ergya gazda hardverhez, mint az RPi, aminek a 4-es verzióján is max. USB 3.1 Gen 1 (= USB 3.0) portok vannak csak. Vagyis azt az adatátviteli sebességet azon nyilván nem lehet kihasználni, max. egy normális gazda hardveren (pl. asztali PC, laptop), amin van USB 3.1 Gen 2 port.
Legközelebb meg először el kellene olvasni a téma összefoglalót, aminek már a legelején világosan le van írva, hogy a nem az SSD-k vásárlásával kapcsolatos kérdéseket a Flash SSD topikban kellene feltenni, nem itt.
[ Szerkesztve ]
-
DEJVID
őstag
Sziasztok!
Hordozható adattárolónak szeretnék egy SSD-t meguntam már a noname usb2.0 darabokat.
Nem használnám olyan sokszor, viszont akkor fontos lenne, hogy gyors legyen.120gb bőven elég.
Én egy m.2 darabra gondoltam, usb-c "tokkal".
Mit ajánlanátok?
-
HARDVERAPRÓD
válasz DEJVID #64237 üzenetére
Szia. Hát ha nem sokat van használva, akkor talán nem is az elsődleges cél a gyorsaság. Gondolom m.2 alatt pcie csatolósat értesz, hisz ugye van m.2 sata, meg m.2 pcie (nvme). Véleményem szerint egy usb2.0 vagy egy usb3.0 sima 2.5" ssd is elég lenne neked. Ha mégis "ragaszkodsz" nvme-hez akkor egy Kingston A2000 tökéletes lenne neked a megfelelő usb házzal
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz DEJVID #64237 üzenetére
Lásd nemrég más esetét M.2 SATA külső SSD kategóriában. Ha esetleg M.2 PCIe NVMe alapú megoldás kell USB 3.1 Gen 2 alapon és van is olyan port a gépeden, akkor arra is van példa összelegózós kivitelben, valamint gyárilag készre szerelt formában egyaránt (példa).
-
DEJVID
őstag
Köszi mindkettőtöknek! Igen, nvme-re gondoltam.
Köszi az ajánlásokat! Dobozból mindegy milyet választok, amíg a megfelelő szabványokat támogatja, vagy van bennük valami vezérlő, amiből van jobb-rosszabb?
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz DEJVID #64240 üzenetére
Nyilván van bennük vezérlő, de a legtöbb ilyennél eleve azonos = JMS583 szokott lenni, míg pl. az ASM2362 az előbbihez képest jelenleg kevésbé elterjedt. Illetve itt olyan dolgok támogatása is fontos, mint pl. a SMART, UASP, UNMAP (TRIM), ahol az utóbbi NVMe SSD-knél Dataset Management néven rendszerint inbox. Apropó SMART, több ilyen PCIe NVMe külső SSD-nél nem feltétlen támogatott (példa), ellenben a 2,5"/M.2 SATA megoldásokkal.
Aztán ott van a melegedés kérdése is, ahol egy M.2 PCIe NVMe SSD jobban melegedhet, ezért is célszerű olyan külső házat választani hozzá, ami full alu, vannak rajta hővezető bordák, vagy akár szellőzőnyílások is (példák).
Egyébként ténylegesen ki is használnád az NVMe SSD szekvenciális sebességét, van/lesz a gépeden USB-s oldalról legalább USB 3.1 Gen 2 port, vagy esetleg Thunderbolt 3? Mert ha nem és nincsen, akkor nem sok értelme van ilyet venni, ez esetben bőven megteszi egy 2,5"/M.2 SATA alapú megoldás is, meg nyilván az utóbbi is jóval gyorsabb lesz, mint akármelyik szutyok, standard pendrive.[ Szerkesztve ]
-
szellem
csendes tag
válasz King Unique #64236 üzenetére
Szia!
köszi a választ, ilyen alaplapom van, aminek a usb 3.1 gen2 usb kimenetén (is) próbáltam, a termékhez adott gyári kábelével, és a telefonom usb2-es typeC kábelével is, RPI4-en is ( ott is ez a dmesg üzenet )
és igen, a windows inicializálásnál a harmadik probléma van, tehát nem látjaaz SSD-t használtam vettem, ezért boot-olt róla régi windows a fent linkelt b450-es alaplapomba.
egyébként az alaplaba egy 2tb-os pm981-es SSD van, de ezt nem akarom belerakni a külső házba, hiszen garancia nem járt hozzá, ezért ha valóban a külső ház lenne a hibás, akkor nem szeretném kárt tenne a 2tb ssd-mbepicit beleolvastam az itteni fórumba, látom másnak is volt itt toshiba oem ssd-je ami nem volt jó külső házba, ez esetben szerzek másik ssd-t
-
-
Ipodmánia
csendes tag
Sziasztok!
Átlagos netezős felhasználásra keresnék 250Gb körüli SSD-t. Ami fontos: az ár és a megbízhatóság. Mit ajánlatok?
Üdv.
Ipm -
Maxell014
senior tag
Sziasztok !
Megvehetem ezt az SSD-t 33ezerért ? Új bontatlan és játékokat tennék rá meg néha valamennyi adatforgalom menne rajta.
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.
Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.
Köszi
[ Szerkesztve ]
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Milyen SSD-t vegyek?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest