- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fotók, videók mobillal
- iOS alkalmazások
- Google Pixel topik
- Yettel topik
- Mobil flották
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
-
Mobilarena
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Piftuka
veterán
"Teljesen jogos az észrevétel!"
Örülök, hogy így látod! Bízom benne, hogy értő fülekre is talál majd!
"(#27007) ZTE_luky válasza Piftuka (#27004) üzenetére
igen, bocsánat teljesen igazad van, én is előtte utána szoktam nézni, meg hátraolvasgatni, viszont már fél éve akarok ssd-t és akár hányszor meg akartam venni mindig elfogyott most is már ritka az 520 mint a fehér holló, már megint nincsen raktáron és hülye voltam kapkodtam, bocsánatodat kérem."Nem kell bocsánatot kérned. Inkább fogadd meg a tanácsot, és legyél tudatosabb!
"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz ZTE_luky #27015 üzenetére
"hát nemtudom, én nem ismerem.. van vele vmilyen tapasztalatod? mekkora? mióta van? mennyire megbízhatóak.. mert azért 5 év az sok idő..
végülis pcland 2000óta van ipon meg csak 2004óta de ha csak a honlapjukat nézed van egy kis különbség, meg iponnal már van tapasztalatom bennük megbízok."A PC Land-ot illetően én nem aggódnék a helyedben. Elég "régi motorosnak" számítanak a szakmájukban, és most megnéztem a honlapjukat, és azt kell mondjam, hogy etalonként is lehetne említeni őket a webáruházak között.
A vásárlói tájékoztatójuk példátlanul részletes és informatív, a jogszabályok tekintetében pedig naprakészek (ami az egyébként joggal népszerű Ipon-ra nem minden esetben igaz).
Egyértelműen látszik, hogy komolyan veszik a dolgukat, és nincsen semmi rejtegetnivalójuk. Európában, 2015-ben egy webáruháznak ilyen tartalommal, így kell várnia a fogyasztókat.
Emellett úgy gondolom, hogy a vásárlók szavazata alapján kiosztott 2014-es, "Ország Boltja", kategória 1. helyezés sem véletlen.
Tízszer előbb vásárolnék tőlük bármit, mint az eMAG-tól. (És a pénzemet is inkább olyan magyar vállalkozásnál hagyom, aki megérdemli.)
[ Szerkesztve ]
"Aquila non captat muscas."
-
icons
addikt
Köszi!
Ahogy MasterMark is írta, 2242-es kell bele. Iponnál ezek kaphatóak, van ami ezek közül ajánlott?
Ez tudom, hogy nem a megfelelő topik, de mégiscsak felteszem
Ez a lapos specifikációja, elilveg 120 giga M.2-es SSD megy bele. Sose értem, hogy ezeket honnan szedik, hacsak nincs benne szoftveres mókolás (pl valami alaplapi driverrel), akkor a 250-es is elmegy benne, jól gondolom? -
kekigyu
aktív tag
Sziasztok!
SSD vásárlás előtt állok, és tanácsot szeretnék kérni. Most egy OCZ-VERTEX3 (SATA-III) SSD van a gépben az oprendszer alá, ezt szeretném áttenni játékok alá, és helyette keresek valamit az oprendszernek.
1:Milyen felhasználásra lesz az SSD – Mindkettő, oprendszer és programok alá valamint hobbi szintű videovágás, átszámolás, videoszerkesztés ( After Effects, GoPro Studio, Xilisoft )
2. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá? - kb. 20.000 forint
3. Mekkora SSD-re van szükség? – 120 GB
4. Milyen operációs rendszerhez lesz az SSD? – Windows 8.1
5. Asztali gép vagy laptop, IDE, SATAII , SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó? – Asztali, SATA III
6. Pontosan milyen alaplappal lesz használva az SSD? - Asus P8B75-MEzt a két típust néztem:
Kingston HyperX FURY - 19.000 forint
Intel SSD 520/530 120GB – 23.000 forint
Megéri a felárat az Intel? ( Ha jól tájékozódtam picit gyorsabb +2 év gari ami mellette szól ) -
Bodor
veterán
Szerintem a Transcend-ek teljesen megfelelnek a célnak. Jónak kell lennie a gépbe a 256 GB-os méretnek is, de ha biztosra akarsz menni, akkor hívd fel a HP ügyfélszolgálatát.
Adata drágább, de nem hiszem, hogy többet kapnál , mint a Transcendtől.
(#27055) kekigyu: Egyértelműen az Intel SSD 520/530-at ajánlanám, mert nem csak több rá a garancia, hanem sokkal jobban bírják az írási terhelést, ami a jelzett felhasználás miatt fontos lehet, szóval bőven megéri a felárat szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz Piftuka #27053 üzenetére
értem köszönöm zsépen a nagyon hasznos infókat, hát én eddig nem is ismertem a PC Landt de akkor így nár mernék vásárolni onnan
már csak az árakat nem értem h. hogy lehet hogy ugyan az az ssd emagnál 18ezer PC landnál 24ezer, plusz emagnál ingyen kiszállítják pc landnál meg 2500 forint amit nem nagyon értek mert máshol még nem láttam ilyen drága szállítási összeget.
az már akkor 27500 forint lenne ami 9500 forint különbséget jelent majdnem 10ezerrel több.
-
ZTE_luky
aktív tag
Zozzz2000, canniball: ja igen én is látom most van valami akciójuk. hát az emagosat már azért nem látod mert tegnap amikor elkezdődött az akció még jobban levitték az árát már 18-ról, és elvitték az első órákban az összeset, és most készleten sincs belőle.
De egy ~20k-s árunál hogy lehetnek majdnem 6ezer forintos eltérések?!
-
Humbucker
senior tag
Most olvastam, hogy ahhoz hogy minél gyorsabban beboot-oljon a gépünk, az SSD-nél leginkább az számít, hogy minél magasabb legyen az IOPS érték a 4k QD1-nél?Ez az ami leginkább számít?
-
nagyúr
válasz Humbucker #27062 üzenetére
ja, kb 1-2 másodpercet
ha fontos bekapcsoláskor akkor valóban, de leginkább az számít hogy HDD helyett tartós és megbízható SSD-n legyen az oprendszer és a programok, többi parasztvakításilyen sebesség teszteket felesleges nézned, az Intel 520-ra is azt írják hogy lassú (tesztekben), de ez a napi használatban nem vehető észere
"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
Humbucker
senior tag
Dluinet: Köszönöm kolléga
Másik. Úgy döntöttem maradok a Samsung 850-nél. Már csak az a kérdés hogy kell-e nekem a PRO vagy az EVO is bőven elég?Végülis csak szimpla rendszernek kéne az SSD, másra nem.
-
Zolix
tag
Sziasztok!
Kinéztem egy samsung 850 ssd-t, a rendszerem viszont nem régen lett újratelepítve, ezért inkább átklónoznám a merevlemezről. Viszont itt van egy pár dolog amit nem értek:
1, a mostani rendszerben még nincs az ahci beállítva, ezt mikor kell átállítani, mert szerintem a klónozás
után nem tudom át lehet e állítani majd és a rendszer be is fog bootolni?2. ha a klónozás sikerül akkor csak boot sorrendet kell váltani és kész is a dolog?
Ha van egyéb javaslat azt szívesen veszem.
Előre is köszönöm.
-
Carasc0
őstag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne hogy érdemes-e lecserélni egy Samsung 830 256GB SSD-t egy Samsung 850 256GB EVO-ra? Ahogy olvastam, nem igazán éreznék gyorsulást... vagy igen? Milyen indok szól amellett hogy érdemes lenne a csere?
Előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
Gondolkodj globálisan és tegyél lokálisan!
-
M107
addikt
válasz Carasc0 #27069 üzenetére
Én nem tenném, MLC-s 830-as SSD jobb mint egy EVO 850-es a PRO 850-es esetén más a téma, de én hagymám s nem cserélném le felesleges, csak újabb és esetleg a PRO több írás viselhet el.
A sajtát 840 EVO-mat sem cserélném le, max egy 850 512 PRO-ra, de csak azért mert bár csak oprendszer lenne rajta + az update-ek s kisebb programok, de a MLC (több írás visel el mint a TLC) s a Wear Leaving miatt, nagyobb tárhely és az SSD úgy is rakosgatja át az adatokat a cellák jobb kihasználtsága és elöregedése miatt.
Nagyobb terület, tovább tarthat az élettartama persze ebbe a vezérlő is beleszólhat ami lehet hogy 1 nap 1 hónap vagy év múlva halhat meg, vagy lehet hogy a nandokat nem tudod tovább írni mert read only -vá válnak.A fórumon, bármit leírhatsz, én csak az igazat írom le. :) Utálom ha hülyének néznek ! - Addikt - vissza az őstag címet :) )
-
-
M107
addikt
Átlagos rendszerhasználatra EVO, intenzív használat mellett PRO, egyértelműen, s ha lehet 256 és 512 GB egység valamelyikét a Wear Leaving jótékony hatása miatt is, egyszer fektess bele de akkor ne sajnáld rá a pénzt (egészséges keretek között).
1 SSD -m 120 GB 840EVO még a lassulásos probléma sem volt nála tapasztalható 2013 máj gyártás 2013 szept vettem., de ha most kellene vennem 850 PRO 256 Gb vagy ha beruháznék akkor szintén PRO de 512 GB ( jó 90-95 ezer ropi, de ezek az egységek olyanok mint a táp, nem évente vagy 3 évente veszed.)
A 850 256 GB 50.000 Ft ára azért barátibb, s jobban is megéri még....UI:
Azért az EVO-k is u.a olyan jók ha oprendszerről beszélünk csak+ kisebb progik + update, s még a böngésző is nyugodtan írhat az SSD-re (Cache- re értem).
De ár szempontjából max 5-6 ezer FT eltérés a jobb PRO javára már megéri szerintem...Még ha dupla ennyi írás is lenne rajta + 50 nappal több használat akkor is átlag alatt lenne, márc 10-én lesz 1 éves 6 hónapos az SSD,
[ Szerkesztve ]
A fórumon, bármit leírhatsz, én csak az igazat írom le. :) Utálom ha hülyének néznek ! - Addikt - vissza az őstag címet :) )
-
Emperor_
addikt
Innen nekem az jön le, hogy ha elérted a 150 TBW-t, akkor ugrott a gari 850 PRO esetén.
Rosszul látom?
Az megint más kérdés, hogy ennél jóval többet kibírhatnak. Ezt én nem vitatom. Esetleg egy konkrét linket tudsz adni, ahol a 850-e s PRO-t kínozzák és túl vannak a 150 TBW-n?
Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
-
félisten
-
Ribi
nagyúr
válasz Emperor_ #27078 üzenetére
Itt valaki tesztelte, 1000TB után valami elszállt benne, de nem a fáradás vitte el.
-
M107
addikt
válasz Emperor_ #27082 üzenetére
850 Pro nem csak a gari miatt, hanem mert árban nincs sok különbség az EVO és PRO között, bár átlagmegterhelés éri az SSD-t, de a Pro tartósabb, és a 10 év de mondhatod hol lesz 10 év múlva ez az SSD....
Személyem a Pro-t választaná mindenképp.
A fórumon, bármit leírhatsz, én csak az igazat írom le. :) Utálom ha hülyének néznek ! - Addikt - vissza az őstag címet :) )
-
Dealer95
őstag
válasz Emperor_ #27084 üzenetére
1000TB-ot normális ember nem fog írni rá.
Ha csak átlagos felhasználásra van, akkor szerintem még a 75GB-t is lehetetlen elérni.
Nekem 2,5 éves az SSD-m és 6TB írás van benne.
Pedig erről játszok, itt vannak a programok stb.
Letölteni meg ott a HDDIsmerősömnek a laptopjában meg 2 év alatt 2,5TB írás lett.
[ Szerkesztve ]
-
M107
addikt
Érdekes és hasznos olvasmány :
-
M107
addikt
válasz Dealer95 #27086 üzenetére
Az durván 200 GB írás havonta, az SSD-re, mondjuk 6 TB 2.5év alatt sem sok így hogy mindent arról futtatsz kivéve a letöltést.
A normális olyan 9-11 TB lenne ez idő alatt.UI:
Nekem még a HD-s Youtobe sem tud annyit beletenni, hogy féljek. 4 óra HD-t néztem kb meg 1 nap alatt + az egyéb dolgok akkor is, olyan 25GB ment bele 1 nap.....
Normális átlag felhasználásom mellett jó ha 4 GB bele naponta,de van mikor csak 2.5 GB.[ Szerkesztve ]
-
-
M107
addikt
SSD írás durván 1 hó
A Smart 199 hiba egy 2013 04 havi ACHI vezérlő AMD-s vezérlő miatt nem 0. Mielőtt valaki megjegyezné.
Sajnos vannak softvare alapú hibák is egy rendszerben.
Azóta már korrigálták de akkor sajnos így jött ki.
Nagy hírverést is kapott amit az AMD 5 nap múlva javított is, mármint az ACHI szoftver részétAzóta használom az alap Microsoft ACHI vezérlőt, az mindenre jó s BUG menetes....
[ Szerkesztve ]
-
őstag
-
Ribi
nagyúr
válasz xEon1337 #27092 üzenetére
Szerintem mSata mini néven keress rá. Mekkora kellene?
Jó retek drágának néznek ki ezek az SSDk.ui: Lehet radi8tor1-nek lesz igaza és az valami mini PCI-e izé.
Egy oldalon amiben elvileg ilyen alaplap van : "MINI PCI EXPRESS x 1: 1 x Mini PCI-E"-t írtak a belére.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz radi8tor #27093 üzenetére
mPCIe lesz az valóban, de régebben megjelent itt PH-n egy [cikk], amelyben ezt írják:
"Pusztán méretüket és csatlakozójukat tekintve a teljes magasságú Mini PCIe és mSATA kártyák megegyeznek, ami azt is jelenti, hogy fizikailag a két szabvány teljesen kompatibilis egymással, ergo egy Mini PCI Express kártya ugyanúgy beilleszthető egy mSATA foglalatba, mint fordítva."
Webáruházakat böngészve is inkább csak mSATA csatlakózóval találok, de ez mind nagyobb méretre.
Szerk.: Közben találtam ilyen SSD-t. [Apacer mSATA mini M4-M]
[ Szerkesztve ]
"Less but better" - Dieter Rams
-
radi8tor
MODERÁTOR
Igen, én is így gondolom. Nem felcserélhető a kettő.
Mini-SATA (mSATA) variant
Despite sharing the Mini PCI Express form factor, an mSATA slot is not necessarily electrically compatible with Mini PCI Express. For this reason, only certain notebooks are compatible with mSATA drives. Most compatible systems are based on Intel's Sandy Bridge processor architecture, using the Huron River platform. Notebooks like Lenovo's ThinkPad T, W and X series, released in March–April 2011, have support for an mSATA SSD card in their WWAN card slot. The ThinkPad Edge E220s/E420s, and the Lenovo IdeaPad Y460/Y560 also support mSATA.
Abba a slotba egy WiFi vagy Bluetooth kártya való.
[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
glaci
őstag
válasz radi8tor #27098 üzenetére
Igen, sajnos nem szerencsés a kolléga által idézett megfogalmazás, mert felületes, gyors olvasásnál csak az marad meg, hogy kompatibilis.
Sokkal jobb az általad idézett angol szöveg, ami írja, hogy belemegy, de kiemeli, hogy elekrtonikusan nem azonos.Persze most újraolvasva azt is elképzelhetőnek tartom, hogy folytatódik még tovább az a szöveg, csak az már nem lett beidézve!
[ Szerkesztve ]
Majd írok ide valami okosat. (Majd ...) ;)
-
Humbucker
senior tag
Na most lehet szidni fogtok amiért ezt megkérdezem, meg pláne most.
Ez hogy 75 terra meg 150 terra írást elvisel pontosan mit takarna?Azt hogy pl letöltök az SSD-re 80 giga cuccot, 1 hét múlva azt törlöm, rámásolok megint 40 gigát, majd másnap megint 60 gigát, törlöm 2 nap múlva 70 gigát megint rámásolok, stb,stb,stb?
Így kell ezt érteni hogy mennyi írást visel el az SSD?
Köszi előre is a válaszokat
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.
Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.
Köszi
[ Szerkesztve ]
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Milyen SSD-t vegyek?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest