- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- iPhone topik
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
F.N.
tag
"Nem kell rá odafigyelni, ez eléggé butaság. A Sensira is és a többi gép is leolvaszt, nem fog elfagyni egyik sem."
Azért Én odafigyeltem rá, biztos ami biztos.
2022. Január 11.-e körül, 2-3 nap éjjel-nappali mínuszok.
Szabad kifolyás, pipa nincs benne, maga alá pisilhatna, ha akarna.
De nem akart. Az idióta leolvasztása miatt, 35-40 percenként -12-ben
a kevesebb mint 1 deci víz ami keletkezett, a -12 fokos csepptálcára
egyből ráfagyott, a kifolyó, ami felé ráadásul picit lejtett, elég hamar begyógyult.
Ha akkor olvasztana, mikor már tényleg rendesen van jég, aminek
a leolvasztása vízként már komolyabb fajhőt képvisel, akkor nem
történik ilyen. A Fujitsu például így csinálja. Vagy pld a Perfera is.
Több mint 2 centis már a jég. -
Ed_007
aktív tag
A kazán kiváltása hőszivattyúval témához kérdezem, hogy ha be van téve a hőszivattyú a fűtésre, akkor még külön kell telepíteni klímákat a hűtésre - jól gondolom?
-
F.N.
tag
válasz Ed_007 #53652 üzenetére
Vagy 1-2 fan coil lehet a megoldás, ha a hőszivattyú tud hűteni is.
Van belőle olyan is, ami megtévesztően hasonlít egy klíma beltérire.
[Gree fan coil]
A hőszivattyú vizét kell rákötni, meg a kondenzvizet elvezetni.
Akár fűteni is tud rajta keresztül a hőszivattyú. -
Polllen
nagyúr
válasz bajnokpityu #53655 üzenetére
És mik a tapasztalataid?
Számok alapján jobb, mint a gree, kicsit még hangosabb is.
[ Szerkesztve ]
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
bajnokpityu
félisten
válasz Polllen #53656 üzenetére
Az xtremesaver 3.5 beltéri konkrétan csondesebb papíron, mint bármely gree, kültéri minimálisan hangosabb. Hatásfoka is jo. Nekem van fujitsum 2,egy pana, egy syen. Midea pénteken jön. Egy ismerős van, akinek van hasonló aru gree és midea ja, ő egyértelműen a mideat ajánlotta. Mivel sokkal olcsóbb, papíron jobb, és évi egy szervizzel el 5 év gari, én belevagok. Aztán ha szar, majd megirom...
De nagyrészt elégedett mideassal találkoztam.
[ Szerkesztve ]
eladó topping dac
-
Polllen
nagyúr
válasz bajnokpityu #53657 üzenetére
Azt hittem már megvan. Nincs tapasztalatom egyikkel sem, uh igazán prekoncepcióm sincs. Maximum amit itt olvastam.
Illetve megnéztem az adatlapjuk, az alapján a Midea tűnik jobbnak, de hangosabb is:
Midea XtremeSave [link]
Beltéri zajszint
56 dB(A)
Kültéri zajszint
62 dB(A)Gree Comfort X [link]
Beltéri zajszint
42/38/35/32/29/27/25 dB(A)
Kültéri zajszint
52 dB(A)Árban 20k a különbség ott, ahol én néztem, meg persze a karbantartások száma...
[ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
válasz Polllen #53641 üzenetére
Hétfőn Eger mellett voltam, öcsém és kollégája fűtésre pakol fel klímákat falvakban.
Fisher Nordic-ot raktak ami belül Midea Oasis
Meglepően halk volt fűtés mudban is a kültéri, nem kerregett és tulajnak a fél hegyoldal napelem táblával van tele profi mérője van fogyasztásra aztán 3 hete egy Gree Amber Royal-t raktak neki öcsémék, ez jobban tetszett neki. Hangban és leszabályzásban is. Illetve mondta hogy kültéri ventilátor is sokkal csendesebb a Fisher Nordic-ban.Én 2. Daikin FTXF35 Sensira-t vettem magamnak csak én sosem fogok fűteni vele panel lakásban távhő mellett
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Ed_007
aktív tag
Köszönöm (pjen kollégának is) a választ.
Ezt a fajta fan-coil eszközt még nem ismertem, érdekes.
Az a "helyzet", hogy a gázkazános padló- és radiátoros fűtés korábban már kiépítésre került, azaz ha hűteni akarunk, akkor klíma kell, ha pedig alternatív módon melegíteni is, akkor vagy klímával, vagy levegő-víz hőszivattyúval kell megoldanunk.
Mindenképpen többe fog kerülni és komplikáltabb lesz, mintha nulláról indítottuk volna a fűtés/hűtést; na de ez nem a mi döntésünk volt.
-
Polllen
nagyúr
Köszönöm mindenkinek a reakcióját!
-
mjani1172
addikt
válasz bajnokpityu #53663 üzenetére
A szomszéd midea klímája már megy, a 2 kültéri hangja korrekt, nem zavaró.
A syen-t talán pénteken rakják fel, kíváncsi leszek. -
PROTRON
addikt
válasz bajnokpityu #53663 üzenetére
Meg hogy hangnyomás, vagy hangerő szint, mert bután megfogalmazva a két dolgot párhuzamosan kell értelmezni, mind a két "effektus" egyszerre fejti ki hatását a szomszédok fülénél.
A kettő között tehát érzetre van különbség és előszeretettel az alacsonyabb értéket adják meg a marketing anyagokban.[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
bajnokpityu
félisten
válasz PROTRON #53665 üzenetére
legalább az nem szokás itt, hogy A vagy más görbe szerint adják meg a hangnyomás értéket.
az viszont valószínű, hogy a távolsággal játszanak, amivel több decibelt lehet csalni.a fujitsum itthon 22dB-a, és csöndes, a syenem és a panám jóval hangosabb tőlük. a kültéri engem aránylag kevéssé zavar, mert próbálom mindig úgy elpakolni, hogy se én, se szomszédok ne halljuk.
eladó topping dac
-
PROTRON
addikt
válasz bajnokpityu #53666 üzenetére
Ki is mérted azt a 22dB-s értéket? Mert ha hihetek a mobilomnak az én Fuji 12LTCA még legcsendesebb állapotában se volt hajlandó 27 alá menni a szobában, akkor sem amikor épp lekapcsolt a kültéri átmeneti időszakban, de az is igaz hogy az olcsóbb hangmérő eszközöknek 30 a minimális érték határa, alatta nem tudnak mérni.
De én speciális eset vagyok az oroszoknak szánt példányommal.
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
windy
tag
Az, hogy kiragadtad egy mondatomat a szövegkörnyezetből, és arra reagáltál, attól, amit írtam, még igaz.
A teljes szöveg így hangzik: "Nem kell rá odafigyelni, ez eléggé butaság. A Sensira is és a többi gép is leolvaszt, nem fog elfagyni egyik sem. Minden klíma jegesedik a 0°C körüli nyirkos hidegben, ez törvényszerű, nem márka vagy tipusfüggő. Az más kérdés, hogy a Sensira kültérijében nincs fűtőszál, tehát a kondenzátum elvezetésénél kell odafigyelni, de ez a telepítő feladata"
Tehát a készülék továbbra sem fog elfagyni, hiszenleolvasztja a hőcserélőt, viszont a kondenzátum csepptálcából történő szabad elfolyását (akár fűtőszál beépítésével) biztosítani kell. A te fotódon is a csepptálca látható befagyva.
-
F.N.
tag
Úgy gondolom nem ment át, amit írtam.
Nem a kiragadott mondatod a lényege a hozzászólásomnak,
és nem is a 0 fokos fagypont körüli nyirkos idő.
Részletezem.
A Sensira képes -10 -15 C fokos száraz levegőben is leolvasztani
a nagy semmit, illetve azt a fél deci vizet amit esetleg kiszárít.
Sokszor 30-35 percenként is képes ezért a semmiért kiállni olvasztani.
A csepptálca ugyebár környezeti hőmérsékletű -10 -15 fokos.
A nagyon kevés leolvasztott víz annyira csekély hőtartalommal bír,
hogy a hideg csepptálcán egy része megfagy.
Innen kezdődik a probléma.
A következő leolvasztott kevéske víznek már nemcsak a csepptálca
fajhőjével kell meg küzdenie, hanem az előtte lefagyott víz olvadáshőjével,
ami lényegesen nagyobb mint a fajhője. 4,19 kJ/kg kontra 334,5 kJ/kg.
A viszonylag száraz, de -10 fok alatti tartományban jobban jegesedik
a Sensira csepptálcája, mint 0 fok körüli nyirkos időben,
amikor fél litert is kiolvaszt egyszerre, amelynek a fajhője már elég ahhoz,
hogy a csepptálca hőmérséklete is megnövekedjen egy időre.
Mivel az Ltca, vagy Perfera nem áll neki leolvasztani fél deci víznek,
nem is tud úgy járni mint a Sensira.
Ennyi volt a hozzászólásom lényege, és ki is hangsúlyoztam, hogy pipa
nincs benne, szabad kifolyású, és a vízszinthez képest hangyányit
a kifolyó felé lejt is. Nem a hőcserélő lefagyása volt a problémám.[ Szerkesztve ]
-
Strezi
őstag
Fűtésre optimalizált Comfora(perfera?) kültériben pedig nem is a tálcába folyik az olvadék, hanem eleve a tálca mellett a földre. Nem tud felgyűlni és legagyni a tálcán. Viszont, nincs is így lehetőség egyszerűen elvezetni az olvadékot ...
Sajnos a napokban láttam egyszer üresbe olvasztani a gépet. Talán azért, mert az éjszakai fix venti után automatára váltott a venti, és rákapcsolt. Érzékelt valamit, bár jég nem volt és "olvasztani" kezdett. Hamar kész lett, azóta nem is láttam ilyet ...
[ Szerkesztve ]
Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
-
nesa
veterán
válasz Polllen #53658 üzenetére
ComfortX re nem mondom hogy mind inverter hibás, csak az a 3 db ami a közelembe van a sajátommal együtt, mind ugyan azt produkálta hogy 0 fok alatt nem volt hajlandó folyamatos fűtésre 5 percenként ki be kapcsolgatott, inverter csere után olyan lett mint az álom.
De mondom bizonyosan csak az a 3db volt startból inverter hibás amire én is rálátok, az összes többi tuti jóViszont mióta frankon működik nincs rá panaszom, kültéri is csendes.
[ Szerkesztve ]
-
DUB Inc.
aktív tag
válasz DoItYourself #53648 üzenetére
Fan-coilokkal, vagy felület hűtéssel.
-
nagy.geri90
csendes tag
Sziasztok!
Kicsit böngésztem a hozzászólásokat, de nem kaptam választ a kérdésemre, ezért ha lennétek szívesek megtisztelni a segítségetekkel azt megköszönném.
Adott egy 50 nm2-es 9. emeleti nyugati fekvésű panel lakás régi nyílászárókkal. Milyen ár/ érték arányban jó klímát/kat tudnátok ajánlani kizárólag hűtésre? Tavaly nyáron a felújítás során megszenvedtük a hőséget és a párom otthonról dolgozik, így nagyon igénybe lenne véve. Az ökölszabály érvényesül nagyjából ilyenkor, vagy az elhelyezkedés miatt jóval felé kell lőni a hűtési teljesítménnyel?
Néhány konrát klímát szívesen néznék, amit ajánlotok, hogy tudjam kb mekkora összeggel kell számolni és honnan érdemes beszerezni, kit érdemes megbízni a bekötésével Budapesten!Köszönöm ha elolvasod, azt meg pláne ha valaki hasznos válasszal lát el!
Üdv,
Gergő -
MC Pite
veterán
válasz nagy.geri90 #53677 üzenetére
Nem nagy az igénybevétel annyira, mert 0-24be érdemes járatni, hogy pl ne menjen 25°fölé. Az ami neki 25°, az a ti magasságátokban azzal a páratartalommal 23-24-nek érződik.
Hány helyiség? Gree Pulse-tól felfele nézelődnék, de ha belefér Fujitsu/Mitsubishi/Panasonic/Daikin, akkor azokban kicsit nagyobb bizodalmam van (finomabb szabályzás, halkabb kültéri meg sokszor a betéri is, esetleg jobb app, stb).Inkább azt figyelném hogy eléggé vissza tudjon szabályozni, és az lehet még szempont hogy tartalék fűtésként akarjátok-e használni. Ha nagyot veszel, nem tud eléggé leszabályozni és hangos lesz kint és bent is.
Én a házba fűtésre optimalizált Panát lőttem (ha valami gond van a kazánnal/gázzal), és most melléképületbe Gree Pulse ill Comfort X, Midea Misson ill XtremeSaver, C&H Arctic és Pana TZ széria volt versenyben, végül utóbbira esett a választás (zaj kül és beltéri, app, nincs 0°alatt folyamatos csepptálcafűtés, normális anyagminőség miatt).
Nekem a ház 75m^2, a 3,5-es Pana simán halkan hűtötte (25°on tartotta), és messze nem ment maxon még kánikulában sem - igaz, korrekt a szigetelés, de anélkül 29°is is felment korábban a hőmérséklet hogy párom otthon volt a kicsivel egésznap. A fűtés melege már nem terjeszkedik annyira jól mint a hideg, ha a fűtés is felmerült, ha pl távhős lenne a kecó.Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
Bazs8906
újonc
Tudsz esetleg mutatni egy alaprajzot és be tudod rajta jelölni a klíma helyét? Kíváncsi vagyok, hogy milyen tagoltság mellett képes egy 3,5-es klíma lehűteni a teljes házat. Én most egy 86nm-es kecó klimatizálása előtt állok, ezért érdekelne a dolog kicsit részletesebben.
-
F.N.
tag
válasz nagy.geri90 #53677 üzenetére
Ma a Fehér úton dolgoztam a metrónál, ha előbb olvasom,
akár meg is nézhettem volna a helyet.
Ha csak hűteni kell, akkor szinte bármelyik klíma megfelel a feladatnak.
A fűtés az, ami komolyabb munkát ad egy klímának, ezért ha valaki fűteni is akar
vele, akkor érdemesebb átnézni a kínálatot.
Első olvasatra egy Gree Comfort X 3,5-ös teljesen megfelelne az igényednek,
de nem ártana látni a helyszínt.[ Szerkesztve ]
-
windy
tag
válasz Bazs8906 #53520 üzenetére
Én azt gondolom, hogy az egész koncepció hibás. Adott a nagyobb méretű nappali és a folyosóról, közlekedőből nyíló három hálószoba. Már a közlekedőbe elhelyezett (piros színnel jelölt) beltéri egység elhelyezését sem értem, hogy miért nem a nappaliba van tervezve, de ennek te biztosan tudod az okát. A hálószobák folyosóról való hűtése a tapasztalatok szerint az esetek nagy többségében nem működik úgy, ahogy azt a userek elgondolják. Van összesen 42 nm-ed,a mit hűteni kell, ebből hat nm a folyosó. Szükséges egy min. 3,5 kW-os klíma, de ez éppen határeset, még akkor is az lenne, ha optimális egy nagy légtér lenne a 42 nm. Itt viszont bekerül a 6 nm-es folyosóra a beltéri, ami azt fogja eredményezni, hogy ezt pici légteret nagyon gyorsan lehűti a beállított hőmérsékletre, aztán egyszerűen lekapcsol, még mielőtt a helyiségekben igazából hűtött volna. Ez a helyzet az optimálistól igen messze van, én azt gondolom, hogy rendes szakember el sem vállalja így a telepítést, de legalábbis megpróbál lebeszélni róla. És akkor még nem is beszéltem arról, hogy a hálószobáknak van még egy olyan tulajdonsága, hogy - mivel intim területek - az ember szívesen becsukja az ajtajukat. Na ebben az esetben a folyosóra elhelyezett berendezésnek semmilyen funkciója nem lesz.
Összegezve: szinte teljesen mindegy, hogy a folyosón hova helyezed el a beltéri egységet, az mindenképenn öngól. Azt az érvet meg naponta hallom az ügyfelektől, hogy " nem szeretjük a klímát", meg "nem vagyunk hidegmániások", stb. Senki nem akar a szobájában nyáron 18-20 fokot, mert az egészségtelen. Élettanilag a külső hőmérséklethez képest kb. 6-8 fokkal jó, ha a benti hőmérséklet kevesebb.
Összegezve: A folyosóra elhelyezett beltéri egység véleményem szerint a te esetedben hibás, rossz megoldás. Én mindig azt mondom, hogy inkább érdemes félmegoldást csinálni, ami későbbiekben - amikor gyűlik még egy kis pénz - kiegészíteni teljes, jó megoldásra, mint eleve egy rossz megoldást csinálni, amit később, amikor rájöttünk, hogy egyáltalán nem kielégítő, megszüntetni és a jó megoldást elölről elkezdeni megvalósítani. -
Bazs8906
újonc
Köszönöm a kimerítő válaszod!
A nappali esetében esztétikai és műszaki okai vannak a tervezett elhelyezésnek, de valóban hatásfok szempontjából nem 100%-os megoldás, úgy érzem ugyanakkor hogy ez még talán vállalható kompromisszum.
Ami a másik egységet illeti, itt valóban megfontolandó amit írsz, ezért is vagyok nagyon erősen gondolkodóban hogy mi legyen. A két felső szoba egyike dolgozó, a másik pedig gyerekszoba lesz. Mivel utóbbit nem akartuk erősen és közvetlenül hűteni, ezért jött az az elgondolás hogy próbáljuk meg a két szobát klimatizálni egy általad is említett 3,5kw-os egységgel. A harmadik szoba hűtése nem prioritás. Ezen szempontok alapján sem látsz még elfogadható kompromisszumos megoldást? -
windy
tag
válasz Bazs8906 #53684 üzenetére
Ezek,amiket most leírtál, nem változtatnak a helyzeten. Abba a helyiségbe kell rakni klímát, amit hűteni szeretnél. Azokba meg amiket jelenleg nem, majd akkor, amikor szükség lesz rá. Esetleg a csövezést lehet, hogy érdemes egy füst alatt megcsináltatni, ha falban szeretnéd vinni. Így, ha majd szükséges lesz, akkor csak a gépeket kell felakasztani a meglévő csövezetre.
-
mjani1172
addikt
Nem vitatkozni szeretnék de én ezt a nézetet sosem osztottam. "Élettanilag a külső hőmérséklethez képest kb. 6-8 fokkal jó,"
Kipróbáltam többször, de sem autóban sem lakásban nem tetszett. Ha kint van tartósan 38 fok, akkor a lakásban nálunk max egy hét múlva megy fel a hőmérséklet 29-30 fok. Ezen elmélet szerint már eleve túl vagyunk hűtve,úgy hogy be sem kapcsoltam a klímát.
És mégsem érzem hűvösnek, persze ez természetesen lehet egyedi.[ Szerkesztve ]
-
MC Pite
veterán
válasz Bazs8906 #53520 üzenetére
Ha nincs fal az előtérben, akkor so-so, de inkább a nappaliban keresnék neki helyet.
A másik klíma jó kérdés, kicsi a folyosó. A zöld hely rossznak tűnik, a kék... Ha nyitva a közlekedő ajtaja, akkor szinte felesleges.
Ha esztétika fontos, közlekedőbe állmenyezet, és légcsatornázható klímával mennék be a két szobába. Vagy nyilván multisplit is játszhat.
Ha ez drága (vagy ettől függetlenül), napháló a szoba ablakokra és ha 7/24 megy a nappaliaban a klíma, itt se lesz sokkal melegebb (de kb hiába akarnád onnan jobban lehűteni a szobákat, nem fog menni, +2⁰al melegebb várható).
Nálunk szerencsésebb a felosztás, itt az egész kecót lehűti komfortosan, de nálatok nem nagyon fog menni, még talán a kettővel sem, szerintem.Vagy; hálóba (ajtó felé?) egy halk, 2kW-os (hogy eléggé vissza tudjon szabályozni) gép. Ha lefekvés kivételével nyitva az ajtó, nagyjából a többi helyiségbe is megy ki hűvös, este meg már nem is kell hogy menjen.
[ Szerkesztve ]
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
Polllen
nagyúr
Sziasztok!
Ha már szóba került az elhelyezés, szerintetek a sárgával jelölt helyen egy 3,5-s klíma megfelelő lenne, ha
- a ház háta, ahol a klíma van, észak felé néz
- csak a nappali, étkező, konyha hűtése/fűtése a cél
- a 2 szoba és a fürdő hűtése/fűtése külön lesz megoldva[ Szerkesztve ]
-
windy
tag
válasz Polllen #53690 üzenetére
A te eseted pont ellenkezője az előzőnek. Itt egy nagy helyiségbe kerülne a klíma, amit megfelelő teljesítmény mellett kényelmesen le fog hűteni. Ha az ajtók nyitva vannak, akkor a két hálószobában is érezhető lesz a temperálás.
Én ránézésre azt mondom, hogy a beltéri egység elhelyezése viszont nem kimondottan előnyös, ugyanis az étkezőasztalhoz ülőket is valamint a kanapén elhelyezkedőket is eléggé telibefújja, ami nem túl komfortos. Persze lehet állítgatni a függőleges terelőlapátokat, de az azért sosem eredményez teljes megoldást. Mivel csak az alaprajzot látom , így én lehet, hogy elgondolkodnék a jobb fölső hálószoba ajtaja fölötti elhelyezésről, természetesen a nagy helység felől. Így senki nem tartózkodna huzamosabb ideig közvetlenül a klíma légáramában, míg a helyiség ugyanolyan hatékonyan hűlne, ráadásul messzebb kerülne a gép a főzőlaptól is így kevesebb zsíros gőzt nyelne be. Egyébként hasonlóan jó megoldás lehet a fürdőszobaajtó fölötti falszakasz is a beltéri egység elhelyezésére.
[ Szerkesztve ]
-
Polllen
nagyúr
Köszi, ez jó ötlet! Ami miatt oda gondoltam elsőre, hogy a jobb alsó sarokban is megfelelő hideg/meleg legyen majd. Párom jó ideje rágja a fülem, hogy ott legyen a kanapé a TV-vel.
A főzőlap a fürdő felőli falnál van egyébként, ez még a költözésünk előtti marketing anyag, de az ebédlő és nappali nagyjából így van.
-
mjani1172
addikt
Nálunk Pesten nagyon sokszor volt 36 fok felett tartósan.
Cégben ahol dolgozom, egy beton parkoló veszik körbe, és az is sugározza a meleget.,más mint egy árnyékban mért hőmérséklet.
De ha ez a gond akkor tekintsünk el a tartóstól.(nem ez volt a hozzászólásom lényege )
Ha kint vantartósan38 fok, akkor a lakásban nálunk a hőmérséklet 29-30 fok. Ezen elmélet szerint már eleve túl vagyunk hűtve, úgy, hogy be sem kapcsoltam a klímát. -
MC Pite
veterán
válasz mjani1172 #53693 üzenetére
A konkrét fokokon való rugózástól eltekintve érthető azért mögötte gondolt windy. Úgy is mondhatjuk csak addig hűtsünk, hogy épp ne izzadjunk.
Sem autóban, sem házban nem szoktam 24,5-25,5⁰ alá menni ha kint 30+⁰ van. Igaz, 26 fölé sem megyek.
De sokan lefagyasztják az embereket 20-21⁰-al, meg hogy be/ki nyomkodják .Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
-
Polllen
nagyúr
Köszönöm mindenkinek a tippeket az elhelyezésre is.
-
windy
tag
A klimatizálás témája semmiképpen sem teljesen egzakt, hiszen azokra a kérdésekre, amik egyes személyek érzetére vannak hatással soha nem lehet teljesen egyértélmű válaszokat adni. Leegyszerűsítve : van, aki 25 °C hőmérsékletű helyiségben fázik, és van, akinek ugyanott melege van. De ráadásul van olyan, hogy ugyanaz a személy valamikor 25°C-ban fázik és van, hogy melege van. Téli időszakban teljesen elfogadott, hogy 21-22 °C-ra fűtjük és ezen a hőmérsékleten tartjuk a lakásunkat, míg nyáron a kinti 35 °C mellett a benti 25-26°C is kellemesen hűvösnek érződik, ez alatt már kimondottan hideg van.
Viszont ez egy szakma is egyben, ahol bizonyos számokat el kell fogadni, amihez dolgozni kell, hiszen nem lehet mindig mindenkinek az egyéni igénye szerint tervezni. Ezért az általánosan elfogadott sarokszámok szerint (amiket jó esetben az adott szaki az iskolában , szakmai képzésen megtanult) kell tervezni a rendszert, hagyva bizonyos rugalmasságot benne pontosan azért, hogy az eltérő egyéni igényeknek is teret biztosítson.
Amikor azt mondjuk, hogy nyáron a külső és a benti hőmérséklet között az optimális különbség 8 K, akkor ezt úgy kell értelmezni, hogy az átlagos felhasználónak élettanilag, komfort-érzetileg ez a legoptimálisabb helyzet. Ettől természetesen lefele és felfele is el lehet térni, akár jelentősen is, de ettől még ez akkor is általánosan elfogadott sarokszám.
Természetesen ezt értsük normál, átlagos körülmények között is, tehát nem csak a felhasználó oldaláról nézve, hanem a környezet felől is. Magyarországon az átlagos nyári nap (kb. júniustól szeptemberig) 30 ° C közelében van. Ha megnézzük a 2021-es nyár hőmérsékleti adatait (amely nyarat minden médiában kimagasló, forró nyárnak állítottak be, és a zemberek ezt ezért hajlandók is elhinni) , akkor látható, hogy pl. Budapesten
májusban egyetlen egy nap sem érte el a hőmérsékleti maximum a 30 °C-t,
júniusban : 6 nap volt 30 °C és 1 nap 35 °C fölötti a napi maximum,
júliusban : 14 nap volt 30 °C és 1 nap 35 °C fölötti a napi maximum,
augusztusban : 8 nap volt 30 °C és 1 nap 35 °C fölötti a napi maximum,
szeptemberben : 0 nap volt 30 °C és 0 nap 35 °C fölötti a napi maximum.
Öt nyár óta nem volt Budapesten 38 °C fölött a legmagasabb hőmérséklet. Egyetlen napot sem. (forrás: https://www.accuweather.com/hu/hu/budapest , és www.met.hu)
Ezek szerint is elfogadható, hogy kb. 30°C-os hőmérséklettel kell számolni, akkor, amikor egy lakótér klimatizálását tervezzük. Hagyni kell egy kis tartalékot, figyelembe kell venni a helyi adottságokat, árnyékoltságot, emeletet, tagoltságot, lakók számát, stb. és ez alapján számolni a szükséges hűtés/fűtés teljesítményt. Ha mindezt megtettük, akkor valószínű, hogy a felhasználói elégedettség is megfelelő lesz.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- 180 Hz-es VA panellel jön az MSI 34 hüvelykes kijelzője
- PlayStation 5 Pro teszt
- További aktív témák...