Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sanzi89

    addikt

    válasz MC Pite #52999 üzenetére

    Ez egy összetett és bonyolult kérdés, választ csak az egyedi élethelyzetek ismeretében lehet adni. De csak pár gondolat:
    - Nem ölnek bele milliókat, pl. most van 100%-os támogatottságú pályázat, korábban volt a 3+3, vagyis csak a felét kellett fizetni, de több szolgáltató is módot nyújtott - korábban biztos, most nem tudom pontosan mi a szitu - , hogy ingyen felrakják a napelemet te meg fizeted a villanyszámládnak megfelelő törlesztőt és kb. 10-15 év múlva tiéd a napelem és ugyanannyit fizettél, mintha a számlát fizeted.
    - A magasabb komforttal vitatkoznék, egy elektromos padlófűtés és egy alsó/középkategriás klíma komfortja ég és föld, és nem a klíma javára. A klímának - a legjobb hatásfok mellett - rengeteg negatív tulajdonsága van, amit valaki vagy jobban vagy kevésbé tolerál.
    - Totál új építés, így nem kell bevezetni a gázt, gázterv, kémény, kazán, stb. Mind bonyodalom és pénz. Ha most épít valaki és nem spúrkodik a szigetléssel, ablakokkal, akkor egy COP=1-es elektromos fűtés se kerül sokba. Egy elektromos padlófűtés karbantartás mentes, nem igazán tud elromlani, de ha mégis könnyebb, olcsóbb és egyszerűbb javítani, mint egy vizes, hőszivattyús rendszert. Sőt, aki nem teljesen kétbalkezes, akár maga is meg tudja csinálni.
    - Konkrétan nincs gáz az utcában, és vagy a sparhet/palackos szieszta kályha van, vagy napelem kombinálva akármivel.
    - A napelem nem 15-20 év alatt térül meg, még akkor sem, ha 100%-ban magadnak fizeted. Majdnem egy éve raktam fel önerőból egy 7,92-es rendszert 2,9 millióért, már átléptem a 10.000 kWh-t, ami kb. 400.000Ft lenne, ha szolgáltatótól veszem az áramot, vagyis ez kb. 7,5 év. Ha meg nem is az egészet saját tárcából kell fizetni, akkor meg ne is beszéljünk megtérülésről...

    A fentieket több éves klímás fűtés, Nobo fűtőpanel, Somogyi hősugárzó, gáz konvektor és napelem tapasztalatával írom.

    Sok negatívumot is lehetne felhozni, pl. adott esetben mérőhely átalakítás, amper és fázisbővítés, elektromos hálózat rendbe tétele, ez esetemben volt egy millió biztosan. Nagy része a napelem miatt kellett, de azért megnyugtató az az érzés is, hogy rendben van az elektromos hálózat itthon, szóval kérdés, hogy ezt az összeget is hova és hogyan számolom.
    Van aki szerint csúnya a napelem/inveter, egy rakás vezeték, csúnya műanyag dobozokból mégtöbb. Sajnos esetemben is az eresz alá került minden, nem egy nagy látvány. Bár, a klíma kültérik mellett nem sokat tud rontani az összképen...
    És igen, ott a bizonytalanság faktor is, mi lesz az áram árra, elszámolás változtatgatással, újabb drága és bonyolult berendezések működésének teszem ki magam, amiről nem tudok semmit. Még a jégkár a legegyszerűbb, berakod a lakás biztosításba, kifizeted a havi plusz párszáz forintot és kész.

    Egyértelmű, hogy nem mindig és mindenkinek éri meg a napelem és elektromos fűtés, de van olyan szitu, amikor - szerintem - az egyik legjobb biznisz.

    [ Szerkesztve ]

    "Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

Új hozzászólás Aktív témák