Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • MC Pite

    veterán

    És miért ölnek egyesek milliókat abba, hogy legyen napelem a tetőn, de 1-es COP-val fűtsenek; amikor ennek az árából 4-5-6× hatékonyabb rendszerük lehetne (jellemzően magasabb komfort mellett!)?
    Több kollégám, ismerősöm is ezt csinálja; én rohadtul nem értem, vagy rosszul számolok. :B
    Jön frankó egy jégeső megint; és nem röhögnek majd az 50-60-70 ezres téli villanyszámlákon. Kinek mi a szimpatikus... De akkor inkább hőszivattyú és/vagy légkondis fűtés (fancoil, multi split, légcsatornázható, stb).
    Pl anyám most, hogy klímával fűt a boltban, kb hetente kerül annyiba, mint villanyradiátorral egy nap alatt!
    Nem nehéz kimatekolni, hogy megéri-e a valamilyen hőszivattyú, mert a klíma is az. Ez nem 15-20 év alatt térül meg, mint esetleg a napelem (értem én hogy szaldó, de a fele díj az a hálózatüzemeltetésre megy el, ne csak a nettó fogyasztással számoljunk), hanem 1-3 fűtés szezon alatt! Nem értem az állam miért a napalem +infra vagy cekaszos megoldásokat támogatja (arról nem beszélve, hogy most bajok vannak a sok napelemes termeléssel, magas feszültségek, hibára kiálló inverterek, és nappali túltermelés, esti hiány egye erősödni fog).

    Szerintem
    COP <=1 : nincs érteleme fűtést elektrifikálni
    COP >=4 : van értelme a fűtést elektrifikálni.

    [ Szerkesztve ]

    <ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

Új hozzászólás Aktív témák