- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Android szakmai topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fireman123
őstag
Sziasztok!
Sony bridge (HX100V)-ről szeretnék a közeljövőben váltani DSLR gépre, egyenlőre tájékozódom, teszteket és véleményeket olvasok .....viszont kiszúrtam, hogy a Nikon belépő gépeinél csak 3:2 képarány van, míg a hasonló kategóriás Canonoknál 3:2, 4:3, 16:9, 1:1 .....nem nagy hátrány ez a Nikonoknál?......valahogy hozzászoktam a meglévő bridge gépemnél a 16:9-hez ....mivel az LCD tv-n kitölti a képernyőt.
Eddig a Nikon D5300 tűnt számomra a legszimpatikusabbnak, de most elbizonytalanodtam egy kicsit. Gyakorló DSLR-eseket kérdezem, hogy mely képarány az "üdvözítő", általában melyik a leghasználatosabb, és miért (bocs ha láma a kérdésem, de kezdő vagyok)
Canonosok használják a 16:9-et?
Csak emiatt ne vessem el a D5300-at?Ui: Azt viszont nem tudom, hogy a D5300 videójának is 3:2 a képaránya, és a Canonoknak videóban is megvan a többféle képarány?
[ Szerkesztve ]
-
konyi79
addikt
válasz Alabástrom #26450 üzenetére
-
MrChris
nagyúr
válasz fireman123 #26451 üzenetére
fhd videónál canonon, nikonon 16:9. Sonynál van lehetőség 4:3 képarányra 1080p mellett.
3:2 képaránykor használják ki a teljes érzékelőt, összes megapixelt a fullframe és aps-c vázak. (m4/3 ebben más ott 4:3 a képérzékelő aránya) A többit ebből croppolják, ami így kényelmes, de utólag te is megteheted, bár tény hogy akkor már hozzá kell nyúlni. Szerintem ez ne legyen oka az elvetésnek mert a d3200 egy jó kis modern dslr. Nagyobb hátrányt jelent a másik márkánál a régebbi szenzor.
Amúgy kompozíció kérdése melyik kell, én jobb szeretem a 4:3-ot, főképp álló, portré formátumnál, a 3:2, 16:9 nekem nagyon 'magas'. De portréra még nagyon jó tud lenni az 1:1, ezt szeretik is a közösségi oldalak, kontaktok nem véletlenül. Tájképre már rugalmasabb a dolog, de én mindig utólag vágom le a lehető legtetszetősebbre, persze rawból általában a 'szabvány' arányok valamelyikére.[ Szerkesztve ]
-
Alabástrom
senior tag
válasz konyi79 #26452 üzenetére
Nem gondolom, hogy itt a gyakorlatról, meg a "kinövésröl" lenne szó. Nem vallom azt a nézetet, hogy a világ fejlödik, és hogy minden, ami újabb és bonyolultabb, az jobb is. Könnyedén, magabiztosan kezelek DSLR gépet bármilyen üzemmódban, stúdióvakukkal is simán boldogulok, és voltak fotóim, amik "nap fotója" címet nyertek a photosight-on (na jó, elég gyenge napok voltak Rádasásul szinte kizárólag portrét fotóztam régen, és azzal relative könnyü volt érvényesülni még úgy is, hogy aktot sosem töltöttem fel.).
Ez "filozófiai kérdés". Itt inkább arról van szó, hogy észrevettem, hogy akkor vagyok a legboldogabb, amikor egyetlen gondolatom sincs. Ezért szabad idömben, szabad akaratomból nem nagyon csinálok olyan dolgokat, amiktöl csak tele lesz a fejem. (a munkám pont elég erre... ) Amikor kirándulok, akkor nem akarok a fényképezögéppel b@xxódni, de nem azért, mert nem értek hozzá. És kirándulás után sem akarok a Photoshop elött ülni, bár már pár100 órát biztos töltöttem elötte, úgyhogy technikailag azt hiszem menne.
A mobltelefon minösége szódával elmegy, ha azt nézem, hogy milyen kevés figyelmet és inputot kíván.
Ehhez képest egy milc:
- pénzbe kerül (telefon ugye amúgy is van)
- plusz cucc (telefont ígyis-úgyis viszem)
de ezeket még bevállalom, ha sokkal jobb a képminösége.
De ha ezen felül még:
- a helyszínen azon jár az agyam, hogy "hogyan is lehetne itt a legjobb fotót készíteni? Talán így? Vagy úgy? Ááá, inkább lövök több beállítással, aztán majd otthon kiértékelem!" és hasonlók
- utána otthon a monitort lesem és a görbéket meg az ecseteket huzigálom PS-ben
Akkor ikább maradok a telefonnál, és "be happy, dont worry!"Ezért érdekelne, hogy ALAPBÒL mennyivel jobb a telefonnál az említett milc. (nagy ritkán biztos nyúlnék RAW-hoz is. Az sem hátrány a milc-nél, hogy tud jpg+raw-t menteni, és ha nagy ritkán van egy kép, ami valamiért a szívemhez nö, és szeretnék reszelni rajta, akkor azt is megtehetem. De elsösorban nem ezért venném!)
[ Szerkesztve ]
Amikor semmi sem biztos, akkor minden lehetséges.
-
BullZeye
veterán
Habár DSLR, de gondolom a tükröt leszámítva hasonló az elv, és hátha valaki még nem látott ilyet lassítva.
https://www.youtube.com/watch?v=CmjeCchGRQoEladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
MC Pite
veterán
válasz Alabástrom #26455 üzenetére
Önnek receptre felírnék egy (használt) Fujifilm X100ast... Egy hónap múlva számoljon be a topikban a tapasztalatairól. Következő!
BullZeye: Ilyennel én is szórakoztam: [link]
[ Szerkesztve ]
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
Utka
aktív tag
Üdv Itteniek.
Tanácsot kérek.
Melyiket ajánlanátok inkább?Pana G1;
Oly E-P1; E-PL1;
Samsung NX10
vagy egyéb?Nagyjából ebben az árkategóriában gondolkodom.
Van egy enyhe "kukucska fétisem" (hogy klasszikusokat idézzek), adott pár manuál obi (m42 Helios + makro gyűrű, Jupiter 135). Klasszikus családi fotózást szeretnék (gyerek, macska, pillangó, TV-torony) picit bővebb lehetőségekkel. Videó csak másodlagos. Mihez van a legbarátságosabb lencse választék?Köszönöm.
Víg napot polgártárs! Nem értek a lovakhoz.
-
jjeahh
nagyúr
Ha manuálozni is akarsz, G1, de ha kicsit többet szánsz rá G3 a kukucska meg a kihajtható kijelző miatt, amik elég durván megkönnyítik a manuális fókuszálást sztem, tapasztalatból írom ezt, mert E-P1-ről váltottam G3-ra, és csak manuális üvegeket használok. A natív obipark az olyra meg a panára ugyanaz.
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
konyi79
addikt
válasz Alabástrom #26457 üzenetére
Semmi, ooc jpeg az exif szerint 0-0-0 neutral beállításokkal. A két kép szinte szonos feltételekkel készült, csak a másiknál néhol már bajos volt a terep, el kellett rakni a gépet. Ezért a telefon.
Viszont ha képben vagy képelésben, csak rühelled az utómunkát (én is, de legalább nem is értek hozzá), érdemes lenne fuji táján is szétnézned. Vitathatatlan előnyük a talán legjobb jpeg motor, meg legalább annyit ér a gépen belüli RAW előhívás. Ezt nagyon hiányolom a sonyból, bár jóval szerényebb (vagy értékesebb) színmódok miatt nem is biztos lenne annyira értelme. Hátrányuk, a kevés kompromisszumú obiparknak nagyon megkérik az árát, és talán kicsit lassúak.
Update:
Bocs, exifet nézve kontraszt meg szín +1-en volt.[ Szerkesztve ]
-
MC Pite
veterán
válasz konyi79 #26462 üzenetére
Ez is benne van, de főként nem is ezért ajánlottam az X100ast.
Nincs min vele gondolkozni, felszabadítja az embert, csak a témára figyel önkéntelenül az ember, a pár nap alatt megtanult látószöggel pásztáz, helyezkedik.Melyik obikat vigyem (fixobis, nincs dilemma)? Vigyem-e (igen, mert olyan kicsi)? Hogy lőjem meg (egy gyutáv- ha eltekintünk a két alternatív obi befejezésétől- már előre látni, nem hogy még a keresőre tapadva gondolkodnánk)? Milyen beállításokkal (milyen beállítások? Zár, rekesz, auto iso, esetleg expó korrekció, kész)? Milyen bracketing/film mód,stb(tökmindegy, benyomom az expó gomb melletti fn-t, amikor a következő képből elment egy rawot is, majd otthon kitalálom mi kell, vagy incamera előhívok belőle mást)?
Annyi rengeteg kütyüzési hajlamot levetkőzik vele az ember, hogy nem is hinné hogy idáig képelés helyett fényképezőgépezett. Még annyit sem kell figyelni rá mint a filmesekre. Szoktam mondani, hogy ez a pjúr fotografi, nem a Df.[ Szerkesztve ]
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
tag
Sziasztok!
1. Egyenlőre még csak érdeklődés szintjén kérdezném, hogy milyen MILC gépet ajánlanátok a jelenlegi Nikon D90-em leváltására?
Főleg nappali szabadtéri portéra lenne használva illetve általános családi-kirándulós gépnek.
Fontos, hogy kb. hozza a jelenlegi D90+50mm f1.8D kombó képminőségét és bokeh-ját
2. Érdekelne még, hogy melyik jelenlegi MILC rendszernek van a legnagyobb használt obi parkja?
3. Illetve MILC-hez van valami hasonlóan jóárasított fényerős porté obi mint a CaNikonéknak?
Ár: kb. 120e Ft mindennel együttAmiket eddig nézegettem:
SONY Alpha ILCE-5000 + 16-50 mm Kit
Olympus Pen E-PL5 14-42mm II R + EZ-M 40-150mm R DuplaKitElőre is köszönöm a válaszokat!
Improvise, Adapt and Overcome! "Ne beszélj, ha nem javítod vele a csendet!"
-
jjeahh
nagyúr
válasz Bogyó bá' #26466 üzenetére
általában előbb ajánljuk a kiváló ár/érték arányú e-pl5-öt, aztán le "kisérzékelőzi" valaki, majd ajánl nex-et, de ezúttal megelőztél a5000-nek amúgy az egyetlen előnye tényleg a szuper szenzor, minden másban valszeg alulmarad... duplakit helyett csak kit, rosszabb anyagminőség, kisebb használtpiac meg obipark, nincs vakupapucs, kevesebb a kezelőszerv, a jpeg moci is gyengébb. Talán a videó az, amiben jobb, meg jobban bírja a magas iso-t... persze a sony is bőven megéri az árát sztem, de a pl5 ár/érték arányban egy ideje verhetetlen.
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
törölt tag
válasz jjeahh #26470 üzenetére
Azért nem csak a jobb szenzor a Sony előnye. Videóban nem talán jobb, hanem egyértelműen (ez sokaknak fontos!), külméretét és tömegét tekintve kisebb és több az extra funkció, például finomhangolható DRO, HDR (lehet fikkantani, de ettől még sokan szeretik), wifi, NFC...
-
titán
válasz #31733248 #26471 üzenetére
Jó ajánlat a Sony 5000 100-ért.
De azért ne menjünk el szó nélkül a PL5 előnyei mellett sem
Az Olympus kitobi nagyobb ugyan, de jobb a képminősége
A kitben van teleobjektív, ami ha nem kell, eladható, és máris csak 70 a kit, ha meg kell, akkor Sonyra egy vagyon (használtan 70, újonnan 105), és nagyobb [link], de egyáltalán nem jobb
Jobb a gépből kieső jpegje
Van szenzorstabilizátor, ami működik bármilyen manuális objektívvel
A portréobija jóval kisebb [link], és egyáltalán nem rosszabb, sőt
A protréobi 45/1,8 a géppel együtt vásárolva csak 60ezerSzerintem mindkettő pont annyit ér, mint amennyiért kínálják.
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
Studi
veterán
válasz schawo #26472 üzenetére
Még egy gondolat a Sony mellett: a beépített vaku mindig kéznél van, ellenben az Olympus feltehető vakuját könnyen otthon felejti az ember.
És egy gondolat az Oly mellett, hogy ne könnyítsem meg senkinek a döntését: rakható rá EVF, ráadásul a VF-2-esek használtan ~35e körül megcsíphetők, azzal egy korrekt tudású keresős vázzá alakítható a PL5. -
raverke
tag
Sziasztok!
Utazásra keresek tükörreflexes gépet, objektívvel. Maximálisan kezdő vagyok, és természetesen a legjobbat szeretném olcsón.
Használtan keresgélek, Maximum 120.ezer forintért, objektívvel együtt!
Objektív tekintetében 17-18 -tól 105-135-ig keresek, stabilizátorosat. (nagylátószög és a zoom is fontos)
Nem akarok objektívekkel teli hátizsákkal utazni, ezért keresem ezt a tartományt.Márkában: Nikon vagy Canon
Előre köszönöm a segítséget!!!
-
törölt tag
"Az Olympus kitobi nagyobb ugyan, de jobb a képminősége"
Ez is vitatható... A képszéleken jobb, de középen - ahol a legjobban számít - jóval gyengébb a Sony kitobijánál. Az ugyanis f5.6 mellett a középső képterületeken igencsak karcol, ami az Oly kitobijáról gyakorlatilag sehol, semmilyen állásban nem mondható el. Ha meg az effektív felbontás nézzük, a 20 megapixeles szenzorral sokkal jobb a Sony.
-
jjeahh
nagyúr
ha ttl vaku kell, vannak rá panasonic vakuk, olympus vakuk, metz-ek, és pár nissin, de nem mindegyik csak amik spec oly-panára van szánva, kb. ennyiről tudok, manuál módban meg minden eldöcög tudtommal ami sima középérintkezős és digit vázra készült.
(#26477) raverke: picivel drágább, de: [link]
[ Szerkesztve ]
-
konyi79
addikt
válasz Alabástrom #26480 üzenetére
Jaja, TB igazán támogathatna mindenkinek kétévente egy MILC-et , a többi elúszó mellett fel sem tünne a kincstárban...
(#26478) Econ
Ezt a közepe karcol dolgot tényleg felejtsük már el, egy obi nem attól jó. Mond azt, videóban köröket ver rá, ebben már a bionz x van, azaz sokat javult a jpeg motor, vagy az általános működési sebessége sokkal jobb; de ne azt már megint a SELP1650 bucira veri az oly kitobit.
Mert nem veri.
Használható, lehet vele élni, az A5000-re az való, de nem jobb az olynál. -
fila
senior tag
sziasztok,
Fényképezőgép csere előtt állok, a lehetőségek behatároltak mert cserélik a gépet, és kicsi a választék a boltban amiből választani lehet.
Egy egyszerű 40 ezres bridge helyett vennék egy drágább gépet, 2 gép közül tudok választani, mind a kettő 80 e Ft:
Samsung NX3000
Sony A3000 táska+sdNincsenek nagy igényeim, nem szeretnék semmit venni hozzájuk a későbbiekben. Családi fotók, otthon, kertben, kiránduláskor ezekre használnám.
Melyiket ajánljátok a kettő közül, és miért.
Köszi.
5% kedvezmény kód minden rendelésre. iherb.com: ZCD546
-
MC Pite
veterán
válasz Alabástrom #26480 üzenetére
120 körül van használtan, az sok?
Mármint milcre is gondolom szántál legalább egy százast. Most is van eladó, kipróbálod, nem buksz rajta.[ Szerkesztve ]
-
tag
Köszönöm mindenkinek a választ!
Ezek alapján az Olympus E-PL5 felé hajlok inkább, mert:
-a videó nálam nem igazán szempont sem a beépített vaku
-vázba épített szenzorstabi --> régi "olcsó" manuál üvegeknél jól fog jönni
-nagyobb használt üveg piac
-több kezelőszervA szenzorméret csökkenést már egy fokkal jobban bánom, de hát sajnos valamit valamiért..
Improvise, Adapt and Overcome! "Ne beszélj, ha nem javítod vele a csendet!"
-
jjeahh
nagyúr
válasz mikloss #26488 üzenetére
szenzor: a gyakorlatban sztem a d90-hez képest nem igazán fogod érezni a különbséget, sőt az oly színek miatt valszeg még előrelépés is lesz.
(#26485) fila: én is samura szavazok
[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz mikloss #26488 üzenetére
Ha PL5 mellett döntesz, akkor azt az Olympus Mintaboltból vedd. [link]
- 2 helyett 3 év gari
- 60 ezerért akcióban vehetsz a gép mellé 45/1,8-at [link]
- 1 év ingyenes Olympus klubtagsági jár hozzá (egyébként 8 ezer forint és csak bonyolultan lehet hozzájutni), mellyel 15% kedvezmény jár minden következő vásárlásból, és egyéb kedvezmények mellett letét nélküli bérlési lehetőség[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz .: JuSzT :. #26491 üzenetére
Én 8-at fizettem januárban. Csak az igénylési feltételek lettek sokkal bonyolultabbak. Ha jól tudom, megnövelték a vásárlási minimumot.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz jjeahh #26495 üzenetére
Nem, a felbontásáról szóló számokra, mely alapján a Sony kitobi f5.6-os rekeszérték mellett gyakorlatilag ugyanolyan éles 18mm-en, mint a Sigma 19mm-es fixe (16-50 vs. Sigma 19mm) Erre nyugodtan mondhatjuk, hogy rekeszelve bár, de karcol. Az Oly obija viszont sehol nem jó, csak közepes, igaz, ezt a teljesítmény minden gyújtótávolságnál és gyakran használatos rekeszértéknél tudja.
[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
válasz Lassú Víz #26497 üzenetére
Pedig nem olyan bonyolult. A Sony obija a középső képterületeken kimondottan éles (annyira, mint azonos gyújtótávolságnál a Siga fixe, ezt szemléltettem az összehasonlítással, de ezek szerint nem volt számodra érthető), míg az Oly kitobija semmilyen gyújtótávolságnál és semmilyen rekeszértéknél nem az. Kiegyensúlyozott középszer. A Sonyé nem ilyen kiegyensúlyozott, ennek minden előnyével és hátrányával. Ráadásul elég gyorsan veszít is a fényerejéből, ami szintén nem egy örömteli jellemzője...
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs