- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Mobil flották
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
-
Mobilarena
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hi!King
őstag
Egyébként nekem ilyen államkövtény ETF-ből van egy kevés, és lehet még fogok venni belőle, de egyelőre kivárok:
https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=IE00BH04GL39#overview
Jelenleg 2.9% a yield to maturity-je és 8.9 év az átlagos lejárata, és vegyesen tart mindenféle lejáratú államkötvényt az eurózóna országaiból.
Nem spekulációs célból veszem, hanem mert egy kisebb kötvénylábat a külföldi értékpapír számlámon is tartok, itthon jó nekem a PEMÁP és a PMÁP.
[ Szerkesztve ]
-
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz j0k3r! #93699 üzenetére
Japán is működik. Nem az államadósság Japán problémája, hanem a korfa. Szerencsére a demográfiai problémát nyugaton a bevándorlással ezt lehet tompítani, a xenofób japánok menthetetlenek.
[ Szerkesztve ]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
julius666
addikt
lasd 2051/G
Igen, jó a példa, pont ugyan arról van szó.klasszikus 60/40-ben sem csak rövid van szerintem, hanem pl. total bond market (aminek talan 6-7 ev az atlag duration-e), de siman van, akik szerint hosszu (7-10 eves) legyen a "kötvenylab"
Oda hagyományosan hosszút szoktak venni, a részvénypiaccal való kedvező korrelációja miatt. #93697-ben Hi!King elég jól leírta, mint ahogy az alternatív megközelítést is, meg azt, hogy mostanság valahogy kevésbé működik a dolog (hogy ez véletlen, a 0 kamat évtizedéből kilábalás tehet róla, vagy az MMT végleg kinyírta ezt a stratégiát majd eldönti a történelem).
Szerintem definíció kérdése mit tekintünk spekulatívnak. Itt ugye egy stratégia részét képezi aminek eredményeképp (elméletileg) úgy csökkenti a kockázatot, hogy a várható hozam nem sérül nagyot. De a stratégia jövőbeli árfolyammozgások megjátszásán alapul ha úgy nézzük.
...de szerintem el fog jönni a hosszabb ideje is
Szerintem is. Lehet nem is olyan sokára. De ez masszívan spekuláció, itt lehet tévedni is, amit a hosszú duráció csúnyán büntet. Ajánlani nem ajánlanám senkinek (sőt, magamnak is csak a rövid oldalról veszegettem). -
j0k3r!
senior tag
válasz Oppenheimer #93703 üzenetére
Működik, de azért a Nikkei index nem egy tomboló bika.
some men just wanna watch the world burn...
-
avl
senior tag
-
-
Ixion77
addikt
válasz Oppenheimer #93695 üzenetére
Engem sosem a végeredmények érdekeltek, hanem az okok. Nem az izgatott hogy mennyire gyors egy autó, hanem hogy mitől olyan gyors a többi meg mitől nem. A tőzsdén sem azt próbálom megérteni hogy miért ingadozik erre-arra 10 százalékot, hanem hogy milyen fő erők mozgatják. A befektetési stratégiám is arra próbálom építeni, amit ezen a téren összeszedtem. Az pedig azt mutatja, hogy az elmúlt 20 év nagyon egyszerű volt. A következő XX nem lesz az.
A megoldási javaslatod (a jegybankok felvásárolják az államadósságokat és elengedik) többek közt valutaösszeomláshoz vezet.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Dare2Live
félisten
válasz Oppenheimer #93703 üzenetére
A munkaképes korú lakosság 20+éves távon irtózatosan nagy gond lesz a fejlett világban.
Japán itt az 1.34es fertile ratejevel még nem is vészes, kína még hivatalosan is 1.28on áll, ROK pedig 0.84en. És mindegyik többé kevésbé xenofob. Számokkal: 50éve 480.000 születtek Dél Koreában. 2022ben 134.000en.
MOon is szar a helyzet de 1.55ön állunk. Tegyük hozzá csak az apró unoka vonalnak köszönhetően, pár éven belűl masszívan be fogunj esni ahogy az apró unokák elhagyják a 40éves kort. Itt külön érdekes, hogy vmikor a 2035 fele meglesz az első év amikor több roma gyerek fog MOon születni mint magyar.
Brutál demográfiai összeomlás lesz.
Sokan mutogatnak ny eura de északi népek meglepően jól állnak, franciák is, németeknél hasonló a fertile rate mint nálunk ráadásul rengeteg a KEUs, Ukrán, meg mindenféle bevándorlójuk van. Detto USA ahol még 10-15éve is 2+ volt most beesett 1.7re de folyamatossan érkeznek fiatal spanyol-keresztény bevándorlók.Közben afrikában igazi népességrobbanás várható.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Ixion77
addikt
válasz Vision #93696 üzenetére
"az emberek tele vannak pénzzel"
Nincsenek tele pénzzel. A megtakarítási ráta történelmi mélyponton, a hitelkártya tartozások történelmi csúcson, a delinquencies rate növekedési szint több éves csúcson van."az energiárak garantáltan csökkenni fognak"
Ha, és amikor lesz recesszió. De akkor már érteni fogod mitől van lejtmenet."infla már most szakad"
Mai adat megvan? Múlt heti? Nem lehet hogy valaki korán iszik itt a medve bőrére?"ezt követi majd nyilván a kamatszint is"
És hogy, hogy nem, pont akkor szoktak a legnagyobb esések lenni."messze több pénze van az átlagpolgárnak"
A tőzsdén. Ami ha elkezd esni..."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
veterán
válasz Ixion77 #93710 üzenetére
Mert ha nem lesz recesszió, akkor mi van? Az energiaárakat az Ukrán háborús (előtt, közben) orosz machináció verte fel, amitől mindenki hirtelen pánikba esett. Most meg rájöttek, hogy orosz gáz nélkül is van élet Európában. A tél végén járunk, a gáztárolók messze nem üresek, és hirtelen minden elemző már hurráoptimista a 2023-24-es téllel kapcsolatban is.
Szeretek előre inni a medve bőrére, mert a tőzsdénél csak ennek van értelme. Az mindig a jövőt igyekszik árazni.
A tőzsdén. Ami ha elkezd esni...
Azért esik, mert sokan likvidáltak vagy pánikból, vagy mert mennek kötvénybe. Ha meg az látszik majd, hogy a kötvénypiac ismét beszarik, akkor szépen visszamennek részvénybe. -
Hi!King
őstag
válasz Ixion77 #93708 üzenetére
Ha nem okozna valutaösszeomlást, akkor is rossz megoldás lenne, mert újabb lovat adna a politika alá, hogy végtelenig el lehet adósodni, nem kell érte felelősséget vállalni.
Én a politika irányából nem látom mi lenne a megoldás, a demokráciának nem látom jobb alternatíváját, a demokráciával viszont a populista politika vissza tud élni, és rövidtávon népszerű intézkedéseket hozni a racionális fiskális politika helyett.
-
julius666
addikt
válasz Vision #93711 üzenetére
A tél végén járunk, a gáztárolók messze nem üresek, és hirtelen minden elemző már hurráoptimista a 2023-24-es téllel kapcsolatban is.
Igen, de ez be van árazva. Ezért estek tavaly ősz óta az árfolyamok. Mi alapján számítasz te további esésre?Ha meg az látszik majd, hogy a kötvénypiac ismét beszarik, akkor szépen visszamennek részvénybe.
Amikor a kötvénypiac "beszarik" (ha jól értem ez alatt a hozamesést érted) pont jó hosszú kötvényben lenni, mert akkor tudsz vele szépen keresni. Nyilván előbb-utóbb meglesz az alja, de addig a retail pont azt látja, hogy a kötvényalapok úgy hoznak mint az állat, akkor nyilván azt kell venni. -
PazsitZ
addikt
válasz PredatorZoli #93607 üzenetére
Tudtommal Önyp és Ömnyp esetében inkább 10+10 évről lehet beszélni.
10 után a kamatok, következő 10-ben pedig a tőke válik fokozatosan kamatmentessé.- http://pazsitz.hu -
-
veterán
válasz julius666 #93713 üzenetére
Igen, de ez be van árazva. Ezért estek tavaly ősz óta az árfolyamok. Mi alapján számítasz te további esésre?
Szerintem még nincs beárazva. A narratíva most kezd átfordulni oda, hogy nem fogunk megfagyni jövőre.
pont jó hosszú kötvényben lenni, mert akkor tudsz vele szépen keresni.
Kivéve, ha nagyon sokan azt várják, hogy részvénnyel még jobban lehet keresni. Amúgy dollár/eur kötvényen azért nincsenek olyan vastag marzsok.
USA szinten az adósság lényegtelen, az egész világ őket finanszírozza. Melyik másik gazdaságban van akkora adósság, ami globálisan fertőző lehetne?
[ Szerkesztve ]
-
-
julius666
addikt
válasz Vision #93717 üzenetére
De akkor végül átfordult már az elemzői vélemény, vagy most fog átfordulni? Ha most fog, akkor te honnan tudod, ha meg már átfordult, akkor ha még hozzád, nem szakmabeli laikushoz(?) is eljutottak a hírek ide a távoli hungarisztánba, miből gondolod, hogy nem lett rég beárazva már? Chartokra ránézve bizony rég be lett.
Egyébként ezt a tudást meg is játszod a piacon? Mert értelme igazán annak lenne, ha ennyire tiszta a kép.
[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
válasz Hi!King #93719 üzenetére
Ezt ne tőlem kérdezd, én se világvégét nem várok, se szaktekintélyek véleményét nem követem a befektetéseimmel.
Ha azt kérdezed, hogy pl. az inverz hozamgörbére miért nem esett nagyobbat a piac, a történelem azt mutatja, hogy nem is szokott nagyon. Nyilván nem 100% a recesszió esélye és mint előttem is írták, időzítésre alkalmatlan metrika.
-
aAron_
őstag
Hmmm kicsit játszottam is ezzel a backtesterrel.
2004-től nézve a 2022-es évvel együtt is még igaz, hogy egy 70/30 portfólió esetében a TLT volt a legjobb választás kötvény oldalnak (magas CAGR, kb. azonos vola => legjobb Sharpe).
De ettől függetlenül valahogy nem merném azt mondani, hogy a következő 20 éveben is így lesz. Mostani eredményben azért benne van a közel folyamatos hozamcsökkenés is. Volatilitásban a portfóliók közel megegyeznek, DD-ban TLT-s azért kicsit jobb. Szvsz.
What is your ikigai?
-
aAron_
őstag
válasz aAron_ #93723 üzenetére
Még annyit hozzá tennék, hogy a 2004-es és a mostani 20 éves hozam között nincs hatalmas eltérés (~1%pont; plusz érdekes, hogy a TLT 20 évre visszatekintő CAGR-ja kb. megegyezik a 20 évvel ezelőtti 20 éves hozammal ). Így lehet fals TLT-s portfólió magasabb hozamát hozamok csökkenésével magyarázni. Vannak más faktorok is, mint pl. a term premium, aminek létezése egyébként nem is tudom mennyire valós. Mennyivel egyszerűbbek a részvények.
What is your ikigai?
-
veterán
válasz julius666 #93718 üzenetére
De akkor végül átfordult már az elemzői vélemény, vagy most fog átfordulni?
Milyen elemzőkre gondolsz? Leírtam, hogy műszaki-technológiai vélemények jelentek meg arról, hogy nem lesz gond a jövő évben (korábban nem ez volt a narratíva). Az, hogy ez az árazásokba mikor gyűrűzik át kérdéses. Azért nem lett rég beárazva, mert eleve nem régiek ezek a hírek. És az internet korában azért nem kell 2 hetet várni, hogy ezek a hírek eljussanak ide a gyarmatra is. Elég hozzá 10 perc.Egyébként ezt a tudást meg is játszod a piacon? Mert értelme igazán annak lenne, ha ennyire tiszta a kép.
Megjátszanám, ha lenne pénzem, de most költöttem el mindent egy ingatlanra. Pont jókor szálltam ki minden papírból. -
Ixion77
addikt
válasz Vision #93731 üzenetére
Egyébként van valami abszurd abban, hogy pont a földgáz áráról vitatkoztok, amit még a szánhidrogénes profik is csak nagyon óvatosan mernek megközelíteni. Nem véletlen hívják widowmakernek.
Főleg úgy, hogy további jelentős esést vársz akkor, amikor az átlagos retail már lapátolja be a pénzt a gázkaszinóba bull irányba, "85% esés után már csak nem eshet sokat" alapon.
Kíváncsi leszek neked jön-e be a számításod, vagy nekik. Én a közelébe sem merek menni. Milyen célárú termékeket vettél rá, ha nem titok?[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
veterán
válasz Ixion77 #93732 üzenetére
Nem azt írtam, hogy jelentős csökkenés lesz. Azt írtam, hogy az energiaárak csökkenni fognak, amitől több lesz az elkölthető pénze az embereknek. Ez pedig már Magyarország szintjén is igaz lesz, nyilván csökkenni fog a mostani “szabadpiaci” fizetendő ár a rezsicsöki fölött. De a mostani árszinteken már a gyárakat is érdemes lesz elindítani az EU-ban.
Sohasem spekuláltam árura, miért tenném? -
attiati
veterán
válasz j0k3r! #93653 üzenetére
Egy dolgot hiányolok belőle: reálkamat.
Relációt nézel kötvény vs részvény témában, de fontos a kötvény vs infláció reláció is.Azt is nehéz megítélni, hogy a kamatszintet mennyire gondolja tartósnak a piac és hajlandó e tartósan oda árazni a rv piacokat.
Remélem azért számogatsz hétvégén és látszik belőle valami.
-
Ixion77
addikt
válasz attiati #93734 üzenetére
"Azt is nehéz megítélni, hogy a kamatszintet mennyire gondolja tartósnak a piac"
Ezt simán meg lehet mondani a futures árazások alapján. Pillanatnyilag:
23/06: 5.24%
23/09: 5.39%
23/12: 5.30%
24/02: 5.15%
24/06: 4.66%
24/09: 4.11%
24/12: 3.77%"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ringman
nagyúr
A hatosagi aras epitoanyag-tv-tervezet nem semmi, kivancsi vagyok a hetvegi kormanyinfon mi lesz.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
-
nagyúr
-
ITrex
tag
Sziasztok!
Soha nem fektettem még be komolyabban, de most úgy érzem, így 24 évesen itt az ideje. Sok mindennek utána néztem, de vannak kérdések a fejemben. A lehető legbiztosabb hozamra mentem rá. Inkább kisebb hozam, de kockázatmentesebb. Tervezetem a következő:
-Évente fektetnék be, 3 egységet (nem pár százezres érték, hanem nagyobb volumen)
-Ebből a 3 egységből 1.5 egység menne S&P 500 vásárlásra, 1.5 egység jelen álláspont szerint Prémium Magyar Állampapírba (4 éves futam idejűekbe).
-S&P 500-ból konkrétan ezt venném német tőzsdén: iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Accumulating)
-Ezt kizárólag TBSZ számlán keresztül tenném hogy az 5-6. év letelte után (Ugye kérdés mikor lépek be a gyűjtőévbe, év eleje vagy vége) adómentesen enyém legyen a hozam.
-Állampapírba a hivatalos állampapír oldalon keresztül fektetnék be, nem pedig brókercég által, hogy ingyenes legyen a mindenféle kezelés IS.
-TBSZ számlát értelemszerűen hogy folyamatos legyen (értsd, legalább évente egyszer betudjam pakolni újra ezt a 1.5 egységet) ugyanannál a szolgáltatónál újat nyitnék 5-6 évig, onnantól kezdve pedig a lejárókat szintén újra nyitnám és visszaforgatnám a kamatot.A főbb kérdések a következők:
-TBSZ számláknál, ha már az újra nyitásnál járok (ergó eltelt 5-6 év). Azt fixen tudom hogy el lehet kerülni ekkor már a gyűjtő évet. Kérdés, hogy ilyenkor ugyanúgy 5 év után lehetséges az adómentes kivétel, vagy onnantól már bármelyik évben kivehető-e adómentesen amikor én épp jónak gondolom?
-Kérdés továbbá számomra hogy ha jól értem, ily módon ahogy én leírtam, az (S&P 500) ETF után össz-vissz 15% osztalékadót kell fizetnem, mivel ugyebár az Accumulating verzió miatt, az osztalék mindig vissza forgatódik. Annyit tájékozódtam az ügyben, hogy a szolgáltató cég már levonja ezt az adót a nyereségből, így azzal nem kell foglalkozni, viszont adóbevallásnál önként be kell vallani. Ez milyen módon történik pontosan?
-Az általam itt leírtak szerint, ilyen módon hosszú távon számolva (legalább 10 év) egy éves 8% hozam garantáltnak mondható (Külön az S&P 500-al 8% és az állampapíron is 8%, ergó arra a 3 egységemre lehetséges lenne évi 8%)? Amennyiben így van, és jól számoltam, akkor 10 év alatt 30 egység befektetésével ~65 egységem lehet?Bocsánat a hosszú kifejtésért. A válasz(t/okat) előre is köszönöm!
-
Eleba
csendes tag
Köszönöm mindenkinek!
Igazából vwce volt az eredeti terv kezdőként, de talán elodáznám amiatt, hogy többen azt gondoljátok,nekem is logikus, hogy bizonytalan a közeljövő a kamatemelések, stb. miatt. A Ft bent van állampapírban, az Euróra kellene olyan megoldás, ami kisebb kockázat, nyilván kisebb hozam is. IB-n lenne befektetve. Sk adóilletőségű vagyok, 1 év után az ETF nem adózik, ezért lenne előnyben, de rájöttem, hogy még ezt nem(sem) értem, hogy működnek.
Avl, amiket kigyűjtöttél, én döntöm el, mikor adom el? Ezeknek nincs lejárati idejük?
Alternatív megoldásként jó lehet a PEMÁP, csak nagy lenne a MO-i kitettségem...egyre bizonytalanabb vagyok. -
SzGee
aktív tag
- 5 év után, ha minden évben nyitottál TBSZ-t, akkor mindig lesz egy olyan TBSZ-ed, ami lejár, ergo az adómentes kivétel elvileg meglesz, ha újra lekötöd a lejárót, abból viszont csak 5 évente tudsz adómentesen kiszállni, így ha kell a pénz év közben, inkább az állampapírból kell eladni
- Nem kell fizetned semmit az osztalékból, azt észre sem veszed, az árfolyamba van építve, így adózni sem kell utána és a bevallásba sem kell feltüntetni (acc ETF esetén), árfolyamnyereség után kell 15%-ot fizetni, ha nem lenne TBSZ-en, így az is elkerülhető
- Az én számításaim szerint a 30 egységből nagyjából 46-47 egység lesz 10 év alatt éves 8% hozamnál, lévén az utolsó betett egységed csak egy évig termel hozamot (ebben nincsenek benne a brókerdíjak)
A három egységed ennyit fog termelni:
6.48, 6.00, 5.55, 5.14, 4.76, 4.41, 4.08, 3.77, 3.49, 3.24 összesen 46.94[ Szerkesztve ]
If you leave me, can I come, too?
-
j0k3r!
senior tag
válasz bulikavagyok #93742 üzenetére
Van egy ilyen is, ha esetleg érdekel
some men just wanna watch the world burn...
-
PredatorZoli
Topikgazda
SzGee hsz-ét kiegészítve:
Olyan, hogy garantáltnak mondható hozam, olyan nincs. Lehet, hogy 10 év alatt hoz 50%-ot, lehet hogy 100%-ot, de az is lehet hogy kevesebb pénzed lesz mint amennyit betettél.
Az állampapír ilyen magas hozamot amit írtál (8%) várhatóan 10 évig nem fog hozni, mert hosszabb távon vissza fog esni a kamatkörnyezet.
Hosszú távon egyébként mind a részvényeknél, mind a kötvényeknél inkább reálhozamban érdemes gondolkodni mert ez dönti el mennyit fog érni a pénzed. A kötvényeknél számolj úgy, hogy a reálhozam kb 0 lesz (vagyis nem fog többet éri a pénzed amikor kiveszed, ahoz képest amennyit beletoltál, mert jó esetben a hozam az inflációt fedezi de még azt se biztos), a részvénypiacon meg egy 5-7% átlagosan (de van amikor ez kevesebb is lehet és van, amikor jóval több is, ez szerencse kérdése).
A legolcsóbb bróker jelenleg (ahol TBSZ is van) a KBC equitas és az Erste investment, ezt a kettőt vesd össze.
Ha diverzifikáltabb portfoliot szeretnél a nagyobb biztonság jegyében, akkor S&P 500 helyett all world ETF-et érdemes megfontolni, pl VWCE (FTSE all world), mert ebben nem csak amerikai cégek vannak, hanem a földgömb egésze, ezáltal több lesz a relative olcsóbb cég a kosárban, ami csökkenti annak az esélyét hogy a magas értékeltség miatt alulteljesíts.
Az adózásos részt már megválaszolták, ott minden évben kell nyitni tbsz-t, de az újrakötésnél újabb 5 évig lezárod, nincs olyan hogy onnantól már bármikor házzférhetsz. Adóbevallással -ha nem törsz fel tbsz-t lejárat előtt-nem lesz dolgod.[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
"Avl, amiket kigyűjtöttél, én döntöm el, mikor adom el? Ezeknek nincs lejárati idejük?"
persze; ETF=exchange traded fund, azaz tözsdén kereskedett alap; normál esetben (nincs haboru, katasztrofa miatt a tözsde becsukva, de ez igen-igen ritka es akkor is csak par nap, 2001.09.01) barmikor eladhato, vehetö
Új hozzászólás Aktív témák
- Óra topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen routert?
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- LEGO klub
- Napelem - 100%-os támogatású pályázat
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Villanyszerelés
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Már 70 millióan nézik a Netflix reklámos csomagját
- További aktív témák...
- Vegyes filamentek PLA/PETG/ASA
- Legion 5 15ARH7 15.6" FHD IPS Ryzen 5 6600H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- ÁR ALATThinkPad Thunderbolt 3 Dock (40AC) úttörő, 13 portos dokkoló megoldás akár ingyenes szállítás
- Dell Precision 5550 - CORE I7-10850H 2.70 GHZ/32GBb/2TB SSD/
- Gigabyte Core i7 Gamer PC: i7-9700 / RTX 3060 Ti / 1Tb SSD / 16Gb Ram
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest