- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iOS alkalmazások
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Fotók, videók mobillal
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
nort_on
senior tag
Dollár ugyan meddig szalad ma... Is...
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
válasz kukulec #79544 üzenetére
Már leírták az OTP-nél történő állampapír-vásárlás értelmetlenségét jelenleg (ami nem igaz általánosságban, van, amikor a bank ad jobb árfolyamot, de most nem olyan világ van).
Az OTP-s kereső nekem most ezt a három DKJ-t dobja be:
DISZKONT KJEGY 2022 12 28 12HÓ
DISZKONT KJEGY 2023 02 22 12HÓ
DISZKONT KJEGY 2023 08 23 12HÓAz elsőből nincs nekik egy darab sem, a másik kettőből van 100-100 millió forint névértéknyi.
Ehhez képest a Kincstárban jelenleg 10 féle lejárati idővel rendelkező DKJ-ra jegyeznek árfolyamot, de egyikről sem mondható meg, hogy van-e nekik belőle, amíg meg nem próbálsz vásárolni.
Az OTP-nek esetleg az lehet az előnye, hogy nála pont van olyan papír, amit meg akarsz venni, de a Kincstárhoz képest az árfolyamon buksz mondjuk fix 0,5%-ot a vásárlás pillanatában, számlavezetési díjon meg éves 0,22%-ot.
-
kukulec
őstag
válasz PredatorZoli #79545 üzenetére
Nagyon köszi neked és ngabának az infót.
Luxman L-507ux II, Primare i22, Yamaha A-S801 // Pro-Ject Dac Box S2, SMSL SU-9 PRO // Elac Vela 408, Elac FS 147, Q Acoustics 3030i
-
peetie1
aktív tag
-
ngaba
aktív tag
válasz peetie1 #79555 üzenetére
Egyelőre csak a cikket olvastam el, de ez így nem túl vonzó szvsz.
A Mari néni csak akkor fog ilyet venni, ha rátukmálják (azt se érti, hogy mi az a DKJ).
Akik meg ezt a topicot olvassák, miért vennének ilyet? Mi is tudunk 3 havonta DKJ-t venni, és az 1% prémium szerintem kicsit karcsú ahhoz, hogy ebben üljünk 3 évig.De ez csak szvsz.
-
tomazin
veterán
válasz RegElek #79557 üzenetére
2027/J es 2029/I
3 es 5eves helyett mar majd 5 es 7eves. -
pictigjis
senior tag
válasz peetie1 #79555 üzenetére
2028/K és 2026/J zárul, szeptember 30-tól jön az új PMÁP
-
-
stingy2
senior tag
Nekem pl. az 1% hozamkülönbség BMÁP és DKJ közt nem ér annyit, hogy BMÁP-pal szórakozzak (DKJ sokkal "mobilabb"). Az új PEMÁP-nál meg pont a következő éves kamat a nyerő, amit az újból kiiktattak a fix első éves kamattal. Köszi, egyikből sem kérek
INTJ
-
axioma
veterán
szerk latom megy az agyalas, melo, majd este elolvasom a veget... koszi elore is
Ha elsore jol olvasom az uj pmap-ot, akkor (felteve hogy a futamido nem izgat hogy lezarodjon hamarabb) a regi, jelenleg 6.6-os PMAP-ot is siman erdemes azonnal atrakni az ujba? Vagy van valami akna me'g benne pl. visszavasarlasi % amit a cikk nem hozott?
BMAP meg jol ertem hogy kotvenyszeru lesz vagyis aktualis arfolyam szempontjabol csokkenhet is?[ Szerkesztve ]
-
cibere11
tag
Üdv!
Szerintetek megéri kiszállni a 6,6-os PMAP-ból és venni az új PMAP-ból?HTC Wildfire S 2.3.5, Nexus 7 16 Gb , iPhone 4 8Gb , iPhone 5s 16Gb iPhone SE 32gb iPhone SE 2020 64 Gb Macbook Air 2017 , Xbox SS Macbook M1, IPhone 13
-
peetie1
aktív tag
-
pictigjis
senior tag
válasz axioma #79570 üzenetére
csináltam egy gyors számítást, van egy félmilliós 2028/i csomagom, ami pont februárban fordul
ha nem csinálok semmit, a félmilliós névértékemből 531 800 forint lesz
ha most eladom, 513 250 forintot kapok érte
ha ebből mind új PMÁP-ot veszek (és megtehetem, mert már 1 huf az alapcímlet) a 4,64 százalékos első kamattal számolva 537 064 forintom lesz februárban
nem nagy különbség, de megérősnek tűnik
(feltételezve, hogy a visszaváltási büntetés 1 százalék marad...)
[ Szerkesztve ]
-
ngaba
aktív tag
válasz aujjobba #79560 üzenetére
Ez világos, de gondolom a visszaváltási bünti gondolom minimum 1% lesz, ami az 1 éves kamatprémium. Nem tudom, nekem ez nem tűnik elég vonzónak. Meg ugye szépen kiátlagolják a hozamokat (számomra kötött időpontokban), ha meg én veszegetem a DKJ-ket, akkor azzal is tudok egy kicsit játszani, hogy mikor veszem meg (kamatemelés után kicsit várok stb.)
Az már csak spekuláció, hogy azért a DKJ-hozamoknak belátható időn belül le kellene mennie, különben csak elinflálással lesz finanszírozható az államadósság (amire meg ugye megint ott van a PMÁP).
-
aujjobba
addikt
'visszaváltási bünti gondolom minimum 1% lesz' - feltetelezesre nem alapozunk.
'kamatemelés után kicsit várok stb.' - akkor lehet picivel jobb kamatot kapsz a vegen, de a varakozas ideje alatt nem kapsz semmit, nem biztos hogy kijon a matek.Lusta vagyok, olyan papir kellene mint a MAP+, ami visszaforgatja magaba a kamatot.
Ez a haromhavonta DKJ vadaszat, egyaltalan tudok-e venni belole, nem szeretem. -
ngaba
aktív tag
válasz stingy2 #79575 üzenetére
Így van, az új PMÁP jobbnak tűnik, cserébe a most elérhetőekhez képest +1 év a futamidő. (A 2028/K-hoz képest inkább fél, azt szvsz nem érdemes venni, 2026/J-nál azt kell mérlegelni, hogy kb. 2.5% veszteség megér-e annyit, hogy 1 évvel előbb jár le. Ha marad az 1% visszaváltási bünti, akkor nyilván nem. De akkor a rövidebb PMÁP alapból felejtős.)
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz cibere11 #79571 üzenetére
Kérdés a mikor fordul de általánosságban igen.
De ez még ma itt nagyon meg lesz szakértve kiszámolva.
szerk: Kérdés persze elfogy e és mikor a devizatartalékunk és csődbe megyünk e. (Tudom lehetetlen)
@Attis7 Aki (olyan hülye) hogy forintba tartja a megtakarításait és fixet akar tudsz jobbat?
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Attis7
tag
Vhogy nem érzem, hogy ezektől hirtelen ezer milliárdok ugranának be állampapírokba, 50%-os élelmiszer infláció mellett továbbra is csak 10% körüli kamatokat fizetnek, hááát karcsú!
-
peetie1
aktív tag
válasz pictigjis #79573 üzenetére
Én most csak egy gyors számolást csináltam, februárig van hátra kb 5 hónap, akkor a 6,6%os kamatra marad 5/12*6.6 = 2,75%. Az új papír fizet 4,64%ot, de mivel a régit 1% büntivel tudom eladni, ezért marad 3,64%. Szóval nagyjából 1%al járok jobban ha átnyergelek az új papírra, amivel persze kitolom a lejáratot 2027/2028-ról 2029re. Remélem jól számoltam, de a te számolásod is kb 1% hasznot mutat.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Jelen állás szerint megéri átmenni az új PMÁP-ra, mert egyrészt magasabb kamatot fizet egyből, a visszaváltási büntit ahogy peetie1 kiszámolta, már jövő év elejére visszahozza, és ráadásul jó hamar rá is fordul az idei infla szerinti fizetésre.
Nagyon kellhet a lóvé ha ennyit hajlandóak voltak javítani a feltételeken.
Viszont nem látom hogy a BMÁP miért lenne bármi értelmes a PMÁP-hoz képest, véleményem szerint minden körülmények közt kevesebbet fog adni mert a kamat alacsonyabb marad mint az infla.[ Szerkesztve ]
-
RI/OS
őstag
válasz PredatorZoli #79586 üzenetére
Mikortól jelenleg meg a kincstárban vajon?
-
zsuha
aktív tag
Köszi!
Ha jól számolom, ha pont egy hónapja vettem nagyobb összegért 2026 PMÁP-ot, akkor nekem pont nem éri meg kiszállni abból így egy hónap után és az újból venni ami péntektől lesz. Mivel névértéknél jóval többért kellett megvennem, most pedig rosszabbul tudom eladni, bünti nélkül nézve is.Mod: A régebbi kommentjeidből olvasva te nem igazán számítottál új PMÁP-ra, miért bocsátottak ki akkor mégis szerinted?
[ Szerkesztve ]
-
Sisco2
tag
válasz peetie1 #79581 üzenetére
Azért az az előnye megvan a korábban pl. 2027 -ben lejáró PMÁP-oknak hogy 2027-28 -ban lehet hogy jobb befektetést lehet találni majd a lejáró pénzből
mint amit a 2029/I fizet majd még 2 évig bennt ragadva alacsony infla(+1.5%) környezetben. Pláne ha utolsó években esetleg megemelik a kiszállót 2-3% -ra.
Most csak azt látjuk hogy mennyivel jobb az eleje, de a vége egyrész persze távol van és nehéz bármit is számolni vele de ott lesz a kutya elásva szvsz -
pictigjis
senior tag
így van, a te esetedben sajnos nem éri meg. így annyit érdemes pontosítani, hogy valószínűleg megéri a váltás, de lehetnek kivételek, így érdemes utánaszámolni egyedileg
a módosítás oka egyértelmű: kell a pénz, és ahogy mások is írták itt, ha a nép pénzét akarod, kedvezőbb feltételeket kell adnod a népnek
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
De, neked is megéri, függetlenül attól, hogy mennyiért és mikor vetted, mert csak az számít ami innentől lesz. A matek rád is ugyanúgy érvényes, akkor is ha tegnap vetted névérték felett.
Mod: A régebbi kommentjeidből olvasva te nem igazán számítottál új PMÁP-ra, miért bocsátottak ki akkor mégis szerinted?
Eddig nem ez volt a trend, hanem az, hogy a karjuk maguk felé hajlott amikor az új kibocsátásokkal zsugázni kellett.
Számomra úgy tűnik, hogy nagyon kell a pénz, ezért jobbították a feltételeket jelentősen. -
ngaba
aktív tag
Ez persze habitus kérdése, de nekem aggasztóan messze van az a 2029, hogy a mostani állapotokból induljak ki.
Az én "ösztöneim" azt mondják, hogy a jelenleg elérhető 4 PMÁP-ból a 2026/J-vel és a 2029/I-vel érdemes foglalkozni.
-
ngaba
aktív tag
válasz PredatorZoli #79592 üzenetére
"Számomra úgy tűnik, hogy nagyon kell a pénz, ezért jobbították a feltételeket jelentősen."
Én továbbra is kicsit gyanakvó vagyok. Ha annyira kell a pénz, akkor mondjuk miért nem 10%-ra emelték az 1MÁP kamatát? (Az vonzó is lenne, és a jelenlegi infla mellett megérné nekik is.) Vagy nem akartak egy lépésben akkorával?
-
PredatorZoli
Topikgazda
Az emberek többsége nem annyira tudatos mint az itteni fórumlakók. A többség akkor nézi meg a befektetés hozamát, amikor megveszi.
Most perpill jobbat kell ajánlani 6,6-nál hogy többen elvigyék.
Az emberek többsége viszont olyan, hogy megvette és utána mind1 mi van tartja, nem gondolja újra, nem foglalkozik vele. (Ez az oka annak hogy még nem adtak el minden máp+ot, csak egy részét, ami meg benne maradt, az nagyon jó üzlet az államnak)
Azért éri meg az államnak hosszabb konstrukciót piacra dobni, mert ha 3 év múlva már alacsonyabb lesz az infla, sok pénz ott marad benne alacsonyabb kamattal is ezen okmenet miatt.
Azon kívül az infláció csökkentésének egy módja, ha a megtakarítást ösztönzik a költekezés helyett.
Ez az én gondolatmenetem erről.[ Szerkesztve ]
-
zsuha
aktív tag
válasz PredatorZoli #79592 üzenetére
Hát, várj.
Most az 2026-os PMÁP-pnak 101.5% az árfolyama, tehát 1M ft névértékben tudod megvenni 1.015.000 Ft-ért.
Viszont ezt holnap csak 1M Ft-ért tudod eladni, de a februári fordulókor már 1.030.000 környékén, nem így van? Én pontosan így látom ha megnézem most mennyiért hogy tudnám eladni.
A bünti számítás nélkül mindezt.Gyakorlatilag amit 1 hónapja vettem (mondjuk 1M ft névértéken 1M 15e-ért), azt most 1M 5e ft-ért tudom eladni. Vagy ebbe amit most látok az eladási oldalon, már bele van számítva a bünti?
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Úgy nézem, hogy a 2029/I-nek akkor van a fordulója, mnit a 2028/I-nek, csak addig az előbbi jóval magasabb kamatot fizet, utána viszont ugyanazt adják majd. 6,6 vs 11,75 alapján viszont érdemes átrakni 2029/I-be, mert bőven kompenzálja azt az 1%-os visszaváltást jövő februárig. 2028/J-t meg nem is kérdés, hogy érdemes eladni a 2029/I-ért.
[ Szerkesztve ]
-
pictigjis
senior tag
válasz PredatorZoli #79593 üzenetére
csak gyorsan számoltam, de tényleg nem tudom, mi van a névérték feletti résszel azoknál, akik mondjuk múlt héten vettek a papírból. mert azt kamatfordulónál kapnád vissza, de ha nincs kamatforduló, hogy jön vissza? szóval csak így érzésre írtam, hogy itt lehetnek számolnivalók, nem gondolkodtam fix képletben
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest