Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • julius666

    addikt

    válasz Tapsi #65613 üzenetére

    Ami by definition árfelhajtó hatású, hiszen csökken a kínálat. Praktikusan az alacsony árazású ingatlanok szorulnak ki a piacról, a nagyobb marginnal/árszínvonallal rendelkezők maradnak. Akinek pedig nem jut újépítésű, az a használtak felé fordul, ami szépen veri fel az árakat.

    A matekodból az kimaradt, hogy a hitelkamatok masszívan emelkednek (és így az egységnyi fizetésre elérhető potenciális lakáshitel), miközben a fizetések reálértéke várhatóan csökken (kisebb törlesztő vállalható be). Valszeg a bankok is szigorúbban fogják nézni, kinek és mennyi hitelt szórnak oda. Állami támogatások mellett pedig már igencsak vastagodik a kérdőjel.

    Szóval hiába fog csökkenni némileg az újépítésű kínálat (bár ez is csak hosszabb, 1-2 éves távon, a folyamatban lévő építkezésekből kevésbé szívesen szállnak ki az építtetők), ha a fizetőképes kereslet meg masszívan csökken.

    Szerk.: mint ahogy Kobe is írta, külföldi befektetők (oroszok, kínaiak) akik igencsak jelentős értékben vásároltak hazai ingatlanokat (főleg az újépítésűeket!), azok is most eltűnnek.

    Az kérdőjeles még esetleg, hogy a hosszabb távon itt maradó ukránokkal kapcsolatban mi a helyzet, az ő keresletük mennyire fogja megdobni az albérlet árakat és ez mennyit javít az ingatlan befektetések megtérülésén (ugye a lakáskiadásnak is már megemelkedett kamatkörnyezettel kell versenyeznie!).

    Továbbra is azt gondolom, hogy a rossz lokációjú, már most is felülárazott ingatlanok korrigálhatnak, de hatalmas zuhanás gyakorlatilag esélytelen.

    Akkor egyetértesz a cikkben írtakkal, mert a csávó is 3-5% nominális(?) korrekcióról beszélt. :D
    Az pedig pont ki tud úgy jönni, ha bizonyos ingatlanok megtartják az értéküket, az abnormálisan túlárazott szemetek árából meg lejön mondjuk 10%

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák