Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Lex Icon

    senior tag

    Akik nem olyan rég ismerkedtek meg az állampapírokkal, azokban szokott felmerülni a kérdés, hogy az állam miért ad nekünk ilyen jó kamatot mondjuk a bankszámlához képest? És akkor feljön "a mikor vehetik ezt el" c. dolog.
    Valóban van lehetősége az államnak ezt megtenni, de fentebb többen is leírták, hogy ennek kicsi a valószínűsége.
    Az állam nem nekünk tesz szívességet az állampapírokkal.
    Az államnak a működéséhez pénzre van szüksége, ehhez vagy külföldről vesz fel deviza hitelt, amin már alapból árfolyamvesztesége is lenne, plusz a visszafizetéshez további devizát kell előteremteni, ráadásul a külföldi hitelezők (nagy bankok) felé nem sokat lehet hamukálni, ha nincs zsé.
    Ellenben saját devizában, amit akár nyomtathat is, sokkal "kellemesebb" eladósodni, ráadásul még a polgárok is örülnek a bankinál jobb lehetőségnek. Abból is látszik, hogy ez állam bácsinak is jó és még akar, hogy adómentessé tették, majd a visszaváltást is könnyítették és a PMÁP kamatát is visszaemelték a magas infla. ellenére.
    Mellékhatásként a lakosságnak egyre szélesebb körben, egyre több megtakarítása keletkezik, így kevesebb embert kell megmenteni mindenféle segéllyel, ha bajba kerül.
    Szóval az állam jól felfogott érdekében el akarja kerülni azt a forgatókönyvet, amikor tömegével veszik ki a pénzt az emberek.
    Persze biztos kihagytam még jónéhány pontot a teljes képből, de talán ennyiből is látható, hogy nem ajándékot osztott az állam.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák