Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PredatorZoli

    Topikgazda

    válasz szabi777 #47859 üzenetére

    Az erre a célra szánt összeg nagyon jó és ez alapján a realitás 1-1 használt 3 szobás vagy új 2 szobás lakás kb 35-40 milliós értékben/gyerek, ami addigra már közel tehermentes.
    A babakötvényt államkincstári start számlát nyitva lehet vásárolni, akár egy összegben akár havi rendszerességgel lehet belőle vásárolni, a futamideje fix, ugyanis a gyerek 18 éves korában jár le, ez előtt nem lehet hozzáférni, ez után pedig már nem kamatozik. Ez a Gyerkőc nevére fog kerülni ha betölti a 18-at, így jogos félelem hogy nem lesz kontrollod felette. Mindemellet erre a célra szerintem nem is az igazi, mert kb annyit fog hozni(vagy még annyit se) infláció felett, amennyivel hosszú távon a lakások drágulnak, így malacpersely kategória lesz.

    Az ETF-ek olcsó, passzívan kezelt befektetési alapok amiket akár eseti, akár folyamatos beutalásokkal lehet vásárolni. Hozama nem függ, tőzsde alakulása határozza meg, de ezen a távon a várható hozama magasabb a babakötvénynél de mivel nincs lehetőség olyan tőkeáttétre mint a hitelre lakás vásárlásból, így elképzelhető, hogy csak 1-1- fél lakásra, vagy 1-1 minigarzonra lesz elegendő, ráadásul lehet hogy válság lesz éppen mikor már kellene, és ekkor elképzelhető hogy várni kellesz 1-2 évet pluszban. Ehez a pénzhez bármikor hozzáférnél, viszont mégsem teljesen mert célszerű TBSz-t nyitni az adózás elkerüléséhez. Brokercégeknél lehet ilyet vásárolni, mint pl Random Capital, Erste Broker, KBC Equitas

    A megjelölt havi pénz és cél alapján szerintem a legjobb a mielőbbi lakásvásárlás lesz hitelre. Én ezt csinálnám: nyitni kellene egy államkincstári számlát, és ezt a havi 300-at a két gyerekét összevonva be kéne ide rakni, venni belőle PMÁP állampíprt (Esetleg MÁP+ot). Ezek hozama kb 5%, elég rugalmasan felbonthatók minimális büntivel.
    havi 300-asával 2-3 év alatt meglenne az első lakásra az önerő, lehet venni egyet hitelre, mondjuk 20-25 éves futamidőre. A futamidőt úgy választanám meg, hogy a bérleti díj fedezze a hiteltörlesztőt. Ez után a bérletidíjból fizeted a hitelt, a havi 300-at pedig megint gyűjtöd állampapírban 2-3 évig, mire összejön a 2. lakásra való. Ekkor megveszed ezt is, de ezt már úgy, hogy ugyanakkor járjon le a futamifeje mint a másiknak (nyilván hasonló paraméterű és árú lakás). Ennek így a törlesztője magasabb lesz, mert rövidebb annyival a futamidő amennyit még pluszban erre gyűjtöttél. Ekkor ugye van 2 lakásod, a másodikon kicsivel több tartozás, de azonos futamidő, és van 2 lakásból származó bérletidíj. Innentől kezdve a havi 300-at arra használod, hogy a hitelt előtörleszd a hiteleket. Az igazságosság jegyében elsőként a 2. lakás törlesztőjébe tolod az egész 300k-t mindaddig, míg a két lakáson a tartozás ki nem egyenlítődik, ekkor már a törlesztők is egyenlővé válnak. Innentől pedig az előtörlesztést a 300e saját pénzből fele-fele arányban fojtatod, mindemellett fepdig a bérletidíjat folyamatosan nyilván szintén a hitelre fordítod. Szerintem tehetmentessé fogod tudni tenni mindkettőt 15 év mulvára.
    A folyamatot úgy tudod felgyorsítani, ha esetleg van egy kis dugipénzed amivel a hitelre történő megvételt előrébb tudod hozni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák