Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ivana

    Ármester

    válasz lionhearted #22150 üzenetére

    Ha mégis van CDN, akkor minek ez a mirroros szórakozás? Csak összezavarja az egyszeri usert. Opensusen tudom, hogy léteznek mirrorok, de nem kellett ez kézzel csesztetni. Plusz a zypper szignifikánsan gyorsabb, mint az apt. :P

  • Frawly

    veterán

    válasz ivana #22148 üzenetére

    Nem a repó a gond. A DNS a mirrorokat nem tudja kezelni, mert mindnek más a címe. Még a földrajzi besorolás se segít, mint látod, mert M.o.-ról sem mindig éri meg magyart használni. Ezt a felhasználónak kell tudni és kitapasztalni, hogy melyik mirror a jó. A sávszél, ping idő se segít mindig, mert frissességben is különböznek. Hiszen egy központi mirrorból syncelik a csomagokat, és előfordul, hogy a syncelési eljárásban egy mirror hátrébb tart, és ezt elég nehéz kideríteni néha. Nyilván nem arról van szó, hogy nem tudná a mirror nevét feloldani, mert ha egy mirror nem elérhető, akkor másodlagos, harmadlagos, stb. mirrort is fel lehet venni, meg akár IP szerint is, nem csak URL-ként, Archon, Voidon is.

    #22146 ubyegon2: mint írtam a kollégának, a kiesés egy példa volt, mert akkor átvált a csomagkezelő másodlagos, harmadlagos, stb. mirrorokra, lista szerinti rangsorolásban. De mégis szopás, hogy ha a közeli, gyors mirror épp le van állítva, átvált a csomagkezelő egy lassabbra, máris hátrány. Meg ugye a tier-beli különbség, ez Minten lehet nem jelentős, mert nem sok csomagfrissülés van, de full rollingoknál, mint az Arch, Void, Gentoo, ott sokkal fontosabb, hogy a mirror se legyen elmaradva, főleg akkor veszélyes, ha félig friss az adott mirror, mert akkor akár verziófüggőségeket se lehet feloldani, hiszen pl x csomagból már új verzió van a mirrorban, de y csomagnak, ami függősége lenne, még régi. Ez tud ütközésekhez vezetni. Nyilván nem szörnyű, mert az ember kitapasztalja elég gyorsan, hogy melyik mirrorokat érdemes használni, legalábbis Archon, de a Voidnál ez nehezebb, mert kisebb disztró, kevesebb felhasználó, kevesebb tükör, ez sajnos a kicsi disztrók hátránya, a klasszikus trio, kevés user, kevés mirror, kevés csomag átka.

    #22147 Apollyon: ez elég szörnyen hangzik, sajnálattal olvasom. Azzal viszont nem értek egyet, hogy a UK-ben minden jobb. Szerintem csak azért látod így, mert már mindenhol szar. Szerintem meg minden rosszabb itt az angoloknál, egy kivétel volt eddig, itt volt munka, meg lehetett félretenni, de ez is változik, a sok lockdownokkal tönkretették a brit gazdaságot, ami eddig is romlóban volt, szép fokozatosan, először a népszavazás miatt, aztán a Brexit-tárgyalások okozta bizonytalanság miatt, aztán a Brexit miatt, most a lockdown-ok, hogy sok időt állt az egész gazdaság, szinte minden be volt zárva. Az angoloknak az a legfőbb baja, hogy nem tanultak meg megdolgozni semmiért, meg nem tudják megbecsülni, amilyük van (vagyis volt: gazdaság).

  • Frawly

    veterán

    válasz ivana #22151 üzenetére

    Az Arch, Void, Gentoo, és ezek klónjai mind független, közösségi disztrók. Nem áll mögöttük semmilyen nagy cég. Nincs felhő, nincs CDN, nincs vállalati tőke mögöttük. Szerveződött közösség van, akik adományokból tartanak fent központi (tier 1) tükröt, és innen meg egyes felhasználók független magántükrei syncelik. Magántükröt úgy kell érteni, hogy saját zsebből van állva (akinek van rá szabad gépe, kellő netsávszélessége, és így támogatja a közösséget, nem pénzbeli adománnyal), akár magánember, akár pl. valami intézmény, iskola, egyetem, stb.. Ugyanez áll a Debian-tükrökre is, és a Mint saját tükreire (bár utóbbi nagyrészt az Ubuntu tükreit használja, ami mögött viszont áll céges tőke).

    Szórakozás azért kell, mert nem fogod tudni, hogy a sok magánmirrorból, mindegyiknek más a címe, melyik jó a usernek?

    Archon pl. a /etc/pacman.d/mirrorlist fájlban default van egy nagy rakás mirror, mindenféle országból, 100+ sor. Ha én pl. most helyben itt a UK-ben kiválogatom a nemzeti szervereket, akkor is van egy csomó különböző itteni mirror:
    ## United Kingdom
    #Server = http://archlinux.uk.mirror.allworldit.com/archlinux/$repo/os/$arch
    #Server = https://archlinux.uk.mirror.allworldit.com/archlinux/$repo/os/$arch
    #Server = http://mirror.bytemark.co.uk/archlinux/$repo/os/$arch
    #Server = https://mirror.bytemark.co.uk/archlinux/$repo/os/$arch
    #Server = http://mirrors.gethosted.online/archlinux/$repo/os/$arch
    #Server = https://mirrors.gethosted.online/archlinux/$repo/os/$arch
    #Server = http://mirrors.manchester.m247.com/arch-linux/$repo/os/$arch
    #Server = http://mirrors.melbourne.co.uk/archlinux/$repo/os/$arch
    #Server = https://mirrors.melbourne.co.uk/archlinux/$repo/os/$arch
    #Server = http://www.mirrorservice.org/sites/ftp.archlinux.org/$repo/os/$arch
    #Server = https://www.mirrorservice.org/sites/ftp.archlinux.org/$repo/os/$arch
    #Server = http://mirror.netweaver.uk/archlinux/$repo/os/$arch
    #Server = https://mirror.netweaver.uk/archlinux/$repo/os/$arch
    #Server = http://lon.mirror.rackspace.com/archlinux/$repo/os/$arch
    #Server = https://lon.mirror.rackspace.com/archlinux/$repo/os/$arch
    #Server = http://arch.serverspace.co.uk/arch/$repo/os/$arch
    #Server = http://archlinux.mirrors.uk2.net/$repo/os/$arch
    #Server = http://mirrors.ukfast.co.uk/sites/archlinux.org/$repo/os/$arch
    #Server = https://mirrors.ukfast.co.uk/sites/archlinux.org/$repo/os/$arch

    Ez még mindig 19 mirror, ebből melyiket használjam. Eleve ezeknek a szűréséhez is kell az Arch oldala, mert mint látod, nem mindegyik végződik a szokásos angol .co.uk domainre, vannak közöttük .com és .org URL-ű mirrorok. De ezek között sem mind lesz automatikusan jó, mert különböző sávszélességük van, különböző frissességük, különböző tier-ben vannak, stb.. Ezekre is lehet szűrni az Arch oldalán a mirrorlist generátorban, de sose lesz elég tuti a lista, csak akkor tudod meg, hogy egy mirror milyen, ha már huzamosabb ideje használod.

    Pl. a http://mirrors.manchester.m247.com/arch-linux/$repo/os/$arch elsőre jónak tűnt nekem, helyi, angol, nem sok mérföldre tőlem. Sávszél is jó, top tier, frissess. Csak sunyik, mert éjszakánként és néha hétvégén vannak sávszélcsökkenések, és kimaradások, így pl. lesoroltam ezt a tükröt, de ehhez egy ideig használni kellett. Voidon ez annyival nehezebb, hogy mivel kisebb disztró, kevesebb a tükör, 18 tükrük van, ebből csak 4 darab tier 1. Angol tükröt nem is látok, európai tükör sem sok van, abból is se angol, se német. Van dán, finn, magyar (magyar is mák, hogy van abból kemény 1 darab.). Artix Linux még rosszabbul állt mirroral, mert ott sem volt pl. angol, de magyar se, és a relatíve közeli mirroroknak is elég szar volt a sávszélessége, fele sebességen jöttek le a csomagok, ami nagy érvágás volt, részben ez is az oka annak, ami miatt dobtam.

    Minél kisebb egy független disztró, annál nagyobb probléma az erőforráshiány. Annál kevesebb fejlesztő tud szoftvert csomagolni (már pedig sokféle csomagra van igény, és ezek rollingnál gyakran is frissülnek), annál kevesebb felhasználó tart fent tükröket.

    Ráadásul itt jön be, amiről megint nemrég írtam: ha nagy cég kiadás alapú disztróját használod (Red Hat, Cannonical, Suse), akkor azok bezárnak egy céges buborékba, megvédenek mindentől, tőlük függsz mindenben, mindent próbálnak helyetted csinálni (eldönteni mi kell neked, mennyire kellenek neked friss verziók, milyen defaultok kellenek neked, fenntartják neked a szervereket). Ha csak ilyeneket használtál, akkor az olyan, mintha homokba dugtad volna a fejed, a nagy szabad, linuxos forgatag nagy részéből úgy kimaradsz, kicsit olyan, mintha nem is a linuxos világnak lennél felhasználója, hanem csak egyfajta linuxos árnyvilágban lennél, ami csak egyfajta másolata annak.

    [ Szerkesztve ]

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz Frawly #22152 üzenetére

    UK-val kapcsolatban én sokkal derűlátóbb vagyok. Igaz még csak 1 évet éltem ott egyhuzamban, de itt magyarban elég sok gond van. Mindenhol liftelik a lockdownt, de a magyar szitu ott tart, ahol UK 1 évvel ezelőtt.
    Egyelőre most azon izgulok, hogy a Charles-nak ne legyen gondja, meg a királynő éljen sokáig. Mert ha ők elmennek, akkor bomlik a monarchia, és Dzsonsziék diktatúrát fognak csinálni Angliából. Ő az a tipikus angol sznob, aki a wc-t se hajlandó maga után lehúzni.

    Ami esetleg jó opciónak tűnik az Skócia és Írország, ezek ugyanúgy frankó helyek. Ha ugrik a királyság az észak-írek valszeg (remélhetőleg) már nem fognak függeni Londontól, és az egyedüli gáz hely egyedül Anglia lesz egész britben. Legalábbis én bízok a legjobbakban. Skócia és a többiek meg simán visszamehetnek EU-ba, ők eleve ki sem akartak válni.

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

  • ivana

    Ármester

    válasz Frawly #22153 üzenetére

    [link] Az openSUSE is főleg közösségi mirrorokat használ, csak megvan csinálva fölé az infrastruktúra. Amúgy van belőle rolling is :)

    ha nagy cég kiadás alapú disztróját használod (Red Hat, Cannonical, Suse), akkor azok bezárnak egy céges buborékba, megvédenek mindentől, tőlük függsz mindenben, mindent próbálnak helyetted csinálni

    Ezek működnek és teszteltek, amikor nyomsz egy updatet nem kell azon aggódni, hogy mit cseszel szét a rendszeren. Ez elég fontos dolog, ha nem otthon játszol, hanem mondjuk dolgoznál. Értem én, hogy valakinek ez a hobbija, de nekem pl. a munkám a Linux oprendszer fejlesztés, otthon max. használni szeretném. Home szerveren a Leap vagy 3-4 distro upgrade óta megy konfig módosítás nélkül.

  • Frawly

    veterán

    válasz ivana #22155 üzenetére

    Igen, meg van csinálva, mert egy multi megcsinálja. Ez nagyon kényelmesnek tűnik, de egy csomó mindent eldöntenek helyetted, default progikat, beállításokat, milyen csomagok legyenek a tárolókban, mikor léptessék a verziókat, mikor implemenetáljanak, engedélyezzenek feature-öket.

    Ezzel szemben a tisztán közösségi disztróknál nagyobb a szabadság, nem döntenek el helyetted semmit, azonnal a legfrissebb verziókat, és legújabb feature-öket használhatod, mindenféle patch, meg céges policy/felvigyázás nélkül. Cserében a mirrorokkal kell eleinte egy kicsit szórakozni (mikor először használod az adott disztrót, az első pár napban, újratelepítésnél már a régi mirrorlist fájlt visszahúzhatod mentésből). Nem vészes, hacsak nem valami isten háta mögötti országban laksz, ahol nincs mirror és minden ezer mérföldekre van tőle, de akkor a nyíltsüsü se lesz a legsimább.

    Ha meg neked a munkád a Linux OS fejlesztése, akkor meg végképp kéne lássad, hogy miért kell független disztró és nem céges buborékba záródni. Illetve szerintem ez az otthon már csak használni szeretnéd kifogás, mert ha már egyszer ez is a munkád, és beletetted a tudást, tanulást, a munkában megcsináltad magadnak a rendszert, onnantól semmi nem akadályoz meg, hogy otthon is azt használd klónozva, vagy mechanikusan ugyanolyanra telepítve. Arch is olyan, hogy egyszer megcsinálod magadnak, többé nem kell hozzányúlni. Az, amit én a topikban írni szoktam, az nem az Arch, hanem a minimalista kísérletezés miatt van, amit folyton művelek, de itt meg csak a szakmai kíváncsiság hajt, feszegetem a határokat, hogy meddig éri meg elmenni minimalizmusban, mennyi sebességnövekedést és hatékonyságnövelést hozhat. Ha ezt nem csinálnám, mert kb. 3-4 éve majdnem változatlanul használnám a rendszert, de ha nem akartam volna fejlődni, akár 5+ éve is.

    Mondom ezt úgy, hogy a Suse-val nincs sok bajom, bár a tipikus vesszőparipáim megkapja, nagyvállalati, bloat, spéci tárolók, stb.., én így soha nem fogom használni, még a Leap-et sem. Ha váltok is Archra, akkor az min. vagy a Gentoo lesz, vagy valami BSD, a többi már kizárva, mert mind visszalépés lenne. Ahogy pl. GRUB-ot, DE-ket se fogok már soha használni.

    Ha már elérsz egy minimalista, haladó szintet, akkor a disztró majdnem mindegy lesz. Hiszen pálcika WM-eket, a terminálos, CLI progikat, amiknek amúgy is alig van függősége, bármilyen disztróra fel lehet tenni, ha véletlen nem is lenne a tárolókban valamelyik (ritka), akkor forráskódból nagyon gyorsan lefordítható, mivel a kódja is kicsi. A terminál meg minden disztrón ugyanolyan. Így már csak a disztrók a frissítési mechanizmusban (kiadás alapú, rolling vagy ezek kombinációja) és frissességben különböznek. A többi különbség eltörpül, csomagkezelő kb. mindegyiken megszokható, a default progikészlet mellőzhető, ha minimal netinstallból indulsz ki. Igazából a frissességi probléma is tompítható, mert majdnem minden disztrónak van rolling, testing tárolós kiadása. Debian--nak a Sid, ami akár még Minten is használható, LMDE-vel, Ubuntunak bétái meg dev kiadásai, szóval aki akarja megoldja magának akármilyen disztrón, de egy eleve rollingnak szánt rendszeren ezt könnyebb, kevesebb munka megoldani.

    [ Szerkesztve ]

  • ivana

    Ármester

    válasz Frawly #22156 üzenetére

    Nem teljesen értem, hogy milyen default beállításokról vagy feature-ökről beszélsz. Az openSUSE az egyik legflexibilisebb disztró, kb. bármilyen környezet elérhető rá. Még default sincs, ellentétben a fizetős SUSE-val (ahol amúgy szintén sokféle támogatott). A csomagellátotság az obs miatt nagyon jó.

    A cégnél nem általános felhasználásra fejlesztünk, az célrendszer.

    A leap egy klasszik distro ezért fix verziók vannak, de pl. ez teljesen közösségi distrokban is létezik, lásd debian. Ha akarod akkor van rolling, régen volt semi rolling is pl. friss kde repo, meg hasonlók. A tumbleweed nem testing hanem rendes rolling kiadás.

  • Frawly

    veterán

    válasz ivana #22157 üzenetére

    Igen, azt tudom mi a Tumbleweed. Régen még próbáltam is, de az jó sok éve volt, nem néztem rá. Valahogy ez a Süsü-világ csak sose vonzott, nem láttam semmi előnyét, mindig is csak egy n+1. disztrónak tűnt mindig.

    Meg én tőlem mindenki azt használ egyébként is, amit akar, csak leírom a véleményem erről-arról, mit tartok előnyének-hátrányának.

  • Frawly

    veterán

    Blogmód on: kipróbáltam a File Commander for Linux-ot. Ez egy Norton Commander-klón, de nem úgy, mint a Midnight Commander, hanem próbál nagyon pontos klón lenni. De nem valami jó.

    Több sebből vérzik:
    1) zárt forráskód
    2) álszöveges felület, gtkmm-es szutyok felett fut, de szöveges módot emulál, ezzel a két szék közé esik nem tudja a terminálfeature-öket használni, de még bloat is
    3) egy csomó bug van benne, nem teszi ki magát teljes képernyőre, állandóan floating módban erőlteti magát, ami tiling WM-ben nagy hátrány, stb..

    Csak nosztalgiából próbáltam ki, mert rég használtam már originál Norton Commander, de egy videó miatt nosztalgiázhatnékom támadt. Nem volt jó ötlet, ez a klón elég gyér. Pedig poénból és nosztalgiából elhasználgatnám, de így nem látom értelmét, hogy ilyen gáz.

  • attilav2

    őstag

    válasz Frawly #22153 üzenetére

    A reflectorral generáltam magamnak mirror listát:
    [attilav@attilav-crucial ~]$ cat /etc/pacman.d/mirrorlist
    ################################################################################
    ################# Arch Linux mirrorlist generated by Reflector #################
    ################################################################################

    # With: reflector --verbose --country Austria --country Germany --latest 10 --sort rate --save /etc/pacman.d/mirrorlist-reflector3
    # When: 2021-03-14 22:13:46 UTC
    # From: https://www.archlinux.org/mirrors/status/json/
    # Retrieved: 2021-03-14 22:09:27 UTC
    # Last Check: 2021-03-14 21:10:16 UTC

    Server = https://mirror.chaoticum.net/arch/$repo/os/$arch
    Server = https://mirror.f4st.host/archlinux/$repo/os/$arch
    Server = http://mirror.chaoticum.net/arch/$repo/os/$arch
    Server = http://mirror.f4st.host/archlinux/$repo/os/$arch
    Server = https://mirror.pseudoform.org/$repo/os/$arch
    Server = https://archlinux.thaller.ws/$repo/os/$arch
    Server = rsync://mirror.pseudoform.org/packages/$repo/os/$arch
    Server = rsync://archlinux.thaller.ws/archlinux/$repo/os/$arch
    Server = rsync://mirror.pkgbuild.com/packages/$repo/os/$arch
    Server = rsync://mirror.f4st.host/archlinux/$repo/os/$arch

    Egyelőre jónak tűnik a fenti a paraméterekkel reflectorral generált mirror lista, én Mo-n vagyok, nyilván anglia esetén ahhoz közelebbi országokat célszerű megadni.

    -||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-

  • Frawly

    veterán

    válasz attilav2 #22160 üzenetére

    Kösz szépen, ezt ki fogom próbálni, még nem is hallottam róla.

    Más: megszivatott az xsetroot parancs. Egyszínű háttér beállításával kísérletezek. Semmi gond, xsetroog -bg segítségével lehet megadni, de az istennek sem ment, hogy hexadecimális RGB kódot adjak meg. Próbáltam #rrbbgg formában de nem ment. A man pages azt írja a parancsnál, hogy
    -bg, -background color
    Use ``color'' as the background color.

    A net legmélyebb bugyraiból sikerült csak kiderítenem, hogy "#rrggbb" formában kell megadni, azaz kell az idézőjel. Ezt is valami hülye találta ki, de még a dokumentációban is képtelen voltak normálisan leírni a szintaxist. És itt nem az a gond, hogy parancssori kapcsoló, hanem csesznek rendesen dokumentálni.

  • válasz ivana #22151 üzenetére

    Ez inkább ilyen CDNecske...
    Igazából felhozhatnám, hogy ezt igazából nem állítgatod, sztenderden is eldöcög, telepítéskor egyszer, stb... de mindegy is, az openSuse megoldása valóban jobbnak tűnik. Az infrastruktúra itt is megvan (lásd korábbi hszemben a magic txt), viszont nincs intuitív GUI beállítás rá.

    Tegnap még működött...

  • zoltanz

    nagyúr

    Nézegetem MacOs-t azért ez a sötét/éjszakai téma nem olyan tetszetős mint a sima, számomra. Szemnek gyenge fényviszonyok közt előnyös, meg aksi időre jótékony az biztos.

    Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz zoltanz #22163 üzenetére

    Aksi időre?
    Max. ha amoled kijelző, más esetben nem hinném.

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

  • Rimuru

    veterán

    válasz Apollyon #22164 üzenetére

    Mivel nem full fekete amoleden se szamitana. :DDD

    Amugy egyetertek zoltanz, osszesegeben jobb a vilagos temaja a macosnek.

    [ Szerkesztve ]

    Vigyázat, csalok!

  • válasz Rimuru #22165 üzenetére

    OLED-en minden számít, ami a csutka fényerős fehér alatt van. Persze a teljes fekete a legjobb.

    Tegnap még működött...

  • zoltanz

    nagyúr

    válasz #20749568 #22167 üzenetére

    Persze automata üzemmód ok.
    Lehetne még egy mód benne, pl közép szürke (esetleg itt ott fekete). Azért az már kicsit visszavett fényerővel nem zavar éjszaka, huzamosabb munkánál, és dekoratív is marad.

    [ Szerkesztve ]

    Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

  • Frawly

    veterán

    válasz zoltanz #22163 üzenetére

    Ez mindig szubjektív, hogy kinek mi a tetszetős. Valahol megszokás kérdése is. Én jó fényviszonyok között sem használok világos témát már vagy 10 éve. Egyszerűen szempihentetésből. Amikor napi sok órát töltesz képernyő előtt, akkor hiába jók a fényviszonyok, a világos téma akkor is fárasztja, égeti a szemet. Persze az is igaz, hogy ez a gyári hófehér, meg rikítósárga, meg rikítókék ikonos, fekete szöveges, nagy kontrasztos témákra szokott igaz lenni. Vannak azért kulturáltabb világos témák is, pl. itt a Prohardveren is ez a pasztell-világos barnás téma is egész kulturált, mégse annyira szemégető.

    Egyébként meg a sötét téma is tud nagyon szép lenni, csak sokan a sötét téma említésekor koromfekete meg egér/betonszürke színsémákra gondolnak, és azért nem szeretik.

    A MacOS-sel meg az a baj, hogy korlátos. Ja, van ilyen meg olyan téma. De ha te másmilyen témát akarsz, akkor így járás esete. Gondolom lehet hozzá témákat letölteni, meg 1-2 színt megváltoztatni a háttérképen kívül, de olyan szintű testre szabhatósága sosincs, mint a Linuxnak, ahol tiling, floating, full DE, tablet felület, stb. metodika mentén mindenféle grafikus felületet telepíthetsz, azokat rommá hackelheted úgy, hogy minden pontosan úgy néz ki és úgy működik, ahogy te szeretnéd. Nem, ahogy egy Apple desinger eldöntötte, hogy hogyan használhatod.

    Épp ezt nem értette múltkor kutyaavatarú kolléga sem, Aweriot vagy mi a nickje, istenítette itt a Macet. Hiába írtam neki, hogy korlátos, zárt ökoszisztéma, nem értett belőle semmit. Amit azért is csodálok, mert jó pár éve látom őt is linuxozni, ennyi idő alatt kitapasztalhatta volna, hogy mi az a különbség, amiről beszélek.

    Szemkímélést éjszaka nem csak színséma váltásával lehet elérni, hanem fényerő levételével, vöröseltolással (redshift-szerű megoldások). Plusz ez a dekoratív is csak egy szintig számít. Amikor megszokod, hogy egy rendszer hogyan néz ki, onnantól egy idő után úgyis csak megszokott lesz, nem tűnik semmilyennek. Plusz pl. nálam a progik 99%-a teljes képernyőn fut, amúgy sem látnék semmilyen dekorációt, nincs is rá szükségem, így nincs is. Még van is egyfajta modern esztétikája, hogy nincs az alkalmazásokon keret, ablakfejléc, stb, pl. terminálnál kifejezetten jól néz ki, egyfajta ultramodern, üveglap, letisztultság jellege van.

    [ Szerkesztve ]

  • Frawly

    veterán

    válasz #20749568 #22170 üzenetére

    Nem, én nem akartam személyeskedni, csak emlékeztem, hogy veled volt ilyen kifejezett egyet nem értésünk Mac és iPhone kapcsán. Nyilván nem kell érdekeljen, engem ezek az elvi dolgok érdekelni szoktak, mert a gyakorlatban rendszeresen kiderül, hogy ezek a legfontosabbak. A nagy multik pont azt használják ki, hogy sok embert nem érdekel.

    Egyébként meg nem vagyok anti-Apple-mániás, ugyanez az elítélő véleményem van sok másik multi szutykáról is, MS-os szoftverek, Windows, Oracle, Cisco barmolásai, Google, Facebook visszaélései, AE, Ubisoft, Nvidia görénységei, stb.. Csak azért az Apple-termékeknél szokott ez mégis kijönni, mert azokat valami miatt sok user a védelmébe szokta venni, és meg ezért szoktam rá kiemelten vérszemet kapni.

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz Frawly #22171 üzenetére

    kutyaavatarú kolléga sem, Aweriot vagy mi a nickje
    vs
    Nem, én nem akartam személyeskedni,

    Márpedig a fenti megfogalmazás eléggé lekezelő, tekintve, hogy nagyon sok hozzászólása van már itt, és pontosan tudtad, kiről van szó.

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

  • zoltanz

    nagyúr

    válasz Apollyon #22172 üzenetére

    Én nem látok lekicsinylést.
    Miért megy két rendőr között egy rendőrkutya?
    Hogy egy értelmes is legyen közöttük.

    Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

  • Frawly

    veterán

    válasz Apollyon #22172 üzenetére

    Nem értem miért lenne lekezelő. Nem valami kutya van az avatarján? Mert amit én látok, annak alapján nem róka, nem farkas, nem macska. Azért írtam így körbe, mert nem emlékeztem pontosan a nevére, vagyis igen, de akkor nem rémlett pontosan. És már előre szólok, hogy vannak fórumozók, akiknek még ennyire se emlékszek a nickjére, hogy ha ezt ilyen nagy lekezelésnek érzitek, akkor sajnos a jövőben is előfordulhat. Vagy ha annyira zavaró, átváltok olyan megfoglamazásra, hogy „valaki” meg „tuggyátokki”, de nem látom, hogy az mivel lenne jobb.

    #22173 zoltanz: ja, ezek a rendőrviccek klasszikusok. Ezeket a zsaruk egyébként gyűjtik, és jót röhögnek rajtuk, hogy némelyik mennyire igaz. Van némelyiknek önkritikája, sokuk áll hadilábon az egész állománnyal is. Mondjuk nekem inkább a Rambo-egysorosok meg a Chuck Norris viccek jönnek be legjobban, de néha egy-egy rendőrös is aranyat ér.

  • Frawly

    veterán

    válasz #20749568 #22175 üzenetére

    Rémlett, hogy valahonnan ismerős, de most, hogy írod a nevét és rákerestem, látom először, hogy a Pitykéből van, de azt nem láttam már vagy 30 éve, úgyhogy homályosak voltak az emlékek. Bezzeg a Frakk-ot rajzoltattál volna avatarnak, azt nem kutyáztam volna le. Mindegy, egykutya egy ilyen kutya világban.

  • Rimuru

    veterán

    válasz #20749568 #22177 üzenetére

    Szerintem ez izgalmasabb. ;]

    Egyebkent szomoru vagyok amiatt hogy pl az uj iphone "mini" nem kapos.. Tenyleg nem lesz mar ertelmes meretu telefonunk. :(
    A razr es a zflip jellegu dolgok menthetik meg, a tobbi hajlithato/allithato meretu szinten mind batar nagy osszecsukva is.

    Vigyázat, csalok!

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz Rimuru #22178 üzenetére

    Jön a zsebek evolúciója.

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

  • Rimuru

    veterán

    válasz #20749568 #22180 üzenetére

    Igy is a legkevesbe fogyo darab az uj szeriabol.

    Apollyon: tudom, mehet a retikulbe - azok ugyis vegtelen nagysaguak belul. :DDD

    Vigyázat, csalok!

  • zoltanz

    nagyúr

    válasz F34R #22182 üzenetére

    Hasi-tasi nem kér kódot se. :DDD

    Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

  • Frawly

    veterán

    Most néztem meg egy YouTube review-t a Pop OS 20.10-ről. Azt kell mondjam, hogy határozottan fejlődött az Ubuntuhoz képest, a Gnome jobban meg van benne csinálva. Persze szerintem még mindig buta, ronda (legalábbis a default témák és háttér), bloat, még mindig benne vannak a Canonical hülyeségei, de pl. beletettek tiling és tabbed módot, ami egész korrekt, alternatívaként támogat vim-es billentyűket valamilyen szinten, egész lenyűgöző fejlődés. Sajnos ez nem szüntette meg a Gnome hülyeségeit, pl. a Mac-et másolva az alkalmazásmenü a felső panelen, stb., sok minden nem állítható (pl. nehezen témázható, oldalsó dokk viselkedése nem állítható), de azt kell mondjam, hogy egy meglepően nagy fejlődés. Másik jó pont, hogy nem erőltetik a Snapot, ahogy az Ubuntu, hanem a Mint-hez hasonlóan Flatpakot integrálták, és az sincs rákényszerítve per default a userre. Telepítője is jobb, mint az Ubuntunak, és van belőle NV driverrel integrált iso, ami szintén jó pont lehet egy kezdőnek.

    Ennek alapján visszavonom róla a múltkor írt rossz véleményem, és bár most sem tartom a legjobb disztrónak, de nagyon kezdőknek akár javasolhatónak is tartom, főleg, ha valaki kezdőbb a tilingozással akar ismerkedni, vagy valami Windowst/Cinnamon hagyományos desktoptól teljesen eltérő valamit akar. Feltéve, hogy nem túl gyenge gépről van szó.

    A Gnome-mal kapcsolatban is javult emiatt a véleményem. Kicsit bloat, de néhány extra hack-kel és extensionnel egész használható rendszer is kifaragható belőle. Nyilván én nem térnék vissza rá, de fejlődni vágyó kezdőknek simán jó, modernebb alternatíva. Ha nagyon gyorsan kéne valami korlátozott céges vagy intézményi gépre valamit feldobni, simán felpattintanék egy ilyet Pop-ot, hiszen úgyse tartósan használt rendszerről van ilyenkor szó, és az a lényeg, hogy a legminimálisabb munkával feltenni egy marginálisan használható rendszert szutyok Win10 helyett.

    [ Szerkesztve ]

  • Frawly

    veterán

    Richard Stallman visszatér az Free Software Foundationhoz, ahonnan a 2019-es botránya miatt kényszerült lemondani. Bár most nem elnök lesz, hanem csak vezetőségi tag, de máris sokan hőbörögnek emiatt. Mindegy, én örülök, hogy visszatér, mert igaz, hogy túl sokat nem csinál, meg a poszt se fizet valami sok pénzt, ami miatt úgyis mindegy, hanem legalább valamilyen szinten visszakapja az egzisztenciáját, ha erre ő igényt tart, akkor legyen, meg eleve méltánytalanul lett menesztve. Nyilatkozik hülyeségeket, amiket valóban nem kéne neki, meg a lábkeményedését rágcsálja, szóval vannak gáz dolgai, de ő már csak ilyen antiszociális különc volt mindig is, aki követi a karrierjét, meg olvassa a weboldalát, a 2019-es botrány előtt is látta, hogy sok mindenben vall szélsőséges vagy extrém nézeteket, politikailag és szakmailag is. Ennek ellenére szakmailag megérdemli, hogy az FSF-ben legyen, hiszen ő hívta életre az egészet, egyfajta emblematikus figurája az egésznek. Nélküle az FSF amúgy is csak egy random, névtelen civil szervezetté süllyed vissza, mert nincs náluk másik olyan karizmatikus, hiteles, ismert figura, aki népszerűsíteni tudná az ügyüket. Így inkább ők vannak rászorulva Stallmanra, mint fordítva. Lehet őt nem szeretni, de nálánál elkötelezettebb és ismertebb figura nincs az ügy mellett, az biztos.

    Írom ezt úgy, hogy az extrémségeivel én se értek egyet, pl. én a helyében nem használnák hitelességből egy közel 20 éves, elavult laptopot, csak azért, mert az teljesen libre, libreboottal, firmware nélküli libre kernellel is működőképes, meg nincs benne a procijában management engine, ami megfigyelné. Meg pl. e-mail proxyn keresztül netezik és egyéb agyamentségek. Én ilyen messzire nem mennék el az elveim miatt. Épp így azt sem tartom fontosnak, hogy valaki ilyen FSF-kompatibilis, szigorúan (licencszempontból) free disztrót használjon, pl. Debian, Parabola, Trisquel, stb., sőt, ezek a túlzottan free-pártiságukkal még valamennyire ártanak is a Linux ügyének, mert az egyszeri kezdő életét megnehezítik elvi megfontolásokból, és emiatt sok laikusnak rossz véleménye alakul ki a Linuxról, hogy ez se, meg az se működik rajta, pedig ugye menne, ha a nonfree tárolókat engedélyezné, de pont ezek a dolgok, amit a laikusok nem ismernek.

    Épp így a 100% free/libre gépet sem tartom reálisnak. Ilyen spyware management engine minden x86-os prociban van már, nem csak Intel, AMD-kben is mindben. BIOS-a/UEFI-je se free software egyik gépnek sem, a legtöbb Wi-Fi kártya, GPU, stb. igényel zárt firmware-t, ezt nem lehet megúszni, így ebben gyakorlatiasnak kell lenni. Nyilván free opensource megoldást kell használni abból, amiből csak lehet, de végletekig nem érdemes elmenni elvekből. Nyilván én is szándékosan nem veszek olyan gépet, aminek hírhedten szar BIOS-a van (pl. HP), meg pofátlanul feketelistáznak benne, meg olyag épen, amiben NV GPU van integrálva, meg NV dedikált GPU-t sem.

    Még a minimalizmusnál is próbálok nem elvi síkon a legmesszebb elmenni, mert ott is látom, hogy az extrém minimalizmusnak nincs értelme, mert egy szinten túl a hatékonyságot nem növeli, hardverigényt nem csökkenti, futási sebességet nem növeli, csak felesleges rugalmatlansággal a user életét nehezíti, meg az egész öncélú, önsanyargató sznobság lesz. Van értelme, csak egy szinten túl nem érdemes hajszolni.

  • ivana

    Ármester

    válasz Frawly #22185 üzenetére

    A HP az tényleg borzalmas, a mostani céges gépet legszívesebben felgyújtanám. Nem tudom, hogy engedhetik meg maguknak ezt a retket. Remélem a következő gépcserénél lehet választani dellt, meg állítólag lesz macbook is. Inkább a macet fogom választani, ha csak azt lehet, mert a HP-ból rohadt mód elegem van.

  • Frawly

    veterán

    válasz ivana #22186 üzenetére

    A HP-ben ráadásul az a vicc, hogy sokszor maga a hardver nem lenne olyan rossz, csak ezekkel a genny multis húzásokkal tönkreteszik az egészet, hogy hardver feketelistázás, szar BIOS, szar driverek, stb.. De ők mindig is ilyenek voltak, még a kora 2000-es években is ez volt róluk a tapasztalatom. A Mac-kel szerintem csöbörből vödörbe kerülnél ilyen szempontból. Az a másik, ami soha nem vennék, és nem is a szabad szoftveres része miatt, hanem ne egy Apple-höz hasonló divatcég döntse el nekem, hogy mit hogy használhatok, meg mik mosta trendek. Pedig volt már, hogy gyenge pillanatomban én is gondolkoztam Mac hardveren, mert ha nem a legújabb genből veszed, akkor néha ki lehet fogni jó áron, meg pl. teljesítményre ez az M1 is tetszene, de hát Apple, zárt ökoszisztéma, nem érdekel mennyire jó ár, mennyire jó hardver, nem veszek, se most, se a legtávolabbi jövőben.

  • zoltanz

    nagyúr

    válasz Frawly #22187 üzenetére

    Zárt a Mac igen, attól nekem is agyérhimbálódzásom van, hogy változtatnak valamit a felületen, máshova tesznek egy menüpontot, de semmi előnye nincs, csak szopatják a népet az ilyen "fejlesztésekkel". Mondjuk lehet rájuk Linux-ot tenni ha Intel-es. Esetleg Lenovo?

    [ Szerkesztve ]

    Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

  • Frawly

    veterán

    válasz zoltanz #22188 üzenetére

    Az a baj, hogy ezt nem lehet márkaalapon eldönteni. Lenovo-nak is vannak szar szériái. Nyilván az igényeidet kell összeírni, meg megnézni mekkora anyagi keretet szánsz rá, és úgy nézelődni, olyan konkrét gépet, ami nem túl elavult még, van benne némi jövőtállóság. Ha linuxozni akarsz rajta, akkor meg figyelni kell, hogy olyan hardverelemek legyenek benne, amikhez van linuxos driver, lehetőleg nem valami KMS extra modulforgatós nyomiság, hanem a mainstream kernelben lévő alap driver vigye. NV GPU is épp így kerülendő, mert ahhoz igaz, hogy van driver, de zárt, és a kernelfrissítést, disztrófrissítést akadályozhatja, szívásokat eredményezhet. Ez inkább csak odafigyelés kérdése, hogy nem ész nélkül megvenni az első útba jövő gépet, ami szépen csillog meg szép dizájnos és vékony. Aki nem ért hozzá, az hajlamos ebbe a hibába beleesni.

    Maceken is változó, mert a Linux megy az inteleseken, ja, de néha driverrel, meg energiagazdálkodással, evvel-avval probléma lehet. A ThinkPad, IdeaPad, Latitude, stb. szériák ebből a szempontból jók, de a legújabb genesek viszont nem mindig érik meg, vagy ár miatt, vagy mert azokkal is lehet driverprobléma. Azért mindig konkrét gépet kell nézni, annak utánaolvasni.

    Mac-en meg nem csak a felülettel kavarás a baj, persze az is, hanem hogy minden mást is eldöntenek helyetted, hogy milyen appokat használhatsz, mi legyen a Store-jukban, csak a Store-ból engednek appot telepíteni, akkukímélés miatt a hátad mögött lefogják a CPU teljesítmény, meg amikor kedvük van, és úgy vannak vele, hogy vegyél új gépet, akkor egyik napról a másikra kitalálják, hogy sorry, a rendszered mostantól nem lesz támogatott. Meg nem javíthatod, csak szerződött márkaszervízbe, meg azt se csinálhatsz vele, meg azt se csinálhatsz vele. Meg csak Apple hardverrel, Apple dongle-el, Apple kábellel, Apple szoftverrel kompatbilis. Az ilyen szopatások miatt kerülöm, mert ez egyenesen szöges ellentéte a Linuxnak, meg az átlag PC-nek.

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz Frawly #22187 üzenetére

    &(#22186) ivana

    Sokszor olvasni, hogy a HP céges szinten milyen galád! Viszont régebbi céges gépek home usereknek kiválóak, szóval ez így tökéletes, megcsinálják cégesnek és aztán használtan megveszik laikus userek. Én egy percig nem bántam meg a három Elitebookot, már 3 éve legalább kettő belőle éjjel-nappal nyúzva van, a 3. meg elpusztíthatatlan kb, a 8560w asszem.

    Bios olyan, amilyen, UEFI-ként nem is tudom használni a 8570p-t, de ez legyen a legtragikusabb.
    Remélem a következő monstrum is bír majd még ennyit, az meg éppen Dell lesz. Precision M4700, valahogy ezek a modern csodapengevékony gépek elkerülnek, remélem még jó ideig. ;] Nyilván legalább 5x kellett volna már cserélnem szegényeket az alapján, amit szegény 8570p kapott a 3 év alatt. Külsőleg persze.

    Szóval inkább egy super használt üzleti notebook, mint 6 bármilyen consumer biliműanyag szar! :K

    [ Szerkesztve ]

  • ivana

    Ármester

    válasz ubyegon2 #22190 üzenetére

    Egyik barátomnak van sandys HP-ja az egy jó gép, az öreg T420 is jó cucc. Régebbi céges elitbook 840 g1 se volt rossz gép, csak a kijelzője volt baromi gagyi. A zBook G1 viszont egy szemét, a ház is gagyi, a billentyűzet meg kínzás.

    A mostani 840 g5 borzasztó szar. Nagyon stabil ház, viszonylag jó ips kijelző. De maga a gép firmware szinten egy hulladék: akksi problémák, sleep problémák, külső kijelzőtől megbolondul, múltkor a bluetooth tűnt el stb.

  • attilav2

    őstag

    válasz ivana #22192 üzenetére

    Szerinted MiniPC/SBC irányba nem fog elmozdulni a piac? Nekem a laptopokkal az a legnagyobb bajom hogy csak úgy szétszedni nem tudom hogy portalanítsam mint egy asztali gépet, ha nem értek hozzá, a takarításhoz mindig szervizbe kell hordani, a laptopokban levő kis átmérőjű ventik általában elég hangosak. Az asztali gép viszont nagy, sok helyet foglal, adná magát az SBC, a 8gb-os RPI4 szerintem már egészen jó böngészésre filmnézésre, az ára sem vészes, és portalanítani sokkal könnyebb mint egy PC-t vagy laptopot :)
    Vajon előbb utóbb nem utálják meg a vásárlók a laptopokat a nehéz takaríthatóságuk miatt?

    -||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-

  • F34R

    nagyúr

    válasz attilav2 #22193 üzenetére

    nem az utodlagos egy notebook vasarlasnal. a kompakydag miatt veszik, meg hogy hordizhato es nem kell mas kutyut raakasztani, sem kijelzot. egyebkent ne tudd meg mennyi horror notebook takaritasi tortenet van.

  • ivana

    Ármester

    válasz attilav2 #22193 üzenetére

    Céges környezetben egyértelműek a laptop előnyei. Lehet hozni, vinni meetingre, haza, külföldre stb. Meeting pl. elég sok van pedig mérnök vagyok, nem valami manager. Nem kell külső periféria, de lehet (pl. nekem most 3 monitor van az itthoni asztalomon, Model M, G203). Beépített szünetmentes táp. A takarítás nem szokott túl gyakran szükséges lenni, kibírja a tervezett 3 évet simán.

    Otthoni saját gépnek én a rendes nagy desktopokat preferálom. Abból is a dell brand gépeket.

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz ivana #22192 üzenetére

    T420-ról sok jót hallottam én is anno meg az Elitebook 8xxx sorozatról is, ennek se nagy szám a kijelzője, de mivel nem filmezek rajta, hanem egész nap a böngészőt nyúzom, meló is azon fut, bőven megfelel. Ennek a háza tényleg kinyírhatatlan, mivel egyszer hanyatt rázuhantam teljes súlyommal nyitott állapotban, semmi baja nincs. Ha ezek a régi jó gépek kihalnak, akkor leszek gondban.

    Ja és piszok könnyű ezeket átlagemberként is sűrített levegővel kitakarítani, SSD-t belerakni meg RAM-ot is.

    [ Szerkesztve ]

  • ivana

    Ármester

    válasz ubyegon2 #22197 üzenetére

    Amúgy hp-ban anyagminőségi szempontból a mostani a legjobb, erős, tartós alumínium. Csak annyira szar a software, hogy néha kivágnám az ablakon a körútra :O

  • Frawly

    veterán

    válasz ivana #22198 üzenetére

    Legújabb szériáikat nem ismerem, az új Envy meg az a 360-as laptop az nem tűnne túl rossznak. De nem csak a gépeik, laptopjaik, amúgy hardverügyileg a nyomtatóik se lennének rosszak, anyagminőség, technikai paraméterek. Ahol állandóan elqrják, ez a multis idiotizmus, rossz szoftveres oldal, rossz driverek, előtelepetített bloatok, nem szabványos UEFI, stb..

    Igazából hardverszempontból az Apple-lel sem lenne baj, mert tényleg elég sok termékük valamilyen szinten hardveresen prémium, csak hát ez az egész divatmajomkodás, meg zárt dagonyázás, ez az, ami nálam mindig lehúzza a klotyón.

  • ivana

    Ármester

    válasz Frawly #22199 üzenetére

    Ez nem multis dolog, mert pl. a dell is multi sőt jóval nagyobb gyártó, mint a HP ott még sincsenek ilyen szívások.

    Az appleért sem vagyok oda, ha lehet akkor lenovot vagy dellt fogok kérni. Viszont ha csak HP és apple lesz akkor marad az apple :( Hiába utálom a Mac Os-t.

Új hozzászólás Aktív témák