Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    Most néztem meg egy YouTube review-t a Pop OS 20.10-ről. Azt kell mondjam, hogy határozottan fejlődött az Ubuntuhoz képest, a Gnome jobban meg van benne csinálva. Persze szerintem még mindig buta, ronda (legalábbis a default témák és háttér), bloat, még mindig benne vannak a Canonical hülyeségei, de pl. beletettek tiling és tabbed módot, ami egész korrekt, alternatívaként támogat vim-es billentyűket valamilyen szinten, egész lenyűgöző fejlődés. Sajnos ez nem szüntette meg a Gnome hülyeségeit, pl. a Mac-et másolva az alkalmazásmenü a felső panelen, stb., sok minden nem állítható (pl. nehezen témázható, oldalsó dokk viselkedése nem állítható), de azt kell mondjam, hogy egy meglepően nagy fejlődés. Másik jó pont, hogy nem erőltetik a Snapot, ahogy az Ubuntu, hanem a Mint-hez hasonlóan Flatpakot integrálták, és az sincs rákényszerítve per default a userre. Telepítője is jobb, mint az Ubuntunak, és van belőle NV driverrel integrált iso, ami szintén jó pont lehet egy kezdőnek.

    Ennek alapján visszavonom róla a múltkor írt rossz véleményem, és bár most sem tartom a legjobb disztrónak, de nagyon kezdőknek akár javasolhatónak is tartom, főleg, ha valaki kezdőbb a tilingozással akar ismerkedni, vagy valami Windowst/Cinnamon hagyományos desktoptól teljesen eltérő valamit akar. Feltéve, hogy nem túl gyenge gépről van szó.

    A Gnome-mal kapcsolatban is javult emiatt a véleményem. Kicsit bloat, de néhány extra hack-kel és extensionnel egész használható rendszer is kifaragható belőle. Nyilván én nem térnék vissza rá, de fejlődni vágyó kezdőknek simán jó, modernebb alternatíva. Ha nagyon gyorsan kéne valami korlátozott céges vagy intézményi gépre valamit feldobni, simán felpattintanék egy ilyet Pop-ot, hiszen úgyse tartósan használt rendszerről van ilyenkor szó, és az a lényeg, hogy a legminimálisabb munkával feltenni egy marginálisan használható rendszert szutyok Win10 helyett.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák