Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz s1999xx #66119 üzenetére

    Ez így van, főleg Debian, Ubuntun fordul elő, hogy esetleg sokára javítanak valamit, igaz azok azért nem szoktak olyan kritikus sebezhetőségek lenni. Ezek a sebezhetőség is gyorsan javítva vannak, csak a Debian és hasonló disztrók konzervativizmusból, meg kiadásalapú filozófia miatt nem frissítik olyan gyakran a csomagjaikat. Egy Fedorán, Manjaro-n, Arch Linuxon vagy klónján más a helyzet.

    Mondom, erre visszatérhetünk, ahogy az első ember összeszedte Linuxon az első kártevőt. Ha visszaolvasol a kezdeti időkig akármelyik fórum, akármelyik linuxos topikjába, ilyenre nem volt példa senkinél.

    Ráadásul jobb össze nem mosni a sebezhetőségeket és a kártevőket. Az, hogy van valami sebezhetőség, az nem jelenti azt, hogy ki is használják, illetve, ha ki is használják, akkor minden gépen, minden disztrón ki tudják használni.

    Annyira elméleti eshetőség ez Linuxon, hogy hamarabb kell attól tartani, hogy memóriakorrupciós hiba keretében egy bithibád keletkezik, mert nem ECC szervermemóriát használsz, vagy az SSD-d hirtelen áramszünetbe döglik bele vagy veszt adatot.

    Nem véletlen, hogy akárhányszor felmerül a linuxos kártevők és vírusirtók, desktop tűzfalak témaköre, mindig kizárólag Windowsról érkező, teljesen laikusok vetik fel, akik próbálják a Windowsról hozott szokásaikat linuxosítani. Pedig a Linuxban pont az a poén, hogy máshogy is használod, mint a Windowst, nem fog úgy működni. Ez nem azt jelenti, hogy nem működik, csak hogy máshogy, mindenre más szoftveres alternatívát kell keresni, lesznek dolgok, amik nem is lesznek szükségesek (mert windowsos problémát oldanak meg), cserébe más dolgok kerülnek előtérbe (pl. csomagkezelés, függőségek, jogosultságok, meghajtók felcsatolása, kernel és GPU driver verziójának szinkronba hozása, kompozitálási gondok, mint a tearing, Gnome kulcstartó, stb.).

Új hozzászólás Aktív témák