Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz -HajTömeg- #27771 üzenetére

    Nap 13km-el sajnos pont nem lehet fogyni. Igazából amitől sok energiát fogsz fogyasztani az a hosszan végzett mozgás, pl. legalább 60 perc biciklizés. Amúgy ha használsz valami GPS tracker programot (pl. endomondo), és beírod a súlyod is, akkor az minden trackelés után kiírja, hogy kb. mennyi kalóriát fogyasztottál, az alapján kiszámolható mennyi csokit ehetsz :) De igazából nem az a lényeg, hogy tekerést visszapótold, hanem hogy az egész napi energia beviteled legyen kevesebb, mint az egész napi energiaelhasználásod. Mondok konkrét példát is, saját adataimmal:
    Nekem jelenleg a testsúly megtartásához napi 2300 kalóriát kell bevinnem (ez függ életkortól és súlytól is, illetve más adatoktól is! Mindenkinek egyénileg ki kell számolni). Ahhoz, hogy ha hetente 0,5kg-ot fogyni szeretnék (ennél többet nem szabad, mert akkor már izomból fogysz), maximum 1800 kalóriát ehetek. Ezeket az értékeket úgy kell érteni, hogy ülőmunkát végzek, és nem sportoltam semmit.
    Viszont ha elmegyek biciklizni kb. 1 órát, akkor azzal elégetek kb. 1000 kalóriát (megjegyzem, ennyi tekeréshez nem kell külön enni, kb. 2 órát bőven ki lehet bírni evés nélkül. Inni viszont fontos!). Tehát innentől már 2800 kalóriát megehetek aznap, illetve meg is kell ennem annyit, ha nem szeretném ha izomból fogynék. Hogy azt a 2800 kalóriát hogy hozom össze, az kb. már mindegy (persze nem ilyen egyszerű, lásd később).
    Tehát ez a napi kajám összeállhat egy 500 kalóriás reggeliből, 1300 kalóriás ebédből (leves+rántott hús+hasábkrumpli), 700 kalóriás vacsorából (eddig 2500-nál tartok), a maradék 300-at pedig mondjuk csokiból (pl. eszek 1 darab snickerst, az 260 kalória).
    De ez kinézhet úgy is, hogy nem reggelizek, viszont ebédre jól megpakolt pizzát eszek, ami mondjuk 1800 kalória... vagy vacsorára 200 kalóriás salátát eszek csak, viszont a csoki mellé eszek fagyit is (pl. 1 darab magnum kb. 300 kalória).
    Sort lehetne folytatni. Két dolgot kell figyelembe venni:
    1. Hosszú távú mozgás közben be kell vinned energiát. Pl. 2 órán túli mozgás esetén már érdemes. Ez erősen egyénfüggő, hogy mennyi, nekem a ~1,5 óránként 1 müzliszelet szint működik 3-4 óráig. De én pl. nem tudok úgy elindulni, hogy eszek előtte, mert a gyomrom nem bírja. Deicide simán elindul úgy, hogy előtte kajál, nyilván neki kevesebbet kell így ennie menet közben.
    2. Célszerű nem csak a kalóriát figyelni, hanem hogy változatosan étkezzen az ember. Pizza + csoki kombóval gond nélkül össze lehet dobni a napi kalória mennyiséget (illetve lásd fentebb: ha nem mozog az ember, már egy pizzával is össze lehet hozni), de nyilván hosszú távon nem célszerű csak ilyeneket enni. Pl. fehérje szükséges az izomépítéshez, ha nem viszel be eleget, hiába eszel megfelelő mennyiségű kalóriát, nem fog növekedni az izomzatod. Ezzel szemben viszont cukorból nem célszerű túl sokat bevinni, mert diabétesz kockázatát növeli ha túlzásba viszed, stb. Szóval számít az is, hogy miből áll össze az étrended. DE, ez nem jelenti azt hogy nem ehetsz csokit vagy müzliszeletet. Csak ne azokból álljon a napi kajád, hanem csak kiegészítsék azt.

    "55km tekerés kb mennyi csokit jelent?"
    Nekem az kb. 1600 kalória, szóval kb. 5-6 darab snickers :) De akkor visszapótoltam minden elégetett kalóriát, amire nincs szükség! Jó eséllyel a jelenlegi edzettségi szintemmel ennyi biciklizést max. 1 müzliszelettel (vagy akár anélkül) is le tudok tolni.

Új hozzászólás Aktív témák