Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    Nem tudom előjött-e azóta, de belefutottam az Aegon biciklis biztosításába, és jelentősen átírták a szabályzatot ahhoz képest, mint ami pár éve tárgyalva volt a topicban. És pozitív értelemben írták át, sokkal életszerűbb és vállalhatóbb lett. Azért pár dologra így is figyelni kell (Szabályzat):
    1. Csak bicikli működéséhez szükséges dolgokért fizet (váz, nyereg, váltók, stb.), tehát lámpa, km óra, csomagtartó (v. kosár) és arra rögzített táska (!) vagy annak tartalma (!) nem biztosított (gyerekülés korlátozott mértékben biztosított)
    2. Mindenről számla vagy garancialevél (fantázianévvel és alvásszámmal) kell! Amiről nincs számla, azért nem fizetnek. Amennyiben valamilyen alkatrész értékesebbre lett cserélve, arról is kell számla, mert egyébként az alapfelszereltséget veszik figyelembe. Kell számla a lakatról is, amivel le lett rögzítve! Az az ha valaki használt biciklit vett, és nem kérte el az eredeti tulajdonostól a számlát, akkor nem fizet! Amennyiben meg van a bicikli eredeti számlája, de mondjuk a kerekek ki lett cserélve és arról nincs számla (pl. mert használt), akkor csak az eredeti kerekek értéke alapján fizet.
    3. Rendőrségi feljelentés nélkül nem fizet (ez mondjuk természetes)
    4. Betörés esetén csak akkor fizet, ha zárt helyiségből lett ellopva (zárt helyiségnek olyan helyiség számít, ahova csak valamiféle károkozással vagy zár feltöréssel lehet bejutni. Szóval értelemszerűen ha van egy kerti bódéd aminek van egy zárt ajtaja, de az ablakon gond nélkül be lehet mászni, az nem számít zárt helyiségnek! Részletesebben lásd a szabályzatot, lábjegyzetben elég jól le van írva), illetve a helyiségbe való behatolás zárható ablakon / ajtón keresztül történt, vagy legalábbis az 3m-nél magasabban van a járószinthez képest. Ugyanez igaz erkélyről ellopás esetén is, ha 3m-nél alacsonyabban van az erkély, akkor nem fizet! (szóval első emelet erkélyéről ellopott rögzítetlen bicikli esetén nem fizet). Mivel ez sokakat érinthet: átlagos lakótelepi pincerekesz sem számít lezárt helyiségnek, mivel csak dróthálóval határolt (ha rendes fala van, és külön zárható ajtaja, akkor már igen).
    5. Szabadtéri lopás esetén (tehát amikor a tárolási hely nem teljesíti a az előző pontban leírtakat, azaz első emeleti erkély szabadtérnek számít) csak akkor fizet, ha a bicikli fix, emberi erővel elmozdíthatatlan tárgyhoz lett rögzítve. Tehát ha egy könnyen (emberi erővel) kidönthető fához rögzíted, és onnan ellopják, akkor nem fizet. Ha nem U lakattal, vagy lánc-lakat kombóval van rögzítve, akkor maximum 50ezer Ft-ig fizet. Csak akkor fizet ha 10 óránál rövidebb ideig történt a szabadtéri tárolás, illetve ha az nappal történt! Tehát sem akkor nem fizet, ha 12 órás munkaidőben dolgozol (és szabadtéren zárod le a biciklit), sem akkor ha mondjuk éjjel elugrasz a haverodhoz és a házuk előtt lezárod! (hiába tartózkodsz ott csak 1-2 óráig)
    6. Rablás esetén mindenképp fizet, függetlenül attól, hogy le volt-e rögzítve a kerékpár. Viszont rabláshoz az kell, hogy az eltulajdonító fizikai erőszakot alkalmazzon a bicikli tulajdonosával szemben (tehát ha bent vagy a boltban, kint a kerékpárod rögzítetlenül, észreveszed hogy valaki épp le akar lépni vele, de mire kiérsz már elteker, akkor nem fizet!)
    7. Baleset esetén nem fizet súlyosan ittas állapot esetén (min. 2,51 ezrelék véralkohol), illetve ittas kerékpározás (min 0,5 ezrelék véralkohol) esetén akkor, ha azzal más szabályszegés is összekapcsolódik (azaz ha pl. ittál egy kicsit, majd járdán biciklizel, és a járdára felhajtó autós elüt, akkor nem fizet, mivel a járdán biciklizéssel közlekedési szabályt szegtél)
    8. Biztosítási összeg függ a bicikli korától, illetve felhasználásától. Munkára használt bicikli esetén vásárlástól számított 2. évtől (azaz pl. biciklis futár), egyéb használat esetén 5. évtől évi 7% avulással számolnak. Versenyzésre is használt kerékpár esetén évi 10% (megjegyzem ez teljesen reális, mivel lényegében egy újonnan vett bicikli a boltból való kihozás pillanatában már úgyis csak kb. a 70-80%-át éri a vételárnak)

    Félreértések elkerülése végett nem vagyok aegonnál érdekelt :) Csak sokakat érinthet, illetve időnként amúgy is felbukkanó kérdés. Továbbiakban a fenti összefoglalóért nem vállalok felelősséget, biztosítás szempontjából az a hatályos ami az aegon szabályzatában szerepel!

Új hozzászólás Aktív témák