Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Acef

    addikt

    Leírok egy-két tapasztalatot hátha másnak is jól jön ez az infó.
    (címkék: Lánckeréksor kazetta 7-8-9-10 sebesség koszorú hézagoló váltó)

    a ,
    Az új (SHIMANO WHR501) kerékszettemen lévő Sora agy 7-8-9-10 sebességes sorokkal használható. [link]

    Amennyiben 10-es sort teszünk az ilyen kazettára akkor nincs semmi extra.Viszont 7 vagy 8 vagy 9 sebességes sor esetén hézagolót kell tenni a sor alá (értsd:belülre, majd ezután toljuk fel a sort, mert ezek keskenyebbek. Lásd a lenti táblázatot. én ez alapján tettem hézagolót a sor alá, és az alapján, hogy a küllőkhöz ért a váltó :((( ).
    Amennyiben nem teszünk hézagolót akkor előfordulhat, hogy hátul a legnagyobb lánckerékre váltva a váltókanál beleér küllőbe (mint nálam). Esetleg nem tudjuk kellőképpen meghúzni a soron lévő záróanyát.
    Több megoldás van:
    - nekem 8-as sor ment a 10-et is fogadó kazettára, így 1.8 mm hézagolót kellett tennem belülre (7 vagy 9 esetén más a méret) Mivel nem volt ilyen hézagolóm, így átmeneti megoldásként egy 8 sebességes sorból kivett 14-es lánckereket tettem belülre, majd erre egyből hézagoló nélkül a 8-as sort. (a 8 sebis lánckerék pont 1.8mm, ez volt a belső hézagolóm)
    - jobb/jó megoldás a direkt erre a célra gyártott hézagolók alkalmazása (pl. lásd a lenti képen)

    b.,
    Más téma, de még mindig sor. SENKIT SEM AKAROK ERRE BIZTATNI, DE NEKEM MŰKÖDIK, BEVÁLT. CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE!
    Nekem a 8-as sorom 11-12-14-16-18 21-24-28... A 11 és 12 fogú lánckerekeket nem használom, viszont jó jött volna más kiosztás a soron, azaz fent több lehetőség és más kiosztás, ezért:
    - bontottam a sort, kivettem a 12-es és a 28-as kereket (a 11 maradt, azt fent kell hagyni mert erre ül fel a záróanya)
    - beraktam felülre egy 26-ot és egy 32-t (ezek egy használt, de nem kopott sorból lettek bontva) Az így összerakott sortól kicsit tartottam, mert a záróanya alatti 11-es tányér alá nem a hozzá formailag kialakított lánckerék(12) került, valamint így ~0.4-5mm-el vastagabb lett a teljes sor mint az eredeti 8-as, de ez nem okozott gondot a használatkor, ill. miután megérkeztek a rendelt Shimano hézagolók akkor korrigáltam, mert én csak 1 mm hézagolót raktam belülre, nem pedig az ajánlott 1.8mm-t.

    Volt:
    záróanya / 'vastag 11 / 'vastag 12 / hézagoló +14 / h. +16 / h. +18 / h. +21 / h. +24 / h. +28 / + az a., fejezetben írt 1.8mm hézagoló
    Módosított:
    záróanya / 'vastag 11 / h. + 14 / h. +16 / h. + 18 / h. +21 / h.+24 / h. +26 / h. +32 / + az a., fejezetben írt, de itt már csak 1 mm hézagolás

    A fenti a-b fejezet végeredménye, hogy - most van egy 10 sebességes kazettán lévő 8-as sorom ami ugyan ~0,3 mm-el keskenyebb mint a "papírforma", de ez nem gond, hisz így sem ér bele a küllőkbe a váltó, és meghúzható a záróanya- valamint kivettem a számomra felesleges 12-es lánckereket és olyat raktam be ami számomra kedvezőbb kiosztást eredményez.

    megjegyzések:
    - A lánckerekek variálásával "óvatosan, mert amennyiben más csoportjelzésű lánckereket rakunk a sorba akkor elképzelhető, hogy nem lesz olyan tökéletes a váltás mint volt (nálam nem okozott gondot, pedig más volt a berakott lánckerekek csoportjelzése)
    - Hézagolók cseréje után a váltót is állítani kell a végállás és váltás miatt.
    - 10-es kazettára rakott 8-as sor alá elvileg 1.8 mm hézagoló kellene, mert a 8-as sor ennyivel keskenyebb mint a 10-es, de ez a záróanya felrakásakor 'majdnem soknak tűnt, emiatt is maradtam az 1 mm hézagolónál, pedig 1.2 mm-t is rendeltem.

    A hézagolók, amiből végül is az 1 mm-t használom:
    [link]
    [link]

    A korábbi hsz-ben már linkelt váltók kompatibilitásáról szóló cikk, bikemag váltórendszerek kompatibilitása a-z [link] és az abban lévő sorok lánckerekek és hézagolók méreteiről készült táblázat:

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák