Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Lami66

    őstag

    Ahogy ígértem, amint lehetőségem lesz rá, kipróbálom mennyi ideig bírja a Velotech Ultra 750 lámpa max fokozaton. Az adatlapja szerint 5 óráig működik, ami nagyon jól hangzik, de leírni bármit lehet. Legegyszerűbb az lett volna, ha teljes feltöltés után bekapcsolva hagyom, aztán figyelgetem mikor alszik ki a fénye. Ezt így nem tartottam elég szemléletesnek ezért próbáltam valamiféle mérést csinálni. Nemcsak pillanatnyi értékeket akartam, hanem egy idő/fényerő grafikont, ami mutatja a fényerő csökkenését az eltelt idő függvényében. Ezt egy telefonos alkalmazással sikerült megoldani.
    Lássuk mire számíthat az, aki arra vetemedne, hogy ilyen lámpát vesz.
    USB-vel tölthető, a töltőáramot nem mértem, kb 8 óra töltést írnak. A bekapcs gombja lassan pulzáló kék fénnyel világít töltés alatt de a full feltöltést nem jelzi. Töltés alatt a lámpa kicsit melegszik, ami megszűnik ha teljesen feltöltődött. Valószínűleg van túltöltés elleni védelme a lámpának vagy az akkuknak, ami elég lényeges.
    Négy fényerő fokozat folyamatos vagy villogó üzemmódban. A fokozatok közötti lépcsők nagyságát a leírásban nem részletezték, ezért íme egy grafikonrészlet melyben az egyes fokozatok nagysága látható:

    A max 750 lumenhez viszonyítva a kisebb fokozatok 130 - 230 - 370. Megjegyzem, hogy a 370 is elég erős már. Számomra az volt a kérdés, mennyi idő alatt csökken a lámpa fénye erre a még elfogadhatóan fényes 370-es szintre.
    Teljes feltöltés után bekapcsolva max fokozaton melegedni kezd, de a melegedés mértéke megmarad a kellemesen jó meleg szinten, nem forrósodik. Az elektronika nem avatkozik közbe, nem csökkenti a fényerőt a melegedés miatt (erős fényű elemlámpáknál gyakori a forrósodás elleni fényerő csökkentés).
    Nem stabilizált fényű elemlámpákhoz hasonlóan fokozatosan veszít a fényerőből. Kb 250 lumennál elkezd villogni a bekapcsológomb, jelezve a merülést. A végén, valamivel a legkisebb fokozat szintje alatt (kb, 100-110 lumennél) a lámpát a túlmerülés ellen védő elektronika kikapcsolja. Ez is egy pozitív dolog, hogy nem tud tönkremerülni az akku.
    És íme a teljes lemerülés grafikonja (függőleges tengely fényerő, vizszintes tengely idő másodpercben):

    Csalódást keltő, hogy a beigért 5 órás üzemidő valójában csak 2,5 óra (mérve 8920 másodperc)
    Pozitív, hogy két órával a bekapcsolás után (grafikonon 7200 másodpercnél) még 500 lumennel világít. Az elvárt 370 lument csak 8150 másodpercnél érte el (2 óra 15 perc). Látható, akkor már elég gyorsan veszített a fényerőből.
    Összességében egy nagyon jó lámpa, amit kár volt elrontani a túlzó üzemidő ígéretével. A reális üzemidőknek kb a felét tudja, a max-on mért valós érték alapján. Tehát aki ilyet venne, erre számítson.

Új hozzászólás Aktív témák