Hirdetés
- Motorola Edge 30 - elhatárolódik a fotózástól
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Még Snapdragon 8 Gen 4 sincs!
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Magisk
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei P30 - kell ennél több?
Hirdetés
-
Még Snapdragon 8 Gen 4 sincs!
ma Máris a Snapdragon 8 Gen 5-ről pletykálnak, ami minden eddigi szettnél komolyabb teljesítményt hozhat.
-
Újabb stabilitási hibát javít az Intel friss mikrokódja
ph A vállalat minden egyes 13. és 14. generációs asztali Intel processzor mellé ajánlja a telepítését.
-
Kaliforniában sem kell okostelefon az iskolákba
it Új törvény keretében korlátozzák vagy tiltják ki az iskolákból az okostelefonokat az amerikai államban.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BlacKSouL
addikt
válasz soldier2 #22949 üzenetére
"..akkor a legkissebb a kopás ha nem egyforma keménységű anyagról van szó" ..és ha van kenőanyag
A csiszoláson, a daráláson és az erőzáró kötéseken/elemeken kívül mindenhol máshol a mechanika halála a kenetlenség.
Mindazonáltal így igaz, a nem kenhető elemek/alkatrészek egymáson történő elmozdulása esetén a megoldás az egyik elem olcsó, akár kopó alkatrészből történő tervezése/alkalmazása, melynek kopását/élettartamát pontosan lehet tervezni, és megfelelő időben cserélni. Utóbbi szokott elmaradni.
Pl. edzett acél gömbcsukló vs. polimer(műanyag) persely kombináció jelenleg is nagyon gyakran alkalmazott megoldás, megfelelő kenőanyaggal és megfelelően kicsi érdességű felületekkel és alacsony külső szennyezéssel meglepően magas élettartam is kialakítható (autóipari élettartam-tesztek (500 000-750 000 ciklus) tapasztalatai alapján)
Kemény és lágy érintkezési felület kialakításakor a lágyabb anyag apró forgácsai egy bejáratási idő után kvázi kiegyenlítik a nagyobb felületi érdességeket, de a kenőanyag alkalmazása(amikor lehetséges) nagyságrendekkel csökkenti a kopást.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz enterlaci #23090 üzenetére
(én ugyan csak 35 liter 95-öshöz teszek néha 5 liter 98-ast, és ha jobban nem is megy, de alacsonyabb fordulaton nyomatékosabbnak érződik, és általános használatnál mintha kifinomultabb, nyugodtabb lenne a motor járása...lehet hogy pedig nem)
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz hunspikey #23110 üzenetére
Valamikor azt mondták, hogy az előgyújtás mátrix az elméletileg tökéletesen a 95-ös oktánszámhoz tartozó kompressziótűrésnél végződik, vagyis lefelé tág határok közt tud szabályozni, míg felfelé nem fog, tehát a magasabb oktánszám nem jelent semmit, a henger és dugattyú fizikai dimenziói adottak, tehát nem komprimálják jobban a jobban komprimálható üzemanyagot.
Viszont az én tapasztalatom az, hogy az előgyújtás kis mértékben mégis fölétolható, másrészt a 95-ös benzin kompressziótűrése a valóságban inkább a szabványos tűrés alján tartózkodik, és a 98-as hozzákeverése állítja be minimum 95-re vagy afölé. De 5-10 %-nál nagyobb arányú 98-as semmi érdemben érezhetőt nem okoz, sőt, tiszta 98-as(100-as) sem.
Továbbá a tanksapkán is az van: MIN 95.Ez hogyan is kapcsolódik a kávéhoz? ...
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
[link]
Még jó, hogy csak egyetlen fajtát termesztenek...Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz adriankoooo #23210 üzenetére
Még most, mert mikor elfogy a kávé, akkor már elértéktelenedik
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz salapp #23224 üzenetére
Rosszindulatú feltételezés nélkül, láttam már olyat, hogy valaki úgy meghúzta a kart a felhelyezésnél, mintha teherautó kerekén kellett volna anyacsavart meghúzni. Pillanatok alatt kinyírható a tömítés, utána aztán ereszt.
Esetlen nincs véletlenül valahol rés, egyenetlenség, deformáció a kar/szűrő találkozásánál? Fejjel lefelé érdemes letenni egy sík asztallapra, hogy kiderüljön, bár a kisebb deformáció nem fog látszani feltétlenül.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz soldier2 #23559 üzenetére
Nekem az event horizon ugrott be elsőre...bár az nem idegen hajó, csak kicsit...rejtélyes
Azért kezdő horrorkedvelők ne ezzel indítsanak[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz dugesz77 #23878 üzenetére
Sanyi bácsi meg ott könyökölt egy üveg Kőbányaival a kezében a bejáratnál a szatyrozópult szélén, ahova fel volt kötve spagival egy sörnyitó, és ha látta, hogy valaki nem üti/veri a darálás végén, akkor ment a kis zacskójával potyázni. A szétszóródott őrleményt is össze szokták gondosan sepregetni. A reggeli kávéhoz valót simán össze tudta kocogtatni a hanyag vásárlók után.
Heeej, régi szép idők...Azért az milyen, hogy kb. 50 fokozatban állítható az őrlés? Kotyeszba nemigen volt jó az 50-es finomság, mert besült és kiszuszogta a biztonsági szelepet.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz Surda- #24086 üzenetére
Ha az a célod, hogy megkóstold, akkor legyen tele a kanál, és úgy.
Ha csak az, hogy ne legyen kávés mikor a csésze mellé teszed: inkább legyen kávés.
Illemtankönyvben benne van, de az szóljon meg, aki körülötted nem követ el semmi más illembakit. Ha számít, hogy hogy néznek rád, ki mit gondol rólad, megfelelj az elvárásoknak, akkor ne tedd. Ha nem, akkor tedd. Igazából az első sort kivéve nem látni értelmét, de az első sor sem illik, csak kiskapu. De azt se szívogatva-szürcsölveAláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Az a jó, hogy egyfelől ittak bort már akkoriban is, mikor még azt se tudták hogy mi az a szó hogy marketing, bár tulajdonképp létezett. Nem, nem a fakupákból fogadókban ledöntött liter savanyúra gondolok 300 éve. Hasonlóképp létezik pl. konyakospohár, stb.
Az igazi teszt az lenne, ha kiöntenél ugyanabból a borból, vagy italból egy saját fajtájához tervezett formájú, méretű, alakú pohárba, illetve egy lapostányérba, majd 2 perc elteltével mindkettőbe belekóstolnál. Ha egy ilyen extrém tesztből nem érez különbséget a kóstoló, akkor baj van az íz/szag érzékelésével. A különbség az, hogy a tányérból kifejezetten fura a kóstolt anyag íze/illata, összehasonlítva a poharából kóstolttal, míg két különböző pohárból kóstolva kisebb a különbség, de ott is megvan. Van aki érzi, van aki nem. Aki nem érzi, inkább sose igyon minőségibb italt megfelelő pohárból, mert valóban fölösleges. Aki viszont igen, és törekszik az ésszerűség keretein belül elérhető jobb minőségre, az tegye meg. Mert érdemes.
Számtalan dolog kapcsolható ide, akár maradva a bor témánál, hogy miért van úgy ahogy. Miért nem jó a vörösbor 5°C-on fogyasztva, vagy 26 fokosan? Ezt már csak nem lehet marketingbullshitnek tartani. Abból nem szabad kiindulni, hogy érettségi előtt a 200 forintos literes borosüvegből kulccsal benyomott vörösboros üvegből ittuk a bolthőmérsékletű italt, mert bornak nem nevezhető. Ezen a szinten túl kellene lépni, és két oldalról vizsgálni a dolgokat. Lemosni valamiről a marketinget, de meghagyni azt az apró finom dolgot, ami sajátossá, egyedivé teszi.
Igen, ittam már ugyanazt a cabernet franc évjáratot tisztességes borospohárból is, meg utasellátós vizespohárból is. Előbbi esetben simán éreztem az aszalt szilva és a szeder jellegzetességeit, noha szőlőből készült az istenadta, és én ezeken kívül ritkán érzek borban mandulát, hársfavirágot, csalánt, meg efféléket. De a vizespohárból ugyanaz a bor csak simán egy savanykás, fanyar erős alkoholtartalmú olcsó bornak tűnt.És akkor még egy: kóstolj meg bármilyen ételt egy fakanállal és egy fémkanállal. Lesz különbség.
És csak az epikus keret kedvéért:
Az a jó, hogy mindenki eldöntheti hogy mit szeretne. Ha műanyag pohárból iszik akkor abból, és számára az ital csak egy kiszáradás elleni folyadék, akkor tegye, de ha valaki élvezetből akar és tud is különbséget tenni egy kifinomultabb irányba, engedtessék meg neki.mod1: Ja, meg még egy: az, hogy a borhoz borospoharat terveznek azon okokból, hogy az aromák az alkohollal kipárologva megfelelő koncentrációban legyenek jelen az orrod magasságában, miközben a bor felszíne a lehető legnagyobb felületen terül szét ehhez, és ahogy kóstolod, az orroddal szagolsz, a nyelveddel érzel, és ezt a poharat te megveszed, az nem azt jelenti, hogy többszázezret költesz egy pohárra, csak azt, hogy nem műanyag üdítőspohárból iszod, mert az nem adja meg az említett dolgokat, és igen, a minőségi bor élvezeti értékét jelentősen csökkentheti. Húsklopfolóval sem hámozol krumplit, mert ha akarod azzal is lehetne, de valami hülye marketing miatt hámozót terveztek egyszer hozzá, mert rájöttek, hogy az a legjobb hozzá. Jó a sima kés is (mondjuk egy kenyérvágó kés, hiszen régen is késsel hámozták, de talán egy célszerszám, egy céleszköz nem biztos hogy csak a marketing miatt lett olyan amilyen. Említhetném még hogy laposfejű csavarhúzóval is tudsz kereszthornyú csavart csavarni, csak rohadtul nem praktikus, ha már egyszer terveztek hozzá illő csavarhúzófejet, azzal jobb.
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Kezdesz kíváncsivá tenni, hogy vajon mi alapján vásárolsz meg bármilyen terméket.
Nyilván semmiféle hatással nincs rád a marketing, tehát gondosan végigpróbálsz mindent, és amelyik neked a legjobban tetszik, azt választod. Ez a milliárdosoknál működik, de ott meg talán inkább érvényesül a marketing.
Mondhatnád, hogy inkább mások véleményére hallgatsz, megkérdezed a véleményüket, és az alapján döntesz, de sajnos 1) akkor már ŐK befolyásolnak téged a választásodban, és 2) ők mind a marketinggépezet áldozatai. Hát pont rájuk hallgatsz?Kétféle hülyeség van(szerintem): az egyik, aki elhiszi a marketingbullshiteket, és azért vásárolnak meg valamit, amiről szent meggyőződésük, hogy úgy van, és a másik, amikor valaki semmit nem hisz el, még akkor sem, ha ő maga is látja a különbséget, és csakazértsem vásárol meg valamit, és ragaszkodik ahhoz, hogy márpedig nincs különbség.
Tulajdonképp számodra úgy tűnhet, hogy bármi ami a világon létezik és megvásárolható, az marketingbullshit eredménye, hiszen van az a nézőpont miszerint a világon minden egyforma. És mindenből a legolcsóbb, legegyszerűbb, legpuritánabb, legrégebbi a legjobb. Nem szívesen élek sem olyan világban, ahol a marketing határoz meg mindent, és olyanban sem, ahol minden egyforma.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Ez így már valamivel árnyaltabb képet mutat.
Sokfélék vagyunk, van a degradáló felhangú igénytelenség, van a szimpla átlagemberes igénytelenség ( illetve inkább kisigényűség), van az igényességre fogékonyság, és van a degradálhatóan túligényes. (Meg ezeknek metszeteiben némi átfedés)
Mindenki eldöntheti, hogy adott élethelyzetben vagy dologgal kapcsolatban melyik csoportba akar tartozni. Van aki ruházatban nagyon igényes próbál lenni, de étkezésben nem. Van aki fordítva. Sokféle helyzet van, amit sokféleképp látunk.
Csak annyi, hogy lemosva a marketinget és önmagában nézve a dolgokat, nem kell ítélkezni mások felett, akkor sem, ha az egyik, vagy ha a másik irányba megy el.
Jellemzően a kevésbé igényes oldal azzal érvel, hogy minden ami az ő szintje fölött van, az fölösleges pénzkidobás, aki meg adott dologban próbál egy magasabb szinten élni, az meg az igénytelenséget veti a másik szemére. Pedig csak annyi, hogy ebben vagy abban valakinek ennyi a fontos, másnak meg több.dugesz77: a csapolt sör a halálom. 0 fokra hűtve, műanyag fesztiválpohárban. Én is, meg a belga sörgyártók is állítjuk, hogy nem biztos ám, hogy minden sörnek jól áll a 0-5°C közötti hőmérséklet, ahogy azt az olcsó tömegtermékek esetében próbálják az emberek torkán lenyomni vendéglátás címszóval. Én pl. 5-6 fok körül, vagy alatt alig tudok különbséget tenni két sör között, de 7-9 °C között már sokkal több ízt tudok megkülönböztetni. Ahogy 12 fok fölött már szintén amolyan általános állott ízvilág fedheti el a fajta jellegzetességeket.
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz ronin s8 #26656 üzenetére
Zsíroldó kapcsán jutott eszembe...remélem még nem kérdeztem, csak kiment eszemből...hogy páraelszívó által összeszedett igen agresszív olaj-zsír maradék erről a rendkívül nehezen tisztítható felületről vajon a szokványos zsíroldókkal tisztítható? (Anélkül, hogy az egyetlen fém réz csavarbetét kémiailag sérülne)
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz ronin s8 #26674 üzenetére
Na majd kísérletezem...
Próbáltam én azon a lerakódáson mindent, de a petróleumnál gyengébb anyag nem oldott belőle semmit. Petróleum is csak úgy, hogy mechanikus tisztításra alkalmassá vált Talán lakkbenzin oldotta volna még, de valahogy inkább petróleum volt itthon
(A háztartási zsírok/olajok közül a napraforgóolaj és gőze az egyik legagresszívabban megtapadó anyag. Szerintem tartósabb mint a beton )Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Felmerült már ,de a történelem csak ismétli önmagát.
Irodába, félipari teljesítményű automata kávégépet ki milyet javasolna, vagy milyen irányt? Számolva kb. napi minimum 30-40 adag kávé lefőzésével, heti 5 napon át egész évben.
Fontos a jó teljesítmény, a lehetőleg alacsony karbantartási igény és költség, és az elfogadható minőségűre beállítható kávé.A cégnél szolgálatot teljesítő Odea Giro sajnos nem bírja a gyűrődést, és a többi géphez mérten sokkal hamarabb szorul szervizelésre, akár vízkövesedés, akár egyéb karbantartás miatt.
A többi gép vízkőmentesítési periódusa töredéke az Odeaénak, mégis utóbbi szorul javításra gyakrabban.
Szintén Saeco Royal Professional tapasztalatok alapján sokkal megfelelőbb teljesítményt nyújt. De már szintén nem mai darab.Fentiek alapján kéne elindulnom valamilyen irányba. Ötletek?
Mindenképp szemes frissen őrlő kellene.
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz fragola.6035 #28831 üzenetére
Fura, mert az előfőzött rizs kifejezés kissé jobban kifejti a tartalmat, mint a gyorsrizs
Előfőzött: elő van főzve.
Gyors rizs: futásban, úszásban vagy műlesiklásban gyors?Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz adriankoooo #28873 üzenetére
Vagy alacsony fordulaton, vagy hűtéssel köszörülnek/marnak. Akkor nem, vagy kevésbé "ég meg" a munkadarab.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz tariattila #28880 üzenetére
Akkor kellett volna hozatnom, mikor még japánoknak dolgoztam...ott nagyon megy. Jó eséllyel még friss is akadna.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz Bence01 #28897 üzenetére
A tönkremenés miben merült ki pontosan?
Csak azért kérdem, mert cégnél ilyen van bent, és idén 2x volt szervizelve, de most úgy tűnik, hogy egy sokkal sűrűbb vízkőmentesítési ütemterv kell neki csak. Jellemzően kemény itt a víz, és túl ritkán lett vízkőtelenítve, az ideálisnál jóval nagyobb igénybevétellel (napi 20-25 adag kávé)Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz Bence01 #28915 üzenetére
No, az úgy van, hogy amikor a céghez kerültem, akkor kb. 3 hetente vízkőtelenítették, de nem ismerték a szervíz üzemmódjait a gépnek, ezért mindig 1-1 adag kávéfőzéssel nyomatták át rajta a vízkőtelenítőt. Aztán odakerültem, kicsit gyakrabban tisztogattam úgy általában, de a vízkőtelenítést jobban lehetett csinálni szerviz módban. Emiatt ritkult az intervallum, és ez alighanem egyre erősebb kövesedést okozott. Nekem mindig hozott ki látható anyagot, de nagyon gyorsan ismét problémás lett.
Ereszteni nem eresztett, de nagyon lassan adta le a kávét. Januárban szervízbe kellett küldeni, kicseréltek pár alkatrészt, kőtelenítették, 28k lett a számla. Ezután júniusig jó volt, majd ismét annyira beállt, hogy már egy csepp semmi nem ment át rajta. Ismét szerviz, ismét 20k körüli számla, és akkor egy feszített, 3 hetes vízkőtelenítést irányoztam elő. Most már a harmadik ciklust nyomjuk, de úgy tűnik, hogy ez a fő probléma. Most, a 3 hetes periódusokban kb. egy pohár alján egy 10 Ft-os nagyságú vízkő-por mennyiség ürül ki egy adag kőtelenítés során. Viszont így nagyon erősnek, fürgének, lendületesnek tűnik a gép azóta. Emellett persze minden nap kiveszem a főzőegységet, és forró csapvíz alatt elmosom, megtisztítom.
A mellédarálásról megjegyzés: a januári szerviz előtt sosem darált mellé, ami valójában mögé, mert azóta viszont a főzőegység hátuljára megy némi őrlemény, és ezt hiába jeleztem akkor is, és a későbbi szerviznél is, nem javult a helyzet. És gőzöm nincs, hogy mi okozhatja ezt. Azt javasolták, hogy egy ideig csak a legkevesebb őrlemény (egy kávészem) módban használjuk,, de ezt kivitelezni céges viszonylatban lehetetlen is, és szerintem nem is megoldás. De nem lett megoldás, és a mögédarált őrleményt ugye a főzéshez befordításkor magába szórja.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
A 130k-s és a 300k-s darálós automata is csinál előáztatást, első rezgő, második (ha jól gondolom a teljesítménye és hangja alapján) roto.
Parci: 118/A
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Kb. 2 éve nem édesítek kávét, de melóban nem a legtökéletesebb a cucc, így néha tejezem+édesítem. Cukorral. De mostanában ilyenolyan okból nem akarnék nagyon cukrot fogyasztani, és felvetődött a köhögős karácsonyi időszakból maradt méz. Az se nagyon sok, csak apró kanállal.
Kérdés: szokta-e valaki rendszeresen mézzel inni a kávét azok közül akik esetleg cukrozzák? És mik a tapasztalatok? Nagyon elviszi az ízt, vagy van amihez pont jó is.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz tariattila #33697 üzenetére
Na akkor legalább nem egyedül tévelygek
Azért is kérdeztem, mert tudom, hogy bizonyos dolgok egyszerűen nem jól édesíthetők mézzel, vagy elveszi, vagy eltolja az ízt, de lehet, hogy minden csak megszokás kérdése. Én pl. általában csak akkor iszogatok kamillateát, ha beteg vagyok, de akkor csak mézzel. Cukorral nekem nagyon nem ízlik. Ugyanakkor fekete vagy más teákba már a mézet nem tudom beletenni, azt már cukrozom (cukroztam ezidáig) Ami viszont bejött, az a forraltbor. Abba már utóbbi 1-2 évben cukor helyett mézet teszek, és annak igen jól áll.Na most akkor elkezdek én is kísérletezni, van egy fél kisüveg akácom, töményen valóban aromás, de bekeverve nem túl erős. belepróbálom mindenbe, aztán meglátjuk. Ilyen extrább mézek itt felénk nem nagyon vannak, ez itt nagyon vidék. Itt még téli szélvédőmosót se tudtam venni a tescoban december közepe óta
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Nem hittem volna, hogy ilyen vitaindító lesz a mézkérdésem
Nekem még tág a tűrésem. Ha jó eszpresszót kapok, azt értelemszerűen önmagában iszom. Egy jó eszpresszót bármivel megédesítve nem ízlene, mert próbáltam. Ha nem jó eszpresszót kapok, akkor megmondom hogy nem jó, vagy szar, de még akkor sem édesítem. Mert a fentebbiből kiindulva a cukor miatt nem pontosan tudnám, hogy mitől/miért szar. Ha van amikor felbuggyan a dolog, tejhabozom a céges darálós automatából érkező sötét italt, de a tejcukor miatt értelemszerűen ezt sem édesítem. Azonban van az a fajta folyadék, sötét ital (átlagos usernek kávé) aminek enyhe élénkítő hatása megvan, legalább nyomokban tartalmaz kávéra emlékeztető aromákat, önmagában pocsék ízű, de tejjel (vagy tejporral basszus mikor a legalja jön el) és megédesítve össze lehet hozni valami ebéd utáni elalvásgátlót.
Tudom, abba meg már kár bármi, de ezt a vékony határmezsgyét próbáltam tegnap meglovagolni, mert ezt a löttyöt cukorral vagy mézzel édesítve iható az eredmény.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Cseppentettetek ma már?
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Van még olyan hülye rajtam kívül aki néha elrágcsál 1-2 szem babot?
(Tanzániából származó németországban élő sötétbőrű exmunkatársam/ismerősöm mesélte, hogy gyerekkorukban a nagyapjuknál ették titokban a friss érett kávét. De gondolom nem a kavicskemény babot, hanem a gyümölcsöt. Kérdeztem finom-e, azt mondta inkább érdekes )
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz adriankoooo #34296 üzenetére
Ez az én hülyeségem, de nekem ez nem esztétikus, mert olyan, mint amikor erős alhasi görcsök után nem ér ki valaki a küblire....
Ilyen esetben inkább letörlöm a fölösleges frecskolást. Ha már fotózom és publikálom.
De ez az én hülyeségemAláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz adriankoooo #34397 üzenetére
A fizika mai állása szerint a rugó pontosan akkora erő értéknél (130N) fog engedni, amekkorára ő be van állítva. Az a rugót nem érdekli, hogy ő mivel van benyomva.
Azonban a másik oldalon, az érintési/felfekvési ponton, a nyomott tárgy már más kérdés. Ott már nem erő lesz, hanem nyomás = erő / felület. Mivel a 130N lefelé mutató erő adott, csak a felületen múlik. Onnantól fordítottan arányos. Vagyis nagyobb felületre kisebb erő jut, kisebb felületre nagyobb erő. Ergo a nagyobb felületű pogácsa kisebb nyomásnak lesz kitéve, a kisebb meg nagyobbnak.
Hányados természetesen, javítottam
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz adriankoooo #34405 üzenetére
Ki kell számolni minden átmérőre.
Mondjuk D=58 mm --> r=29 mm; F=130N (=~13kg)
A = r^2*pi = 841*3,14 = 2640 mm2 = 0,00264 m2
p= F/A = 130/0,00264 = 49242 Pa = 49,242 kPaHa és amennyiben ez az érték megfelelő, akkor a képletben adott a nyomás értéke, annak akkor mindig annyinak kell lennie, tudunk egy adott átmérőt (mondjuk 54 mm), akkor az F erő értékét ebből meg lehet határozni, és annyira kell beállítani a "rugót".
A mérleg itt nem segít, mert mindig 13 kg-ot fog mutatni, ugyanis a mérleg lapja nem összenyomható, és a merev mérleglapot sem érdekli, hogy mekkora felületen nyomod, neki az a lényeg, hogy 130N erővel, vagyis 13 kg-al nyomod, többel ugye nem tudod, mert ott "elenged" a rugó.
A nyomás, vagyis a jó kioldódáshoz szükséges tömörítési erő értékét kell kikísérletezni, amivel a pogácsát össze kell nyomni, és a fenti képletből kiszámolni a szükséges erőhatárolás nagyságát.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
A súlya hogyan befolyásolja a tamperelés minőségét? Mondjuk egy (hasraütök) 250 g-os tamperrel 13 000 - 15 000 g-nyi erőt kifejtve. A 13 kg-hoz képest számít a 0,25 kg plusz súly?
No nem kötözködök, csak ha már az elektronok rezgését és a napszél hatását is belevettük az eszpresszózás paraméterei közé, akkor tudományos alapra helyezném ezt a részét is Például egy szerszámacél váz lenne arany maggal, az úgy elég nehéz, ha okosan csinálják esztétikus is és merev, és a talpa meg az éle meg iridium-platina bevonattal lenne. Az úgy elég kopásálló is. Olcsónak nem lenne olcsó, de manapság az arany mint értékálló befektetési eszköz még jól is jöhet.
Egyébként nem tudom mekkora és milyen igénybevételnek vannak kitéve a tamperek, mert fából és műanyagból is vannak azért elég strapabíró anyagok, az alut és az aranyat önállóan kizárnám, az alut duplán, a folyton lecsiszolódó oxidja miatt.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Még mindig tudományos szemszögből próbálom felfogni A dobókés egy dinamikus, míg a tamper alapvetően egy statikus igénybevételnek kitett eszköz. Ráadásul a dobókésnél a súlya a lendület és a perdület ideális alakításához szükséges, miközben a mozgás iránya merőleges a gravitációs erőre. Míg a tampernél a gravitáció és a tamperelés iránya vagyis az erő tengelye egybeesik. Tehát amikor már rátettem a kávéra, és épp azért, mert igyekszem minél pontosabban függőlegesen nyomni, hogy ne nyomjam félre, már mindegy, hogy a súlypont hol van. Kvázi statikus erőhatás lesz, vagyis akkor is félre tudom nyomni, ha alul 1 g-os, felül 300, és akkor is, ha alul 300 és felül 1g. Ha nem függőleges az erőhatás, akkor félremegy. De ez nem a súlytól vagy súlyponttól függ.
Ja, feltételezve, hogy a tamper súlya, és a tamperelés ereje nagyságrendben különböznek. Pl. 250-300 g vs. 13 000 g.
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- MediaMarkt ügyfélszolgálat és online rendelés mizéria
- Robotporszívók
- Motorola Edge 30 - elhatárolódik a fotózástól
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Autós topik
- World of Tanks - MMO
- Milyen autót vegyek?
- Apple notebookok
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Revolut
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen