Hirdetés
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mobil flották
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android szakmai topik
- Google Pixel topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Samsung Experience: Így lett az AI az életünk része
Hirdetés
-
Kaliforniában sem kell okostelefon az iskolákba
it Új törvény keretében korlátozzák vagy tiltják ki az iskolákból az okostelefonokat az amerikai államban.
-
Legújabb retró beszerzésem - 3Dfx Voodoo4 4500 32Mb
lo Kezdenek fogyi ezek a kártyák, pontosabban a 4 és 5 széria kártyái már lassacskán igen ritkának számítanak. A korábbi...
-
Minimalista microATX-es ház hagyta el az In Win tervezőasztalát
ph A "lopakodó" alaplapok fogadására felkészített konstrukció beletere nem lett szűkös, és az egyik változatának elejét fával díszítették.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
válasz meander #54213 üzenetére
Hát igen, ha nem tévedek nagyot, akkor a GC a legolcsóbb saturated grouphead (sajnos nem tudom magyarul) gép. Most már PID és nyomásprofilozás funkciókkal. Mini LM.
Egyébként ahol R58-ról hibátlan kávékat szoktam kapni, ott a baristát kérdeztem, és szinte konstans 93 °C-on megy a gép, nagyon ritkán állítja el. Meg is lepődtem, mert eddig tényleg mindig kifogástalan italt kaptam. Egyébként mostanában én is többet játszottam az arányokkal, mint a hőfokkal. Nem egyszerű játék ez.
-
Bazsee71
őstag
válasz meander #54215 üzenetére
Hát igen, 6000 EUR már egy elég jó használt autó ára, de újat is szinte kapni ennyiért, és ott azért komolyabb technika dolgozik, mint egy kávégépben. Csak az eladott példányszám között van pár nagyságrendi különbség, ez a mi vesztünk...
Számomra az őrlő sokkal nagyobb misztikum. Mert egy kávégépet már sima ügy úgy megtervezni, hogy a valóságban azt kapd amit a "papíron" megálmodtál. De egy késprofilról szerintem senki nem mondja meg, hogy az pontosan milyen ízeket fog kihozni. Persze van optimum szemcseméret, meg eloszlás, amire lehet törekedni, de a végeredmény mégis sokkal több "titkot" rejt.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz meander #54215 üzenetére
A Linea Miniben egy kevesebb, mint 2 decis bojler van, de mégis egy jól kitalált cucc külső fűtéssel.
Az R58 3 decis minibojlere nem tudom, hogy mit tudhat, de folyamatos terhelést biztos, hogy nem bírja.
A DB-es E61 gépek közül a Rocketben van a legkisebb kávébojler.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
soldier2
őstag
válasz meander #54213 üzenetére
Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy senkit sem érdekel, hogy milyen hőmérsékletű víz érkezik a kávépogácsára, ha az eltérés a pidhez képest stabil (az az elenyésző kisebbség akit mégis érdekel meg beállítja a pidet, hogy ne a mért hőmérsékletet mutassa, hanem annál x fokkal többet, vagy kevesebbet, ezt ki kell mérni).
A kérdésedre van (vagy legalábbis készül) válasz, ha jól tudom egy usa beli mérnök csoport gépe érkezik hamarosan a piacra, 2 változatban. Az olcsóbbik azt tudná amit te szeretnél, a drágább modell meg meg van bolondítva nyomás és áramlás profillal is. A név nem jut eszembe, de biztosan beugrik valakinek, valamelyik darálóban is volt róluk szó. Sajnos nem szépségdíjas termék egyik sem.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz meander #54226 üzenetére
Megvan. Decent espresso a neve. 1000 $ a kisebbik modell, 2000$ ugyanaz, csak mindenféle profilozós megoldással. A design nagyon nem jön be, de az eredményre kíváncsi vagyok. Csak egy nagy gond van vele. Napi 2 presszóra két gép? Minek. (Megvan, kell venni még egy kecót, és akkor van már meg tudom magyarázni minek még egy kávégép )
[link]Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
hifis50
csendes tag
válasz meander #54210 üzenetére
A Strietman ugyan több tekintetben nem felel meg az általad felsorolt kívánalmaknak, de mivel ritka madár az ilyen, csak megemlítem, hogy ezt tényleg olyan ügyesen kitalálta a tervezője, hogy pidelve a vízhőfok kezelése maximálisan ott van a szeren. Volt LM Shot Brewer gépem, aminek a precizitása a fő erénye. Szerintem a Strietman tudja ugyanazt, sőt itt tényleg annyi a kávépogácsára jutó vízhőfok, amennyit a PID mutat. Akár 0,2 fokot is lehet korrigálni, az annyi is lesz.
Berakok egy hőfokmérés görbét, amit Kávékalmár vett fel, amikor kölcsön adtam próbára. A víz - és a fejhőt mérte, látszik, hogy beáll egy értékre. A csapolás a 2 függőleges vonal között történt.
Ez a gép történetesen beleesik az említett ársávba. -
neumanki
tag
válasz meander #54210 üzenetére
Tegnap érkezett meg a Profitec Pro 300-m. Szerintem megfelel a kívánalmaidnak. Egyenlőre nagyon pozitívak a tapasztalataim, de még nem merek leírni semmit. 1-2 hét múlva szerintem fogok beszámolót írni róla.
Én karos gépet szerettem volna, de az ára/feleségem miatt elvetettem, a Catler 9010/La Spaziale Dream-T/Profitec Pro 300 trió közül pedig ez nyert. Sőt igazából a Profitec Pro 700-t is számba vettem. Reméljük beválik. Majd írok.
-
HÁZIGAZDA
válasz meander #54446 üzenetére
"Saját pörkölésű kávéjukból ittunk két dupla presszót az egyik egy brazil yellow bourbon, a másik egy kenya. Ezek viszont annyira durvák voltak, hogy még most is a falba verem a fejem miért nem vettem egy zacsit. Még mindig nem érzékelem jól az ízeket, de a brazilnak állati erős mogyoró illata volt, ami megvolt ízben is, de hozott közben egy határozott savasságot. Szuper volt, különösen annak, aki most barátkozik az efféle kávéval. A kenya pedig 10/10 illatra mazsola és édes gyümölcs (hívjuk mangónak), míg ízben nagyon hangsúlyos de kiegyensúlyozott gyümölcs íz, hívjuk ezt is mondjuk mangónak."
a rohkaffeés brazilomra eléggé illik a leírás, ez is szépen mogyorós-nugátos, miközben határozottan savas. és én is ezt szoktam mutatni első körben a vendégeknek.
olyan kenyáról viszont, amit itt írsz, eddig csak álmodtam, nálam vagy paradicsomlé, vagy citromlé, és bár tényleg ott egy mangós-barackos vonal, de eddig kivétel nélkül az összes kellemetlen volt
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
adp
őstag
válasz meander #54456 üzenetére
En probaltam mar filter porit is presszoba. Igaz az utolsó egy két adaggal játszottam ami már filterben nem hozta ellőttem presszora de azok ígéretesnek tűntek. Jo moka. A legutóbbi daráló podcastben pont erről beszéltek hogy ettől nem kell félni hogy FILTER pörkölést presszóra használod.
( sorry az össze-vissza ékezetek miatt)[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz meander #54644 üzenetére
Az őrleményt meg kell mérni, hogy pontos legyen a mennyiség. Az, hogy fagyasztás előtt kiméred és úgy fagyasztod, vagy egyben fagyasztod és darálás előtt a fagyos zacskóból méred az szinte mindegy (+1 fagyasztó nyitás). A fagyos szemek egyben fagyasztás esetén óhatatlanul több párát kapnak a kelleténél hiszen minden nyitásnál van kondenzáció. Az, hogy ez mennyire érződik, azt ki kell próbálni. A zacskókat azért említettem, mert ami kávékat említett, fogalmam sincs, hogy simítózáras csomagolás-e? +1 a fagyasztva darálás mellett. - nem feltétlenül neked válasz, hanem csak a témához szól
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
válasz meander #54812 üzenetére
Pont délután osztottam meg a Daráló podcastben a Socratic Coffee posztját. Drukkolok én is, hogy ez legyen a befutó, és akkor már csak frekvenciaváltót kell lőni.
Ha már feltűnik külföldi webshopokban is, akkor majd rákérdezek a Danettinél, addigra remélhetőleg tapasztalat is lesz vele.
-
simi.esp.28
csendes tag
válasz meander #54811 üzenetére
A szürke textil az ovf soft, a fehér vatta meg az ovf fsb.
Nekem a soft-tal az a bajom, hogy az összes helyen lebeszéltek róla, hogy a magas hőmérsékletet(>80°C) nem bírja, elkezd foszlani, meg a vizet se nagyon csípi, habár azt nem kellene kapnia ott. Viszont a szerkezete tetszik, hogy sűrű, valószínűleg el is látja a dolgát, de én nem mertem ezt beszerelni.
Az FSB határozottan bírja a hőt, habár kicsit összébb áll idővel, meg ha ráragassza az ember a kazánra , akkor elég undorító is tud lenni, ha szerelni kell a gépet később. Én ezt gyorskötözővel a ragasztós oldalával kifelé raktam fel mostanában, így jól szerelhető később a gép. Maga az anyag szálas, tényleg vattához hasonlítani, így nem annyira jól szigetel mint a soft, viszont vastagabb, összenyomható.Szerintem az igazság valahol a kettő anyag között lenne, a soft szerkezetével és az fsb hőállóságával, habár szerintem nem kell akkora jelentőséget tulajdonítani ennek az egész hőszigetelésnek.
Ja és azzal a szivacsos hőtükör fóliával ne próbáljatok hőszigetelni, maradjon meg a helye a radiátor mögött. Nemrég kb 1 órán keresztül vakarásztam egy kazánról, és a gép burkolatáról, több-kevesebb sikerrel, faszán ráégett. (Innen is pacsi Balázs!)
Valakinek nincs ismerőse Milánóban? Ha igen, dobhatna egy pm-et.
-
Bazsee71
őstag
válasz meander #54834 üzenetére
Elvileg tesztre lesz náluk egy nemsokára.
Más:
Mázli, hogy éppen csomagot kellett feladnom Surdának, különben ott toporoghatnék a webox automata előtt. A feladással akartam kezdeni, nem volt üres rekesz. Mondom akkor átveszem a gépet, nyílt is az ajtó, a szél pedig azzal a lendülettel visszacsukta. Persze kérdés nincs, hogy át tudtad-e venni. A feltüntetett telefonszám még csak ki sem cseng, a gépet pedig kamera figyeli, így az ajtó feltépése sem volt opció.
Így megpróbálkoztam még egyszer a csomagfeladással, elvileg egy rekesznek már üresnek kellett lennie. Szerencsére így is volt, nyílt az ajtó, ami mögött ott volt a GC. -
Bazsee71
őstag
válasz meander #55109 üzenetére
Kizárt. Én is odáig jutottam, hogy nyílt helyben egy kézműves söröző, és az ottani tapasztalatok alapján kértem ajánlást kaligulától a Macsakőben, és ott találkoztam először a Mad Scientist italával. Utána kóstoltam tőlük párat, és eddig egyikben sem csalódtam, teljesen új élmény az eddig fogyasztott sörökhöz képest. Itt pedig a CM tette hozzá az alapanyag másik felét, kimondottan biztató. Ízjegyekről továbbra sem nyilatkozom sem sörnél. sem kávénál, nem megy ez nekem.
Eddigi egyedüli sikerélményem egy barátom borával volt, amire kóstolás közben ráböktem, hogy micsoda vaníliás ízjegyet mutat, és tök boldog volt mert a borversenyen is azt emelték ki a belőle. Se előtte, se utána nem történt velem ilyen.norby_42: A fórumtársak leírásai alapján a manuál karosok nagyon megbocsájtóak. Én se Pavonit, se Caravelt nem próbáltam, szóval részemről is csak feltételezés.
[ Szerkesztve ]
-
neducsinm
csendes tag
válasz meander #55154 üzenetére
Az első lépés ugye a dual boileresítés. Ezt nem nagyon akarta senki vállalni, Simi szerintem azóta is bánja, hogy bevállalta ...
Így is marad kb 13 fok különbség a fejhő és a bojler hő között. Praktikusan: ha 91 fok körül akarok csapolni 100 fokra kell állítanom a pidet, 87-88 fokra áll be szép lassan a fejhőmérő. Csapolás elején felugrik 92 körülre aztan hamar beáll valahová 91 körülre és azt elég stabilan tartja is.
Kérdés mennyire fér el a gépben még egy bojler, milyen az elrendezés, mennyiért kapsz egy bojlert stb....A következő lépés lenne az aktív fejfűtés erre lehet a neten pár példát találni, kis fűtőlapocskákat ragasztanak kívülről a fejre. Erre persze kell még valami gusztusos takarást készíttetni.
Mivel elég jó enélkül is a gép, kicsi a késztetés
Itt van két régebbi hsz-om:
https://prohardver.hu/tema/kave_topic/hsz_45575-45575.html
https://prohardver.hu/tema/kave_topic/hsz_45579-45579.htmlEzek pedig a fejfűtés projektek:
http://www.home-barista.com/espresso-machines/building-my-own-espresso-machine-t10450-10.html
http://www.home-barista.com/repairs/pid-your-grouphead-active-heating-of-e61-t5577.htmlÜdv,
Miro -
-
senior tag
válasz meander #55399 üzenetére
meander, adp, Parci, köszönöm a válaszokat!
Általában inkább klasszikot iszom, viszont nem bánnám, ha jobb lenne a gőze... viszont dual bojlerest feleslegesnek tartanék... így akkor még mindíg erősen gondolkodóban vagyok
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
-
-
Bazsee71
őstag
válasz meander #56409 üzenetére
Természetesen nem látszana belőle semmi.
Pumpát elvetettem. Korábban beszámoltam róla, hogy filter-presszó váltásnál alig bírom tekerni a gyűrűt, csak a szétszedés és pucolás segít. Fragolával is konzultáltam telefonon, majd arra jutottunk, hogy lehet a pumpa tolja be túlzott mértékben az őrleményt a menethez is. Akkor kitakarítottam a gépet, pumpát elhagytam, azóta nincs is gond.
A másik, hogy a garat a kisebbik probléma, a tölcsér a nagyobbik. Egyszerűen feltapad a falára az őrlemény, azon pedig a pumpa sem segít.Fragola: A tölcsért akartam is kérdezni, hogy hol tart, mert még nálam is aktuális lehet. A Majorhoz pedig írnék egy gondolatot, de ahhoz romba kell döntenem a polkorrektség fellegvárát. Szóval...legyen is rossz híre, annál többen juthatunk hozzá jó áron egy masszív, megbízható, kurv@jó darálóhoz.
És akkor a fekete leves, Amatőr Barista Bajnokság. Lehet én voltam naiv, de azt vártam, hogy kóstolok majd pár seggreülős kávét. Hát nem így történt. Kóstoltam már annyi kávét, hogy veszem a bátorságot és kijelentem, hogy az egyik legjobb (számomra pedig a legjobb) kávét produkáló srác nem volt a legjobb 3 között, ami elszomorító. És az a kávé volt pariban azzal, amit reggelente a PY Yirgából össze tudok hozni. Pedig nekem otthon se Mina, se Mythos. Persze nem én vagyok az 5 danos kávémester, úgy vélem nem hozták ki a maximumot a gépparkból és a kávékból. Azt is leírom, hogy amit CasMo kávéból ittam kávézóban, azt még itthon nem sikerült reprodukálni. Illetve készültek még ott filter kávék is egy Catler 8030-assal, annál is többet hoz ki a Major, és közben nincs olyan hangja, mint ha le akarna égni a motor. Egy szó mint száz, viszonyítás kérdése, de egy elég magas színvonalat képvisel már a Major is. Nálam marad, pacuha69-nek köszönhetően még a fordulatszám szabályozást ki tudom próbálni rajta, illetve a kíváncsiság úgyis bele fog csalni egy ZM kést, de ennyi.Ha már lúd, legyen kövér: a Piazza D'Oro részvételét sem érettem a versenyen, szerintem ha EK-val őrlik és Minával húzzák, abból akkor sem lesz jó kávé. A második helyezett srác is abból dolgozott, szerintem ő hozta ki belőle a maximumot, de még úgy sem volt jó. Egy átlag kávézóban persze örülhetnénk annak a szintnek is, de nem egy versenyen.
-
debsa
csendes tag
válasz meander #56487 üzenetére
Meander, erről adnál forrást hogy hol olvastad?
Épp ma olvastam James Hoffman régebbi cikkét az őrlőkről
igaz hogy 2009ben írta, de sok még ma is megállja a helyét.
akkor azt írta, hogy nem elsősorban az a baj h melegszik a motor, hanem hogy melegszik a tárcsa.
őrlés hatására a surlódás felmelegíti a tárcsát amihez még hozzájön, hogy
a kamrában maradó őrleményszemcsék hőszigetelő funkciót látnak el (mint pl az eps lap, aminek gyöngyei között megrekedő levegő fog szigetelni)
ezért lassabban hűl le.ebben a cikkben írja azt is hogy a felmelegedő kávénak nincs annyira szép íze, mint a hűvösebbnek.
megj: már csak azért sem, mert hő hatására megkezdődik a kivonatolás (extrakció) és elkezdenek a feldarabolt őrleményfelületből eltávozni (diffundálni) az aroma anyagok (komponensek) gáz állapotban.
mivel csökken az aromakompanensek száma, így kevesebb kerül bele a csészébe is. így gondolom egyből érthetőbb hogy miért nem jó ha melegszik a kávé őrlés közben.értem én hogy a clima controlos mythosba, a garat előtti elembe bele van rakva a fűtőszál, hogy fűtse a kamrát, de annak az a funkciója hogy állandó hőmérsékleten tartsa a késeket, ezért ne változzon az egymáshoz képest beállított helyzetük.
hidegben ugyan annyi a kamra hőmérséklete mint melegben
ez ugyan jótékony hatással lesz az őrlési konzisztenciára (erre nincs csak egy magyar szó. bocsi), ugyanakkor növeli a hő hatása miatt fellépő zamat veszteséget.a nagy fordulat régen játszott szerepet, manapság egyre kissebb fordulatszámú őrlőt próbálnak gyártani.
igazság szerint akkor teljesítményű motor kell, ami kidobja az őrleményt a kamrából a csatornába, hogy az a kosárba jusson.nem tudom, de talán Laci (fragola), te mondtad, hogy ha teljesítmény szabályzóval, freki váltóval lecsökken a motor fordulatszáma, a teljesítménye is lecsökken.
ergó nem fogja tudni kidobni az őrleményt.a mythos one nál pl 800W a motor és 400rpm a fordulat,
a mythosnál 800W és 1400rpm
ha ezt frekiváltóval lecsökkentem 350rmp-re akkor 200Wra lezuhan a motor teljesítménye is, így viszont félő, hogy bennt marad az őrlemény.Debreceni Sanyi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Öt Starship után embereket küldene a Marsra Musk és a SpaceX
- Bocsánatot kértek a globális leállást okozó szoftverhibáért
- Formula-1
- TCL LCD és LED TV-k
- PlayStation 5
- Jön a Heroes of Might and Magic: Olden Era
- Politika
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Ukrajnai háború
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen