Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • jana86

    csendes tag

    válasz mutyi #88200 üzenetére

    Sötétnél kevésbé. Világos, kemény baboknál - pl. kenyai, etióp - viszont annál inkább. Ezeket extrém finomra lehet őrölni, nagyon hosszan (akár 30s vagy még több) előáztatni 2-3(-4) Bar nyomáson, és szép lefolyásokat, (feltehetőleg) egyenletes kivonatolást elérni velük. Olyat, amit enélkül nem, illetve ízben is mást hoz, mint a hosszú előáztatás nélküli. Azért írtam a feltehetőleget, mert szemre és ízre annak tűnik, de pl. refraktométerrel sosem mértem. De majd fogom remélhetőleg hamarosan, a vámon vár az Atago. :) Ami még jó, hogy a lefolyás végére is le lehet csökkenteni a nyomást, ami elvileg elveszi az élét az italnak (csökkenti a kellemetlen savtartalmat). Mondjuk mindezt egy jó karossal is lehet produkálni, ízlés dolga, ki melyiket szereti kezelni.

    Teltebb, selymesebb, harmonikusabb ízek és sokkal kellemesebb savak érhetők el így, mint a hosszú előáztatás nélkül. Nagyon mást, mint ezt a fajta felfuttatott, megtartott, majd lecsengetett profil, nem próbálgattam, de ez nagyon hasznos.

    Sötétet sosem ittam, közepesnél kevésbé van jelentősége a hosszú előáztatásnak, ott inkább csak 5-10 másodpercet szoktam hagyni, azzal már nagyon szép a lefolyás. Sőt, a hosszabb már túl is puhítja a pogácsát.

    Persze a Biancánál a nyomás profilozás igazából átfolyás profilozás, mert a tűszeleppel az átfolyást lehet szabályozni, ennek eredményeképp változik a pogácsán nyomás. Csak a pontosság kedvéért. :)

    A vibrációs pumpához képest a rotációs pumpa önmagában is ad pluszt: akár hangélményben :) akár egyenletességben, erőtartalékban, dinamikában.

Új hozzászólás Aktív témák