- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- iPhone topik
- Kuo: Az iPhone 18 Pro állítható blendét kap
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Apple iPhone 11 - népalma
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
Új hozzászólás Aktív témák
-
Benny89
csendes tag
válasz hobizoli #2150 üzenetére
Ez ugye egy troll hirdetés? Ugye? Ez is csak arra utalhat:
Bérleti díj 120.000 Ft/hó + rezsi, de az egész 1 évet előre ki kell fizetni + 2 havi kauciót is. (összesen: 1.680.000)
Egyébként ebbe egy kutyát is sajnálnék elszállásolni, nemhogy embert... albérletbe kényszerülő csóróként most eléggé felhúztam magam.
-
válasz Benny89 #2151 üzenetére
Ilyen hülyék voltak, vannak és lesznek is. Ezek azt hiszik, hogy még ők tesznek szívességet, hogy kiadják a putrijukat. Már 2006-ban is bőven voltak ilyen barmok.
Ne húzd fel rajta magad. Elolvas, röhög, lapoz a helyes megoldás. Sok sikert és legfőképp kitartást z albikereséshez!"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
KROK640
nagyúr
válasz t72killer #2149 üzenetére
A baj az, hogy pont akkor nem fog 30 évre eladósodni ha "ingatlan moguli" álmokat ápolgat, ha akarja, ha nem.
Az igazi megoldás nem is annyira ennek a szétadóztatása lenne. Pláne, hogy legtöbbször gazdagok csinálják, és őket nem szeretik a döntéshozók megadóztatni, ráadásul mi történne? A kis zsebkendőnyi telek is nagyon drága lenne, mert az adót is belekalkulálnák az önkéntes ingatlan mogulok. Ezzel maximum azt érnéd el, hogy a kisember nem tudná ezt se felhasználni megoldásként, de a nagy halak továbbra is csinálnák beleárazva a telkek árába.
Szerintem sokkal jobb megoldás lenne, ha a fizetést igazítanák úgy, hogy elérhetőbb legyen a saját telek/ingatlan. Akár árplafon bevezetésével. (gondold el : hiába veszi meg a telket és vágja szét, az összességében ugyanannyi m2, vagyis ugyananyniért tudja eladni -- nem éri meg vele foglalkozni)
Mert mostanában nagyon elszálltak a dolgok. Angliát ugyan nem tudom, de Magyarországon pl az 1970-90-es években az akkori fizetésből sokkal elérhetőbb álom volt egy saját ingatlan, mint ma, egy maiból. Nem véletlen, hogy szerintem 50+ nem lakott még ennyi fiatal kényszerből mama hotelben sokéves koráig, mint ma.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
-
válasz KROK640 #2153 üzenetére
Az egész világon baj van. Mármint azokon a részein, ahol értelme is van venni házat.
Amúgy a megoldás baromi egyszerű lenne:
Cég lakó célú ingatlant nem birtokolhat.
Magánember meg max kettőt, cserébe abból egyet adómentesen(!) kiadhat. Jah, és csak úgy vehetsz lakó célú ingatlant, ha benne is akarsz lakni minimum egy évig, különben brutális adó/büntetés van.
Bónusz: csak az adott országban élő és adózó ember vehet lakó célú ingatlant.Bumm, kész. Lenne egy basznagy ingatlan lufi pukk meg 2 év válság, azt ki kéne bírni, utána meg lenne megint 50 év aranykor.
Meg raklap helyi család meg gyerek, aztán akkor lehet nem kéne beimportálni a baribaszókat szülni se.De mivel ebben lenne 2 év válság, ezt egy politikus se meri bevállalni. Plusz ez a népnek lenne jó, nem a haveroknak, úgyhogy nem is akarnák.
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
KROK640
nagyúr
válasz hobizoli #2150 üzenetére
Kedvenc részem még a bérleti díjas rész is.
Ebből a lakásból nyilván kihaltak a nagy szülők, meg be is ázott párszor, aztán a kedves tulaj meg úgy gondolja, hogy csak a pénzt hozza neki a szarja, az, hogy 45 éve nem törődtek vele kit érdekel.Ez még úgyis kérdéses business lenne, ha az általa kért bérleti díj mellett, számlával felújítva a lakás után kapnánk egy elővásárlási jogot, a ráköltött összeget levonva a vételárból.
Még úgyis jól járna, ha a szerződésben rögzítve lenne, hogy a vételár 100%-át kötelessége a lakás felújítására költeni.
Egyébként fasza röghöz kötés az is, hogy előre fizess ki egy évet, gondolom úgy van vele, hogy akkor sokkal nehezebben lépsz meg. Pesze mindegy is, a napnál világosabb, hogy jó esetben a(z eladás előtti) felújításra akarja így megkeresni az összeget.
Ezért van szerintem, hogy 1 év után ígyis-úgyis ki akar dobni (kiköltözési nyilatkozat).Akinek van 1,68M-je lakásbérlésre, az ezt messze kerüli, a két havi kaució meg egyenesen nevetséges, mi kárt tudnának csinálni egy töküres a kiadó szerint is igencsak ramaty állapotban lévő lakással? Inkább neki kellene kauciót fizetni, hogyha kibírok itt két hónapot (nem, nem tizenkettőt!)
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
Ez sem rossz (bár a telekspekulációt nem zárná ki).
Plusz ha belegondolsz a haveroknak nem lenne olyan rossz, hiszen ha nagy a család (4-5 fő) akkor akár 8-10lakás(akár komplett, 10-20-sok lakásokat tartalmazó lakóépület) is lehet egy család tulajdonában.
A Bónusszal abszolút egyetértek, de itt eleve jönne a sírás, hogy jajj nem jönnek a külföldi befektetők. Az meg, hogy Debrecenben az újonnan épült lakások - tippemre - fele már nem is magyar kézben senkit sem érdekel.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
válasz KROK640 #2158 üzenetére
Telekspekulációt nem tudod kizárni sajnos épeszű módon. Max akkor, ha teljesen agyatlan beépíthetőségi százalékokat adsz meg, de az meg más szempontból szívás, meg igazából kb védhetetlen, mert nem tudsz olyan erős szabályozást hozni, hogy ne tudják kijátszani. Plusz konstans jogászkodás lenne a vége, drágább a leves, mint a hús.
De amúgy nem is kéne. Simán ha megvéded a natív populációt a külföldi tőkétől (baszok rá, fektessen másba, ne az legyen már a befektetése, hogy a natív populáció meg eltűnik a picsába, mert nincs életbiztonsága, tehát gyereke se lesz), akkor az lesz, hogy a kis pénzű veszi a kis házat, a nagy pénzű meg a nagyot. Ha van fizetőképes kereslet, akkor hirtelen van igény is, plusz nem az lenne, hogy a házak fele üres, tehát hirtelen van választék is, aztán mindjárt nem az van, hogy mindent megéri darabolni mindenhol.
Haveroknak azért lenne rossz, mert akkor csak annyi lenne a birtokukban. Hidd el, ezen a szinten egy teljes panel is a "csak" kategória.
[ Szerkesztve ]
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
KROK640
nagyúr
"Csak annyi, hogy nem tudom, hogy ezek itt egyaltalan elmeletileg kepesek-e ugy hazat tervezni, hogy a beosztasa ne legyen teljesen elbaszott es hasznalhatatlan. Sose fogom megerteni, hogy lehet az, hogy egy olyan nep, ami evszazadok ota a helyhiannyal kuzd, a mai napig nem tanult meg olyan alaprajzot kesziteni, aminek kevesebb, mint a fele folyoso meg hasznalhatatlan ter..."
--- Na és? Megkérsz egy MAGYAR tervező irodát, hogy az adott adottságokkal rendelkező telekre tervezzen neked egy házat az igényeid szerint, és kész. Valószínűleg még olcsóbb is lesz mint az ottaniaknál.
-
hobizoli
nagyúr
több drón kell ;P
-
KROK640
nagyúr
válasz hobizoli #2161 üzenetére
Mi került azon a lépcsőn 15 Millába?
(mostmár tudom, hogy egy rusztikus stílusú 10 Milliós lépcsőn mászkálok naponta)Az meg csúcs, ahogy a hálószobából kimegy a műfüvesített tetőre és ezt eladja terasznak ...
De legalább a csajt adhatnák hozzá ennyiért
-
válasz KROK640 #2160 üzenetére
Én is gondolkodtam ezen a vonalon mozogni, de nem tudom, mennyire lenne szívás. Szabályozási, engedélyezési, stb problémákba nagyon könnyű ilyen játékkal belefutni, abból meg hamar van az, hogy az ember csukott szemmel, tátott szájjal, teljes erőből szalad a faszerdőben.
Ha esetleg valaha úgy alakul, hogy releváns lesz a dolog, természetesen utána fogok járni a dolognak rendesen. Nem lesz nehéz, van építész ismerős bőven (építészmérnök középsuliba jártam, csúnya is lenne ha nem lenne), szóval jó eséllyel ettől kell a legkevésbé félni. A fenti rant is inkább úgy általánosságban volt, mint saját gond.
-
hobizoli
nagyúr
válasz KROK640 #2162 üzenetére
11ker-ben Metrodom, 2-3 eve 44m2-s megoldas volt 82-85misi
na most mindig az megy, hogy inflacio koveto befektetes az ingatlanazaz legalabb 2022-s inflacio es a 2023-st szamolva kene novelni az arat realertekre, hogy vasarloeroben ugyanott legyel
2022-ben 14.5% volt az atlagos inflacio a KSH szerint, 2023-ban 17.6%
ezzel szamolva a kecot ~115 misiert kene tudni eladni, hogy a penzednel legyel... hat oszinten szolva ennek realitasa elegge konvergal a nullahoza 4%-s vagyonszerzesi illetek 85 millios arnal +3.4misi volt ra...szoval inkabb 120 korul tudni kiszallni belole
erre a Metrodom beruhazoja "beakciozta" a meg mindig meglevo free ilyen ingatlanokat 71.5misiert
kepzeld az el, hogy el akarnad adni a kecot, de tied mar hasznaltnak szamit Bank elott, a Metrodom-é meg "uj", hiszen nem lakott benne meg senki
mennyiert fogod tudni igy eladni?vevoi szempontbol nezve mennyiert erne meg megvenni a "hasznalt" lakast az "uj" helyett ugyanaz az alaprajz ugyanabban az epuletben, hogy az onreszed mellett a hiteltorlesztes tobb legyen az "uj"-ra
de ha meg ugyanannyiba is kerul a havi torleszto pl 40 millio beugro mellett, azzal csak szivesseget teszel az eladonak, hogy o ki tud szallni....ahhoz hogy a vevonek is tenyleg(!) megérje a "hasznaltat" megvenni az "uj" helyett, mennyiert kene megvennie a "hasznaltat" az eladotol ilyen kondiciok mellett...60-62misi?
nyilvan ez addig el igy csak, amig van elado akcios lakas
[ Szerkesztve ]
több drón kell ;P
-
t72killer
titán
válasz KROK640 #2153 üzenetére
Ha valamit megdrágít az adó, akkor nem tolong egymás nyakában 56 botcsinálta "befektető", felverve az árat. Lásd pl Spanyolország, ahol messze nem beszélhetünk magyar léptékben mért ingatlanlufiról.
De az árplafon is nagyon jó 5let, ugyebár termőterületekre volt is ilyen (mostanában vmelyik FB csoportban olvastam, hogy ez megszűnt - rem. nem...)
Sajna az egész világon brutál romlott a normális lakóingatlan/fizetés arány. Földrajzilag pedig ez a térkép érdekes: költözzünk D-Afrikába!
#2155: jja, egyébként itt is van a spanyoloknak egy jó húzása: akár kiadod a spanyolo.-i ingatlanod, akár nem, ha nem vagy ott rezidens, akkor az elméleti kiadási érték után fix adózol, ha nem EU adórezidens vagy, akkor még többet. Kapitalistákkal csak így lehet bánni, különben csillió^3 lesz mindennek az ára másnapra, effektíve triplán beszedi az adót az 1db ingatlanjában ÉLNI kívánó tagtól. A kapitalizmus csak miliméterekben jobb a feudalizmusnál, annyi, hogy némileg gyakrabban/icipicit könnyebben cserélődik a földesúr -de a globalizációnak "köszönhetően" ha a helyi földesúr s.gghülyesége miatt "üresedés" van, akkor nem ám a helyi jobbágynak teremtődik felemelkedési lehetőség, hanem másodperceken belül ott terem egy kínai, holland, akármi.
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
válasz t72killer #2166 üzenetére
"akár kiadod a spanyolo.-i ingatlanod, akár nem, ha nem vagy ott rezidens, akkor az elméleti kiadási érték után fix adózol, ha nem EU adórezidens vagy, akkor még többet."
Ez zseniális, imádom!"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
t72killer
titán
Igen, ennek köszönhető, hogy pl egy Kanári szigetek nem vált pénzeszsák-gettóvá egymást taposó villákkal és ferrarikban terpeszkedő 100EUR hogy elmehetsz mellettem tajbarmokkal, akik természetesen magukkal hozzák a milliőt, amiben egy zsemle 3EUR a boltban és egy hétvégi szállás 2 főre annyiba kerül, amiért egy 2kezi dolgozónak 2 hétig kell dolgoznia. A pénz sajnos nagyonis tud pusztítani, és ha tetszik ha nem, néha le kell csapolni azokról, akinek nem való a kezébe.
-
válasz t72killer #2168 üzenetére
Pontosan. Angol, Amcsi, Ir, stb ingatlanpiacnak is ez a halala, hogy mindegy mi kerul fel a piacra, azonnal ugrik ra harminc kulfoldi milliomos meg befektetocsoport meg stb, akikkel ha beledoglesz se tudsz versenyezni.
Szoval modositom a fentieket, amiket irtam:
Illetve csak kiegeszitenem. Maradok a fenti allaspontnal, egy ilyen adoval kiegeszitve.
Es akkor ugy nezne ki, hogy (bilibe log a kezem):
- Kizarolag 16 ev feletti termeszetes szemely, aki eletvitelszeruen az orszagban is tartozkodik birtokolhat ingatlant
- Az elso ingatlan, amiben lakik, az adomentes. Ezt cserelni is adomentes, max 5 evente egyszer.
- A masodik ingatlan felhasznalhato kiadasra, gyak szinten adomentesen (ta-da, olcso albi is megoldva).
- A harmadik es negyedik ingatlan ugy adozik, hogy mintha piaci erteken ki lenne adva, havi kiadasi ertek 30, illetve 40 szazaleka
- Otodik ingatlant egy szemely nem birtokolhat
- Ha valaki elkoltozik az orszagbol, de mar allampolgar/akarmi hasonlo (permanent residency barmilyen formaja) maximum ket ingatlan maradhat a neven, ezek kiadasa utan ugy adozik, mintha ez a helyi fizetese lenne.Bonusz lenne, ha az egesz EU, UK, nyugati vilag bevezetne ezt. Kapna egy tockost az osszes rohadek keleti diktator-oligarcha, nem kene a szemetet importalni afrikabol meg azsiabol mert nincs gyerek, elerheto/megfizetheto lenne a lakhatas, stb.
...Bilibe log a kezem.
-
t72killer
titán
-
hobizoli
nagyúr
több drón kell ;P
-
t72killer
titán
"Teljes felújításon esett át (FB)"
Hmm, betömték a repedéseket és a festés mellé leraktak még egy padlót figyelemelterelésnek🤔?
-
KROK640
nagyúr
válasz t72killer #2170 üzenetére
Ez a két térkép pontosan azt mutatja, amit mondtam : Hajdú-bihar (azon belül is Debrecen környéke) fizetéseben az alsó-közép kategória, míg ingatlan árakban verseng Pesttel, ami a legmagasabb bérekkel van.
És mivel MO-n amúgyis eléggé rossz a megélhetés/megkereshető pénz arány (a legrosszabb az egész EU-ban), így sajnos ez a környék az egész EUban a legrosszabb ebből a szempontbólInkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz t72killer #2172 üzenetére
Engem az érdekelne, hogy az utcai homlokzaton mi az az ablakokig tartó táglás kendácsolás??? (költői kérdés volt)
Jobban megnézve kivülről a házat, még ígyis látszik rajta, hogy ez felvizesedik mint állat.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
hobizoli
nagyúr
válasz KROK640 #2174 üzenetére
meg a bejarati ajtos kepen latszik, hogy ive van a tetonek a sarkon
1 klima van csak...es az fogja befuteni telen az egeszet?
ha mar custom epitett zuhanyzo van, akkor miert nem lehetett 1-1 csempevel szelesebbre csinalni, amig fel is van magasitva a falon a csempe is?több drón kell ;P
-
hobizoli
nagyúr
több drón kell ;P
-
KROK640
nagyúr
válasz hobizoli #2175 üzenetére
JHa, hát ez a másik, hogy miért hátul van a bejártai ajtó, hogy minden egyes alkalommal meg kelljen kerülni a házat?
Már a kádár kockákban sem tetszik ez az oldalt, középre vagy hátsó rész felé tesszük a bejáratot megoldás, de hátulra? Ok, legyen hátsó kijárat a kertbe, de legyen egy ajtó elöl vagy legalább a ház oldalának az elején.Értem én, hogy manapság nagy divat klímával fűteni, de gondolom van alternatív fűtése is a cuccnak.
Nyilván egy csomó csempét megspórolt így.
-
válasz t72killer #2181 üzenetére
Volt egy hirdetés egy itteni házról, ahol hátul garázs, konditeremnek átalakítva, képeken kocsi áll a szabadban a ház előtt. Nézem, hogy wtf, miért. Aztán leesett, hogy azért, mert ez a korszakos zseni beépítette a beállót.
-
hobizoli
nagyúr
több drón kell ;P
-
KROK640
nagyúr
válasz t72killer #2181 üzenetére
Nem. Normális esetben a garázs a ház elején van, a ház részeként, beállsz kocsival, és fedett helyen besétálsz valami köztes helységen át akár a nappalidba.
Az, hogy a kert végében van egy utólagos garázs összetákolva, külön messze(bb) a háztól, az ilyen elbaltázott Kádár kockás dolog, vagy az annál is régebbi falusi házakra jellemző, amikor még messze nem volt egyértelmű, hogy a lakónak kocsija is lesz.
A '90-es évek elejétől már az épületbe integrált garázs és az elöl lévő bejárat a jellemző, nem véletlenül. (Ha csenget a postás/futár/szomszéd, akkor úgyse a garázshoz fogsz rohanni)Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz hobizoli #2184 üzenetére
Tállya utca jó környék. Viszont : ez a ház valami dwrafizmusban szenved. 40nm alapterület, 3 szint, ami tök jó de bármit akarok szinte, lépcsőt kell másznom. Ehhez a 2nm(!)-es erkély, jóformán kilépő kategória, ott nem fog vacsorázni, sőt, ha házibulit rendez, a cigizni járó emberek is sorban fognak állni. De a legdurvább a 35nm(!)-es kert! Mert a 11-es képen a kert mérete egész bíztatónak tűnik, de gyanítom, hogy akkor a 10-es képen látható bokros "kert vége" maga a kert.
Ráadásul az egész kivülről valami szocreál borzalom, 185 Milláért.
-
hobizoli
nagyúr
válasz KROK640 #2186 üzenetére
mondjuk nekem az inkabb a halalom, amikor a haz resze a garazs, es beleszamoljak a hazba, mint "lakoterulet"
20m2 egy alap garazs, az helyett kijon egy nagyobb szoba
az auto az alljon kint, vagy vmi egyszerubb garazsban, aminek szigeteles sem kell
normalis meretu garazs az egyebkent is min 7-7,5m mely meg 3,5-4m szeles es akkor meg ki lehet nyitni az ajtokat, meg nem oldalazva kell elfolyni mellette, meg teli-nyari felniket szerszamokat is van hova rakni a garazs vegeben
ez ~25-30m2, kijon belole 2 lakoszoba
ennyit azert nem vennek ki a hazbol erretöbb drón kell ;P
-
KROK640
nagyúr
válasz hobizoli #2189 üzenetére
(Fa$zán felcserélted a reakciókat )
A normális méretű garázsban egyetértünk, mert bele kell férjen egy mai autó (és az autók méretekre már nagyobbak mint 20-30 éve) meg természetesen ajánlott ha egy 50-70 éves amerikai is belefér.
De az nem lakóterület, csak a ház integráns része, nem valami kint tákolt fészer szerű utólagos vacak kell. Egyébként kijön belőle két lakószoba, de rendszerint le van választva a lakórészről.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
t72killer
titán
válasz KROK640 #2185 üzenetére
Normális gazdaságban a garázs hátul van, az udvarban meg tud várakozni egy dinnyével megrakott pótkocsis Zil.
Nyilván nem tákolmány, rendes téglaépület padlással, ami tárhelyként használható. A műhely (=satupad, hegesztőfelszerelés, stb) még egy fontos elem.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz KROK640 #2192 üzenetére
Igen, családi ház, ahol a kötögetésnél kicsit több zajlik
Mondjuk igaz, a gazdálkodók már csak a helyigény miatt se nagyon tartották meg a kockákat, itt a lakórész is gyakran vmi nagyobb formátumú valami.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Nna egy festés és ez is megy sokmisiért a piacra:
"Több hónapja halott férfit találtak egy XX. kerületi lakásban"
-
t72killer
titán
6.9ről 3.6misi, Kaposvár. Alkudozzunk
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Egy politikai hír, csak az ingatlan-szempontból igencsak érdekes aspektust kimazsolázva: "Gerendás egy nagyjából ezer lakosú település Békés megyében. Ha bő tíz éve írom le ezt a mondatot, akkor még úgy fogalmazok, hogy egy nagyjából 1300 fős település, ha a 2001-es népszámlálás után, akkor úgy, hogy több mint 1500 lakosú. " [link]
Tehát 20év alatt 30% népességvesztés, ennek ellenére hóttziher, h EUR-ban mérve is drágultak a házárak arrafelé.
A szülőfalumra ráguglizva ott is folyamatos a fogyás, de a 30%-ot kb 60év alatt sikerült összehozni (már a kommunizmus alatt is enyhén csökkent a népesség)[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Okos Otthon / Smart Home
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- DIGI kábel TV
- Elektromos autók - motorok
- Formula-1
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Samsung LCD és LED TV-k
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok