- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Apple iPhone 11 - népalma
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- iPhone topik
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Magisk
- Android szakmai topik
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
S_x96x_S
addikt
válasz fungi #112451 üzenetére
> Lassan érdemes lesz tartani valami ősi x200-x220at,
> T400-at, bármit, egy W7-el,
> vagy egy régi, frissitesletiltott W10-el ilyen célokra...egyszerűbb Multi bootos-ra átalakítani a gépet
( vagy külső diszket csatlakoztatni és arról bootolni )valamivel csak működik az a fránya nyomtató ..
Vagyis:
+ Windows11
+ Windows10
+ Windows7
+ eredeti "gyári - nem frissülő windows" ( vészhelyzetre )
+ Linux-1 ( Ubuntu 21.04 )
+ Linux-2 ( Fedora )
+ Linux-3 ( ArchLinux )
+ Hackintosh https://github.com/search?q=thinkpad+hackintosh
+ FreeBSD https://github.com/search?q=thinkpad+freeBSDMottó: "A verseny jó!"
-
félisten
A 21. században élünk, nem kell kinyomtatni semmit.
-
S_x96x_S
addikt
válasz Tikakukac #112456 üzenetére
> Ne menjünk bele miért is, de ez valódi megoldás.
azért is írtam, hogyha egyesek
- "hardver" szinten -
szinte mindent IS kicseréltek, upgradeltek
a maximum-ig és a végtelenbe ..akkor legyen még mivel játszani :-)
Kihivás:
Telepítsd fel az összes oprendszert működőképesre
( úgy, hogy a nyomtató, a kamera, a touchpad, ... is működjön !)> Natív gép, régi rendszeren.
A gyűjtőknél tényleg más a szempont ...
... retro gép --> retro oprendszer ..
Mottó: "A verseny jó!"
-
Tikakukac
titán
válasz S_x96x_S #112457 üzenetére
Én lassan main gépnek 6 évvel régebbi vasat fogok venni, mert bocsássa meg nekem a világ és mindenki, de elvárásom, hogy egy dokkoló az működjön. Ha ezt 20 évig sikerült megoldani akkor talán nem nagy elvárás manapság sem. Jelenleg ezt 2 éven belüli gépek semmilyen márkából nem tudják. Ha igen akkor jöhet a pontos kombó, de az első anomália után a dupláját kérem a számlámra Itt tartunk és ez rohadtul szomorú.
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
S_x96x_S
addikt
válasz Tikakukac #112458 üzenetére
> de elvárásom, hogy egy dokkoló az működjön.
nem lehet, hogy ez pszichológiai gyökerű?
ahogy tapasztaltabb/öregszik az ember,
egyre magasabbra teszi a "lécet" bizonyos területeken ..
legalábbis magamon megfigyeltem ...míg fiatalabb addig az apró stresszeket is jól viseli ..
> Jelenleg ezt 2 éven belüli gépek
az első 2 év - a külsős - fizetős "béta tesztelőknek" van fentartva,
akik még fizetnek is azért, hogy tesztelhessék a legújabb termékeket.Azért 2 év után .. a 3. BIOS frissítéssel,
már egy picit használható a rendszer
persze néha nem,
de ezek a heurisztikák/"ökölszabályok" már csak ennyire pontosakA világ nem tökéletes .. és egyre komplexebb ..
-
Tikakukac
titán
válasz S_x96x_S #112459 üzenetére
nem lehet, hogy ez pszichológiai gyökerű?
Mindenképpen az. Ugye itt a programozó kollégák mentális egészsége a gond, ami kihat az eredményre. Amit meg sajnos 1:1 kiadnak publicra. Valamikor réges régen ezt maga a technológia akadályozta meg, hogy így legyen, mostanra viszont elszabadult a pokol.ahogy tapasztaltabb/öregszik az ember,
egyre magasabbra teszi a "lécet" bizonyos területeken ..
legalábbis magamon megfigyeltem ...
míg fiatalabb addig az apró stresszeket is jól viseli ..
A léc az mocskos alul van. Elfogadtam, hogy egy szatyor pénzért cserébe is egyes márkák között ugrálok, mert munkára keresek laptopot, nem pedig saját magam képzésére.Ha rádugok egy gépet egy amúgy pokoldrága dokkra, az menjen. Ne dobáljon el dolgokat, ne vergődjön, ne kelljen nekem azon agyalni ki és milyen feladatot nem végzett el és azt hogyan oldom meg. De leginkább ne azon pörögjek, hogy egy 4 vagy 6 éves már bevált típusra menjek vissza, mert épp következik 2 hét az életemben amikor a munkaeszközömnek úgy kell működnie, ahogy az specifikálva volt valamikor a tervezőasztalon.
az első 2 év - a külsős - fizetős "béta tesztelőknek" van fentartva,
akik még fizetnek is azért, hogy tesztelhessék a legújabb termékeket.
Igen. És akkor vagy 2 évente veszek gépet, hogy ne legyen gazdasági totálkáros a javítás vagy tesztelő leszek. Hadd ne írjak vulgárisakatAzért 2 év után .. a 3. BIOS frissítéssel,
már egy picit használható a rendszer
persze néha nem,
de ezek a heurisztikák/"ökölszabályok" már csak ennyire pontosakProtip akkor azoknak, akik így mozognának: egyes szakmákban az ilyen megközelítésbe emberek halnak meg/esnek ki milliók percenként az ablakon. Lehet kicsit meg kéne dolgozni a gyártókat, hogy legyen némi support és 1 ember legalább teszteljen 2 hétig az adott kikerült hardveren.
A világ nem tökéletes .. és egyre komplexebb ..
Nincs ezzel gond. Csak legalább 1 szerencsétlen tesztelje már le amit kiraknak az adott hardverre pls mielőtt kiszórják.A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
Penguin95
senior tag
válasz S_x96x_S #112459 üzenetére
Őszintén szólva szerintem nagyon rossz irány az, hogy megpróbál alkalmazkodni az ember ezekhez a dolgokhoz. Még egy sima mezei gépnél is morognék, ha olyan hibákkal jönne ki mint az itteni dokkolós példák, de itt vadi új üzleti gépekről van szó, amik vetekszenek egy régebbi használt autó árával, és elsődleges céljuk, hogy tudják amit ígérnek. Aki ilyet vesz, az szerintem joggal várja el, hogy stabilan és megbízhatóan működjön a munkaeszköze már az első naptól, pláne hogy kereskedelmi forgalomban kapható.
Félreértés ne essen, kis hibák nyilván beleférnek, esetleg még egy tervezési hiba is, ami csak bizonyos esetekben jöhet elő, de az, hogy évek óta megbízhatatlan és kiszámíthatatlan legyen egy komplett eszköz, azért kissé sok. -
S_x96x_S
addikt
válasz Penguin95 #112461 üzenetére
Azért remélem mindenki tanult belőle ..
azt azért nem tudom, hogy mennyi köze volt ehhez az Intelnek ...
( persze ezt azok könnyen el tudják dönteni, akik rálátnak a Dell / HP - dokkolós problémákra )2020: "Is your ThinkPad's USB-C port not working? Upgrade its firmware.
Lenovo has issued a firmware update for ThinkPad laptops made between 2017 and 2019 to fix various USB-C/Thunderbolt 3 connection issues."
https://www.cnet.com/tech/computing/is-your-thinkpads-usb-c-port-not-working-upgrade-its-firmware/Mottó: "A verseny jó!"
-
Gondwana
addikt
válasz S_x96x_S #112462 üzenetére
Az a TB-bug nem arról szólt, hogy valamelyik tanult kollégájuk betolta a teljes eseménynaplózást a flashbe, mert akadt ott még pár szabad Byte? Wear leveling meg... ha volt is, akkor se mindenható. (De SPI flashhez kétlem, hogy megírták volna)
Szerk.: Amikor a kettes már átmenő osztályzat a felsőoktatásban...
[ Szerkesztve ]
... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )
-
bigrock
addikt
válasz Ganz-[HUN] #112463 üzenetére
Köszi a választ. Valóban általában töltőről használom, de be van állítva, hogy 80% felett ne töltsön. Így is fenntartod az ítéletet ?
[ Szerkesztve ]
-
rjy08
tag
válasz vicze #112468 üzenetére
Az első kettő értéknél valóban, szinte a gyári értéket hozza, viszont az alsó sorokat nem tudom, mit jelentenek. Utána olvasva kicsit ellentmondásosnak tűnt nekem.
Amúgy egy fele ilyen sebességgel rendelkező M.2 Intel SSD-t váltottam ki vele, már kezdett leromlani a kondíciója. Csupán azért kérdeztem, mert nem igazán vettem észre különbséget a gép indulásakor, és úgy általában sem, ezért kérdeztem.Eladó Unifi USG Pro4 és Dahua dómkamera!
-
S_x96x_S
addikt
válasz rjy08 #112470 üzenetére
> Csupán azért kérdeztem,
> mert nem igazán vettem észre különbséget a gép indulásakor,
> és úgy általában sem, ezért kérdeztem.valószínüleg máshol volt az "érezhető" szűk keresztmetszet ..
A te felhasználási módodnál - nem ez a kritikus.hasonló esetben - a tárhely duplázása - triplázása lehet a pragmatikus cél .. az már mindenképpen érezhető
Amúgy jó választás a "Samsung 970 EVO Plus" ..
De a sebesség a mérettől is függ..
pl. ebből az 1TB sebessége 2x az ugyanolyan márkájú 250MB-nak.Mottó: "A verseny jó!"
-
Tikakukac
titán
válasz rjy08 #112470 üzenetére
PCIe SSD-nél hiába vannak olyan számok, hogy elvárnád a gép magától szedje ki a gondolataidat is, egyszerűen nem ez a szűk rész. Sokan esnek most is abba a hibába, hogy iszonytatosan durva SSD-ket vesznek, mert az majd ad tempót. Nincs hova, egyszerűen most eljutottunk oda, hogy ezen komponens túl erős a nép 90%-nak.
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
-
S_x96x_S
addikt
válasz Tikakukac #112472 üzenetére
> PCIe SSD.... egyszerűen most eljutottunk oda,
> hogy ezen komponens túl erős a nép 90%-nak.inkább az lehet, hogy teljesen más szoftverfejlesztési paradigmát igényel. Annyira gyorsan fejlődnek a PCIe-SSD-k, hogy nem tudnak lépést tartani a szoftveres oldalon ( operációs rendszer, általános programok )
Amúgy jön még a DirectStorage a windows-ra, de ez csak a játékoknál lehet érdekes - ahol támogatják -> "DirectStorage enabled game"
szóval le van maradva a szoftveres oldal ..
-----
A legtöbb esetben - jelenleg RAM cach-et használ az oprendszer gyorsításra. ha a notiban >=12-16Gb feletti RAM van akkor jó esetben
sok dolgot a RAM cache-ből szed elő - ami sokkal gyorsabb mint bármilyen gyors NVMe-s diszkHa viszont extrém kevés a memória, akkor fontos a gyors diszk ..
pl. ha egy gépben gyári forrasztott 8GB van és nem lehet bővíteni - az extrém kényelmetlen.Mottó: "A verseny jó!"
-
Tikakukac
titán
-
sagvary
aktív tag
Oké! Az "E" Edge sorozat is ide tartozik?
E531, E540, E485 pl.A gondom az lenne, hogy a E485-nek nincs billentyűvilágítása. Érthetetlen, mert minden más nagyon jó ebben a gépben. Meg lehet ezt oldani?
[ Szerkesztve ]
"Hadrianus falának felhúzásához 750 milliárd köbméter követ mozgattak meg."
-
félisten
-
Tikakukac
titán
válasz FoxiestFox #112483 üzenetére
Konkrét gépnél nem tudom mennyire bonyi a billzet átműtés, de amúgy egy valahova eldugott külön kapcsolóval akár meg is oldható.
Nyilván most olyan dolgokról beszélünk, amik gazdasági totálkárra rakják a projektet. Ebbe csak egy Edge fan vágna bele, ami meg wadafak.
-
Tim82
félisten
válasz Tikakukac #112485 üzenetére
Az áttétel semennyire sem bonyolult, az E485 Inteles testvérmodellje, az E480 volt szerelve már háttérvilágításos billentyűzettel is és működik is. Ez a billentyűzet meg - pont a backlit funkciót kivéve - 1:1-ben működik az E485-ben is. A probléma annyi, hogy a Lenovo az ő végtelen bölcsességében úgy gondolta, hogy az AMD-s testvérmodellbe felesleges luxus implementálni a backlit funkció támogatását. A Bios-Mods-on van egy egészen szép kis thread arról, hogyan próbálták meg - sikertelenül - beletákolni az E485 BIOS-ába/UEFI-jébe ezt. Hogy egyéb mekkmesterkedéssel valahogy meg lehet-e oldani, azt nem tudom, de akkor annyi erővel mindegyik másik Thinkpad-be is lehetne, amelyik alapból nem ismeri/támogatja.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
embe
nagyúr
Előzmény: 1 és 2
Már feltelepítettem a nyomtatót az eszközkezelőből - mint régi hardvert.
De nem enged nyomtatni. Biztosan valami Lenovo fícsör, mert a feleségem T440S gépére feltelepítettem működött vele, frissítgetett a gép, uninstall, vissza, és nem lehet használni.
Ugyanaz a jelenség mint az L540-nél.Volt minden rendszer már rajta, de nem működik a nyomtató.
A Dell E7470-el viszont igen, pedig többször leszedtem, és visszatelepítettem. -
S_x96x_S
addikt
válasz sagvary #112479 üzenetére
> a E485-nek nincs billentyűvilágítása.
> Meg lehet ezt oldani?ha szeretsz kisérletezgetni .. persze nincs garancia rá, hogy müködni fog-e .. de hátha valami jövőbeli BIOS frissités segít ..
vagy valami szoftvert lehet találni ( vagy iratni ) , amit hozzá lehet rendelni valamelyik billentyühöz .."Backlit English keyboard for Lenovo Thinkpad E480 E485 L480 L380 T490 E490 E495 L490 T495 yoga L390 T480S P43S 01YP360 US"
https://www.aliexpress.com/item/4001145769157.htmlMottó: "A verseny jó!"
-
Tikakukac
titán
válasz S_x96x_S #112489 üzenetére
Backlit is, E485 is, csak abban nem fog menni. Az a cím igaz, de sajnos esetünkben nem oldja meg a problémát.
Gyártó nem véletlen hagyta ezt ki direkt, ahogyan nem véletlen nem is sikerül annyira ezy módon ezt utólag behekkölni.
Tipikusan engedjük el téma+
-
Tim82
félisten
válasz S_x96x_S #112489 üzenetére
Nekem csak az a félszeg kérdésem lenne, hogy egy Aliexpress-es termékmegnevezés (mely közismert, hogy mennyire tartalmazhat hiteles információkat) pontosan minek a bizonyítására szolgálna most itt.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Tikakukac
titán
válasz Tim82 #112491 üzenetére
Az mondjuk egy másik topikba illene, hogy Alin szerintem atomreaktorba is kompatibilis ceruzalem is kapható amúgy. A specifikációk néhol hajmeresztőek, 3D printer témában is szoktak nagyot menni
-
S_x96x_S
addikt
válasz Tim82 #112491 üzenetére
>pontosan minek a bizonyítására szolgálna most itt.
túlfilozofálom:
A tudományos módszereknél fontos a reprodukálhatóság.
Vagyis ha valaki nem hisz a "tömeg bölcsességében" ;
akkor falszifikálhatja az öreg rókákat .."ha szeretsz kisérletezgetni .. " == megrendeli ; kipróbálja és teszteli, hogy még mindig igaz-e ez, hogy nem megy BIOS kókányolás nélkül.
Azért ~1% esélye lehet, hogy hátha megy. (vagyis >0)
Azért Tanulópénznek ez még határeset ...
pl. kipróbálhatja, hátha Linux alatt működik?
Vagy elmélyedhet a BIOS kódban ..vagyis ha az a kérdése: "Meg lehet ezt oldani?"
és szó szerint - komolyan vesszük a kérdést ...
Akkor én azt válaszolnám - megfelelő eltökéltséggel, motivációval, tudással és kapcsolatokkal - akár meg is oldható a probléma.a gazdasági kérdés - hol van a haszon/ráforditás optimális aránya.
extrém példa:
ha van 10 Millió dollár erre, akkor megrendelem a Lenovótól az egyedi customizációt a BIOS-ban ... persze itt a haszon/ráfordítás aránya elég rossz, mert ebből már egy rendes X1-es modellt is lehetne venni - aranyozással.
-
félisten
-
mclane_
aktív tag
Sziasztok,
egy Lenovo Thinkpad SL510be vásároltunk 8GB DD3 1333MHz RAMot, csere után nem indul el. Elképzelhető, hogy 1 8GB modult nem tud kezelni, csak 2x4GB-t?
Előre is kösz. -
-
mclane_
aktív tag
Köszönöm a választ. Csak, hogy másodszorra ne rontsuk el, mire kell még figyelni? 1600MHz is jó, vagy csak 1333MHz?
-
Tim82
félisten
válasz mclane_ #112498 üzenetére
Inkább arra, hogy 1,5 V-os modul legyen (vagy legalábbis tudjon 1,5 V-os feszültségen is működni), valamint 2Rx8-as legyen (mindegyik oldalon két sorban legyen rajta memóriachip, ezt jelöli a 2Rx8).
Szemléltetésnek ilyen chipkiosztású modul kell:
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Építő/felújító topik
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Már 70 millióan nézik a Netflix reklámos csomagját
- Politika
- OLED TV topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- T14s Gen3 27% 14" FHD+ IPS i7-1280P 32GB 512GB NVMe IR kam gar
- MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2 - MEGKÍMÉLT ÁLLAPOTBAN (ajándék tok + USB hub)
- Újszerű Asus TUF F15 FX506HE - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB -512GB - RTX 3050 Ti - 2 év gar
- Eladó SurfacePro 5 gyári billentyűvel, rossz akksival!
- Delé Latitude 7480 6th generációs Intel Core-I5, 16 Gb ddr4, FULL HD
- Akció Eladó ASUS X553M Notebook
- Dell Inspiron 7420 2 in 1 14" Touchscreen Core i5 1235U 24GB RAM 512GB NVME SSD
- Dell Latitude 5490 (14" FHD IPS, i5-8350u, 8 GB DDR4, 256 GB SSD, UHD 620, 4G LTE Modem, 1 Év Gar.)
- 3 db laptop eladó BONTÁSRA/ALKATRÉSZNEK
- Laptop javítás ingyenes bevizsgálás minden esetben
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest