- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- iPhone topik
- Magisk
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi Mi 10T - erre vártunk idén
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Thome
veterán
válasz Kernel #52823 üzenetére
Igen, D-Sub-ra gondoltam! Na de itt az én tudatlanságom mutatkozott meg, azt gondoltam hogy itt is csak egyszerű videójelek jönnek ki, amit kitudok küldeni a monitorra, de ezek szerint nem.
Szerintem vele lesz a legegyszerűbb akkor megvalósítani, ha itthon nem lehetséges egyszerűen.
LINK -
nagyúr
válasz Kernel #52853 üzenetére
Hú látom kened-vágod a témát. Pici 1 cellás akksik 150mAh-750mAh között. Ehhez van egy ilyen osztó, de állítólag semmilyen védelemmel nincs ellátva, és volt akinek púposodott tőle. Ezt elkerülve szeretném "fillérekből" kihozni. Nagyon szépen megköszönném, ha ebben tudnál "szájbarágósan" segédkezni.
-
.Szaki.
addikt
válasz Kernel #52888 üzenetére
Szia!
Tökéletesen látod, pontosan erre lenne szükségem, most is egy ilyen időzítőn van, amin a napok is be vannak állítva és erre kéne az az eszköz, amit be is linkeltél, hogy sec-ben lehessen állítani az időt. Magát az öntözőt is én alakítottam át, szóval azon már sokat nem akartam variálni, ez így viszont jónak tűnik, 555-ösöm is van, szóval, ügyeskedek egy sort. Az 555 miatt egyébként csak azért aggódtam, mert állítólag hő hatására könnyen "elállítódik", és ez egy meglehetősen napos teraszon van. Köszönöm szépen a segítséged!
Egyébként a másik kérdés: PLC-vel foglalkozik itt valaki?
[ Szerkesztve ]
-
Samus
addikt
válasz Kernel #52918 üzenetére
Lehet érdemes lenne megpróbálkoznom egy sima utazó adapterrel, egy ilyennel [link] ?
Illetve pár hozzászolással ezelőtt írtam, hogy olvastam kondenzátoros megoldást külföldi fórumon, ott 50-5 uF kapacitással ajánlottak probálkozni. Ez mennyire járható út, milyen kondi kell hozzá, és hogy kell kötni, illetve hogy müködik a dolog? Bocs a sok kérédésért, eléggé laikus vagyok, de érdekel a dolog.
További érdekesség, hogy a fent emlitett triac megoldás jön velem szembe először, mikor ac fan speed control szókapcsolatra keresek Googleban.
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
kmisi99
addikt
válasz Kernel #52931 üzenetére
Mivel arduinoról van szó, kb 20 kábel mindenfele, sajnos nem tudom. Elég felelőtlen voltam. Teljesen fogalmam sincs mely kábelek találkozhattak.
Akkor holnap a kondit leforrasztom, viszont a zárlatmérést hogyan végezzem? Van multiméterem, és ismerem a zárlatmérő funkcióját mikor sípol ha összeér valahol valami. Viszont mit mérjek? Mert az arduino rendszerbe nem feltétlen merném visszarakni, bár teljesen be volt kötve mikor elpukkant, az arduino túlélte. Szóval a zárlatmérésben tudnál útmutatót adni?
Biztos nem anyaghiba. Épp 1-2 a motorvezérlő nem kellett mert a kormányzó szervót próbálgattam és ezért lebotottam mind az tápellátási vezetéket mind a motor kábeleit, de attól még ott fityegtek. Szinte biztos, hogy a tápfeszültség találkozott valamelyik kábelével a motorvezérlőnek.
[ Szerkesztve ]
-
kmisi99
addikt
válasz Kernel #52933 üzenetére
Leforrasztottam a kondit, a két érintkező között nincs zárlat. Mind a vezélő elektronika és GND és mind a motort árammal ellátó csatlakozó és GND esetén sincs sípolás. Na most a vezérlő elektronikia az az arduino ról kapja az 5v ot gondolom az szűrt, de a motorok direktben kapják két sorba kötött 18650 es akkuról a kraftot, mindenféle sallang nélkül.
Akkor így bemerjem rakni a rendszerbe egy teszt erejéig?
-
kmisi99
addikt
válasz Kernel #52959 üzenetére
Végül egy régi egérben megtaláltam a megfelelőt, egy 47uf 16V sima elektrolit kondit. Akkor ráforrasztom azt.
Akkor az SMD kondin lévő sötét vonal az megegyezik a sima kondin lévő vonallal? A polaritásra gondolok.
Végül ilyen lett, ha azt mondjátok jó akkor megy is bele a kész járműbe tenni a dolgát.
[ Szerkesztve ]
-
csabyka666
veterán
válasz Kernel #53093 üzenetére
Lehet a heggyel van a probléma, de olyan régi kék papíros Fahrenheit-et nem lehet kapni, nekem meg elfogyott sajna.
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
mezis
félisten
válasz Kernel #53123 üzenetére
Régen a Dacia, aztán az 1989-es évjáratú CitroenBX akkuját én is így tartottam sokáig üzemképes állapotban, kb 1/4 A szivargyújtóról.
Viszont abban az időben nagyon megijedtem, amikor egy fiatalabb évjáratú (talán Volkswagen) autó akkumulátorát a szivargyújtóján keresztül akartam tölteni. Elkezdett nagyon berregni vagy sípolni, ki is kaptam azonnal. Szerencsére nem romlott el semmi, levett akku saru mellett, csak az akkuját fel lehetett tölteni.
Azóta nem kísérletezem szivargyújtós módszerrel, mindig csak az akkura kapcsolódom, de előtte leveszem az akku sarut.
mezis
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz Kernel #53179 üzenetére
köszi a választ, esetleg más problémámra nem tudod a megoldást? valamint ezt a jelerősítőt betáplálhatom magába abba a tápba amin majd a ledsor futni fog, vagy külön táp kell neki?
Még más:
A fenti szobába hangrendszer is található, és érdekelne hogy hogy lehetne kivitelezhető az hogy a ledek hangerőre, és vagy ritmusra villogjanak? mélynyomóval hogy lehetne szinkronba hozni?[ Szerkesztve ]
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz Kernel #53185 üzenetére
Köszi szépen a segítséget! Írtam abba a csoportba, és akkor egy pár méterenként elég rákötnöm közvetlen a tápra? pl ha csak a kötelező vágásokat veszem figyelembe, 2,6m 3,8m 2,6m 3,5m darabokat külön külön betáplálni? Valami ilyesmi vezeték jó lehet?
A jelerősítőt milyen vastagságú vezetékkel kössem be, esetleg küldenél egy ebay-es linket róla, nehogy azon múljon h. elég...És ha pl az össz led amiket rákötök 207W teljesítményű ez a 288W-os jelerősítő jó hozzá? és ha ezt mind egy tápra kötném annak milyen teljesítményűnek kell lennie, hány százalékkal nagyobb tápot illik rákötni?
Valamint kicsi gömbökbe szeretnék ledet rakni, milyet javasolsz? (RGB sorhoz kötném hozzá ,esetleg lehetséges h. RGB ledet bekötni 4 vezetékkel h. ugyan azzal az irányítóval lehessen vezérelni?
Ha nem tudsz ezekben segíteni, vagy nem ez a "szakterületed" írj ám, aztán nem zargatlak, igazad van talán a ledes topikban nagyobb az esélyem
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz Kernel #53187 üzenetére
"Mivel vezérelt szalagról van szó (nem állandó fény) pár méterenként nem tudod közvetlenül rákötni a tápot, csak jelerősítő(kö)n keresztül. Ilyenkor viszont eloszlik a terhelés többfelé."
Ezt nem is tudtam. Tehát ha 3 méterenként már gyengülne a fénye, és meg akarnám vágni és nem az előző darabbal toldanám hanem tápba vissza, akkor nem is működne?
"A kis gömbbe talán legegyszerűbb az RGB-szalagból származó darabot bekötni, mert azon már rajta van az ellenállás is. Vagy külön kell összerakni."
Igen, én is erre gondoltam, csak az a baj h. az csak egy irányba szórna nem 360 fokos körben. De szerintem akkor megpróbálom úgy hogy 3-om ledet körbehajtok úgy hogy még ne szakadjon meg a szalag.
A music sound controller is érdekelne, azt is úgy tervezzem h. 207W-ra elegendő legyen, vagy azt is túl kell méreteznem egy kicsit?
[ Szerkesztve ]
-
didyman
őstag
válasz Kernel #53265 üzenetére
Szép történet! Az AS15 cseréjét azért megmondom őszintén, szóval emelem kalapom! Én amikor itthon szoktam csinálni, és nincs forrólevegőm, akkor az ekkora tokot még simán leszedem a TCP-S-sel, és fel is rakom (nem is egyenként, hanem körbefürdetve a lábakat egy nyolcas, lapos heggyel), de a pisztollyal így feltenni, azért az nem piskóta. Igazad van, a megszokás, vagyis megtanulás nagyon fontos (fényképezőgépnél is tipikus dolog).
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
gyenesmartin
őstag
válasz Kernel #53305 üzenetére
A felső 2 diódahíd az 1N4007-esekből épül fel. Az alsó 2 meg nagy áramú schottky diódákból. De akkor valószínűleg az alsó kettőt megtartom.
A felsők azok Egy DC-DC konverterre mentek amik TP4056-osokra. Azok kimenetei vannak sorba kötve még.
De amikor azokat ki is kötöttem, akkor is ugyanúgy 40V van ahol 20-nak kéne lennie.
A Schottky-k jól vannak bekötve, illetve valószínűleg az 1N4007-esek is, ha már kihúzták ennyi ideig. -
kmisi99
addikt
válasz Kernel #53321 üzenetére
Kösz, a linket. Bár nem teljesen értem. Szóval jön a TV ről egy sima usb kábelen a jel. Ha áram alatt van akkor zárja a megfelelő két csatlakozót? Ha meg elmegy az áram akkor megszakítja a kapcsolatot. Szóval pl az erősítő 12v os adapterének a GND, részét rákötöm, aztán azt zárja/ szakítja meg?
-
kmisi99
addikt
válasz Kernel #53326 üzenetére
Na így már simán értem. Ahogy néztem külön csak a relé nem nagyon kapható olcsóbban, sőt csak drágábban láttam, szóval marad ez a lap.
Na most az én értelmezésem szerint nekem elég csupán két csatlakozót felhasználni nem? Így gondoltam, szóval a piros vonal a +12V lenne, és amikor 5V ot kap a relé a TV től akkor átbillen a relé és máris vezetni fogja a 12V os ágat ezzel az erősítő áram alá kerül.
képTudom a tápnak így is lesz egy minimum fogyasztása, de 230v al amatőrként nem fogok szórakozni.
-
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz Kernel #53366 üzenetére
értem köszi szépen. A diódák problémáját még mindig nem fejtettem meg, szerintem rossz ellenállást adtak hozzá.
További kérdésem hogy honnét vegyek tápegységet. kb 200W üzemeléséhez kellene mert nem használom fel mind a 15métert, mekkora tápot ajánlatok mennyi garanciával és milyen minőségűt A/B kategóriásat?
-
V.Stryker
nagyúr
válasz Kernel #53399 üzenetére
Köszönöm, ez jó ötlet. Esetleg ilyen 7 szegmenses kijelzőt is tudnál linkelni ebay-ről, ami nekem jó lehet?
Lompos48: Ennyire nem értek hozzá.
220Ohm-os, 0,1W -os ellenállást ír a rajz. De nem nagyon találok, csak ilyen 1W-os ellenállásokat. Ez gond lehet?
[ Szerkesztve ]
-
-
-
biker
nagyúr
válasz Kernel #53498 üzenetére
Köszi! Pufferkondi van a kapcstáp után, előtt, előtte 50V-os, utána 35V-os, onnantól ahol a 12V-ok vannak, emlékeim szerint vegyesen 16 és 25V kondik vannak.
Graetz lehet, csak épp mondjuk a hátoldalon egy smd graetz, mert ott is van pár dolog, de már nem szedem ki a panelt.
Áram lenne bőven, mert eddig volt egy 16,5V 30VA trafó csak a riasztónak, amúgy 0,2-0,3A közt vesz fel, egyszer mértem 0,5A-t amikor épp töltötte az akksit, mert egy órán át arról ment
Riasztáskor vesz fel 1,5A-t elvileg, egy szirénávalMost lesz egy 12V 65VA trafó mert a kapunyitó is erre megy majd rá, de értelemszerűen nem riasztáskor fogunk padlásajtót nyitni, vagy egyik terhel 2-2,5A-el vagy a kettő együtt üresben 3-400mA-el
Szerintem a próba lesz a megoldás.
Mert csak jobb lenne egy hipersil magos kisebb trafó, mint a nagyobb EI magos
Az erősen határesetre van terhelve, 2,1A-t tud, ebből a riogató felvesz ugye 2-300mA-t, a motor nyitáskor 12-15mp-ig 2-2,1A-t, ez már rövid túlterhelés, majd amikor határolón van, akkor kb 1mp-ig felmegy hirtelen 3A majd 3,4A-re, ez csak egy löket, de egy bolti trafóban ilyenkor már nem bízok
Erről a trafóról ment egyszer 3db 20W-os halogén hónapokigElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
F_Zolee
veterán
válasz Kernel #53553 üzenetére
De ez mondjuk nem hagyományos távszabályozó. Már a "gomb" kialakítása végett. Másik távból nem tudnék mit áttenni próbára sem, mert nincs rossz amit buherálhatnék. Tanítható meg kb a led szalag árának a fele amit találtam szóval elég "nagy" ráfordítás lenne ilyen kis hibára. Nem lehet semmit ráapplikálni?
(#53554) mezis: jó lenne kapcsoló is simán csak nem nekem, mert forrasztani se tudok rendesen nem hogy még egy ilyen átalakítást véghezvigyek.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Villanyszerelés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kimaxolta az Apple az M4-as SoC-családot
- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- Helyenként instabil lehet az Arrow Lake, de ez eleinte normális
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Windows 10
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
- Thrustmaster racing clamp kézifék tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest