Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Batman2

    őstag

    Üdvözlet !

    Egy generátoros kézi hajtású áramtermelőt akarok építeni !
    A termelt áramot zselés akkban gondoltam tárolni, majd ezt a tárolt áramot leginkább laptobhoz szeretném elhasználni !

    Több dolgon is gondolokom, és több kérédésem is van !

    A zselés akkuk vajon mennyire bírják a rövid ideig tartó nagyobb árammal való töltést ? :F
    12V-12Ah-ás akkujaim vannak, 3,6A max. töltő áram van ráírva. A kérdés, hogy rövidebb ideig, ami 10-20 perc lenne, elvisel e többet ?
    Ha nem, akkor kettő akkut vetek be egyszerre, akkor 7,2A a max..

    A másik kérdés bennem az, hogy bár eredetileg 12V-os személyautó generátorra gondoltam megoldani az áramtermelést, de mivel laptop táplálására szeretném főként felhasználni, amihez 19,2V kell, akkor vagy a 12V-ot kell kapcs. üzemű, step up tápegységgel "feltranszformálnom", és mindezt vagy 3,5-3A-rel, ami nem a legegyszerűbb, azon túl a hatásfoka kérdés,
    vagy pedig 24V-os teherautó generátort szerzek,és sorosan kötve két 12V-os akkut töltök vele, akkor csak csökkentenem kell a feszültséget, vagy normál, lineáris táppal, vagy kapcsolóüzemű, step down táppal, de mindenképpen egyszerübbnek gondolom és jobb hatásfokúnak, mint a feltranszformálást !
    A 12V-os eszközöket pedig a két akku párhuzamos kapcsolásával ekkor is minden további átalakitás nélkül tudnám használni.

    A dilemma azért is fenn áll, mert 12V-os, 55A-es generátort az könnyen, valszeg olcsón tudok szerezni, 24V-os generátort az egyelőre nem tudom, hogy honnan.

    Bár ha 12V-os generátort használok, párhuzamosan töltöm vele az akkukat, majd a termelt áramot az akkuk soros kötésével használom fel, akkor is megvan a 24V-amiből könnyebb a 19,2V, mint 12V-ból.

    További kérdésem, hogy milyen szabályozót használjak a generátor és a töltés szabályozására úgy, hogy a töltést is rendesen végezze, tehát mint egy normál autó feszültség szabályozó, de e mellett tudjam szabályozni a töltőáramot is hogy be tudjam állapítani, hogy mekkora ellenállást fejtsen ki a henerátor a meghajtással szemben !? :F

    Bocs a hosszú kifejtésért!

    Üdv.:

    Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

Új hozzászólás Aktív témák