Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • shalafi66

    veterán

    válasz #71562240 #24224 üzenetére

    "de ez a DRÁGA hangváltó is alig valamit javítana a hangdobozod egészének hangján. Látom, ezt nem szívesen hiszed el nekem (nekünk), de attól még igaz"
    Ez egyáltalán nem igaz, ez csak egy lehetőség, amit senki nem tudhat addig biztosan, amíg utána nem járt, meg nem mérte, és nincsenek értékelhető információi az adott hangsugárzóról. Ahogy korábban említettem, konkretizálni kell a dolgokat, amíg a részletek nem tiszták, addig nem lehet ilyen nagy és szakértőnek tűnő kinyilatkoztatásokat tenni. Vagyis lehet, csak nem lesz semmi értelme.

    "Az előző hozzászólásod alapján is látszik, hogy nem akarod elfogadni a tényt, hogy a hangváltó az nem egy olyan valami, amivel javítható a hangszórók/hangdoboz hangminősége. Nem javítható! A hangváltó az egy illesztőeszköz, mindössze azért teszik bele a hangdobozokba, mert a különböző frekvencia- és impedanciamenetű hangszórókat egymáshoz kell illeszteni valamivel!"
    Még szép, hiszen ez nem is így van. Azok írják ezt, vagy hasonlókat, akik nem tudnak váltót tervezni. A váltó (akár elektromos, akár mechanikai) egyik fő feladata minden esetben, hogy az illesztésen túl, kezelje a hangszórók (átviteli és időbeni) hibáit, torzításait, stb. Ezek a paraméterek megfelelő szűrés után mind javulnak az eredeti állapothoz képest. Képzeljük csak el, mi lenne hangváltó nélkül egy világ legjobbjának mondott (nem az) SEAS mélyközéppel szűrés nélkül: [link]

    "A hangváltó az egy kényszer! A hangváltó ROSSZ! A jó hangváltó kevésbé rossz, a rossz hangváltó nagyon rossz! "
    A hangváltó nem rossz. Akkor rossz, ha rosszul tervezik. Anélkül nincs hangsugárzás, egyetlen, pl. szélessávú, elektromos szűrőt nem tartalmazó hangszórónál sem (hisz ott mechanikai váltás van).

    "A te hangdobozodban levő hangszórókhoz viszonylag hozzáillő hangváltót terveztek a Sony gyárban,"
    Ezt senki nem tudhatja, míg meg nem mérte.

    "a ehelyett a váltó helyett terveztetsz valakivel egy másik, DRÁGA hangváltót,"
    Hogy mennyibe kerül, azt senki nem tudhatja, míg meg nem tervezte, és meg nem építette. Nem kötelezően drága, jó minőségű olcsó alkatrészekből is lehet normális váltót készíteni: [link] Többször próbáltuk már..

    "Mindenki gondolná, ugyanis a SAL hangszórók általában olcsó, de jó ár/érték arányú hangszórók, a kispénzűek szeretnek eljátszani velük."
    Ez sem igaz ebben a formában. A SAL ár/használati érték aránya talán a legborzasztóbb a piacon lévők közül, az általuk forgalmazott hangszórók 93%-a abszolút használhatatlan, óriási a kínai gyártás miatt a szórás, nincs két egyforma példány, ezen kívül az összerakással is gondok vannak, nem is kis %-ban. Mivel magukat a hangszórókat senki nem tervezte meg, csak összerakták, majd a magyarok leemelték a polcról, ezért a középtartományban óriásiak a harmonikus torzítások, rossz a dinamikus viselkedés és az átvitel. Mélyben pedig a T-S arány miatt nagy részükhöz problémás jó dobozt tervezni. A fentiekre hosszú évek alatt megmért-javított nem kevés hangszóró a példa. Ezektől bármelyik filléres Sony jobb.

    "Maga a Somogyi Audio is épített belőlük olcsó, de hallgathatós hangú hangdobozokat, mindenféle varázslat felhasználása nélkül."
    Ez sem igaz. Amiket ők felskicceltek egy "hangfalépítő" füzetbe, azok mindenféle dokumentáció nélküli, hasraütés alapján született marketing anyagok, és nem Tervek. Mivel hát tervezés ezek mögött sincs.

    Ennyi csacsiságot összeírni..

    "és kevés torzítást visz a rendszerbe"
    Szerinted milyen torzítást visz a "rendszerbe" egy hangváltó? Kíváncsi vagyok.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

Új hozzászólás Aktív témák