Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • krealon

    veterán

    válasz R3nts #55043 üzenetére

    "mi a különbség "írás és írás" közt"

    Sima másolásnál a fájlokat úgy viszi át a rendszer, hogy az első blokktól kezdve az utolsóig sorbarendezve, egy menetben kerülnek felírásra.

    A torrent ezzel szemben több szegmensre bontja a fájlokat és csak a szegmensek átvitele történik szekvenciálisan, de egyszerre több szegmens írása is megtörténik párhuzamosan.

    A 2.5 colos HDD-k manapság a hatalmas kapacitásukat úgy tudják elérni, hogy az adatokat átlapolva tárolják, mert az íráshoz szükséges track-szélesség nagyobb, mint az olvasáshoz szükséges (SMR technológia).

    Ebből következöen az adatmódosítás (írás) tipikusan úgy történik, hogy egy SMR blokk (zones) beolvasása a cache-be, ott a módosult LBA blokk felülírása, majd az SMR blokk visszaírása a lemezre.

    Ha nagy fáljt sorbarendezve írunk, akkor tipikusan több SMR blokkot teleírunk, így viszonylag kis veszteséggel rügzíthetjük az adatkat a lemezen.
    A torrent-szerű irásnál viszont gyakran előfordul, hogy nem teljes SMR blokkot irunk, tehát a hatásos átviteli sebesség jelentősen csökken.

    Ha az írási várakozási sor (a lecsökkent átviteli kapacitás miatt) megtelik, akkor az operációs rendszer hibát ad vissza és leáll az átvitel.

    Hasonló problémával küzdenek az SSD-k is (az írási és a tárolási blokkméret különbözősége), de ott különbözö gyorsítótárazási technikákkal ezt jól el lehet fedni a felhasználók elől (RAM és SLC cache).

Új hozzászólás Aktív témák