Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz ozzy711 #25024 üzenetére

    Elméletben nem, gyakorlatban igen. Nem azért, mert egy 80dB-s lustának mondható hangsugárzót nem lehetne rendes mozgásra bírni, de, lehet, kellő erősítő teljesítménnyel, tehát mondjuk egy 90 dB-nyi 1 méteren mért hangnyomást egy 80dB-s hangszóróval 10 Watt-al kapsz meg, 90dB-ssel meg 1 Watt-ból. Bár ha cáfolsz, gondolom, ezt nem kell elmagyaráznom. És még igazad is van ... :K

    A bajom a kevésbé érzékeny hangszórókkal, hogy a gyártók érzéketlen hangsugárzói nem véletlenül érzéketlenebbek. Persze, van olyan, hogy széles palettát gyártanak, minden igényt megpróbálva kielégíteni. De ilyenkor az egyéb alkatrészeiket sem éppen hifizik túl, se a mágnes méretezése, se a tekercs, se a membrán tömege-anyaga-karakterisztikája, se semmi nem olyan (lásd Thiele-Small), ami indokolna egy magasabb érzékenységet a végén. Tehát elméletben simán lehetségese persze 70dB-s érzékenységű, hangszórónak nevezett hifit is építeni, amin majd vakarózik az ember, hogy mivel hajtsa (leginkább D osztállyal, ha nem a szobát akarja fűteni) és abban igazad van, hogy kellő erősítési tényezővel ugyanoda lyukad ki az ember papíron. PAPÍRON.

    Csak olyan ez, mint az autó, legalábbis ahogy én tapasztalom: fel lehet Budapestre traktorkerekeken is menni vidékről, meg rolleren is, meg autó keréken is, mindegyik kerék felvisz oda azonos sebességgel, csak más a fékezetlen tömege, fordulatszáma és ebből adódóan a rugózás feszessége mozgás (forgás) közben. Míg papíron stimmel minden a rollerel is, percenként forog egy roller kereke 130km/h-nál saccra 25-ezret, ha ez nem probléma, befogtam.

    Visszatérve a hangszórókra, azt látom, hogy ami igazán megfogott eddig, elképesztően finoman részletezett, nüansznyi dolgokat is kihozva kis hangerőn is, azok az eleve érzékenyebb hangszórók voltak. Szándékosan hangerőt írtam, nem az adott hangerőhöz társított erősítő teljesítményt. Tehát kellemes finom szobahangerő. Nem hallottam még 80dB-s szettet, amit kellően combos erősítővel hajtva jónak ítéltem volna hangra. Hoztak egy átlag hangzást és jónapot. Ahol viszont a magasak szinte csiklandozzák részletezőképességükkel a fülem, a közepek elképesztően élethűek, a mélyek feszesek, tranziensekben is "jók" a középmagashoz képest.. azok nem 80dB-s hangfalak voltak.

    A másik, amit érdemes figyelembe venni, az A osztály témaköre. Nekem nincs A osztály együtemű fétisem, viszont szeretem, ha egy Mahler-ben az üstdob odabasz. De úgy rendesen. Ehhez nem biztos, hogy építenem kellene olyan erősítőt, ami a 80dB-s hangfalaimat Eimac 250TH-s rádiós teljesítménycsövekkel hajtja meg, ha ragaszkodni akarok az A osztály hangzásbeli előnyeihez, akár együtemű, akár pushpull A osztály - minden más hátrányát figyelmen kívül hagyva. Nem beszélve arról, hogy megemelni sem jó egy ilyen szettet, nem tesz jót a deréknak, azt mondják. Oké, építsem félvezetősre, stb ... - ahh, az alap probléma érthető szerintem.

    Az én filozófiám az, hogy teljesítmény igény, relatív jó (lapos) frekimenet és utána érzékenység, amire marhára illik ügyelni hangszóró választáskor. Már 1 esetén is, mondjuk szélessávú, amit egy Jericho horn-ban nem akarok illeszteni se magassal, se semmivel. Több esetén meg pláne vakarózás azonnal, hogy jön ki jól a dolog (passzívra), a lehető legegyszerűbben (mert a passzív szűrő bonyolításnak és a csillió korrekciós tagnak se vagyok híve). Nem szívesen hajtanék egy amúgy középkategóriás, egész jó hangú álló dobozt 80W RMS képes Media Markt-os Onkyo-val, 120-as damping factor mellett, ha egy optikailag (is) orgazmust nyújtó triódával megoldható a dolog a lehető legkevesebb visszacsatolással. Ég és föld.

    Mindezek után elmondható, hogy az érzéketlen hangsugárzók többnyire kellően hajtva sem adják azt, mint az érzékenyebb társaik "gyengébben" hajtva, mert a teljes lánc nem merül ki két egyszerű dB és Watt képletben a matek füzetben. Az érzéketlen hangszórókat nem építik jóra. Talán kivétel a high-end világ, ott van mindenféle egzotikum (mondjuk azokkal is lehetne vitatkozni), de maradjunk a földön, a földi halandó számára elérhető kategóriában, négyszögletes doboz, stb. Itt én biztos, hogy szóba sem állok 90dB alatti hangszórókkal. A szép ebben, hogy abszolút igazam nincs, mivel a cáfolatod elméletben tényleg jogos. :K

    Csak... valahogy nem sikerül a hangszóró gyártó srácoknak gyakorlatban az, hogy érzéketlen is és marha részletező is, egyszerre.

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

Új hozzászólás Aktív témák