- Mobilhasználat külföldön
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- Macrodroid
- iPhone topik
- Android szakmai topik
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Nálunk is telepíthető a One UI 6.1 a Galaxy S22-re
- Google Pixel 6/7/8 topik
Hirdetés
-
Toyota Corolla Touring Sport 2.0 teszt és az autóipar
lo Némi autóipari kitekintés után egy középkategóriás autót mutatok be, ami az észszerűség műhelyében készül.
-
Stray Gods - Orpheus központú DLC érkezik jövő hónapban
gp A musical játék hamarosan egy új kiegészítőt kap heteken belül.
-
Enduro változatot kapott a Mobvoi TicWatch Pro 5
ma WearOS 3.5 rendszerrel és kettős FSTN és AMOLED kijelzővel érkezik az új modell.
-
Mobilarena
Ebben a topikban a nápolyi , római stílusú pizza otthoni keretek közt történő sütését próbáljuk meg kivesézni, tökéletesíteni egymás tapasztalatai alapján... de azért elférnek a szép, házilag sütött kenyereink is!
Mirelit és a tepsis pizza szigorúan off!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bbuffy
senior tag
válasz Chris Kiki #500 üzenetére
200 BL80 EPM
200 Világos rozs EPM
200 00 Nagyi
200 kovász
400 szürt viz
19 g sóA bulk dagasztástól 4,5 óra. Óránként hajtás. Én körbehajtom, végén a deszkán megy a szirom. Végén formázás, egyből szakajtó, hűtő 3 fokon, 14-16 óra kelesztés. Sütő 240 fokon gőzben 20 perc 210 fokon gőz nélkül 30 perc. Ez sütőfüggő is picit.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Chris Kiki
senior tag
Köszönöm! Esetleg ezt még lefordíthatnád nekem magyarra: A bulk dagasztástól 4,5 óra. Óránként hajtás. Én körbehajtom, végén a deszkán megy a szirom.
Amiga 1200 - Blizzard 1230 MKIV 68030@50/68882@50 - 2MB Chip/128MB Fast - 4GB CF - Classic WB 3.1 - WHDLoad >>> and the Amiga lives forever
-
bbuffy
senior tag
válasz Chris Kiki #502 üzenetére
onnantól kezdve hogy beraktam a gépbe a lisztet és vizet. Ez bekever. Fél óra pihi. Aztán hozzá a kovász, utána a só. edényben óránként hajtogatam, három menet, ez négy és fél óra. Aztán formázás ez már pár perc, nem számolom bele. Ha nagyon vadul nő a tésztád akkor elég 3X45 perc hajtogatás.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Ciccuka
veterán
Ezekhez a jobbfajta olasz pizzasütőkhöz hol lehet kapni alkatrészeket?
[ Szerkesztve ]
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
Ciccuka
veterán
Ariete 909 vajon mennyivel lehet rosszabb, mint egy G3Ferrari?
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
Ciccuka
veterán
Akkor kár, hogy erről lemaradtam:
Richard Bergendi - StonebakeCicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
kozsy18
tag
Nos, tortent itt mindenfele:
- kiprobaltam biga helyett a poolish alapu recit (173 g liszt es viz, 2,8 eleszto es mez).
- a poolish ezt ugy halalta meg, hogy a hutot elfoglalta.
- a lokal Olaszdiszkontban dicseretett kapott egy korabbi korong .A teszta hidratacioja vegul kozelebb lett a 60%-hoz, mint a 70-hez, ketnaposan jobban kelt az asztalon, szakadni nem
akar formazaskor, de az ismetlest szuksegesnek
latom, mert sutve valahogy nem jott be.Mozzarellat is valtottam, bizva abban, hogy kevesbe lesz azott a keszitmeny kozepe. Ezt sikerult abszolvalni, de boldogabb nem lettem, mert nyulos es nem annyira telt izvilagu, mint a bufala (a harmadik buci mar az aranytartalekot fogja kapni ).
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
-
kozsy18
tag
Nope. Liszt-viz, mez es eleszto. Egy ejszakat erik a hutoben, utana kell bekeverni a maradek liszttel, vizzel, soval. Abbol keszulnek a bucik es megy vissza a hutobe kelodni 2 napra.
Reci:
poolish: osszekever, be a hutobe 24 orara.
173g viz
173g liszt
2,8g eleszto
2,8g mez.teszta: poolisht feloldani vizben, so, maradek liszt (ez igy osszesen 64,5% hidro, a veszteseg miatt nekem kevesebb lett) Osszedolgozni, gyengeden dagasztani, porciozni es mehet a hutobe 24-48 orara. Sutes elott meg 2-3 ora pulton, ha szukseges (szetfolyas eseten) ujraformazva.
115g viz,
274g liszt,
8,7g so.A bigas recept korabban volt linkelve (ez is elesztos, elofermentalt alap) a teman belul, keress a nevemre es biga kulcsszora, Vito Iacopelli egyik videojat osztottam meg. Ugyanugy keszitem, csak 70% vizzel.
Sajnos nalam a kovaszolas nem volt sikeres, eredmeny se volt kimagasloan jo, es nem sutok annyit, hogy megerje nevelgetbi.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
Toobee
veterán
Vito biga receptje nagyon menő, marha jó kis tészta lett belőle (nagyon macerás), viszont kemencével/hővel szarul állunk. Készül most egy sufni gázos lap, arra kell egy kupola, aztán meglátjuk hogy mi sül ki belőle. Alulról melegíti majd gáz 6-os öntöttvasat, kap oda egy termosztátot, meg majd belövünk lézeressel, hogy milyen benne a klíma, mert ez a 275 fokot tudó kemence csúfosan elvérzett. A kalács azért jó lett.
https://barbieripnk.hu/
-
Ciccuka
veterán
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Nagy fába vágtam a fejszém, teljes kiőrlésű pizzát szeretnék csinálni, amiben a segítségeteket szeretném kérni. Tizenpár sütésen túl vagyok, de még mindig nem az igazi, ötletelek hogy min lehetne változtatni. Jelenleg itt tartok:
600g liszt (400g Szarvasi teljes kiőrlésű tönköly, 200g sima fehér)
480ml hideg víz
~8g só
3g élesztőA tésztát este bedagasztom, egyben megy a hűtőbe 12 órára, majd reggel kiveszem, 3 bucit formázok, hagyom 2-3 órát szobahőn, kézzel kinyújtom, megy rá a feltét majd be a sütőbe sütőpapíron egy tepsire, amit már előtte beraktam, max hőfokon. Alább látható a képeken az eredmény. Most először végre valami buborékot véltem felfedezni a szélében, de a problémám, hogy nem puha és ropogós, hanem elég tömör, kemény.
Próbáltam, hogy 200g pizzalisztet használtam (sima egyszerű bolti, Nagyi titka talán) de nem segített a helyzeten, a tk liszt teljesen megöli a bulit.
A kérdésem az lenne, hogy ha Caputo teljes kiőrlésű lisztet használnék, akkor javulna valami a helyzet? Szerintetek min lehetne még változtatni, hogy jobb legyen az állaga?
Bízom benne, hogy nem egy lehetetlen küldetés, volt szerencsém az IGEN pizzériában tk pizzát kóstolni és eléggé ott volt a szeren.Köszönöm a segítséget, véleményeket és jöjjenek a képek:
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
Topikgazda
válasz bugizozi #522 üzenetére
Szerintem a tönköly semmiképpen nem alkalmas erre,. Én úgy gondolom, hogy már a tk. búzaliszttel is jobb lenne az eredmény, de a Caputoval biztosan.
Továbbá amin még én változtatnék: a 200 g sima helyett 200 g 00 lisztet használnék és csökkenteném a víz mennyiségét olyan 420 ml körülire. Lehetséges hogy az is segítene, hogyha 1 Óra pihentetés után már eleve “szétbucizva” tennéd be a hűtőbe.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
kozsy18
tag
@bugizozi:
Nalam a 250 grammos bucik is nagynak bizonyultak (sok teszta maradt a szeleben), 200-220 korul talaltam jonak az adagot (az altalam hasznalt recepttel), megprobalnam 4, akar 5 reszre csipni a teljes adagodat.
Vizzel en is kozzelitenek 68-70%-hoz, konnyebb lesz kezelni es nem fog dagasztaskor annyira ragadni (hacsak nem durvan gyurmazod... ). Ha megis, akkor par csepp olivaolaj a kezre, kicsit tapogasd meg vele es hagyd a pulton 30 perce, foliaval letakarva. Utana elegendo lesz nyujtani, hajtogatni.Bucizas utan hutobe dobnam legalabb egy napra, kivetelkor szepen megfesziteni a kulso felet egy gyors ujraformazassal es 2-3 ora pihi letakarva foliaval/tallal, hogy ne szaradjon, aztan suti.
Caputora menj ra, nalam a 00 mindent visz.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Sima tk búzalisztet már próbáltam korábban, de annak jobban fűrészpor íze van mint a tönkölynek.
Legközelebb kipróbálom, hogy 1 óra pihi után megy bucizva a hűtőbe és kisebbekre próbálom meg csinálni. A víz visszavétele miért fontos? Amúgy a tk liszt több vizet felszív mint a sima.
Dagasztani a kenyérsütőgép szokott helyettem
A Caputo tk liszt mellé ez a sima dukálna? Akkor már bevásárolnék itt, paradicsomkonzervből melyiket érdemes venni? Ennek a szárított élesztőnek van létjogosultsága? Meddig áll ez el? Mit érdemes még innen rendelni?Köszönöm a hsz-okat!
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
M3aN
senior tag
Vidéki emberként honnan érdemes minőségi alapanyagot rendelni? Akár nagykereskedelmi egység is lehet aki szállít vidékre.
Olaszboltot ismerem, de azon kívül? -
kozsy18
tag
válasz bugizozi #528 üzenetére
Hajjaj, de van am! Sokkal intenzivebben dolgozik, mint a kommersz tarsai, hutoben kis aktivitassal napokon at elvan, ha pedig pultra kerul 2-3 ora alatt pille lesz belole meg 4-5 nappal keveres utan is. Hutoben tartom, lekupakolva, semmi baja szerintem addig, amig vizet nem kap. Zsenialis cucc, jobb mint a Paneangeli pizzaeleszto, pedig az is nagyon allati.
Elmeletileg mukodnie kell a classic liszttel is a kevereknek, maximum a vegeredmeny texturajaban varnek kulonbseget, de majd a nalam tapasztaltabb kenyersutok nyilatkoznak bovebben...
Paradicsombol ha epp nem tudtam szerezni semmi fenszi pancelost, akkor Lidl/Aldi polcairol valami minel kevesbe feldolgozott anyagot (hamozott, de nem apritott) vasaroltam. (Neha volt pelda zoldfuszeres apritottra is, de arrol most nem nyilatkozom ). A kinalatbol [Mutti] vagy [Cirio Pelati] iranyaba mennek."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
cSuwwi
aktív tag
válasz bugizozi #528 üzenetére
Kézzel dagasztod bele a kenyér/pizza lelkét.
Én 2 perc alatt gyúrom meg a kenyeret ráadásul kovásszal, ami ragad mint a fene... utána meg 2 perc mire levakarom a kezemről a maradékot a szőrömmel együtt (ami akár a kenyérbe is belekerülhet), ettől lesz szó szerint "kézműves"Mint a klasszikusban: [link]
-
M3aN
senior tag
Megnéztem az olasz videókat, mind a biga mind pedig a poolish videót, aztán gondoltam megkérdezlek az eltérésekről, mi volt a tapasztalatod az eredetivel.
Az olaszban ugye:
-Poolish összekeverése után 30 percet szobahőmérsékleten pihen
-Poolish 6-24 órát hűtőben
-Poolish és liszt összekeverése majd dagasztása után lefedve 15 percig pihen pulton
-Olajos kézzel a tésztát áthajtogatni amíg sima nem lesz és zárt gombóccá zárni
-Edényt megolajozni belülről, tészta bele, lefedni és 30 percet szobahőmérsékleten pihen
-Tésztából zárt gombócokat formázni, lefedve (lisztezve és fóliázva) 2 órát pihen szobahőmérsékletenNálad a változás, hogy a poolish azonnal megy hűtőbe, majd tészta dagasztása porciózása után 2 napra megy vissza.
Mint lelkes amatőr kérdezem, hogy így az előfermentált tészta megkeleszti a dagasztottat és lágyabb? -
kozsy18
tag
En is meg csak lelkendezek...
Poolishhal sok tapasztalatom meg nincs, epp csak ismerkedunk.Ugy gondolom a poolish eseteben ha az elofermentalt tesztat meg csucsaktivitas korul kevered a maradek liszthez, vizhez, akkor a kultura kepes tovabbi aktivitas soran szendioxidot termelni, eredmenyul a teszta megkel.
A biga es poolish kozt a legszembetunobb kulonbseg szamomra a viztrtalom. Utobbi eseteben a felszabadulo gaz kisebb ellenllas mellett kepes nyujtast gyakorolni a kialakult glutenmatrixra, ami ot korulveszi.
A biga ezzel szemben kisebb aranyu terfogaznovekedest mutat a hutoben, meg ket napot kovetoen is, a kialakulo cellak merete is lenyegeseb kisebb.
Ami szerintem itt tortenik, hogy a poolishnal a kialakult glutenhalo szerkezete hosszabb alegysegekbol epul fel igy rugalmasabb, nyujthatobb tesztat eredmenyez a kesobbiekben. Illetve ennek koszonhetoen sutes soran (azonos nedvessegtartalom mellett) nagyobb merteku fujodasra hajlamos, mint biga-s tarsa. (De ez csak elmelkedes reszemrol, ha van koztunk profi kerem billencse megfelelo iranyba a gondolatmenetet.)A hutozes elott pulton felejtett elofermenten meg nem gondolkoztam (hogy en csinalom inkabb lustabb megoldas ), de talan egysegnyi hozzaadott eleszto mellett a csucsaktivitas eleresehez szukseges ido kevesebb lesz azaltal, hogy nagyobb homersekleten az adott eleszto szaporabban munkalkodik (bar ezt is kulturaja valogatja, mi a szamara idealis munkakorulmeny).
Adtal egy otletet a kovetkezo hetre: kiprobalom, milyen elteres tapasztalhato."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
bugizozi
őstag
Tudom-tudom, és egy csipet sóval kevesebb kell bele, mert a dagasztás közben az izzadságból még jut só a tésztába
Régen kézzel csináltam, aztán eszembe jutott hogy a rég nem használt kenyérsütőnket lehetne használni dagasztásra, egyelőre jobb munkát végez mint én
Korábban csináltam kovászos kenyeret is, ez a szőrbe ragadás ismerősKöszönöm a hsz-okat! (bl4ze, kozsy18)
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
mgy
senior tag
Még itt is offtopik kérdés, de azért felteszem...
Kuktát szeretnék venni, van tippetek, tapasztalatotok? Nem kell elektromos, jó a tűzhelyre rakós, legyen rozsdamentes acél, illetve férjen bele egy egész csirke, kábé ennyi.
Köszi előre! -
Toobee
veterán
Honnan van? Olaszboltban vettem kilósat, de nem túl bestbuy, hogy finom fogalmazzak. Itt van 5kg-os, de 15k a minimum kosárérték.
https://barbieripnk.hu/
Új hozzászólás Aktív témák
A topokban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen