- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Érintésnélküli fizetési megoldások - PayPass via NFC
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Android szakmai topik
- iPhone topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Vodafone mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kickass
őstag
válasz Kornel #10898 üzenetére
Tudom hogy eddig 3 Suzukiból és egy Mondiból táplálkozol, hidd el az e-pénisz méregetés se szükséges a kinek volt többféle abroncs típus az autóján kérdéskörrel.
Egyrészről zavar, ha valaki mindig csak a legjobbat/legdrágábbat ajánlja igénytől függetlenül, egész egyszerűen nem biztos hogy igénye van arra hogy prémium abronccsal autózzon és a közlekedési szokásai nem indolkolják a prémium abroncsot, mint ahogy gyárilag se minden gyártó a legjobb gumifajtát rakja az autójára ettől még nem felelőtlen. Vmi azért sejthető volt a méretből 185/65 R14.
Ráadásul sokszor tűnik úgy, kifejezetten az esetedben, hogy itt ott olvasott és abból összeollózott információk alapján alkotsz véleményt ami minden csak nem objektív. Itt a tökéletes példa nem az autónavigátor tesztre hagyatkozom, akkor már inkább az ADAC-ra (ami itt is sokszor referencia, attól függetlenül hogy van aki szerint az se objektív) és ami a legfontosabb a saját tapasztalatomra.
Nálam is megfordult pár gumifajta ha már itt járunk (+ hozhatnám a példákat, hogy közeli baráti körben milyen gumikat használtak milyen gépeken és mennyire szerették), volt köztük prémium meg gagyi is, ez a mostani teljesen jól használható hétköznapi célokra. Az hogy az idő előrehaladtával hogy fog öregedni és kopni? Majd megmondom kb. 2-3 év múlva, de sztem addig is fölösleges a rosszmájú megjegyzés, főleg olyantól aki élből előítéletes a kínai gumikkal. Részemről az off témát lezártam és visszatérek read only üzemmódba ahogy általában teszem. -
gg72
veterán
Kösz a válaszokat, akkor más tipp nem nagyon érkezett jó és halk gumira a Dunlop Blue Response-on kívül. Ezek a kérdések továbbra is érdekelnek:
- Érdemes most megvenni a nyáriakat, várható április környékén áremelés?
- Miért van az, hogy a W-s sebességű gumik olcsóbbak, mint a H és V-s verziók? (Mert különben nekem bőven elég lenne az alacsonyabb sebességű is.) [link] -
Kornel
veterán
válasz Kickass #10901 üzenetére
Lassan en is atterek a read onlyra.
Egyebkent a 3 suzukin es a mondeon kivul volt meg egy zsir uj 2-es swift, egy 1-es toledo, es egy lada is.
Az elejen engem se erdekelt a gumi tema, vettem is sportiva teli gumit ra, de eloszor csak a hajtott tengelyre, mert regen is ugy csinaltak a zsigulnal.
Egyebkent jok a kinaiak altalaban, de gumiban es autoban meg kell nekik par ev, mire batran ajanlhato lenne.
Telefonban is kellett par ev, mire elertek (lehagytak) a nagy vilagmarkak minoseget. (Egyes gyartok)
Guminal meg nem latom, hogy egy hankook szintjen lenne barmelyik kinai marka is. -
veterán
A Michelinek kivétel nélkül nagyon jó minőségűek, a túra (primacy) és az eco (energy) gumiajai halkak.
- W: mivel a W lefedi a H és a V sebessegtartományt is, így mindenkinek megfelel, többet tudnak gyártani belőle, olcsóbban tudják adni - ez az én teóriám. W- nél erősebb a szerkezet, hogy kevésbé melegedjen, vélhetően ezért egy hangyányit keményebben gördül; más hátránya nincs egy H-shoz képest. (Ezt feltételezem, ezt az infót szedegettem össze ~ 20 év alatt, nem vagyok gumifejlesztő mérnök.)
- Szezon elején; kb. márciustól május közepéig van a legtöbb akció a nyári gumikra. Most a megmaradt készleteket árulják ki a legtöbb helyen, előfordul, hogy nyomott áron. Én nem tartanék áremeléstől áprilisban, ellenben sorbanállástól igen.
-
tomcsi23
veterán
válasz Kornel #10900 üzenetére
Jönnek idén az új méretek CC-ből, szép fokozatosan kúsznak be a kínálatba, lesz 14-es és 18-as is, illetve újabbak a köztes méretbe is. Hogy pontosabban milyenek, azt nemtom, de gondolom a népszerű méretek.
[ Szerkesztve ]
...de bugyit ne vegyél, mert fontosat akarok mondani.
-
Zsolt!!
aktív tag
Egy alsó középkategóriás régebbi autóra milyen gumit erdemes venni felesleges venni prémiumot vagy elég egy középkategóriás? Legalsó ársávba inkább nem mennék Normálisan szeretnék menni nem pályacsúcsot döntení évi 8- 10 ezer kilométerrel de azért biztonságban érezni magam h biztosan meg tudják állni meg vizes úton kanyarban is legyen tapadás. Ezt most általánoságban kérdezem de kesöbb vásárlás elött majd visszatérek.
-
M_o_g_y_i
őstag
Itt is, ha "fillérb@szóskodik" az ember, bár én jobb szeretem helyben venni, még az esetleges felár mellett is.
Ha mégis lenne valami gond, nem kell cígölni, extra pénzért leszereltetni, hanem csak odagurulok és mondom "mi a szitu". /de ilyenre ne kerüljön sor... )4db szép állapotú 4x100 6.5x15 ET35 acélfelni eladó!!! - Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó!
-
Qru
MODERÁTOR
válasz Zsolt!! #10913 üzenetére
Pontos méret nélkül nehéz de a Toyo, Firestone, Hankook, Nokian, Barum jók ár/érték arányban.
4 évszakosból meg Michelin CrossClimate vagy GY Vector. Évi 8-10k km-re nem tartanék két külön szettet ha csak nem jársz nagyon hegyes-havas terepen rendszeresen.
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
K Norbi
addikt
Profi [link]
-
Qru
MODERÁTOR
válasz Zsolt!! #10915 üzenetére
4 évszakosat elfogadják külföldön is téliként.
Nézzük a nyárit akkor...
- Toyo CF2 (túra)
- Toyo T1R (sport)
- Barum Bravuris 3
- Firestone TZ300
- Hankook K425 vagy van a K125 de ez új mintázat, erről még kb semmit nem tudni.M_o_g_y_i:
Az nem para a nyári nekem is 215/55 R16 a téli meg a jóval olcsóbb 205/55 R16 méretű. Bele kell kalkulálni hogy a 11 mm-es méretkülönbség miatt jobban fog csalni a km órád picit.
#nincsbennetarcsi
-
M_o_g_y_i
őstag
Csak -3mm a 195/65R15-höz képest. :-DDD
A kettő között 8 mm a különbség, ehhez jön csak a 205-215 közötti 3mm.
Igaz én jobb szeretném, ha picit még a 215/55R16-nál is nagyobb lenne a teljes átmérő (pl. 205/60R16), de az már pl. túl sok lenne méretben és árban is.
Ha azt nézem, hogy most ugye a gyári méretű 195/65R15 van, amihez képest a 205/55R16 kevesebb lesz 3mm-el, de így a különbség ~0,47%, akkor úgy gondolom ez bőven megér 40-50e. Ft-ot, amit a kocsira máshova rá tudok költeni, akár mondjuk a fékrendszer felújítására.
Ha "följebb" megyek méretben, akkor inkább 225/45R17, de ahhoz sajnos alufelni kellene, azt meg annyira nem is csipázom, meg húzós is lenne.[ Szerkesztve ]
4db szép állapotú 4x100 6.5x15 ET35 acélfelni eladó!!! - Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó!
-
nagyúr
Ha esetleg mas is keresne holancot rajtam kivul, az auchanban van sok meret 5.500 Ft-ert.
-
gabor9991
őstag
Sziasztok, téli gumival kapcsolatban érdekelnének a tapasztalatok, melyik gumit érdemes megvenni, ami nem keményedik meg 1-2 év alatt?
Most bridgestone lm 32 van a kocsin, 2011-es gyártás, de akkor még puha volt mint a radír, most viszont már eléggé megkeményedett és nedves úton eléggé csúszik, meg zúg iszonyatosan.
Ezt szeretném majd lecserélni valami jó gumira,ami jó télen, és nem keményedik majd agyon pár év alatt.
Wrd3-Wd-4 -ről, hankookról is jókat olvastam, viszont ezek még nem elég idősek ahhoz, hogy kiderüljön róluk, mennyire maradnak lágyak pár év távlatában. -
M_o_g_y_i
őstag
+6K lenne csak a 205/55R16-hoz képest, fogyi meg hogy 7 vagy 7,5, az már nem számít.
Amivel többet adna a szélesebb, ez még beleférne.
DE! Ez csak egy nagyon esetleges opció, egyelőre a 205/55R16-ban gondolkozok.
Ha jól logikázom, akkor a kicsit nagyobb átmérő-alacsonyabb motor-fordulat azonos sebességen még jótékony lehet a fogyasztásra, na nem annyival természetesen, mint a szélesség miatt esetleg növekedne (205 vs 225), de LEHET gyakorlatban nem nagy növekedéssel kellene számolnom, ezt csak a gyakorlati felhasználás mutatná meg.
Legfőbb bajom, hogy 17-es felnit kellene akkor szerválni, és nem nagyon szeretnék alut...[ Szerkesztve ]
4db szép állapotú 4x100 6.5x15 ET35 acélfelni eladó!!! - Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó!
-
M_o_g_y_i
őstag
A Bridgestone Turanza T001-et miért hagytad ki?
Elég kiegyensúlyozott minta, 205/55R16-ban ráadásul elég jól is szerepelt.
Kicsit kopik, már a legjobbakhoz képest, de még nem vészesen úgy látom.
Cserébe a Hankook-nál csak egy ezressel kerül többe, na az azért tényleg nem nagy érvágás!4db szép állapotú 4x100 6.5x15 ET35 acélfelni eladó!!! - Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó!
-
Qru
MODERÁTOR
válasz Zsolt!! #10925 üzenetére
Az egyik keményebb keverék (túra) a másik egy lágyabb (sport). Nem mész sokat így a puhább is simán vállalható.
mod:
M_o_g_y_i: BS Turanza nagyon jó de ő olcsó gumit akar az meg nem az. Ahol én néztem ott nagyobb ár difi volt a Hankook meg a Turanza között. De ha talál olcsón akkor jó választás.
Alu-tól nem kell félni. Igaz drágák a jó minőségűek... De olyan 160k körül már lehet használtan 4 rendeset kapni.
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
M_o_g_y_i
őstag
4 acél meg lenne ~60e., ha lenne ekkora...
A gyári aluk nem annyira tetszenek, kevés kivételtől eltekintve.
EZ elmegy, nem töri meg túlságosan a kocsi "elegáns" vonalait.
Egyebekből a "túl sportos" típusok annyira nem illenek az autóhoz.
Valami sportosan-elegáns jöhetne csak szóba...
EZ pl. tetszik...
Vagy esetleg EZ...[ Szerkesztve ]
-
TayRol
nagyúr
ha láttok valahol - mert még mindig keresek - 16-os gyári mk4 mondeo alufelnit, kérlek szóljatok, illetve keresek II-es clio 14-es alukat is.
-
TayRol
nagyúr
válasz Deathunter79 #10930 üzenetére
köszi, őket már néztem, de sajna gyári mk4 mondi alufelni nincs náluk.
-
M_o_g_y_i
őstag
Nekem nem is prioritás, hogy "extravagáns" legyen (sőt), pl. a sima gyári dísztárcsa az megy az autóhoz, csak így acélfelnivel a 16" a max., amiben gondolkodhatok.
És ugye 17-es méretnél aluból meg nagyon kevés tetszik, ami jól mutatna az autón..
A végén tényleg maradok 16"-nál. oszt' csókolom.
Arra olcsó a guma is, meg a felni is "mint égen a csillag" annyi van, akár még új is lehet.4db szép állapotú 4x100 6.5x15 ET35 acélfelni eladó!!! - Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó!
-
M_o_g_y_i
őstag
Á, dehogy erőltetem!
Nagyon sokadlagos opció csak, kb. annyi az alapja, hogy egy 215/55R16 árából kijön a 225/45R17, felnit meg mindenképp vennem kell, mert a mostaniak csak 15" méretűek.
A jobb fékezés/kanyarodás miatt hajlok a 17-es felé.4db szép állapotú 4x100 6.5x15 ET35 acélfelni eladó!!! - Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó!
-
M_o_g_y_i
őstag
válasz Deathunter79 #10937 üzenetére
Azzal pont semmi!
Épp azt írtam az előzményekben, hogy valószínűleg az lesz majd a nyári.
De HA feljebb mennék méretben, akkor a 215/55-öt "átugornám", és 225/45 lenne, de már az 17"-os ugye, költséghatékonyan.4db szép állapotú 4x100 6.5x15 ET35 acélfelni eladó!!! - Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó!
-
M3nyus
aktív tag
Sziasztok!
19" 4db gyári BMW alufelni teljes körű felújításra (homokszórás, görgőzés, fényezés, lakkozás) keresnék megbízható szervizt Budapesten.
Én vagyok M3nyus!
-
M_o_g_y_i
őstag
válasz Deathunter79 #10940 üzenetére
Semmi "extra", ami indokolná a nagyobb gumiméretet.
(Cévektra, a 205/55R16 bőségesen elég rá )
Onnét indult az egész, hogy (nagy-nagy feltételes módban) HA a "gyári" nyári méretű gumát venném rá (215/55R16), akkor ugyanannyiból kijönne a 225/45R17 is.
Ésszerűség (és anyagiak) szempontjából nézve a dolgot: 205/55R16 és punktum.
De 16"-os felnit meg mindenképp vennem kell. (2 garnitúra 15"-os van most)M3nyus: tuti majd ajánlanak pestit, de ha mégsem, és meg tudod oldani a szállítást, akkor nem túl messze (Kecskeméten) tudok szakit
[ Szerkesztve ]
-
Zsolt!!
aktív tag
Udv!
Mekkora baj lehet belöle ha a 185/65 R15-ös gumit 7 széles felnire rakják? Ha jól látom a neten max 6,5-re lehet rakni?
-
Zsolt!!
aktív tag
válasz Kornel #10948 üzenetére
Már lezavartam vele egy Németország Magyarország távot! Nem volt gond. Igazából múltkor teszteltem egy kicsit szándékosan gyorsan mentem bele egy kihalt körforgalomba és elkezdett csuszni a hátulja nem is csúszott mintha pattogott volna olyan volt mintha a magas oldalfal nem birta volna de sikerült összeszedni Jól gondolom egy peresebb gumi jobban viselkedik?
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest