Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Omájgád! :Y Találtam véletlenül egy tényleges működő megoldást azoknak, akik esetleg a low latency hangkártyájukkal szívnak windows alatt, mert magas a DPC latency, pattog a hang, akár már egy weboldal betöltésétől is. Eddig az volt a félmegoldás, hogy pl ki kell kapcsolni wifit vagy nem szabad netezni, torrentezni, stb. Ám most ezekre már nincs szükség, itt a csodaszer:

    Microsoft Interrupt Affinity Policy Tool :C :R

    Ezzel a kis programmal be lehet állítani az egyes driverek CPU affinitását, ami gyakorlatilag abból áll, hogy a megfelelő maszkot beírja a registrybe. Eredetileg Vista alá csinálták, de működik Windows 8.1 alatt is.

    Kezdjük ott, hogy a mai processzorok több mag (szál) is van, ami számos lehetőségnek ad utat. Például a megszakítások több magot is választhatnak, így kevésbé zavarják egymást és hamarabb futhatnak le ezek a CPU időért versengő rutinok. Viszont ha elindítunk egy LatencyMon-t akkor azt látjuk, hogy az első magon relatíve baromi nagy a DPC latency, a többin meg szinte semmi. Szóval a probléma az, hogy nagyon buta a windows, szinte minden DPC az első magon fut le, nem használja ki az erőforrásokat. :(((

    Ennek megoldására jó ez a csodaprogram, amivel az egyes erőforrás-igényes magas DPC latency-jű driverek (pl wifi-, usb-vezérlő) interruptjainak lefutását rákényszeríthetjük pl a második magra, hogy ne zavarják az első magon lévőket (hangkártya-driver), ezzel a gyökerénél kiirtva problémát. :K Persze ugyanígy lehet a hangkártya driverét is átpakolni az első magról, feltéve hogy sikerül megtalálni. Szerintem a LatencyMon által felismert elcseszett drivereket érdemes elpakolni az első magról.

    Persze ettől a DPC latency nem fog csökkeni, azaz a LatencyMon progi ugyanúgy sírni fog, viszont maga a hang nem fog pattogni, hisz (feltéve ha jól állítod be) a hangkártya driver nem azon a magon fut, ahol a LatencyMon azt a bazi nagy DPC-t kimérte. :))

    Kép, hogy gyakorlatban mi történik, ha a wifi drivert az utolsó magra kényszerítem:

    Látható, hogy ott egy 9ms (!) DPC tüske az utolsó magon a hálózati driver miatt (ndis.sys), és ez csak a legmagasabb, biztosra veszem, hogy egy halom 5-6ms is befigyel mellette, hisz éppen 80 megabittel hasít a torrent. Na most nálam 4ms-os usb puffer van, ami simán kiürülget az ilyen tüskéktől, iszonyat durva akadozást és recsegést eredményezve. De mégis tökéletes a hang, mivel a hangkártya drivere az első magon fut, ott pedig csak 0.27ms a legmagasabb DPC, teljesen hidegen hagyja, hogy a többi magon mi történik. :D Szóval a lényeg: izolálni lehet a hangkártya-drivert a túl nagy DPC latency-t generáló egyéb driverektől. A viszont nem látásra pattogás! :P

    [ Szerkesztve ]

    A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

Új hozzászólás Aktív témák