Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • turtlebrain

    csendes tag

    válasz istvan170 #2414 üzenetére

    Igazából a tökéletes összehasonlításhoz ugyanazt az obit illene használni mindkét vázon, hisz egy fuji 35 1.4 nem feltétlenül ugyanannyi fényt enged át, mint egy nikon 35 1.4. Gondolom ez már sokszor elhangzott itt, de az f-stop, mint fényérték egy elméleti érték, a valós, mért érték a T-stop, de ugye ezt csak a filmes obiknál adják meg.

    Szerencsére ugyebár használhatsz nikon obit is fuji vázon egy olcsó adapterrel, ha összehasonlítósdit szeretnél játszani, de felesleges, mert megtették ezt már elegen a múltban. Nagyjából 1/3 - 2/3 stopot csal el a fuij, ami annyit tesz, hogy ennyivel hosszabb ideig exponál ugyanannál a témánál, fénynél, ugyanazzal az obival. Azaz a választott záridő ennyivel hosszabb, mint más vázakon, azaz 6400-nál ISO4000 körül van a valós érték ilyenkor.

    Mindezt úgy, hogy a Fujin elvileg ugye nincs AA filter, ami miatt eleve több fény kéne, hogy érje a szenzor felszínét, de úgy látszik ez nem volt elég. És az az igazság, hogy meg tudom érteni a Fujit, muszáj volt nagyot szólnia az első X-Trans gépeknek. Szerencsére az Olympus is előszeretettel használja ezt a technikát, szóval könnyen tükörbe (amit kispórolnak a gépből ;] ) tudnak nézni így is.

    A szenzor egyébként valóban ugyanaz, mint a legtöbb Sony NEX-ben vagy a D5100-ban. Ezek is elég (ugyanolyan) jók ISO-ban, főleg ha az ember raw-ban fotóz. Bár személy szerint kedvelem a Nikon jpg-jeit, de Sony-m is van és az sajnos elég gyenguszka. RAW fotózáshoz viszont bármelyik NEX tökéletes választás, ha csak a képminőség számít. Ráadásul a Lightroom sem szenved egy sony file-lal annyit, mint egy Fuji-val.

    Érdemes egyébként összehasonlítani az X-A1 és X-M1 raw filejait nagy iso-n. Az X-M1 (X-trans) sokkal tovább zajmentes, mint a bayer szenzor AA filterrrel, de megoldották valahogy, hogy jpg-ben alig legyen észrevehető a különbség.

    Bocs, ha ez mind jól ismert tény,de newbie vagyok. :)

    Üdv!

Új hozzászólás Aktív témák